Επισκόπηση τύπου | 06.01.2012
Τα 'παλιόλογα' της εξόδου από το ευρώ
Η τύχη ενός προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται στα χέρια ενός πανίσχυρου εκδοτικού συγκροτήματος. Αυτή τη φάση περνά ο γερμανός πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ, μετά την άρνηση να δεχθεί τη δημοσιοποίηση του επίμαχου τηλεφωνικού μηνύματος στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Bild. Ο αρχισυντάκτης ισχυρίζεται ότι ο γερμανός πρόεδρος τον πίεσε με τρόπο ασφυκτικό να μη δημοσιεύει αποκαλύψεις για το επίμαχο στεγαστικό δάνειο, η προεδρική εκδοχή είναι ότι απλά ζήτησε παράταση μιας μέρας.
Η Bild και η προεδρική αξιοπιστία
«Ο γερμανός πρόεδρος σύρεται σε μια δημόσια διαμάχη με μια λαϊκή εφημερίδα και οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν ποιος από τους δύο έχει δίκαιο», σημειώνει η εφημερίδα Märkische Allgemeine. «Το ότι ο Βουλφ παρά την υπόσχεση περί διαφάνειας αρνείται τη δημοσίευση του περιεχομένου του μηνύματος αποδυναμώνει την ήδη κλονισμένη θέση του. Δεν πρόκειται να αποφύγει τη συζήτηση, δεν πρόκειται να αποφύγει να δώσει εξηγήσεις. Και σε περίπτωση που έχει πει ψέματα, η τύχη του βρίσκεται στα χέρια ενός αρχισυντάκτη. Τι εφιάλτης» καταλήγει ο γερμανός αρθρογράφος.
Ο σχολιαστής της εφημερίδας Tageszeitung του Βερολίνου υπενθυμίζει στον γερμανό πρόεδρο τους κανόνες παιγνιδιού της λαϊκής δημοσιογραφίας. «Πόσο αφελής μπορεί να είναι κανείς για να πιστέψει ότι μπορεί να εμποδίσει μια αυτοκρατορία, όπως είναι η Bild, να κάνει δημόσιο θέμα συζήτησης ό,τι εκείνη επιλέγει», γράφει η εφημερίδα. «Καταρχήν η εφημερίδα δεν πρόκειται να δημοσιεύσει το τηλεφωνικό μήνυμα. Αλλά είναι ζήτημα χρόνου η στιγμή που θα βρεθεί κάποιος που θα το δημοσιεύσει. Όποιος φτάνει στα ύψη με τη βοήθεια της Bild, κατεβαίνει κιόλας με την ίδια εφημερίδα, αυτοί είναι, κύριε πρόεδρε της δημοκρατίας, οι κανόνες της λαϊκής δημοσιογραφίας».
«Η κακιά λέξη πάλι εδώ»
Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα, επιγράφει η γερμανική έκδοση των Financial Times την ανταπόκριση του Πέτερ Ερλιχ από τις Βρυξέλλες. «Προφανώς το νέο πακέτο βοήθειας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το αρχικό ποσό των 130 δις ευρώ, τουλάχιστον αυτό κυκλοφορεί στη ζώνη του ευρώ», γράφει ο γερμανός ανταποκριτής. «Ένας από τους λόγους είναι ότι έχουν χειροτερέψει τα νέα στοιχεία του προϋπολογισμού της χώρας. Πόσα ακριβώς χρήματα θα χρειαστούν εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις για το PSI. Διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με δυσκολίας, αν και θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο Λουκάς Παπαδήμος έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η χώρα θα βρεθεί στο χείλος μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας», σημειώνει ο αρθρογράφος.
«Τα 'παλιόλογα' της εξόδου από το ευρώ είναι πάλι εδώ» επιγράφει την ανταπόκρισή του από την Αθήνα ο Γιάννης Παπαδημητρίου στην εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου εννοώντας την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. «Θεωρείται απίθανο να ενέδωσε στη φλυαρία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος», υπογραμμίζει. «Ο Παντελής Καψής, ως δημοσιογράφος για 30 χρόνια, ξέρει πολύ καλά τα ισχύοντα στην πολιτική και στα ΜΜΕ. Αλλά ως εκπρόσωπος μιας τριμερούς κυβέρνησης έχει το καθήκον να εξαγγέλλει δυσάρεστα, ότι τους επόμενους 3 μήνες παίζονται όλα για όλα».
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
Eπειδή μας έχουν πρήξει στην ψευτιά είναι δύσκολο στον Ελληνα να πεισθεί ίσως και για την αλήθεια. επομένως πάνω στην ψυχολογία του κόσμου παίζονται και οι τύχες της χώρας.
ReplyDelete