Monday, August 5, 2013

Η μεγάλη κοροϊδία με την προκήρυξη για τη νέα ΕΡΤ

Share
Η κυβέρνηση τα έπαιξε όλα για όλα πριν λίγες εβδομάδες για να κλείσει την αμαρτωλή ΕΡΤ και στη θέση της να δημιουργήσει ένα νέο και σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, στα πρότυπα του BBC.
O Αντώνης Σαμαράς ρίσκαρε πολλά σε αυτή την υπόθεση και απέδειξε ότι έχει τσαγανό, καθώς έπραξε κάτι που δεν είχε κάνει κανείς Πρωθυπουργός. Αποφάσισε και τα έβαλε με ένα σάπιο κατεστημένο που ήταν επί χρόνια με διακομματική ανοχή, εγκατεστημένο στην ΕΡΤ.
Εμείς, εδώ από το Αntinews, από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε την απόφαση του Αντ. Σαμαρά για να υπάρξει μια νέα ραδιοτηλεόραση, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, όπου θα κυριαρχήσει η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η αξιοσύνη και θα ξεριζωθεί η κομματικοκρατία και τα πράσινα ή γαλάζια ή ροζ διαβατήρια.
Το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ήταν αναμφίβολα επί πολλά χρόνια ένα «άντρο», όπου η αριστεροσύνη και η επαναστατικότητα ή καλύτερα η κυριλέ αριστερή ρητορεία (τύπου Κολωνακίου ή βορείων προαστίων) είχε πέραση. Όλοι και όλες υποκλινόντουσαν σε αυτό το σάπιο σύστημα που εξέθρεψε το φαύλο πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης.
Η πράξη του Πρωθυπουργού ήταν γενναία και περιμέναμε και ανάλογη συνέπεια. Δυστυχώς όμως απογοητευτήκαμε, αν και ποτέ δεν είναι αργά για διορθωτικές κινήσεις και αναγκαίες παρεμβάσεις. Διαβάσαμε με μεγάλη προσοχή την προκήρυξη για το μεταβατικό φορέα. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά από την Δευτέρα 5 Αυγούστου έως και τις 9 του μηνός.
Μέχρι εδώ όλα πολύ ωραία, αλλά εάν κανείς διαβάσει προσεκτικά τα προσόντα που απαιτούνται, θα διαπιστώσει πολλές αδικίες. Είμαι σίγουρος, ότι εάν ο Πρωθυπουργός ή οι σύμβουλοί του διαβάσουν  την προκήρυξη για τους περίπου 270 δημοσιογράφους θα οργιστούν.
Και εξηγώ αναλυτικά σε τι αναφέρομαι. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση υπό τον Αντ. Σαμαρά πριμοδοτεί την αξιοσύνη, την εμπειρία, τα προσόντα και γενικά έναν ολοκληρωμένο φάκελο ενός υποψήφιου δημοσιογράφου για την ΕΡΤ. Πως είναι δυνατόν λοιπόν να δίνει μόλις 40 μόρια στον απόφοιτο ΑΕΙ ή ΤΕΙ και 20 στον απόφοιτο Λυκείου; Δηλαδή, εάν κάποιος π.χ. έχει πτυχίο Πολιτικών Επιστημών με βαθμό 7 συγκεντρώνει (7Χ40=280 μονάδες). Όμως, ο απόφοιτος Λυκείου (και ξέρετε πως μπαίνουν οι βαθμοί στην Γ΄ Λυκείου, αφού τα παιδιά ετοιμάζονται για πανελλαδικές εξετάσεις), θα έχει π.χ. βαθμό 18 και άρα θα συγκεντρώσει (18Χ20=360). Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ο απόφοιτος Λυκείου έχει προβάδισμα. Επίσης, ως προσόν θέτει, είτε το πτυχίο, είτε το απολυτήριο Λυκείου ή ΙΕΚ, κλπ. Όλοι λοιπόν στο ίδιο τσουβάλι. Ωραία αξιοκρατία.
Επίσης κραυγαλέα αδικία είναι η πριμοδότηση με 200 μόρια ( μονάδες τις αναφέρει η προκήρυξη) των απολυμένων της ΕΡΤ. Άρα, δεν καταλαβαίνω το λόγο που έκλεισε η ΕΡΤ και ξανανοίγει με άλλη ονομασία, όταν με αυτή τη μέθοδο, έχουν σαφές και μεγάλο προβάδισμα, οι απολυμένοι. Μήπως το Μαξίμου θέλει να διαιωνιστεί η ίδια κατάσταση και να υπάρχουν και στη νέα ΕΡΤ τα ίδια πρόσωπα; Ποια είναι η τύχη ενός ανθρώπου που έχει μεταπτυχιακό ή ακόμα και διδακτορικό. Επτά πτυχία να έχει δεν μπορεί να φθάσει αυτόν που πριμοδοτείται με 200 μόρια, αφού για το μεταπτυχιακό του λαμβάνει 20 μονάδες μόνο.
Ακόμη, εάν διαβάσει κανείς τον τρόπο υπολογισμού των μορίων στο ΑΣΕΠ θα διαπιστώσει ότι δεν έχει καμία σχέση με τη διαδικασία που θα υπολογιστούν τα μόρια για τη νέα ΕΡΤ. Π.χ. για τη νέα ΕΡΤ η άριστη γνώση Αγγλικών, με βάση την προκήρυξη δίνει 14 μονάδες, ενώ στο ΑΣΕΠ δίνει 70. Το μεταπτυχιακό δίνει για τη νέα ΕΡΤ (με βάση την προκήρυξη) 20 μονάδες, ενώ για το ΑΣΕΠ δίνει 100. Επίσης υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ. Δεν θα αναφερθώ στο τεστ δεξιοτήτων που έγινε πριν χρόνια και ισχύει ακόμα για το ΑΣΕΠ, το οποίο δεν αναφέρεται καν στην προκήρυξη για τη νέα ΕΡΤ.
Μάρκος Αυρήλιος          ANTINEWS

No comments:

Post a Comment