Thursday, February 2, 2012

Αντιμέτωποι με τα «ναι» και τα «όχι»Η ώρα της κρίσεως για τους τρεις εταίρους
Μπροστά στο μεγαλύτερο τεστ αντοχής βρίσκεται η κυβέρνηση συνεργασίας ενόψει της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. 

Όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, τόσο το PSI, όσο και η δανειακή σύμβαση θα αποτελέσουν προϊόν συναπόφασης των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και του πρωθυπουργού. 

«Οι κύριοι Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης θα κληθούν να λάβουν πολύ σημαντικές αποφάσεις», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε οριακή στιγμή και πως «έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και το επόμενο θα είναι η δικαίωση των θυσιών του ελληνικού λαού, καθώς η χώρα θα ξεφύγει από τη μέγγενη του χρέους και θα μπει στο δρόμο της ανάπτυξης». 

Καθώς πλησιάζει η «ώρα της κρίσεως» για τον κυβερνητικό σχηματισμό πάντως, Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ βλέπουν να έρχεται πιο κοντά η στιγμή για τα «μεγάλα ναι» και τα «μεγάλα όχι».

Αν και ο κ. Καψής απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, καθώς, όπως είπε, «είμαστε ένα λεπτό πριν από τη συμφωνία και δεν έχουμε δυνατότητα να εκτρέψουμε την κατάσταση», θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν σοβαρές διαφωνίες σχετικά με τα νέα μέτρα, ενώ είναι άγνωστο αν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν την παραμικρή γνώση για το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης. 

Με δεδομένο ότι η ψηφοφορία στη Βουλή, σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσον αφορά στη δανειακή σύμβαση θα αποτελεί νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η μεν Ν.Δ. δεν μπορεί να ψηφίσει μέτρα που έχει επανειλημμένα απορρίψει, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπο με νέες διαφωνίες των βουλευτών του και ο αρχηγός του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης αφήνει να εννοηθεί πως εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το κυβερνητικό σχήμα.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ, αποκάλεσε την Ελλάδα «ωρολογιακή βόμβα», προτείνοντας μάλιστα την εθελοντική έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post», ο κ. Ντόμπριντ είπε απερίφραστα ότι «αν η Ελλάδα δεν μπορεί να βρει την απαραίτητη βούληση για τις αναπόφευκτες μεταρρυθμίσεις, τότε θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά μια νέα αρχή εκτός της ζώνης του ευρώ». 

Επιπλέον, απέρριψε το ενδεχόμενο επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, αν δεν ληφθούν «πραγματικά και αποφασιστικά μέτρα λιτότητας». 

Από την πλευρά του, και ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο, προειδοποίησε πως «πριν εγκρίνουμε το νέο πρόγραμμα πρέπει να έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα»,.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι ξεκαθάρισαν στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ότι για το νέο πρόγραμμα στήριξης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η εκπλήρωση των υποχρεώσεων. 

Διαφωνίες εμφανίζονται μάλιστα στο εσωτερικό της Γερμανίας, καθώς το μέλος του Δ.Σ. της Μπούντεσμπανκ, Ρούντολφ Μπέμλερ, εκτιμά, μιλώντας στη Βελτ, πως μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας ή αποχώρησή της από την ευρωζώνη θα προκαλούσε μεγάλη αναταραχή στις αγορές, ενώ πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank ο Πέτερ Μίλερ  υποστηρίζει πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα προκαλέσει «παγκόσμιο χάος».

No comments:

Post a Comment