Πολιτική | 01.01.2012
Ρουμανία, Βουλγαρία γιορτάζουν την επέτειό τους στην Ε.Ε.
Στα χαρτιά τα πλεονεκτήματα είναι αδιαμφισβήτητα. Μέσα σε μια νύχτα η Βουλγαρία και η Ρουμανία με την ένταξή τους στην Ε.Ε. έγιναν μέλη μια προνομιούχας ένωσης της ειρήνης, της ευημερίας, της ασφάλειας. Πέντε χρόνια όμως μετά την ένταξή τους, ο θετικός απολογισμός είναι πενιχρός. Η Ε.Ε δεν έγινε εγγυήτρια για μια καλύτερη ζωή. Η Βουλγαρία είναι η πιο φτωχή χώρα της Ε.Ε. με τους χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις και την χαμηλότερη παραγωγικότητα. Κακούς βαθμούς παίρνει επίσης σε θέματα απονομής δικαιοσύνης και καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Ακόμα οι Βρυξέλλες της επιρρίπτουν συχνά και ελλειπή προστασία των παιδιών.
O Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μπλόκαρε 220 εκατομμύρια ευρώΣήμερα πολλοί Βούλγαροι πιστεύουν πως η ένταξη της χώρας τους το 2007 ήταν μια ένταξη ενός μέλους δευτέρας κατηγορίας με μεγάλα προβλήματα στην ελεύθερη διακίνηση των πολιτών ενώ και η ένταξη στο ευρώ φαίνεται μια μακρινή υπόθεση. Ιδιαίτερα δυσάρεστη ήταν η κατάσταση για τη Βουλγαρία όταν το φθινόπωρο του 2008 ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μπλόκαρε 220 εκατομμύρια ευρώ επειδή η Σόφια επανειλημμένα διαχειρίστηκε με λάθος τρόπο τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Κριτική και τιμωρία από τις Βρυξέλλες
Χαμηλή η παραγωγικότητα στα νεαρά μέλη της Ε.Ε.Ακόμα και σήμερα, πέντε χρόνια μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, πολλοί ευρωβουλευτές είναι πεπεισμένοι πως οι δυο αυτές χώρες δεν ανήκουν στην Ε.Ε. Οι Βρυξέλλες ήδη από την αρχή φρόντισαν ώστε να υπογραφούν ειδικές συμφωνίες. Έτσι μέχρι και σήμερα οι δυο χώρες ελέγχονται από την Κομισιόν για το εάν τηρούν τα στάνταρτ. Παρά τις επικριτικές εκθέσεις των Βρυξελλών οι τοπικοί άρχοντες στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι συνέπειες δεν υφίστανται καμία συνέπεια. Και ακόμα και οι απειλές ότι δεν θα εκταμιευθούν χρήματα δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα. Η Ρουμανία για παράδειγμα δεν θα πάρει 19 δις ευρώ που δικαιούται μέχρι το 2013.
Οι περισσότεροι Ρουμάνοι πολιτικοί είναι πάντως πεπεισμένοι πως δεν μπορεί να υπάρξει μια ευρωπαϊκή ένωση χωρίς την συμμετοχή των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Ο συντηρητικός πολιτικός Κρίστιαν Πρέντα είναι δύσκολο να προβλέψει πότε η Ρουμανία θα καταφέρει να φθάσει τα ευρωπαϊκά επίπεδα. Η ανάπτυξη πάει χέρι – χέρι με την πολιτική, πιστεύει ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής. Και στους δυο τομείς η χώρα έχει ακόμα πολλά να κάνει.
Emiliyan Lilov / Christian Stefanescu / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
No comments:
Post a Comment