Tuesday, February 14, 2012


KOΣMOΣHμερομηνία δημοσίευσης14-02-12
Μεταρρυθμίσεις υπόσχεται ο Πούτιν

Με άρθρο του προανήγγειλε ότι, σε περίπτωση εκλογής του, θα προχωρήσει και σε γενναίες αυξήσειςΤου ανταποκριτή μας στη Mόσχα Αχιλλεα Πατσουκα
Με τα χαμόγελα να κάνουν τη δειλή επανεμφάνισή τους στο επιτελείο του Βλαντιμίρ Πούτιν εξαιτίας των τελευταίων δημοσκοπήσεων, οι οποίες δείχνουν πως τα ποσοστά του πρωθυπουργού και υποψήφιου προέδρου παρουσιάζουν άνοδο και πλέον βρίσκονται στο 52%, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί του δίνει τη νίκη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 4 Μαρτίου, ο «τσάρος» προχώρησε χθες σε μια ακόμα θεαματική κίνηση θέλοντας να αλιεύσει ψηφοφόρους από τα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Ακολουθώντας τη γνωστή τακτική των επικοινωνιολόγων του, σύμφωνα με την οποία επιλέγει να απευθύνεται στους Ρώσους μέσω των εφημερίδων και όχι από κοντά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν με άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε χθες στην Komsomolskaya Pravda, προανήγγειλε ότι σε περίπτωση εκλογής του θα προχωρήσει σε γενναίες αυξήσεις και μεταρρυθμίσεις. Αναφερόμενος στη μισθολογική ανισότητα καθώς και στις πενιχρές συντάξεις, υποσχέθηκε αυξήσεις στους μισθούς έως και 200%, οι οποίες θα αρχίσουν το 2013 και θα ολοκληρωθούν το 2018. Τα επαγγέλματα τα οποία όμως θα αφορούν οι αυξήσεις θα είναι αυτά των πανεπιστημιακών και των γιατρών, τα οποία ακόμα και σήμερα αμείβονται με τα μισά χρήματα απ’ ό,τι για παράδειγμα οι οδηγοί των λεωφορείων.
Ο δεύτερος πόλος του άρθρου του Βλαντιμίρ Πούτιν αφορούσε το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, το δημογραφικό και το ορατό ενδεχόμενο η Ρωσία να μετατραπεί σε χώρα–φάντασμα. Ο Ρώσος ηγέτης εξήγησε πως, αν δεν ληφθούν δραστικότερα μέτρα, από αυτά που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί, ο πληθυσμός της Ρωσίας το 2050, σύμφωνα με έρευνα, θα φτάσει τα 107 εκατομμύρια από 143 που είναι σήμερα. Αν όμως γίνουν συντονισμένες και άμεσες ενέργειες, τότε μπορεί να υπάρξει θεαματική ανατροπή και την ίδια χρονιά (2050) ο πληθυσμός να εκτοξευτεί στα 154 εκατομμύρια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε ότι θα προσφέρει περισσότερα κίνητρα και οικονομική ενίσχυση στις πολυμελείς οικογένειες, ενώ δεν έκρυψε και τον προβληματισμό του, ο οποίος πηγάζει από το γεγονός πως ενώ το 40% των φυσικών πόρων του πλανήτη είναι συγκεντρωμένο στο ρωσικό έδαφος, ο ρωσικός πληθυσμός αντίστοιχα αποτελεί μόλις το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Τέλος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προανήγγειλε μείωση των τιμών των ακινήτων έως και 30% με σκοπό να ενισχυθεί ο κατασκευαστικός τομέας. Μια μείωση που μπορεί να φαίνεται μεγάλη, στην ουσία όμως αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό του παραλογισμού που επικρατεί στις τιμές των ακινήτων στη Ρωσία.

No comments:

Post a Comment