This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.
Μία και μόνο Εξεταστική για το Μνημόνιο, μετά τις εκλογές
Διαβιβάστηκε πριν από λίγο στη Βουλή η δικογραφία για την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και το θέμα του ελλείμματος του 2009. Πρόκειται για τη δικογραφία που συνέταξε ο Οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης μετά από τις καταγγελίες στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ για παραποίηση των στατιστικών στοιχείων της οικονομίας προκειμένου να αυξηθεί το έλλειμμα και με τον τρόπο αυτό να διευκολυνθεί η δρομολόγηση εισόδου της χώρας στο ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό της δικογραφίας που απέστειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, «από το σύνολον του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού και ιδίως από τις μαρτυρικές καταθέσεις, προέκυψαν στοιχεία σχέσιν έχοντα με αξιόποινες πράξεις και με πρόσωπα κατέχοντα θέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδας» και αφού παρατίθενται τα ονόματα των μαρτύρων που κατέθεσαν για την υπόθεση σημειώνεται ότι στις περισσότερες καταθέσεις «γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 και για ύπαρξη ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβέρνησης και τότε αρμοδίων Υπουργών Οικονομικών».
Δηλαδή, η Βουλή καλείται το επόμενο διάστημα να διερευνήσει τυχόν ευθύνες του τέως πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του Φίλιππου Σαχινίδη κλπ
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η αποστολή από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή της δικογραφίας για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΛ. ΣΤΑΤ. δικαιώνει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και εγείρει μείζον πολιτικό ζήτημα. Η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης αυτής από τη Βουλή των Ελλήνων, με τη συγκρότηση των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα Επιτροπών, επιβάλλεται να γίνει αμέσως μετά τις επικείμενες εθνικές εκλογές, όταν η σύνθεση του Σώματος θα ανταποκρίνεται στην πραγματική βούληση της κοινωνίας. Η έρευνα αυτή αποτελεί, άλλωστε, αναγκαίο συμπλήρωμα της ευρύτερης έρευνας που -όπως ήδη έχει τονίσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς- θα αφορά στο ερώτημα “πως φτάσαμε στο Μνημόνιο”».
«Οποιαδήποτε απόπειρα αξιοποίησης της δικογραφίας για την παραποίηση του ελλείμματος του 2009, με στόχο την παράταση της θητείας της παρούσας Βουλής ή τη χορήγηση συγχωροχαρτιών, είναι απαράδεκτη. Μόνο η νέα Βουλή, που θα βρίσκεται σε αρμονία με το λαϊκό αίσθημα, μπορεί να επιτελέσει αυτό το χρέος» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Κώστας Τασούλας σχετικά με τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για το έλλειμμα του 2009. «Η χώρα δεν χρειάζεται μόνο να βγει από την πρωτοφανή δοκιμασία που υφίσταται. Πρέπει και να μάθει γιατί μπήκαμε σε αυτή τη δοκιμασία. Γιατί οδηγηθήκαμε σε αδυναμία δανεισμού και ποιοί ευθύνονται. Για το λόγο αυτό και προ πολλού, η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα απαντήσει σε αυτά τα δραματικά ερωτήματα και θα εντοπίσει τις ευθύνες» υπογραμμίζει.
Η θέση της ΝΔ είναι σωστή. Επειδή ανοίγει μεν ο δρόμος του Ειδικού Δικαστηρίου, όπως γράψαμε επανειλημμένως, αλλά από την άλλη κρύβονται πολλές παγίδες. Και να σκεφτεί κανείς πιο νηφάλια την απόφαση του Αρείου Πάγου να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία δεν έχει παρά να παρατηρήσει ορισμένα περίεργα πράγματα:
1. Όπως όλα δείχνουν οι εκλογές θα γίνουν στις 8 Απριλίου. Αν γίνει αυτό τότε οι εκλογές θα πρέπει να προκηρυχθούν γύρω στις 10 Μαρτίου πάνω κάτω. Μας μένουν λοιπόν 40 ημέρες μέχρι τη διάλυση της Βουλής και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Πώς λοιπόν μια τόσο σοβαρή απόφαση θα πάει στη Βουλή και θα συζητηθεί μέσα σε 40 ημέρες; Και τι απόφαση μπορεί να βγάλει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;
2. Η σημερινή Βουλή είναι ακόμη Πασοκοκρατούμενη. Μαζί υπάρχουν και κάτι εξαπτέρυγα και κάποιοι ξέμπαρκοι από άλλα κόμματα που δε θέλουν… ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, Αυτοί λοιπόν θα πάρουν την απόφαση για παραπομπή του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπακωνσταντίνου; Αυτοί θα ερευνήσουν την υπόθεση και θα συστήσουν εξεταστική και προανακριτική επιτροπή; Εκτός ότι δεν προλαβαίνουν είναι και σημαδεμένη τράπουλα, είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να πουν «ναι» στα γουνάκια.
Επομένως, γιατί τόση πρεμούρα να πάει τώρα η υπόθεση στη Βουλή; Ή μήπως θα την κρατήσουν ανοικτή την υπόθεση και θα την εξετάσουν μετά τις εκλογές; Πολύ αμφιβάλλουμε.
Συνταγματολόγοι δεν είμαστε αλλά μήπως μπορεί να μας βοηθήσει κάποιος για το τι θα γίνει με την υπόθεση αν κλείσει η Βουλή;
Και πάμε στα γεγονότα. Από τη στιγμή που οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς είδαν την ύπαρξη ευθυνών πολιτικών προσώπων κι έστειλαν τη δικογραφία στον Άρειο Πάγο, υπήρξε ένα μπαράζ δηλώσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Όχι όμως με τον τρόπο που πιστεύει κανείς, δηλαδή να καταγγείλει σκευωρία κι άλλα τέτοια. Αντιθέτως, τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου όσο και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης ζητούσαν μετ’ επιτάσεως να διαλευκανθεί η υπόθεση κάτι που μόνο η Βουλή θα μπορούσε να κάνει. Ζητούσαν λοιπόν να πάει αμελητί η δικογραφία στη Βουλή για τα περαιτέρω. Φυσικά δεν τρελάθηκαν. Με την παρούσα κοινοβουλευτική σύνθεση είναι αδύνατη η παραπομπή Πασόκων στο Ειδικό Δικαστήριο.
Όπως και να έχει, η υπόθεση αυτή βρομάει πολύ και είναι σίγουρο ότι στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν που δε θα έχουν κανένα πρόβλημα. Γι’ αυτό και ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται σε συνεχή ταξίδια. Δεν ανησυχεί καθόλου, λες και έστησε την υπόθεση και μετά πήγε διακοπές.
Και θα πούμε και κάτι άλλο. Ο Γιώργος Παπανδρέου και το επιτελείο του άφησε πάμφτωχους, ανήμπορους και ταπεινωμένους μερικά εκατομμύρια Έλληνες. Το έγκλημά του είναι μεγάλο και δεν εξαντλείται μόνο στην υπόθεση των στατιστικών – άσε που ΕΛΣΤΑΤ και EUROSTAT θα σπεύσουν να τον καλύψουν και στο τέλος θα ζητάνε και την παραπομπή του …Καραμανλή. Με αυτήν την Βουλή όλα μπορούν να γίνουν
Η έρευνα λοιπόν πρέπει να γίνει από μια νέα Βουλή που θα εκφράζει το λαϊκό αίσθημα όπως έχει σήμερα και όχι πριν από δυο χρόνια και με τους όρους που θα θέσει η ΝΔ ως κυβέρνηση.
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει μία Εξεταστική Επιτροπή για το πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Μια Εξεταστική Επιτροπή που θα γίνει επί κυβερνήσεως Σαμαρά και θα διερευνήσει, πως φτάσαμε στο μνημόνιο, πως τα spreads εκτινάχτηκαν μέχρι και 18 φορές επάνω, πότε αποφασίστηκε η εμπλοκή του ΔΝΤ στον Μηχανισμό Στήριξης και τι ακριβώς έγινε με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και τα περιβόητα CDS.
Μόνο με μια ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ η έρευνα θα γίνει σε βάθος και ολοκληρωμένη. Όχι βιαστικά και πολύ περισσότερο όχι εκβιαστικά, μέσα από το δίλημμα «κάνουμε-δεν κάνουμε εκλογές».
Λίγη υπομονή. Γιατί όπως ξαναγράψαμε υπάρχουν και αδικήματα που δεν παραγράφονται ποτέ…
This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.
No comments:
Post a Comment