Tuesday, August 13, 2013

Μέρκελ: Πρέπει να δώσουμε χρόνο στην Ελλάδα

Μέρκελ: Πρέπει να δώσουμε χρόνο στην Ελλάδα


ΕκτύπωσηΑποστολήΜέγεθος κειμένου  

Η Γερμανίδα Καγκελάριος λέει ότι χρειάζεται υπομονή «για να μπορέσουν να εξελιχθούν ορισμένα πράγματα», την ώρα που στενός της συνεργάτης καλεί τους Έλλληνες να ξεχάσουν τα περί νέου «κουρέματος»

Λίγες μόνο ώρες έπειτα από την επιστροφή της από τις διακοπές της στη Βόρεια Ιταλία, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για την Ελλάδα σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Forum Politik» του τηλεοπτικού δικτύου Phoenix.

Ένα περίπου μήνα πριν τις κρίσιμες γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβιού και στον απόηχο του δημοσιεύματος του Der Spiegel για τις εκτιμήσεις της Bundesbank περί νέας δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε πως η ομοσπονδιακή τράπεζα μίλησε για ενδεχόμενους κινδύνους του ελληνικού προγράμματος, το οποίο, όπως σημείωσε, δεν είναι κάτι καινούριο.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε ότι μερικά πράγματα στην Ελλάδα κύλησαν με πιο αργούς ρυθμούς από ότι ήλπιζε όμως τόνισε πως, «άλλα δεδομένα είναι στην παρούσα φάση αρκετά θετικά».

Η κ. Μέρκελ είπε ότι γίνεται πάντα η προσπάθεια να δει κανείς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τα επόμενα χρόνια και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στην χώρα μας προκειμένου, «να μπορέσουν να εξελιχθούν ορισμένα πράγματα».

Η Άνγκελα Μέρκελ επανάλαβε στο σημείο αυτό ότι υπάρχουν και θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην είδηση περί πρωτογενούς πλεονάσματος.

Πάντως, για άλλη μια φορά  υπεραμύνθηκε της πολιτικής της λέγοντας ότι ο δρόμος που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια στο πεδίο αντιμετώπισης της ευρωκρίσης ήταν ο σωστός.

Ναι στην αλληλεγγύη αλλά και εμμονή στις μεταρρυθμίσεις, είναι σύμφωνα με την κ. Μέρκελ ο ενδεδειγμένος δρόμος.
Μάλιστα, υπενθύμισε το παράδειγμα της ίδιας της Γερμανίας που πριν από μερικά χρόνια ήταν «ο ασθενής της Ευρώπης».

«Προχωρήσαμε όμως σε μεταρρυθμίσεις και αυτές απέδωσαν. Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο, η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της», δήλωσε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι η Γερμανία επιδεικνύει αλληλεγγύη αλλά η αλληλεγγύη αυτή πρέπει να έχει και αποτέλεσμα κυρίως στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Η Αθήνα να ξεχάσει τα περί νέου κουρέματος», διαμηνύει στενός συνεργάτης της Μέρκελ
Και μπορεί η Γερμανίδα Καγκελάριος να απέφυγε να αναφερθεί στα περί νέου ελληνικού «κουρέματος», όμως ένας από τους πιο στενούς της συνεργάτες, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Βόλκερ Κάουντερ, κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να... ξεχάσουν τα περί haircut.

Στον απόηχο της απόρρητης έκθεσης της Bundesbank που αποκάλυψε το Der Spiegel και έπειτα από τα αλλεπάλληλα σημερινά δημοσιέυματα του γερμανικού Τύπου που έκαναν λόγο για νέο haircut έως και 60%, ο κ. Κάουντερ είπε ότι μια τέτοια συζήτηση παραλύει τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και τόνωση της ανταγωνιστικότητας και τόνισε ότι οι υπερχρεωμένες χώρες θα πρέπει να εστιάζουν μόνο σε αυτά.

«Ακόμα και η συζήτηση περί haircut παραλύει τις ελληνικές προσπάθειες για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Βερολίνο.

Ο συνεργάτης της Μέρκελ αναφέρθηκε και στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι  δεν είναι δυνατόν να ακολουθεί μία πολιτική μηδενικών επιτοκίων, καθώς αυτή θα επιφέρει υψηλό πληθωρισμό.

Μεταξύ άλλων πάντως, ο Κάουντερ μίλησε και για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, όπως είπε, είναι «πεινασμένος» να παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

«Η υγεία του είναι σε καλή κατάσταση και πεινάει για δράση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, αναφερόμενο στις δηλώσεις Κάουντερ, η Μέρκελ αποφεύγει να κάνει αναφορές σε περαιτέρω μέτρα που ίσως ληφθούν για την Ελλάδα καθώς επιδιώκει την επανεκλογή της στις γερμανικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Σεπτεμβρίου.

Το νέο γερμανικό «όχι» έρχεται λίγες μόνο ώρες έπειτα από τα νέα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο τα οποία υποστηρίζουν πως το νέο «κούρεμα» είναι απλά θέμα χρόνου για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung έγραψε σήμερα ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη τονίζοντας ότι παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η συζήτηση για νέο haircut του ελληνικού χρέους σνεχίζεται, δεδομένου ότι το χρέος θα φθάσει στα τέλη του 2013 το 173% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, η  Deutsche Welle μετέδιδε ότι η δημόσια συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» αναζωπυρώνεται  στη Γερμανία, σημειώνοντας ότι για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα πρέπει να γίνει «κούρεμα» περίπου 60% με 63%.

Αλλά και η εφημερίδα του Μονάχου, Süddeutsche Zeitung, χαρακτήριζε σήμερα «θέμα χρόνου» την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα.  PROTOTHEMA

No comments:

Post a Comment