Οικονομία
H Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της
Ευρεία απομείωση του ελληνικού χρέους ζητά ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος. «Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της», επισημαίνει σε συνέντευξή του προς το Spiegel-online, ο Τζ. Σόρος.
Η Ελλάδα βρίσκεται μετά από πολλές προσπάθειες πολύ κοντά σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, τονίζει στην ανάλυσή του ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής και προσθέτει: «Γνωρίζω από συνομιλίες ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στη χώρα αν ο επίσημος τομέας παραιτηθεί από μέρος των απαιτήσεών του, εφόσον η Αθήνα εκπληρώσει τους όρους της τρόικας. Έτσι θα μπορούσε η Ελλάδα να ανακάμψει γρήγορα».
Σχολιάζοντας τη γερμανική στάση που δεν φαίνεται διατεθειμένη να συναινέσει σε ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και συζητά μόνο το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση του επιτοκίου δανεισμού, ο Σόρος κατανοεί ότι «ο δημόσιος τομέας δεν είναι σε θέση να διαγράψει τώρα αυτά τα χρέη, καθώς έτσι θα έθιγε μια σειρά από ταμπού, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν στο ρόλο της ΕΚΤ».
H Γερμανία ωφελήθηκε από την απομείωση του χρέους της
Ωστόσο, ο Σόρος θεωρεί ότι το πρόβλημα αυτό είναι επιλύσιμο, υπό τη γερμανική ηγεμονία. «Η Γερμανία οφείλει να θυμηθεί ότι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ίδια ωφελήθηκε πολλές φορές από την απομείωση και τις παρατάσεις αποπληρωμής του χρέους της, που της διασφάλισε ακόμη και η Ελλάδα. Όμως τώρα εμφανίζεται ανυποχώρητη». Ο αμερικανός επενδυτής υπενθυμίζει επίσης ότι ήταν η γαλλική επιμονή για την καταβολή υψηλών αποζημιώσεων μετά τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο που οδήγησε στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. «Ακροδεξιές ομάδες, όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα δεν είναι φυσικά συγκρίσιμες, αλλά η τάση δείχνει σε αυτή την κατεύθυνση: στον λαϊκισμό και στον εξτρεμισμό», διευκρινίζει ο Τζορτζ Σόρος, επισημαίνοντας πως «αν δεν αναλάβει η Γερμανία περισσότερες ευθύνες, θα επέλθει διεύρυνση του χάσματος και τελικά η κατάρρευση της ΕΕ». Μια τέτοια εξέλιξη «δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τα γερμανικά συμφέροντα και η Ευρώπη θα περιέλθει σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν κατά την έναρξη της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας», επισημαίνει ο Τζόρτζ Σόρος.
Νέα αναδιάρθρωση του χρέους βλέπει η Citigroup
«Στις χώρες της περιφέρειας του ευρώ η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πιο επικίνδυνη», λέει ο Βίλεμ Μπουίτερ
Το αμερικανικό Shutdown δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους κορυφαίους οικονομολόγους. Οι περισσότεροι εξακολουθούν να βλέπουν στην «ευρωκρίση» τον μεγάλο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. «Στις χώρες της περιφέρειας του ευρώ η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πιο επικίνδυνη», λέει στη σημερινή Die Welt ο Βίλεμ Μπουίτερ. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανικής Citigroup τονίζει ότι «εάν τα προγράμματα λιτότητας φτάσουν στα πολιτικά τους όρια και δεν υπάρχει προοπτική για μεταφορές κεφαλαίων από τις χώρες του πυρήνα, η μόνη δυνατή λύση είναι αυτή της κρατικής χρεοκοπίας».
Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο αμερικανοβρετανός οικονομολόγος αναμένει σύντομα νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Το ίδιο υποστηρίζει και για την περίπτωση της Κύπρου. Και ενώ η Ισπανία σημειώνει πρόοδο, υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να καταστεί η Ιταλία προβληματική περίπτωση, εκτιμά ο Βίλεμ Μπουίτερ. «Οι πολιτικοί θεσμοί στην Ιταλία λειτουργούν χειρότερα και από αυτούς των ΗΠΑ», προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup.
«Επιθετικές επενδύσεις» στις ελληνικές τράπεζες
Ελληνικές τράπεζες προσελκύουν το ενδιαφέρον των αμερικανικών hedge funds, υποστηρίζουν οι Financial Times. Η εφημερίδα αναφέρει ενδεικτικά την περίπτωση της «John Paulson & CO» του δισεκατομμυριούχου Τζον Πόλσον που επενδύει «επιθετικά» στον ελληνικό τραπεζικό τομέα έχοντας την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία που εδώ και καιρό θεωρείται η πιο αδύναμη στην περιφέρεια της ευρωζώνης, βρίσκεται σε σημείο καμπής.
«Η ελληνική οικονομία βελτιώνεται και αυτό θα πρέπει να ευνοήσει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο» δήλωσε ο Πόλσον στους Financial Times, επιβεβαιώνοντας ότι το δικό του fund έχει σημαντικά μερίδια στην Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, τις δύο τράπεζες που έχουν αναδυθεί σε καλύτερη κατάσταση από την κρίση.
Το ενδιαφέρον των hedge funds είναι τόσο ισχυρό, που οι μεγάλες τράπεζες ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της επανα-ιδιωτικοποίησης του κλάδου, αναφέρουν οι Financial Times.
Σταμάτης Ασημένιος, Reuters, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη dw de
No comments:
Post a Comment