Wednesday, July 8, 2015

Και εις άλλα με υγεία… Αλέξη

Και εις άλλα με υγεία… Αλέξη

12:47
Opening quote
Την Κυριακή, ίσως και νωρίτερα, θα γνωρίζουμε αν η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρώπης όπως θέλει η συντριπτική πλειοψηφία, έστω και με σκληρά μέτρα ή αν θα κουδουνίζουν στις τσέπες μας σε λίγους μήνες οι δραχμούλες.

Την Κυριακή, ίσως και νωρίτερα, θα γνωρίζουμε αν η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρώπης όπως θέλει η συντριπτική πλειοψηφία, έστω και με σκληρά μέτρα ή αν θα κουδουνίζουν στις τσέπες μας σε λίγους μήνες οι δραχμούλες.
Τα όσα έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής και τα τελεσίγραφα που μας έδωσαν είναι γνωστά κι αν κάποιοι βλέπουν πίσω από τις γραμμές κάποια συμφωνία καλό είναι να κρατούν μικρό καλάθι. Διότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει ούτε ειρμό, ούτε και μπέσα ώστε να πιστέψεις ότι θέλουν συμφωνία κι όχι έξοδο από το ευρώ.
Ας περιμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις, όχι γιατί είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά γιατί οι πληροφορίες που παίρνουμε δεν είναι και τόσο καθησυχαστικές. Πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την επικράτηση ακραίων θέσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ, θέσεις που οδηγούν στο Grexit. Όμως αυτά είναι θεωρίες και θα τα δούμε όλα τα επόμενα 24ωρα.
Αυτό που πρέπει να δούμε είναι μετά τις εξελίξεις τι ήταν αυτό που τελικά ψήφισε την Κυριακή ο κόσμος και τι νόημα είχε το δημοψήφισμα. Διότι, όπως γράφαμε από την προηγούμενη Κυριακή, το συντριπτικό «όχι» μπορεί να είναι ευχή, μπορεί και κατάρα για τον κ. Τσίπρα. Και η αποθέωση από το… κυνηγητό απέχει πολύ λίγο.
Αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας ήταν και είναι εγκλωβισμένος και όλο το σκηνικό το έστησε είτε γιατί επέλεξε το κόμμα του είτε γιατί έχει… αυτοκτονικό ιδεασμό και μαζί μ’ αυτόν θα πάρει όλη την Ελλάδα.
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ότι κι αν συμβεί σε πέντε ημέρες, ο πρωθυπουργός είναι ο μεγάλος χαμένος. Αν επιλέξει τη ρήξη και το Grexit αφενός θα έχει πάει κόντρα στη ρητή εντολή του ελληνικού λαού για διατήρηση της χώρας στο ευρώ και αφετέρου θα έχει αθετήσει (δεν είναι η πρώτη φορά) τη συμφωνία που έκανε με τους πολιτικούς αρχηγούς. Και θα πρέπει να αντιμετωπίσει την οργή του ελληνικού λαού όταν θα αρχίσουν να διαφαίνονται οι καταστροφικές συνέπειες της εξόδου από το ευρώ. Ο αντίστοιχος Αργεντινός πρόεδρος, αν και λαοπρόβλητος, μόλις 7 ημέρες άντεξε. Μετά πήρε το ελικόπτερο.
Αν πάλι επιλέξει τη συμφωνία θα πρέπει να βάλει την υπογραφή του σε ένα νέο μνημόνιο διετούς διάρκειας. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν διευκρινιστεί αλλά φαίνεται ότι θα πάρουμε μια… μπροστάτζα για να βγάλουμε τον Ιούλιο, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μέτρα και θα έχουμε το χρόνο για συζητήσεις μιας μεγάλης συμφωνίας για χρηματοδότηση η οποία θα γίνει μόνο αν ανοίξουν καυτά ζητήματα όπως το εργασιακό, ασφαλιστικό κ.λπ. Αν και δεν το βλέπουμε να συμφωνεί ο Τσίπρας και η παρέα του, αν το κάνει αυτό θα πρέπει να το εξηγήσει και στον ελληνικό λαό.
Κυρίως στους 3,5 εκατ. Έλληνες που ψήφισαν (ούτε κι αυτοί ξέρουν τι) το «όχι». Για σκεφτείτε. Επτά ημέρες θα κρατήσει το… θαύμα Τσίπρα και οι πανηγυρισμοί. Αυτοί που πίστεψαν στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα τώρα θα τον φτύνουν, αν και αυτό δεν μας ενδιαφέρει και πολύ αρκεί να σωθεί η χώρα.
Με μια συμφωνία που ουσιαστικά είναι νέο σκληρό μνημόνιο ο Τσίπρας έχει τις εξής επιλογές:
Έρχεται σε ρήξη με κομμάτι του κόμματός του, αλλά θα χλευαστεί και από μέρος του ελληνικού λαού.
Περνάει τη συμφωνία από τη Βουλή αλλά μετά παραιτείται γιατί δεν μπορεί να την υλοποιήσει και πάμε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή σε εκλογές.
Κάνει… δημοψήφισμα. Εδώ έκανε για μια ανύπαρκτη συμφωνία γιατί να μην κάνει και για μια υπαρκτή;
Εμείς αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο «πανίσχυρος» Τσίπρας είναι χαμένος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και το πολιτικό του καντηλάκι έχει αρχίσει να σβήνει, εκτός κι αν κάνει… αριστερή χούντα με φανατισμένους οπαδούς και τα τανκ του Καμμένου στους δρόμους.
Εκείνους που λυπόμαστε πράγματι εμείς οι… γερμανοτσολιάδες, εκτός από τα 50 εκατ. ευρώ που πήγαν χαμένα για το δημοψήφισμα, είναι οι υποστηρικτές του «όχι» που πανηγύριζαν στο Σύνταγμα και τις άλλες πλατείες. Θα δουν πόσο πρόσκαιρη είναι η χαρά και πώς μετατρέπεται σε πίκρα όταν εναποθέτεις τις ελπίδες σου σε έναν ιδεοληπτικό, νεομπολσεβίκο και ερασιτέχνη πολιτικό.
Και εις άλλα με υγεία… Αλέξη.

No comments:

Post a Comment