Sunday, February 22, 2009

Στα 3,8 δισ. δολάρια οι φιλανθρωπικές δαπάνες του Ιδρύματος Γκέιτς


Ο απελθών πρόεδρος της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, απεύθυνε έκκληση προς τις ανεπτυγμένες χώρες και τους πλούσιους να εντείνουν τις προσπάθειες ανάκαμψης από την κρίση.

Στην επιστολή δέκα σελίδων που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο, ο Γκέιτς έκανε ένα απολογισμό της προόδου, των στόχων και των προκλήσεων του ιδρύματος που ο ίδρυσαν ο ίδιος και η γυναίκα του. «Λατρεύω τη δουλειά στο ίδρυμα», ανα΄φερει ο Γκέιτς στο γράμμα που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης του οργανισμού. «Η λογική που επιχειρηματικού κόσμου εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό και στον κόσμο της φιλανθρωπίας».

Τόνισε επίσης ότι το ίδρυμα διαθέτει ανθεκτικές βάσεις παρά τα προβλήματα των αγορών και τη μείωση κατά 20% των επενδύσεων που χρηματοδοτούν τη λειτουργία του. Κατά τη διάρκεια του 2008, οι δαπάνες του ιδρύματος για τους σκοπούς του έφτασαν τα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια, με πρόβλεψη να φτάσουν τα 3,8 δισεκατομμύρια για το 2009. «Πιστεύω ότι οι πλούσιοι του κόσμου έχουν ευθύνη στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Microsoft. «Διαφορετικά, θα έχουμε ένα κόσμο ακόμη πιο άνισο μετά το τέλος της κρίσης, με λιγότερες ευκαιρίες για τους πολίτες και περιορισμένες δυνατότητες για τον καθένα να βελτιώσει τη ζωή του».

Ο Γκέιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η οικονομική καταιγίδα θα έχει περάσει σε πέντε με δέκα χρόνια, κυρίως εξαιτίας των καινοτομιών στο λογισμικό, τη γενετική, την παραγωγή ενέργειας και την επιστήμη των υλικών. Η μισή περίπου δαπάνη του ιδρύματος προορίζεται στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Υγείας, αφιερωμένο στην καταπολέμηση είκοσι ασθενειών. Στην κορυφή βρίσκονται η αντιμετώπιση παιδικών ιών, της πνευμονίας και της ελονοσίας, αλλά και το AIDS και η φυματίωση που πλήττουν πιο συχνά τους ενήλικες.

Από την αρχή της ίδρυσης του, το 1994, το ίδρυμα έχει δαπανήσει σχεδόν είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια στις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες. Το ύψος του κληροδοτήματος την 1η Οκτωβρίου του 2008 ανερχόταν σε 35,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

No comments:

Post a Comment