Saturday, January 28, 2012


 

Πολιτική | 27.01.2012

Ημέρα μνήμης για τα θύματα του εθνικοσοσιαλισμού

 

Με αφορμή την 67η επέτειο διάλυσης του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Άουσβιτς, ο κριτικός λογοτεχνίας Μαρσέλ Ράιχ Ρανίτσκι μίλησε στο γερμανικό κοινοβούλιο για τα βιώματά του στο γκέτο της Βαρσοβίας.

 
Ο καταξιωμένος Γερμανός κριτικός και εκδότης παρουσίασε ενώπιον εκλεκτών προσκεκλημένων -ανάμεσά τους η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της χώρας Κρίστιαν Βουλφ- τις οδυνηρές μνήμες της εποχή των απελάσεων των Εβραίων στα στρατόπεδα εξόντωσης από το Τρίτο Ράιχ.

«Μιλώ ως μάρτυρας της εποχής, ως επιζών του γκέτο της Βαρσοβίας», είπε χαρακτηριστικά ο 91χρονος σήμερα Ρανίτσκι, ο οποίος κατάγεται από εβραϊκή οικογένεια και μεγάλωσε εν μέρει στο Βερολίνο. Όταν εισέβαλαν τα ναζιστικά στρατεύματα στην Πολωνία απασχολούνταν ως μεταφραστής γερμανικών στο λεγόμενο Εβραϊκό Συμβούλιο, που είχε συσταθεί από τους εθνικοσοσιαλιστές για να εφαρμόζει τις διαταγές τους. Στο γκέτο που δημιούργησαν οι ναζιστές « υπαγόρευα τη θανατική καταδίκη που αποφάσιζαν τα SS για τους Εβραίους της Βαρσοβίας», θυμάται ο Ρανίτσκι.

Ο ίδιος επιβίωσε, η οικογένειά του όχι

Εικόνες ανθρώπινου δράματος από το γκέτο της ΒαρσοβίαςΕικόνες ανθρώπινου δράματος από το γκέτο της ΒαρσοβίαςΟι απελάσεις των Εβραίων, κυρίως προς το στρατόπεδο εξόντωσης Τρεμπλίνκα στα βορειοανατολικά της πολωνικής πρωτεύουσας, ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 1942. Στις αρχές του επόμενου χρόνου η εξέγερση των Εβραίων στο γκέτο της Βαρσοβίας κατεστάλη από τα ναζιστικά στρατεύματα και έτσι χάθηκε και η τελευταία ελπίδα των Εβραίων να αποφύγουν την τραγική μοίρα που τους επεφύλασσε το καθεστώς του Τρίτου Ράιχ. Ο ίδιος ο Ρανίτσκι βγήκε ζωντανός από την ανθρώπινη καταστροφή, αλλά έχασε τους γονείς του και τον αδελφό του. Όμως εκεί, στο γκέτο της Βαρσοβίας, μέσα στο ανθρώπινο δράμα, γνώρισε τη γυναίκα του Τεοφίλα, η οποία πέθανε το 2011.

Ιστορική ευθύνη της Γερμανίας

Ο κ. Ρασίτσκι μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ, τον πρόεδρο Βουλφ, και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου ΛάμερτΟ κ. Ρασίτσκι μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ, τον πρόεδρο Βουλφ, και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου ΛάμερτΣτην αρχή της εκδήλωσης στη μνήμη των θυμάτων του εθνικοσοσιαλισμού πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ, ο οποίος υπενθύμισε την ιστορική ευθύνη που έχει η Γερμανία λόγω της γενοκτονίας των Εβραίων. Με αφορμή τις δολοφονίες αλλοδαπών από ακροδεξιούς, που αποκαλύφθηκαν στο τέλος του 2011, ο κ Λάμερτ τόνισε ότι πρέπει να αποτελεί «στόχο και καθήκον όλων» να συμβάλλουν ώστε να μπορούν να ζουν όλοι οι άνθρωποι στη Γερμανία «ελεύθεροι, ίσοι και χωρίς φόβο».

Ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου υπενθύμισε και την πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία ο ένας στους πέντε Γερμανούς έχει αντισημιτικές προκαταλήψεις. «Αυτό είναι ειδικά για τη Γερμανία 20% παραπάνω από όσο θα έπρεπε», υπογράμμισε ο Νόρμπερτ Λάμερτ.

Marcel Fürstenau / Άρης Καλτιριμτζής
dw

No comments:

Post a Comment