Αναπόφευκτο και νέο κούρεμα κατά το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου. Αντιδράσεις στο ΔΝΤ για εμπλοκή του Ταμείου στην ευρωκρίση.
Στην άρνηση κρατών - μελών του ΔΝΤ από τη Λατινική Αμερική να υποστηρίξουν τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα αναφέρεται ρεπορτάζ στη διαδικτυακή σελίδα του περιοδικού der Spiegel.
«Έρχεται νέο κούρεμα»
«Ομάδα αναπτυσσόμενων κρατών του ΔΝΤ έχουν συμπτύξει μέτωπο εναντίον νέων δανείων για την Ελλάδα. (...) Πρόκειται για 11 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στο εκτελεστικό διευθυντήριο του οργανισμού, οι οποίες ψήφισαν λευκό στη χορήγηση νέων δανείων. (...) Σύμφωνα με τον βραζιλιάνο εκπρόσωπο, οι εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους και η εφαρμογή του προγράμματος είναι μη ικανοποιητική σε όλους σχεδόν τους τομείς. (...) Οι προσδοκίες για θετική εξέλιξη του χρέους και της ανάπτυξης χαρακτηρίζονται από υπερβολική αισιοδοξία. (...) Η κριτική εκφράζει την οργή των αναπτυσσόμενων χωρών για το ρόλο του ΔΝΤ στην ευρωκρίση» σημειώνει ο αρθρογράφος.
Στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του Ντύσελντορφ γίνεται και πάλι λόγος για νέο κούρεμα χρέους από το στέλεχος του Ινστιτούτου Ifo Κάι Κάρστενσεν. «Το ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο κούρεμα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, γιατί οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής της τρόικας δεν υλοποιούνται σε καμία περίπτωση, παρά το πρώτο κούρεμα» δηλώνει ο εμπειρογνώμων στη γερμανική εφημερίδα. «Ο Κάρστενσεν», σημειώνει η εφημερίδα, «προβλέπει ότι το φθινόπωρο η Ελλάδα θα ζητήσει συγκεκριμένη βοήθεια. Και για να μη φανεί ως παραγραφή αξιώσεων, μετά τις εκλογές θα αρχίσει και πάλι διάλογος για μέτρα που να μειώνουν την πραγματική αξία, αλλά όχι την ονομαστική. (...) Εάν αυτό επαρκεί για τη σταδιακή μείωση του χρέους, μένει να το δούμε» αναφέρει ο γερμανός οικονομολόγος στην εφημερίδα.
«Μόνη η Μέρκελ»
Επί επτάωρο ο υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ απαντούσε στις ερωτήσεις των μελών της εξεταστικής επιτροπής προσπαθώντας να υπερασπιστεί την αξιοπιστία του. Ό,τι δηλαδή δεν ευθύνεται ο ίδιος, αλλά ο προκάτοχός για την ατυχή διαχείριση της υπόθεσης με τα μη επανδρωμένα αναγνωριστικά euro hawk, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το γερμανικό δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Και ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung αναρωτιέται: «Ο υπουργός Άμυνας θα διατηρούσε το αξίωμά του αν σε δύο μήνες δεν γίνονταν βουλευτικές εκλογές; Πρόκειται για μια εντελώς υποθετική ερώτηση. (...) Η καγκελάριος, ως πολιτικός άσκησης εξουσίας σε προεκλογική εκστρατεία, είναι αποφασισμένη να κρατήσει τον ντε Μεζιέρ, παλαιό συνοδοιπόρο της που έφερε στην πολιτική μετά την πτώση του Τείχους, πάσει θυσία τουλάχιστον μέχρι τη μέρα των εκλογών. Η απάντηση στο υποθετικό ερώτημα επανέρχεται μετά τις εκλογές σε περίπτωση που οι Χριστιανοδημοκράτες κερδίσουν» σημειώνει ο σχολιαστής.
Το επιχείρημα της Άγκελα Μέρκελ ότι ο υπουργός Άμυνας αποτελεί το στήριγμά της σχολιάζει ηWestdeutsche Zeitung. «Είναι απορίας άξιο» παρατηρεί. «Η πρόταση δείχνει ότι η Μέρκελ έχει απομείνει μόνη, όλα τα άλλα ανθρώπινα στηρίγματά της έχουν εγκαταλείψει την πολιτική. Οι μόνοι που απομένουν είναι οι υπουργοί Καγκελαρίας και Περιβάλλοντος. Είναι οι μόνοι που θα μπορούσαν να την διαδεχθούν εάν παρουσιαζόταν ανάγκη» υπογραμμίζει ο σχολιαστής της.
Νόμος και ηθική
Σε ειρκτή μέχρι και 136 χρόνια μπορεί να καταδικαστεί ο 25χρονος αμερικανός στρατιώτης Μπράντλι Μάνινγκ, επειδή όταν υπηρετούσε στο Ιράκ υπεξαίρεσε 700.000 στρατιωτικά έγγραφα και τα παρέδωσε προς δημοσίευση στην πλατφόρμα των μεγάλων αποκαλύψεων Wikileaks. Από την ποινή θα του αφαιρεθούν 111 μέρες, όσο και οι μέρες προφυλάκισης υπό απάνθρωπες συνθήκες. «Αξίζει ο νεαρός στρατιώτης τέτοια μεταχείριση» αναρωτιέται στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung.
«Αν συγκρίνει κανείς την πράξη του με τα αίσχη που έχουν κάνει αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, τα αδικήματα του Μάνινγκ φαντάζουν γελοία. Δεν έδρασε από κακή πρόθεση, αλλά από ηθική υποχρέωση να δείξει στους συμπατριώτες του τα όσα κακά γίνονται στους πολέμους των Αμερικανών. Ίσως να ήταν αφελής. Αλλά συνιστά έγκλημα η αφέλεια;» αναρωτιέται ο σχολιαστής της. Και συνεχίζει: «Εκτός από την ηθική πλευρά, υπάρχει και η νομικά ψύχραιμη πλευρά εκείνων που αποδεικνύουν ότι ο Μάνινγκ παραβίασε σειρά από νόμους», σημειώνει ο γερμανός σχολιαστής.
Ο αρθρογράφος της Berliner Zeitung συμπληρώνει: «Με τη δημοσίευση κυρίως του βίντεο το οποίο δείχνει αμερικανούς στρατιώτες να εκτελούν από ελικόπτερο άμαχους Ιρακινούς, φέρνει στο επίκεντρο το ερώτημα για το νόημα τέτοιων πολέμων και την ηθική του αμερικανικού στρατού. Πρόκειται όμως μόνο για αμερικανικό θέμα συζήτησης; Ασφαλώς όχι. Από τις αποκαλύψεις του πληροφοριοδότη Εντουαρντ Σνόουντεν μάθαμε ότι το γερμανικό δίκαιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν αξίζει ούτε ένα δολάριο» καταλήγει η εφημερίδα.
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
No comments:
Post a Comment