Tuesday, January 3, 2012

επισκόπιση τύπου.


Επισκόπηση τύπου  | 03.01.2012

Οι δυσκολίες εξόδου από την ευρωζώνη

 

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, οι συζητήσεις περί αδυναμίας εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σχολιάζονται από μερίδα του σημερινού γερμανικού τύπου.

 
Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή το μήνυμα του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου για συστράτευση όλων προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη eξετάζει τις δυσκολίες μίας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από τη νομισματική ένωση, επισημαίνοντας ότι «η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα ‘έφερνε πολλά προβλήματα'».
"Επικίνδυνο παιχνίδι" η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
«Επικίνδυνο παιχνίδι» η έξοδος της Ελλάδας από το ευρω«Επικίνδυνο παιχνίδι» η έξοδος της Ελλάδας από το ευρωΟ αρθρογράφος παραθέτει τα πορίσματα πρόσφατης έκθεσης του ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτική του Βερολίνου, σημειώνοντας ότι σε αυτήν δεν χαρακτηρίζεται τυχαία ως «επικίνδυνο παιχνίδι» η αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος. Και συνεχίζει λέγοντας ότι «οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας με ταυτόχρονη έξοδό της από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για την ΕΕ (…) Για τα άλλα μέλη της ευρωζώνης θα ήταν πιο συμφέρον να παραμείνει η Ελλάδα ακόμη κι αν χρεοκοπήσει».
Τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα ακολουθούσε το παράδειγμα της Αργεντινής δηλώνοντας αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της διερωτάται ο αρθρογράφος; Και απαντά: «Πρώτη συνέπεια θα ήταν η άμεση αποκοπή της χώρας από την κεφαλαιαγορά. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση θα μπορούσε δαπανήσει μόνο χρήματα που προέρχονται από δικά της έσοδα».Η έκθεση εκτιμά ότι «χρεοκοπία με ταυτόχρονη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα υποτιμούσε τόσο πολύ το ελληνικό εθνικό νόμισμα, ώστε οι θα έχαναν την αξία τους οι καταθέσεις εκατομμυρίων Ελλήνων, κάτι το οποίο θα οδηγούσε με βεβαιότητα στη ριζοσπαστικοποίηση της μεσαίας τάξης».
Η ανάλυση των κινδύνων στην έκθεση του γερμανικού ιδρύματος κρίνεται πειστική από τον αρθρογράφο της FAZ, ο οποίος εκτιμά παρόλα αυτά ότι οι προτάσεις λύσεων παραμένουν θολές. Ο ίδιος παρατηρεί ότι οι επενδύσεις κοινοτικών προγραμμάτων ανάπτυξης στην Ελλάδα είχαν έως τώρα πενιχρά αποτελέσματα αμφισβητώντας αν τέτοια προγράμματα είναι πολιτικά εφαρμόσιμα. Και κλείνει με την επισήμανση ότι ένα είναι σίγουρο: «εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν».
Μπορεί να αποτελέσει έκπληξη η ελληνική οικονομία;
Νέο κούρεμα στον ορίζοντα...Νέο κούρεμα στον ορίζοντα...«Υπερβολική απαισιοδοξία» είναι ο τίτλος άρθρου της Neue Zürcher Zeitung, όπου σημειώνεται ότι «η κρίση ταρακούνησε τους Έλληνες επιχειρηματίες». Η εφημερίδα αναφέρεται στην κυρίαρχη απαισιοδοξία των δημοσιευμάτων σχετικά με την ελληνική οικονομία και σημειώνοντας:
«Τέτοιες ειδήσεις μπορεί να είναι και παραπλανητικές, αν και τις επιβεβαιώνουν μέσα στην απαισιοδοξία τους εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες, τη Ουάσιγκτον και τη Φρανκφούρτη. Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σε μία βαθιά ύφεση, αλλά αυτή οφείλεται στη μείωση της κατανάλωσης και την έλλειψη ρευστότητας. Πολλοί παραγωγικοί κλάδοι της οικονομίας αντίθετα παραμένουν ανέπαφοι και μέσω της επιβληθείσας μείωσης μισθών, η παραγωγικότητα θα αυξηθεί συνολικά».
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Υπό την προϋπόθεση ότι το κούρεμα του χρέους θα υλοποιηθεί κανονικά και θα σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση, θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να αποτελέσει μία θετική έκπληξη τα επόμενα χρόνια. Και αυτό λόγω και του γεγονότος ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες και ιδιώτες έχουν αντιληφθεί ότι η κατανάλωση που χρηματοδοτείται από χρέη έχει οδηγήσει στην καταστροφή».
"Συνεχίζεται η καθοδική πορεία της Ελλάδας"
Greek Prime Minister Lucas Papademos speaks during a media conference at EU headquarters in Brussels, on Monday, Nov. 21, 2011. Papademos is on a one day visit to meet with EU officials. (Foto:Virginia Mayo/AP/dapd)





Πρωταρχικός στόχος η παραμονή της χώρας στην ευωζώνη«Το ΔΝΤ φέρεται να θεωρεί αδύνατη την εξυπηρέτηση του χρέους και απαιτεί ζητά μεγαλύτερο κούρεμα από τους ιδιώτες πιστωτές», σχολιάζει η εφημερίδα Die Welt. Εξετάζοντας τα σενάρια που κυκλοφορούν σχετικά με το κούρεμα το ελληνικού χρέους, υπογραμμίζει: «Η Αθήνα έχει λιγότερα έσοδα και υψηλότερες δαπάνες από ότι είχε υπολογίσει, ενώ η οικονομία συρρικνώνεται περισσότερο από ότι είχε προβλεφθεί (…).
Τα χειρότερα οικονομικά δεδομένα καθιστούν τις έως τώρα εκτιμήσεις για την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους από την πλευρά της Αθήνας, άχρηστες. Γι’ αυτό πιέζει τώρα εμφανώς το ΔΝΤ τους Ευρωπαίους, είτε να θέσουν περισσότερο –ευρωπαϊκό- χρήμα στην διάθεση της Αθήνας, είτε να διαγράψουν αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού χρέους από αυτό που προβλεπόταν ως τώρα».
Και η εφημερίδα καταλήγει αναφερόμενη στις νέες περικοπές που αναμένεται να απαιτήσει η τρόικα: «Να κλείσουν επιτέλους αρκετές υπηρεσίες, να μειωθούν οι μισθοί σε εταιρίες του δημοσίου και να ξεκινήσουν επιτέλους οι απολύσεις στον υπερτροφικό κρατικό μηχανισμό. Ωστόσο έως τώρα η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν εμφανίζεται έτοιμη για κάτι τέτοιο».
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπέυθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
 
 
dw

No comments:

Post a Comment