Wednesday, October 30, 2013

ΕΕ – ΗΠΑ: Απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης

ΕΕ – ΗΠΑ: Απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης

συνέντευξη με του Ευρωβουλευτές Γ. Παπανικολάου και Μ. Κοππά
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
Δημήτρης Μανής
Το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ έχει κλονιστεί σημαντικά μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τα προγράμματα παρακολουθήσεων που είχαν θέσει σε εφαρμογή οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών, τονίζουν σε κάθε τους δήλωση τα μέλη του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στις ΗΠΑ προκειμένου να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα με ανώτερους αξιωματούχους και μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. 

Στην αποστολή του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμετέχουν και δύο Έλληνες Ευρωβουλευτές, ο Γεώργιος Παπανικολάου (ΝΔ), μέλος της Επιτροπής Αστικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και η Μαριλένα Κοππά (ΠΑΣΟΚ), μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Οι δύο Ευρωβουλευτές μίλησαν στην Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ για τις επαφές που είχαν στην Ουάσιγκτον και τις απαντήσεις που έδωσαν οι αμερικανοί αξιωματούχοι στα επίμονα ερωτήματα τους αναφορικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τα εκτεταμένα προγράμματα παρακολούθησης από μέρους αμερικανικών υπηρεσιών που στόχευαν ακόμα και ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών.

Οι έλληνες Ευρωβουλευτές τόνισαν, καταρχήν, ότι οι συζητήσεις που είχαν επικεντρώθηκαν στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς είναι ένα θέμα που μετ’ επιτάσεως θέτει η ευρωπαϊκή πλευρά, ενώ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι ο γερμανός επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Έλμαρ Μπροκ, ο οποίος είναι ένας αξιωματούχος που έχει στενές σχέσεις με την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, είχε έρθει στις ΗΠΑ με εντολή να εξαντλήσει κάθε πτυχή του θέματος.
Γεώργιος ΠαπανικολάουΓεώργιος Παπανικολάου

«Φεύγω από τις ΗΠΑ με την εκτίμηση ότι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι εδώ έχουν κατανοήσει το μέγεθος και την σπουδαιότητα του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί» τόνισε ο Γεώργιος Παπανικολάου, προσθέτοντας όμως ότι «θα χρειαστούν πλέον μεγάλες προσπάθειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, κυρίως από τις ΗΠΑ, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα». Ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο γεγονός ότι ήδη από χθες, Τρίτη, μέλη του Κογκρέσου κατέθεσαν νομοσχέδιο με το οποίο περιορίζεται η «ανεξέλεγκτη» δράση της NSA, όπως οι ίδιοι επεσήμαναν. 

Η Μαριλένα Κοππά από την πλευρά της τόνισε ότι «δυστυχώς στο σύνολο τους δεν λάβαμε ικανοποιητικές απαντήσεις από τους αμερικανούς συνομιλητές μας».

Όπως είπε: «Οι αξιωματούχοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Λευκό Οίκο και την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) με τους οποίους συναντηθήκαμε δείξανε να καταλαβαίνουν το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και φαίνονται αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουν. Εκεί που υπήρχε δυσκολία να κατανοήσουν τους δικούς μας προβληματισμούς και την έντονη αντίδραση μας ήταν στο Κογκρέσο. Δεν μπορούσαν να καταλάβουν τις θέσεις μας περί ιδιωτικού απορρήτου και προσωπικών δεδομένων και μας έλεγαν ότι η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, πάνω από τις οικονομικές σχέσεις, αυτό είναι το μέγιστο αγαθό που πρέπει να διασφαλιστεί και επομένως δεν καταλαβαίνουμε γιατί αντιδράτε σε κάτι που στην τελική αφορά και εσάς», τόνισε η κ. Κοππά και πρόσθεσε ότι «όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν ήταν το σωστό μήνυμα προς τους ευρωπαίους».

Απαντώντας στο ερώτημα εάν το θέμα των παρακολουθήσεων συνδέθηκε με τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει για την Συμφωνία Διατλαντικού Εμπορίου (ΤΤΙΡ) ο Γεώργιος Παπανικολάου ανέφερε ότι «φυσικά και συνδέθηκε. Όχι μόνο με το ΤΤΙΡ αλλά και με άλλες συμφωνίες, όπως το SHIFT που αφορά τον εντοπισμό και την παρακολούθηση τραπεζικών συναλλαγών που σχετίζονται με πράξεις τρομοκρατίας και έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή».

«Οι αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση το θέμα των παρακολουθήσεων να επηρεάσει τις συζητήσεις για όποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών» επεσήμανε ο έλληνας Ευρωβουλευτής και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «η απάντηση των ευρωπαίων ήταν πως όταν βλέπουμε ότι σε κάποιο πεδίο δεν υπάρχουν κανόνες και ο καθένας κάνει ότι θέλει, τότε ποιος ο λόγος να υπογράφουμε συμφωνίες».
Μαριλένα ΚοππάΜαριλένα Κοππά

Όσον αφορά την συμφωνία SHIFT που τέθηκε σε εφαρμογή για μια τριετία και πάγωσε πρόσφατα, με ισχνή πλειοψηφία, στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η κ. Κοππά τονίζει ότι «όταν διεξήχθη η ψηφοφορία δεν γνωρίζαμε για τα προγράμματα παρακολούθησης και πάλι την καταψηφίσαμε. Αν ξέραμε τότε αυτά που ξέρουμε σήμερα η απόφαση θα ήταν κόλαφος».

Κατά την διάρκεια των συνομιλιών που διεξήχθησαν τις ημέρες αυτές στην Ουάσιγκτον έγιναν αναφορές και στην Ελλάδα, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις γερμανικής εφημερίδας για τον ρόλο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα στα προγράμματα παρακολούθησης. Ο κ. Παπανικολάου τόνισε συγκεκριμένα ότι «αναφερθήκαμε και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία από όλους τους συναδέλφους. Η απάντηση των αμερικανών σε αυτά μας τα ερωτήματα ήταν ότι οι εθνικές υπηρεσίες κάθε χώρας θα πρέπει να εξηγήσουν στην πολιτική ηγεσία τους, τι ακριβώς συμβαίνει, καθώς όπως λένε οι αμερικανοί, η NSA συνεργάζεται μαζί τους και δεν έχει γίνει κάτι που να μην το ήξεραν οι εθνικές υπηρεσίες κάθε χώρας. Βέβαια τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες ανατρέπουν αυτή την εικόνα», ανέφερε ο έλληνας Ευρωβουλευτής.

Όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών η Μαριλένα Κοππά τονίζει ότι «αυτό που θέλουμε να μάθουμε για να αποκατασταθεί, αρχικά και σε κάποιο βαθμό, η εμπιστοσύνη προς τις ΗΠΑ είναι ποιοι ήξεραν, ποιοι δεν ήξεραν και ποιοι οργάνωσαν το σχέδιο αυτό. Στη συνέχεια, θα θέλαμε να δούμε συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και την προστασία των ευρωπαίων πολιτών, γιατί εμείς αυτούς εκπροσωπούμε, και δυστυχώς δεν είδαμε κάτι τέτοιο και αυτό είναι ανησυχητικό».

Ολοκληρώνοντας αυτό τον γύρο των επαφών οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν ότι θα είναι σε συνεχή επικοινωνία, ενώ η αμέσως επόμενη συνάντηση θα γίνει σε δύο εβδομάδες όταν αποστολή των ΗΠΑ, με επικεφαλή τον αμερικανό βουλευτή Τζιμ Σένσιμπρένερ, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες. Δεδομένου ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη αποτελεί θεμέλιο λίθο στην σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και ενόψει των επικείμενων εκλογών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι σίγουρο ότι το θέμα των παρακολουθήσεων θα απασχολήσει για πολύ καιρό ακόμα την πολιτική ηγεσία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.   VOA

No comments:

Post a Comment