Saturday, January 28, 2012


Επισκόπηση τύπου  | 27.01.2012

Αναζητείται «plan B» για την Ελλάδα

 

Το αδιέξοδο στις προσπάθειες διάσωσης της ελληνικής οικονομίας απασχολεί και σήμερα τον γερμανικό Τύπο. Η συζήτηση περί χρεοκοπίας και η κριτική για την αναβλητικότητα στην εφαρμογή των μέτρων έχουν πάρει διαστάσεις.

 
«Σκέψεις για plan B» είναι το πρωτοσέλιδο της οικονομικής επιθεώρησης
«Handelsblatt». Οι απεσταλμένοι της εφημερίδας σε Λουξεμβούργο και Νταβός μεταδίδουν: «Στην πολιτική ενισχύεται η επίγνωση ότι μάλλον δεν μπορεί να αποφευχθεί μία χρεοκοπία της Ελλάδας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και πολλές επιχειρήσεις συζητούν σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση». 
Ο αρθρογράφος εξηγεί: «Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση. Κάθε μέρα το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυξάνεται κατά 75 εκατομμύρια ευρώ. Η παραγωγική βάση είναι πολύ αδύναμη για να επιβιώσει σε μία οικονομική ένωση χωρίς υποτίμηση του νομίσματος που θα μείωνε το κόστος των εξαγωγών».
Η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος ζητεί από τους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα να συνυπογράψουν και πάλι συμφωνία περί μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να δοθεί νέο δάνειο. Στην ερώτηση, εάν αυτό θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση, η απάντηση του Γιούνκερ είναι η εξής: «Ναι».
Σαμποτάρουν τα συνδικάτα τις μεταρρυθμίσεις;
Εναντιώνονται τα συνδικάτα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις;Εναντιώνονται τα συνδικάτα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις;Ο ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine, Μίχαελ Μάρτενς, αναφέρει το ζήτημα των φαρμακείων ως παράδειγμα για την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων. Υπενθυμίζει ότι ήδη από το 2005 το «Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών» (ΚΕΠΕ) είχε ζητήσει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Αλλά όπως υποστηρίζει: «Τα ισχυρά ελληνικά συνδικάτα είχαν καταδικάσει την έκθεση αυτή, γιατί θεωρούν ότι μία διαρθρωτική αλλαγή έχει περίπου την ίδια ηθική απόχρωση όπως μία παιδεραστία ή μία ληστεία μετά φόνου. Η πρώην επίτροπος και ηγετική φυσιογνωμία των σοσιαλιστών Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία σήμερα εκφράζεται αναφανδόν υπέρ των μεταρρυθμίσεων, είχε πάρει τότε το μέρος των συνδικάτων».
Τι σημαίνουν όλα για τους ασφαλισμένους; Η Frankfurter Allgemeine γράφει: «Όσοι είναι ασφαλισμένοι σε ταμεία που θεωρούνται κακοπληρωτές, όπως ο ΟΠΑΔ, παίρνουν φάρμακα μόνο έναντι πληρωμής σε μετρητά. Έτσι οι φαρμακοποιοί μετακυλύουν το κόστος της αντιπαράθεσης με τα ταμεία στους ασφαλισμένους. Τα δε ταμεία διαμαρτύρονται ότι δεν παίρνουν αρκετά χρήματα από το κράτος για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ένας ελληνικός φαύλος κύκλος».
Ανταρσία στο πλοίο ΕΛΛΑΣ;
"Χρειάζεται ένας ειλικρινής απολογισμός των λαθών"Η ανταποκρίτρια της Süddeutsche Zeitung Κριστιάνε Σλότσερ παρομοιάζει την Ελλάδα με πλοίο που δέρνεται στους ωκεανούς, αντλώντας έμπνευση από παρεμφερή παρομοίωση του Βασίλη Βασιλικού στην περίοδο της δικτατορίας. Σε άρθρο με τίτλο «Ανταρσία στο (πλοίο) Ελλάς» αναφέρει: «Υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου λέει ότι δεν έχει διαβάσει το μνημόνιο που ταλανίζει τη χώρα επί ενάμιση χρόνο, γιατί ως υπουργός Εσωτερικών δεν είχε χρόνο. Ο άνθρωπος έχει γίνει υπουργός Οικονομίας και προσεχώς θα διεκδικήσει την ηγεσία του σοσιαλιστικού κόμματος. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που οδήγησε την Ελλάδα στο ευρώ και στη συνέχεια παρέδωσε τα ηνία, επικρίνει τον καπετάνιο, αλλά και την πορεία του σκάφους».
Όμως η κριτική της Süddeutsche Zeitung είναι συνολική: «Επιτέλους πρέπει να γίνει ένας στοιχειωδώς ειλικρινής απολογισμός των λαθών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση στην Αθήνα, αλλά και από τους διεθνείς πρωταγωνιστές στην προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας. Κατ΄αρχάς το κουστούμι των μέτρων ήταν εξ΄αρχής ασφυκτικό και οι οδηγίες ήταν μονομερώς προσανατολισμένες σε περικοπές, κάτι που προκάλεσε ασφυξία στην οικονομία. Οι εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις προαναγγέλθηκαν ως σωσίβιο σε μία εποχή που ήταν σαφές ότι οι ελληνικές κρατικές επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να πωληθούν παρά μόνο σε εξευτελιστικές τιμές. Σε όλα αυτά προστέθηκε η τάση των Ελλήνων να αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους για τη μιζέρια τους- τάση που ενισχύθηκε από μία πολιτική ελίτ που δεν φαίνεται διατεθειμένη να παραδεχθεί τα λάθη του παρελθόντος».
Πιο πεζή η αντιμετώπιση στη πρωτοσέλιδο της γερμανικής έκδοση των Financial Times: «Οι Έλληνες χρειάζονται περισσότερα λεφτά». Ενώ η Rheinische Post του Ντύσσελντορφ, σε σχόλιό της με τίτλο «Χωρίς την Αθήνα» επισημαίνει:
«Μία εθελοντική και προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, μία υποτίμηση του νομίσματος, μάλλον είναι η μόνη λύση. Μόνο αν η Ελλάδα γίνει πολύ πιο φθηνή θα καταστεί και πάλι ανταγωνιστική. Το εγχείρημα θα είναι οδυνηρό. Μάλλον όμως δεν πρέπει να είναι πολύ πιο ακριβό από τα συνεχή εμβάσματα προς την Αθήνα».
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου   dw

No comments:

Post a Comment