Monday, January 30, 2012

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΝ ΛΕΥΚΩ«ΣΥΓΚΛΙΣΗ» ΑΛΛΑ ΜΕ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ»
30/01/2012
Για «απόλυτη σύγκλιση» μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση μίλησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μετά και την χθεσινή του σύσκεψη με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν όλα τα θέματα μεταξύ των οποίων η απαίτηση της τρόικας για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η συζήτηση περί τοποθέτησης Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ελλάδα.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε την διαφωνία του με την συγκεκριμένη απαίτηση της τρόικας και έθεσε και πάλι το ζήτημα της ύφεσης.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει σύγκλιση ως διαπραγματευτικό όπλο για την κυβέρνηση.

Ο κ. Καρατζαφέρης είπε πως δεν θα κάνει τίποτε αν δεν έχει προηγουμένως απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Παπαδήμος, που λαμβάνει σήμερα μέρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Είχα την ευκαιρία σήμερα το μεσημέρι να ενημερώσω αναλυτικά τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση. Η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής αυτής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. 

Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.

Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους. 

Όλοι μαζί δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, στο ευρώ και στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε.

Η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε αρχικά προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου, ωστόσο στη συνέχεια αναβλήθηκε λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και των συνομιλιών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI)».

Από την πλευρά της Ν.Δ. ο κ. Σαμαράς φέρεται να υπέβαλε τις ακόλουθες προτάσεις, υπό την μορφή ισοδύναμων μέτρων όσον αφορά στις απαιτήσεις της τρόικας. Σύμφωνα με αυτές, προτείνονται τα ακόλουθα: 

-Οι προσλήψεις στο δημόσιο από ένα προς πέντε να γίνουν ένα προς δέκα
-Παράλληλα μεγαλύτερη μείωση στις προσλήψεις συμβασιούχων στο δημόσιο από το 10% σε 20%
-Καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης 
-Έλεγχος στις συντάξεις «μαιμού»
-Αύξηση των εσόδων του δημοσίου από τις άδειες και την λειτουργία του ηλεκτρονικού τζόγου και των νέων τυχερών παιχνιδιών

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως μια μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως μεταβατική και να μην εκφεύγει του ειδικού σκοπού της που έχει συναποφασιστεί. 

Σχολίασε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και έφερε το θέμα που προέκυψε πρόσφατα στην δικαιοσύνη με τους εισαγγελείς, καθώς επίσης το νομοσχέδιο για τις αποφυλακίσεις, τις κρίσεις στα σώματα ασφαλείας αλλά και τους διορισμούς γενικών διευθυντών. 

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δοθεί μία γενική πολιτική εξουσιοδότηση για συμφωνία από τους πολιτικούς αρχηγούς στον κ. Παπαδήμο (όπως προσφέρθηκε να δώσει ο κ. Παπανδρέου) αλλά να δοθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό για να διαπραγματευθεί και να υπάρξει και περαιτέρω συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με τις πηγές της λεωφόρου Συγγρού ο κ. Παπαδήμος στην συνάντηση έθεσε το θέμα των υπογραφών σε κοινό κείμενο αλλά όχι πιεστικά και ότι διαφώνησαν οι κ.κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Παπαδήμος δεν έλαβε λευκή επιταγή όσον αφορά στην διαπραγμάτευση και επομένως αν κάτι δεν πάει καλά, θα είναι υποχρεωμένος να το συζητά με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου ήταν διατεθειμένος να δώσει αυτήν την «λευκή επιταγή».

No comments:

Post a Comment