Thursday, August 15, 2013

ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Reuters: Στα άδυτα των νέων βίαιων αναρχικών ομάδων της Ελλάδας

Τις αναρχικές ομάδες που δρουν στην Ελλάδα, τον τρόπο δράσης, τη φιλοσοφία τους, καθώς και τα ερεθίσματα των μελών τους, αναλύει σε άρθρο του με τίτλο «Στα ενδότερα των βίαιων αναρχικών ομάδων της Ελλάδας» το πρακτορείο Reuters.

Reuters: Στα άδυτα των νέων βίαιων αναρχικών ομάδων της Ελλάδας
«Όχι πολύ μακριά από τα αρχαία ερείπια της Αθήνας, όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, πριν από 2.500 και πλέον χρόνια, νέοι αναρχικοί που προτίθενται να ανατρέψουν το ελληνικό πολιτικό σύστημα, συζητούν σε ένα καφέ όπου η μπύρα είναι φθηνή και έργα τέχνης τα περιπολικά που πυρπολούνται», γράφει στην εισαγωγή του το Reuters.
«Με μία πρώτη φευγαλέα ματιά, το εν λόγω καφέ- που πριν από ένα χρόνο κατελήφθη από αναρχικούς, μοιάζει σαν οποιοδήποτε άλλο στην μποέμικη γειτονιά των Εξαρχείων. Αλλά στο εσωτρικό του, αφίσες δείχνουν ένοπλους αντάρτες και το σύμβολο της αναρχίας - ένα Α μέσα σε κύκλο», συνεχίζει.
Μία πρόσφατη καλοκαιρινή ημέρα, ενώ το καφέ ήταν γεμάτο με άτομα που φλυαρούσαν για δύο αναρχικούς που συνελήφθησαν από την αστυνομία, ένας άνδρας μπήκε μέσα και άρχισε να φωνάζει σε βοήθεια γιατί σε διπλανό κατάστημά επιτέθηκαν ακροδεξιοί.
«Δεν είναι ώρα για μία επανάσταση; Ή τώρα ή ποτέ. Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα», δηλώνει ένας 34χρονος αναρχικός στο καφέ την ώρα που στρίβει ένα τσιγάρο.
Τα περισσότερα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έχουν εστιάσει στο ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, τα ποσοστά του οποίου έχουν ανέβει στο 14% στις δημοσκοπήσεις, κερδίζοντας την υποστήριξη πολλών λόγω των διανομών τροφίμων μόνο για Ελληνες και της αντιμεταναστευτικής ρητορικής. Ωστόσο. η οικονομική κρίση στην Ελλάδα στρέφει πολλούς και στον αριστερό εξτρεμισμό.
Και καθώς η ελληνική οικονομία βυθίζεται, οι αναρχικές ομάδες που στοχεύουν στην ανατροπή του πολιτικού συστήματος, λέγοντας ότι εξυπηρετεί συμφέροντα πλουσίων, κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη υποστήριξη, επισημαίνει το δημοσίευμα.
«Στο παρελθόν ήταν περισσότερο ένα νεολαιίστικο κίνημα. Τώρα βλέπεις αναρχικούς 40, 50 ακόμη και 60 ετών και όχι μόνο τους 20ρηδες όπως πριν από λίγες δεκαετίες», λέει θαμώνας του καφέ.
Αρκετοί αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί - η λέξη προέρχεται από την αναρχία ή έλλειψη αρχής- λένε ότι είναι φιλειρηνιστές, αλλά ορισμένες ομάδες νιώθουν ενοχές για τη χρήση βίας. Εξι χρόνια ύφεσς έχουν τροφοδοτήσει ένα νέο κύμα αριστερόστροφης αγωνιστικότητας, όπως επισημαίνεουν αξιωματούχοι, αναρχικοί και νομικοί.
«Πολλοί το βλέπουν σαν εναλλακτική πολιτική φωνή. Δεν είναι πλέον περιθωριακή», εξηγεί η Μαίρη Μπόση, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιά.
«Δεν είναι φάρσα»
Στη συνέχεια το δημοσίευμα του πρακτορείου αναφέρεται στην βομβιστική επίθεση με στόχο την διευθύντρια των Φυλακών Κορυδαλλού στις 7 Ιουνίου, στην Δάφνη.
«Δεν είναι φάρσα», είχε πει ο άγνωστος που τηλεφώνησε τότε σε δύο αθηναϊκές εφημερίδες προειδοποιώντας για την έκρξη. Είκοσι λεπτά αργότερα μία βόμβα αποτελούμενη από τουλάχιστον ένα κιλό δυναμίτιδα εξεράγη κάτω από το BMW αυτοκίνητο της Μαρίας Στέφη, διευθύντριας των φυλακών υψίστης ασφαλείας στον Κορυδαλλό, όπου κρατούνται αναρχικοί.
Μία ημέρα αργότερα η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς αναλαμβάνει την ευθύνη. Η επίθεση αυτή αποτελεί μέρος μίας σειράς επιθέσεων φέτος, συμπεριλαμβανομένων αυτής στο εμπορικό κέντρο The Mall, στα γραφεία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και σε σπίτια πολιτικών και δημοσιογράφων.
Το 2012 σημειώθηκαν συνολικά 527 εμπρησμοί και βομβιστικές επιθέσεις, ενώ 254 στο πρώτο εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ.
Οι αριθμοί αυτοί συγκρίνονται με τις 542 εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις σε 12 χρόνια, από το 1974 έως το 1986, «όταν η Ελλάδα είχε μια φήμη για την εκτεταμένη βία από αριστερούς αγωνιστές, αν και οι επιθέσεις κατά την περίοδο αυτή είχαν πιο αιματηρά αποτελέσματα».
Κατά το δημοσίευμα, η ομάδα με την μεγαλύτερη δράση κατά το δημοσίευμα, είναι οι Συνωμοσίες των Πυρήνων της Φωτιάς, που κατηγορούνται από την αστυνομία για 150 εγκληματικές πράξεις από το 2009.
Νέα γενιά αναρχικών 
Η σύλληψη περισσότερων από 30 υπόπτων μελών της οργάνωσης από το 2009 και τέσσερις δίκες από το 2011 δεν κατάφεραν να αποτρέψουν νέες επιθέσεις από τη «Συνωμοσία», με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι ξεπηδά μία νέα γενιά αναρχικών, που προέρχονται από ευκατάστατες οικογένειες και λίγο νοιάζονται για την ιδεολογία. Πολλοί είναι μορφωμένοι, δυαρεστημένοι νέοι που συχνά περιγράφουν τους εαυτούς τους ως «μηδενιστές» σε αντίθεση με τους μαρξιστικής εμπνεύσεως μαχητές του παρελθόντος.
Ενδεικτικό της φιλοσοφίας της ομάδας είναι το φυλλάδιο του 2011 που αποδίδεται στους «Πυρήνες» και το οποίο γράφει: «Ο καθένας μπορεί να μάθει και να επινοήσει τρόπους για να κλέψει αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, να κατασκευάσει πινακίδες, δελτία ταυτότητας, επίσημα έγγραφα, να απαλλοτριώσει αγαθά και χρήματα, να μάθει την χρήση πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών».
Πρώην ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε ότι σε κάποια σημεία οι «Πυρήνες» εμφανίζονται περισσότερο επικίνδυνοι από άλλες οργανώσεις όπως, ο Επαναστατικός Αγώνας, αναρχική ομάδα που πρωτοεμφανίστηκε το 2003 κηρύσσοντας τον «πόλεμο σε κάθε μορφή κυβέρνησης».
Τρία αυτοαποκαλούμενα μέλη της οργάνωσης αυτής συνελήφθησαν το 2010 και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση. Οι Αρχές λένε ότι η ομάδα αυτή έχει διαλυθεί.
«Ο Επαναστατικός Αγώνας... δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει. Οι Πυρήνες όμως είναι πιο άγριοι, ποιο επιπόλαιο, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ατύχημα. Δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι η οργάνωση αποτελείται από πολύ θυμωμένος νέους που δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν», καταλήγει ο αξιωματούχος.
Ο Γρηγορόπουλος, η Βίλα Αμαλία και ο Τσάκαλος 
Οπως συνεχίζει το Reuters, για πολλούς νέους Έλληνες αναρχικούς το σημείο καμπής ήρθε το 2008 όταν αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο (τότε) Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια. Οι αστυνομικοί διατείνονταν ότι επρόκειτο για ατύχημα έπειτα από λογομαχία με νεαρούς, αλλά ο θάνατος του Γρηγορόπουλου, γιου γνωστής κοσμηματοπώλη της Αθήνας, προκάλεσε αναταραχές και διαδηλώσεις για εβδομάδες.
«Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ήταν ο καταλύτης. (Οι αναρχικοί) συνειδητοποίησαν τη δύναμή τους, ένιωσαν ότι μπορούν να φέρουν την αλλαγή και ότι ο κόσμος ήταν με το μέρος τους», δηλώνει η μητέρα ενός υπόπτου για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.
Μεταξύ αυτών, ο φίλος του Γρηγορόπουλου, Νίκος Ρωμανός, ο οποίος ήταν μαζί του την ημέρα της δολοφονίας στις 6 Δεκεμβρίου 2008. Ο Ρωμανός συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με άλλους τρεις υπόπτους για ληστεία σε τράπεζα. Δήλωσε ότι είναι αναρχικός, αν και αρνείται ότι είναι μέρος μιας ένοπλης ομάδας.
Μεγάλες αντίδραση προκλήθηκε από αυτό που πολλοί ονόμασαν photoshop της αστυνομίας στους μώλωπες των συλληφθέντων. Αριστεροί σχολιαστές και μπλογκ κατηγόρησαν την αστυνομία για σκληρές τακτικές κατά τις συλλήψεις, η οποία ωστόσο αντέτεινε ότι τα σημάδια και οι μώλωπες στα πρόσωπα των συλληφθέντων ήταν τραυματισμοί λόγω της αντίστασής τους την ώρα των συλλήψεων.
Η συμπάθεια των πολιτών ήταν εμφανέστερη, όταν ένα φερόμενο μέλος των «Πυρήνων» ο Κώστας Σακκάς- που έχει αρνηθεί ανάμειξη- άρχισε απεργία πείνας τον Ιούνιο, διαμαρτυρόμενος για την 31 μηνών κράτησή του χωρίς δίκη. Κόμματα της Αριστεράς και εργατικά σωματεία εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, ενώ ηθοποιεί και δικηγόροι απείλησαν ότι θα προχωρήσουν και αυτοί σε απεργία πείνας, ενώ διαδηλωτές κατέλαβαν τουριστικά γραφεία στην Κρήτη, σε ένδειξη συμπαράστασης. Τελικά, ο Σακκάς αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση για λόγους υγείας, όπως απεφάνθη το δικαστικό συμβούλιο.
Τον περασμένο Ιανουάριο, η υποστήριξη των αναρχικών ήταν εμφανής, όταν η αστυνομία εισέβαλε στη γνωστή επί χρόνια κατάληψη της Βίλας Αμαλίας.
Η υποστήριξη για τους αναρχικούς ήταν εμφανής και τον Ιανουάριο, όταν η αστυνομία εισέβαλε στη Βίλα Αμαλία που τελούσε χρόνια υπό κατάληψη. Η επιδρομή έφερε 10.000 διαδηλωτές στους δρόμους.
Οι Αρχές τονίζουν ότι απλά κάνουν τη δουλειά τους καταστέλλοντας τους αναρχικούς.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον 34χρονο Χρήστο Τσάκαλο, αυτοαποκαλούμενο μέλος των Πυρήνων. «Εχουμε πει ότι είμαστε μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων Φωτιάς, ώστε να προχωρήσουν και να μας καταδικάσουν».
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Τσάκαλος είναι ηγετικό στέλεχος των Πυρήνων, αν και η αναρχική ομάδα αρνείται ότι έχει ηγέτες. Πέρυσι καταδικάστηκε σε επτά χρόνια στη φυλακή για συμμετοχή σε «τρομοκρατική» ομάδα.
Σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, είπε ότι η ποινή ήταν τόσο μικρή που τον κορόιδευαν οι «σύντροφοι» του».
Κλείνοντας, το δημοσίευμα φιλοξενεί δήλωση ενός εκ των δικηγόρων αυτοαποκαλούμενου μέλους των Πυρήνων, ο οποίος δηλώνει: «Εχουμε εισέλθει σε μία νέα φάση... απορρίπτουν την βασική δομή του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος που έχουμε τώρα ως χώρα».   ΕΘΝΟΣ

No comments:

Post a Comment