Tuesday, January 17, 2012


Υποβαθμίζει τη βαρύτητα των οίκων αξιολόγησης ο πρόεδρος της ΕΚΤ

NAFTEMPORIKI.GR Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012 21:47
Τελευταία Ενημέρωση : 16/01/2012 23:18


Υποβάθμισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τη βαρύτητα των κρίσεων στις οποίες προβαίνουν οι οίκοι αξιολόγησης.
Υποβάθμισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τη βαρύτητα των κρίσεων στις οποίες προβαίνουν οι οίκοι αξιολόγησης, μετά τη μαζική υποβάθμιση χωρών-μελών της Ευρωζώνης από τη Standard & Poor's την Παρασκευή, οπότε Γαλλία και Αυστρία έχασαν την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ.
«Νομίζω πως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι είτε να μάθουμε να λειτουργούμε χωρίς τους οίκους είτε, τουλάχιστον, να ασχολούμαστε με αυτούς σε πολύ μικρότερο βαθμό απ' ό,τι σήμερα» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Παράλληλα, αναγνώρισε πως η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη είναι «πολύ σοβαρή», επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να κρυβόμαστε».
Λίγο νωρίτερα και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποβάθμισε την απώλεια της κορυφαίας αξιολόγησης ΑΑΑ της χώρας του από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, επισημαίνοντας ότι δεν αλλάζουν τα σχέδια του Παρισιού για μεταρρυθμίσεις και μειώσεις στον προϋπολογισμό.
«Η βαθιά μου πεποίθηση είναι πως δεν αλλάζει τίποτα» δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Ισπανό Πρωθυπουργό. «Πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα, τις δαπάνες και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας ώστε να μπούμε και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης» πρόσθεσε.
Εξάλλου ο κ. Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ αναβάλλεται για τον Φεβρουάριο.
Εξηγώντας την αναβολή ανέφερε πως «η κ. Μέρκελ δέχτηκε τον κ. Μόντι, εγώ ο ίδιος δέχτηκα τον κ. Μόντι, δεν υπήρχε λόγος, δέκα ημέρες αργότερα να κάνουμε κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί σύνοδος κορυφής την ώρα μάλιστα που μας μέμφονται για τον πολλαπλασιασμό των συνόδων και επιπλέον έχουμε ήδη ένα ραντεβού με τον Μαριάνο Ραχόι και τους άλλους ηγέτες στις 30 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες».

No comments:

Post a Comment