Saturday, February 4, 2012


90 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΜΕ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
04/02/2012
H  πλατεία ήταν γεμάτη,  τα  θεωρεία γεμάτα, ο προθάλαμος του θεάτρου,  ο διάδρομος,  η Ιπποκράτους, παντού το αδιαχώρητο.

Η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, γιόρτασε στο θέατρο Ακροπόλ ενενήντα χρόνια δράσης και δημιουργίας, αλλά και προσφοράς στον επτανησιακό πολιτισμό μαζί με την εκδήλωση για την κοπή της πίτας.

Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο Κεφαλλονίτης σεβασμιότατος μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος Βρυώνης με τους ιερείς πατέρα Νικόλαο Χαρτουλιάρη, εκπρόσωπο της Κεφαλληνιακής Εκκλησίας, πατέρα Σωκράτη Σταματάτο, πατέρα Γεώργιο Αντζουλάτο και πατέρα Γεράσιμο Αγγελάτο.

Τη γιορτή πλαισίωσαν τα μουσικά τμήματα της Αδελφότητας: Η μαντολινάτα, η χορωδία, τα χορευτικά, που, με πολλή δουλειά και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν, παρουσίασαν ένα εκπληκτικό θέαμα.

Η χορωδία και η μαντολινάτα με τις καντάδες Λαλούν τ’ αηδόνια, Εις τον αφρό της θάλασσας, Απόψε την κιθάρα μου κ.ά.,  γλύκαναν τις ψυχές και σιγοτραγούδησαν όλοι μαζί τους!

Και όταν οι κανταδόροι τραγούδησαν το «Καράβι», βρέθηκαν όλοι μονομιάς... στην αγαπημένη Κεφαλονιά και το Θιάκι!

Το μικρό και μεγάλο χορευτικό σε άρτια εμφάνιση, επαγγελματισμό και κεφαλονίτικο πάθος, χόρεψε μπάλο, μέρμηγκα, μπαρμπουνάκι, διβαράτικο, βλαχοπούλες.

Με τις φιγούρες τους σκόρπισαν κέφι και ενθουσιασμό σ' όλο το θέατρο και καταχειροκροτήθηκαν από όλους! Οι χορευτές με τις καντρίλιες τους,  μετέφεραν το ενθουσιασμένο κοινό στο ρομαντισμό μιας άλλης εποχής.

Το χρονικό της Αδελφότητας, δουλεμένο από τα μέλη του Δ.Σ. με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Βαγγέλη Σπαθή, παρουσίασε με προβολή φωτογραφιών από το πλουσιότατο έργο της στη διάρκεια των 90 χρόνων τη δράση του μεγαλύτερου Κεφαλονίτικου και Θιακού Σωματείου της παροικίας.

Το 1922 λιγοστοί παθιασμένοι συμπατριώτες στον Πειραιά ίδρυσαν την ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ με σκοπό τη συνεργασία, την αλληλεγγύη των μελών και τη στήριξη των νησιών στους δύσκολους καιρούς.

Με τη βοήθεια των μεγάλων ευεργετών αντρώθηκε, απέκτησε το δικό της χώρο και αγκάλιασε όλους τους συμπατριώτες και πολλούς φίλους μας, για να φτάσει σήμερα να αριθμεί πάνω από 5.000 μέλη που ενημερώνονται με την εφημερίδα «ΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ» και από τον ιστότοπο στη διεύθυνσηwww.kefalinontopos.gr
 

No comments:

Post a Comment