Πρωτιά δυστυχίας η ΕλλάδαΗ επέτειος του «Όχι» έφυγε, η τρόικα έρχεται…
Μπορεί από τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας να έστειλε το μήνυμα πως οι Έλληνες πρόσφεραν πολλά στον αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού και σήμερα έχουν δώσει όσα μπορούσαν να δώσουν και δεν εκβιάζονται, η κυβέρνηση όμως ετοιμάζεται για άλλη μια αναμέτρηση με την τρόικα.
Μετά το τριήμερο των εορτασμών, που σημαδεύτηκαν από ανούσιες αντιπαραθέσεις και πολιτικά ατοπήματα, η εβδομάδα που ξεκινά είναι η τελευταία πριν από την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών.
Τα εκκρεμή ζητήματα παραμένουν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία ούτε ως προς τους σχεδιασμούς για τα επιμέρους θέματα, όσο και για το ύψος του χρηματοδοτικού κενού, που η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα ξεπεράσει τα 500 εκ. και οι δανειστές το ανεβάζουν στα 2 δις ευρώ.
Ήδη, ως προς τα φλέγοντα θέματα, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εργασίας έχει ανακοινώνει πως τα 500 εκ. θα εξασφαλιστούν μέσω νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει θέματα του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ υπό συζήτηση παραμένει το σχέδιο για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, καθώς η τρόικα δεν έχει ακόμη ανάψει το πράσινο φως και φαίνεται ότι επιμένει στην άποψή της για λουκέτο.
Η Ελλάδα βρίσκεται για άλλη μια φορά στις Συμπληγάδες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων δανειστών, με τους τελευταίους να… παραπατούν για όσο διάστημα η Γερμανία αναζητεί την επόμενη κυβέρνησή της και να λειτουργούν με το βλέμμα στις ευρωεκλογές και τον φόβο πρόκλησης δυσαρέσκειας στους ψηφοφόρους τους, καθώς ο διογκούμενος Ευρωσκεπτικισμός, οφείλεται εν μέρει και στα δάνεια που έχουν δοθεί στις χώρες οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στο μεταξύ, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Σπήγκελ (Spiegel Online), υποστηρίζεται πως η οικονομική ύφεση πλήττει ιδιαίτερα την μεσαία τάξη στην Ελλάδα.
Από άλλη έρευνα, που διενεργήθηκε για λογαριασμό των Γερμανικών Ταχυδρομείων και δημοσιεύθηκε στο οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche», προκύπτει πως ο λιγότερο ευτυχισμένος λαός της Ευρώπης είναι οι Έλληνες, με τους Δανούς να κρατούν τα «πρωτεία της ευτυχίας».
Οι Γερμανοί επιστήμονες Μπερντ Ραφελχούσεν και Ρενάτε Κέχερ, στην ετήσια μελέτη «Άτλας της Ευτυχίας», επισημαίνουν ότι το χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων διευρύνεται πλέον και σε ό,τι αφορά την ευτυχία.
Ποτέ, όπως τονίζουν, από το 2002 που πραγματοποιήθηκε η πρώτη μελέτη, η διαφορά μεταξύ των χωρών της Ευρώπης δεν υπήρξε μεγαλύτερη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ Ελλάδας και Δανίας η διαφορά βρισκόταν τότε στις 3,4 μονάδες, ενώ σήμερα έχει διευρυνθεί στις 5,5 μονάδες.
Στην έρευνα συμμετέχουν κάθε χρόνο 3.000 Ευρωπαίοι, οι οποίοι απαντούν σε ερωτήσεις για την προσωπική τους κατάσταση, την οποία αξιολογούν οι ίδιοι, σε κλίμακα από 0 μονάδες (πολύ δυσαρεστημένος) ως 10 μονάδες (πολύ ευχαριστημένος).
Το 2007 η Ελλάδα είχε βαθμολογηθεί με 5,7 μονάδες, ενώ σήμερα περιορίζεται στις 3,4.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, όπου ο βαθμός «ευτυχίας» μειώθηκε αισθητά.
Αντιθέτως, κατά το ίδιο διάστημα αυξήθηκε ο βαθμός «ευτυχίας» για τους λαούς των χωρών της Βαλτικής.www elzoni gr
No comments:
Post a Comment