Οικονομική κρίση: Μεταξύ ανάκαμψης και… κατάθλιψης
Το μέλλον της Ευρώπης και η οικονομική της ανάκαμψη απασχολεί όλο και πιο συχνά τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, με τον Επίτροπο Ρεν να δηλώνει χθες (σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Expansion) πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα, ώστε να υπάρξει ροή πιστώσεων στην Ισπανία και τις άλλες χώρες του Νότου.
Ο κ. Ρεν σημείωσε ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ισπανίας βελτιώνονται «συγκρατημένα» και ότι αναμένεται μία σταδιακή ανάκαμψη των (τραπεζικών) πιστώσεων, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να υποστηριχθεί με πολιτικές.
«Αναφέρομαι στην τραπεζική ένωση, η οποία θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στον χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς και σε ενδεχόμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για να ενισχυθούν τα δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», δήλωσε ο Επίτροπος και πρόσθεσε:
«Ζητώ από τα κράτη μέλη να λάβουν μία ισχυρή και συνεκτική θέση υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας για να ξεφύγουν από τη χειρότερη στενωπό για την οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη, όπου οι πιστωτικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες».
Από την πλευρά του, ο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Παρίσι μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, εκτίμησε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει σε τροχιά αργής ανάκαμψης και ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα σε χαμηλά επίπεδα και επανέλαβε τη δέσμευση ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα ή θα μειωθούν περαιτέρω για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο.
«Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν θετικός στο δεύτερο τρίμηνο μετά από έξι τρίμηνα αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης και οι δείκτες οικονομικού κλίματος έως τον Σεπτέμβριο επιβεβαιώνουν την αναμενόμενη βελτίωση στην οικονομική δραστηριότητα από χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.
Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, ο κ. Ντράγκι είπε ότι αυτές δεν επηρεάζουν τα θεμέλια της Ευρωζώνης, η οποία είναι σήμερα πιο ανθεκτική απ' ότι ήταν πριν από λίγα χρόνια.
«Αν παρατηρήσετε τις περιόδους αστάθειας —τις βλέπουμε στην Ελλάδα, τις βλέπουμε στην Πορτογαλία, τις βλέπουμε τώρα στην Ιταλία—, ενώ η αστάθεια μπορεί να περιορίζει τις ελπίδες ανάκαμψης αυτών των χωρών, δεν πλήττουν τα θεμέλια της Ευρωζώνης, όπως συνέβαινε πριν από λίγα χρόνια», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα πολιτικής που έχει για να διασφαλίσει ότι δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια στην αγορά χρήματος σε επίπεδα που δεν είναι συμβατά με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, σημειώνοντας:
«Όσον αφορά τη ρευστότητα, επιτρέψτε μου να επαναλάβω ό,τι δήλωσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό που είπα ήταν ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα, περιλαμβανομένου ενός προγράμματος μακροχρόνιας χρηματοδότησης των τραπεζών (LTRO), για να διασφαλίσουμε ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στην αγορά χρήματος είναι εναρμονισμένα με τη μεσοπρόθεσμη εκτίμησή μας για τη σταθερότητα των τιμών. Έχουμε ένα ευρύ φάσμα μέσων για τον σκοπό αυτό και δεν αποκλείουμε καμία επιλογή για να αντιμετωπίσουμε με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο τις ανάγκες». Όσον αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, ο κ. Ντράγκι είπε: «Η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι στόχος της πολιτικής της ΕΚΤ. Ο στόχος της ΕΚΤ είναι η μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών. Ωστόσο, η συναλλαγματική ισοτιμία είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών και παρακολουθούμε ασφαλώς τις εξελίξεις αυτές».
Αναφερόμενος στις συνθήκες που λειτουργούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ευρωζώνη, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε: «Η συνολική βελτίωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές από πέρυσι το καλοκαίρι φαίνεται σταδιακά να μεταδίδεται στην πραγματική οικονομία, όπως πρέπει να συμβεί και με την πρόοδο που έχει γίνει στη δημοσιονομική προσαρμογή. Επιπλέον, τα πραγματικά εισοδήματα έχουν ωφεληθεί από τον γενικά χαμηλό πληθωρισμό. Παρά ταύτα, η ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει υψηλή και οι αναγκαίες προσαρμογές των ισολογισμών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα».
Μια ανησυχητική έκθεση
Στο μεταξύ, μεγάλη αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) του Πανεπιστημίου Αθηνών διαπιστώνει σημαντική αύξηση των σοβαρών καταθλιπτικών επεισοδίων, από το 2011 έως σήμερα, σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%.
Η έρευνα έγινε σε τυχαίο αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού τον περασμένο Μάιο και αποκάλυψε ότι η μηνιαία επικράτηση της μείζονος κατάθλιψης, δηλαδή της νόσου που πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα με θεραπευτικές μεθόδους και ιατρική παρέμβαση, φτάνει σε ποσοστό 12,3% του ελληνικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, συγκρινόμενα με το 2011, περίπου 12 στους 100 κατοίκους στη χώρα μας πληρούν τα κλινικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 ήταν 8,2%, ενώ φέτος το ποσοστό έφτασε το 12,3%, δηλαδή κατέγραψε ποσοστιαία αύξηση 50%.
Επίσης, από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο είναι οι γυναίκες, τα άτομα ηλικίας 35 έως 44 και 55 έως 64 ετών, τα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, τα άτομα με εισόδημα 0 έως 400 ευρώ, οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι. Οι γυναίκες εμφανίζουν πιο συχνά κατάθλιψη σε ποσοστό 15,6% σε σχέση με τους άνδρες που εμφανίζουν την ασθένεια σε ποσοστό 9%.
Τα νέα στοιχεία του ΕΠΙΨΥ επιβεβαιώνουν παλαιότερες μελέτες που δείχνουν ξεκάθαρα αμείωτη αύξηση της σοβαρής κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό, από 3,3% το 2008 σε 6,8% το 2009 και 8,2% το 2011.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία της νέας έρευνας, που αποδεικνύουν ότι η εμφάνιση κατάθλιψης είναι πιο συχνή σε ανθρώπους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, αλλά και όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.
Ο ένας στους δύο Έλληνες με οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο των 400 ευρώ έχει όλα τα απαραίτητα κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης. Επίσης, οι άνεργοι βρέθηκαν να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης, σε ποσοστό 19,8%, που είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο των ατόμων που εργάζονται, σε ποσοστό 9,8%.
Ακόμη, η επικράτηση της κατάθλιψης παρουσιάζεται υψηλότερη στα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, σε ποσοστό 20,9% και μικρότερη σε αυτά με ανώτερο-ανώτατο εκπαιδευτικό επίπεδο, σε ποσοστό 7,2%. www elzoni.gr
No comments:
Post a Comment