Tuesday, February 17, 2009

Ο ηγετικός ρόλος της Olympia Snowe στην Γερουσία


17-02-2009

Olympia Snowe
Olympia Snowe
Η μεγάλη Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ εξήρε την ομογενή Γερουσιαστή
Olympia Snowe, από την Πολιτεία Maine, για την συμβολή της στην πρόσφατη έγκριση από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών του ιστορικού Νόμου περί Οικονομικής Ανάπτυξης και Επανεπένδυσης της χώρας. Στην Βουλή των Αντιπροσώπων το μέτρο υποστήριξαν επίσης οι ομογενείς John Sarbanes, Zack Space, Niki Tsongas, Shelley Berkley, Dina Titus και Suzanne Kosmas. Αλλά οι έξι αυτοί ομογενείς βουλευτές αναμένονταν να δώσουν την υποστήριξή τους, δεδομένου ότι ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα του Προέδρου Barack Obama, ο οποίος και πρότεινε το όλο πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας.

Η Olympia Snowe, πρώην Ολυμπία Μπούχλη, ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα το οποίο και βρίσκεται τώρα στην αντιπολίτευση. Γι αυτό και η απόφασή της να ταχθεί υπέρ της θέσπισης του νέου νόμου έγινε πρωτοσέλιδη είδηση στην Αμερική. Η ομογενής γερουσιαστής ήτανε ένα από τα μόνον τρία μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο που ψήφισαν μαζί με τους δημοκρατικούς συναδέλφους τους για να γίνει ο νόμος αυτός πραγματικότητα. Για την σίγουρη και ταχεία θέσπισή του χρειάζονταν 60 γερουσιαστικές ψήφοι και το Δημοκρατικό Κόμμα διέθετε 57. Η κυρία Snowe και οι άλλοι δύο ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές που ακολούθησαν το παράδειγμά της, έκλεισαν την διαφορά.

Βεβαίως η αλήθεια είναι πως το ισχύον σύστημα προβλέπει απλή πλειοψηφία 51 μελών για την υιοθέτηση νομοθετικού μέτρου από την Γερουσία. Και τις 51 αυτές ψήφους τις είχαν οι Δημοκρατικοί. Αλλά το σύστημα παρέχει επίσης το δικαίωμα σε οποιονδήποτε γερουσιαστή να ζητήσει την διεξαγωγή συζήτησης πάνω στο προτεινόμενο νομοσχέδιο επί όσο χρονικό διάστημα θεωρεί απαραίτητο. Και ο φόβος ήταν πως κάποιος ρεπουμπλικανός γερουσιαστής ίσως έκανε χρήση αυτού του δικαιώματος για να παραταθεί η συζήτηση επί εβδομάδες, μήνες ή και για πάντα, με στόχο να αποτρέψει την έγκρισή του. Η μόνη περίπτωση να υπερκεραστεί αυτό το δικαίωμα είναι όταν τα τρία πέμπτα της Γερουσίας, δηλαδή 60 ακριβώς μέλη της, ταχθούν ενάντια σε περαιτέρω συζήτηση επί του νομοσχεδίου. Και τούτο ακριβώς επιτεύχθηκε με την στάση της Olympia Snowe.

Ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Ike Gulas παρατήρησε ότι «η ικανότητα της Olympia Snowe, να πετυχαίνει ομοφωνία και συμβιβασμό τόσο σε αυτήν όσο και σε άλλες περιπτώσεις κατά την πολυετή πολιτική καριέρα της, την έχει καταστήσει εξαιρετικά πολύτιμο μέλος της Γερουσίας». Ο ηγέτης της ομογενειακής οργάνωσης πρόσθεσε ότι «οι αρχαίοι Έλληνες θα ήτανε υπερήφανοι γι αυτήν» διότι «αναγνώριζαν την ομοφωνία σαν την πραγματική αξία της δημοκρατίας».

Ο Ike Gulas επαίνεσε την κυρία Snowe επειδή «αντέκρουσε έντονες πιέσεις και ενήργησε με γνώμονα τις αρχές της προκειμένου να κάνει αυτό που η ίδια πίστευε ότι είναι προς όφελος του Αμερικανικού λαού». Ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ κατέληξε με τούτα τα λόγια: «Είμαστε υπερήφανοι για την δύσκολη απόφαση που πήρε αν και αναγνωρίζουμε παράλληλα ότι υπάρχουν κι άλλες ομάδες πολιτών που δεν συμφωνούν μαζί της, όπως έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν».

Η θητεία της Olympia Snowe στην Γερουσία λήγει σε τρία χρόνια εκτός και εάν ανανεωθεί για μια ακόμη εξαετία στις εκλογές που θα γίνουν 2012.

AHEPA was established in 1922 by visionary Greek-Americans to protect all from prejudice from the KKK. In its history, AHEPA has joined with the NAACP and B’nai B’rith International to fight discrimination. It has grown to become the largest membership-based association for Hellenic-Americans and Philhellenes in the world.

voa

No comments:

Post a Comment