Sunday, July 19, 2015

Η κινεζική φούσκα «έσκασε» τα ταμεία των Κροίσων...

195 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΕΧΑΣΑΝ 205 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ

Η κινεζική φούσκα «έσκασε» τα ταμεία των Κροίσων...

Με σκαμπανεβάσματα κύλησε η περασμένη εβδομάδα στις κινεζικές αγορές, ύστερα από το πρόσφατο μίνι κραχ. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση του Πεκίνου για να βάλει «φρένο» στην πτώση των μετοχών είχε άμεσα αποτελέσματα με ένα ανοδικό σερί τριών συνεδριάσεων. Ωστόσο, οι τελευταίες συνεδριάσεις επιβεβαίωσαν ότι η αβεβαιότητα εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των επενδυτών, καθώς τα πρόσημα των δεικτών ήταν μεικτά.

Κατά 6,5 δισ. δολάρια συρρικνώθηκε η περιουσία του Γουάνγκ Τζιάνλιν, του πλουσιότερου Κινέζου, σύμφωνα με ανάλυση του Forbes
Κατά 6,5 δισ. δολάρια συρρικνώθηκε η περιουσία του Γουάνγκ Τζιάνλιν, του πλουσιότερου Κινέζου, σύμφωνα με ανάλυση του Forbes
Θύμα της μεγάλης πτώσης στα χρηματιστήρια ήταν και οι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι οι οποίοι έχασαν μέσα σε... 17 συνεδριάσεις ό,τι είχαν κερδίσει στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.
Στο διάστημα από 12 Ιουνίου μέχρι 8 Ιουλίου, κατά το οποίο ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σανγκάης υποχώρησε σε ποσοστό άνω του 32%, η περιουσία των 205 Κινέζων δισεκατομμυριούχων -όπως αυτή αποτυπώνεται στη λίστα του Forbes- «συρρικνώθηκε» κατά 195 δισ. δολάρια. Αναλυτικότερα, η περιουσία τους εκτιμάται ότι υποχώρησε στα επίπεδα των 370 δισ. δολαρίων από 565 δισ. που ήταν στο pick, ενώ σήμερα προσδιορίζεται λίγο πάνω από τα 400 δισ.
Εξανεμίστηκαν 
Σύμφωνα με ανάλυση του Forbes, ο πλουσιότερος Κινέζος, Γουάνγκ Τζιάνλιν, είδε την περιουσία του να συρρικνώνεται κατά 6,5 δισ. δολάρια (στα 32,3 δισ.), ενώ ακόμη μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισε ο μεγιστάνας του χαλκού και των καλωδίων Γουάνγκ Γουένιν καθώς «εξανεμίστηκαν» κεφάλαια ύψους 7,3 δισ. δολαρίων.
3,7 δισ. μειώθηκε η περιουσία του πρόεδρου της Alibaba, Τζακ Μα
3,7 δισ. μειώθηκε η περιουσία του πρόεδρου της Alibaba, Τζακ Μα
Ο πρόεδρος του ιντερνετικού... Γολιάθ, της Alibaba, Τζακ Μα, είδε να κάνουν... φτερά 3,7 δισ. δολάρια, καθώς η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από την ημέρα εισαγωγής της στο χρηματιστήριο, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οι πιέσεις πάντως που άσκησε προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η κινεζική κυβέρνηση σε κρατικές εταιρείες αλλά και μεγαλομετόχους εταιρειών να προχωρήσουν σε αγορές μετοχών σε συνδυασμό με τη δημιουργία επενδυτικού fund με κεφάλαια 19,4 δισ. δολάρια για τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της χώρας βοήθησαν να ανακοπή η ελεύθερη πτώση και να σταθεροποιηθεί η αγορά.
Ο μεγιστάνας του χαλκού και των καλωδίων Γουάνγκ Γουένιν έγινε φτωχότερος κατά 7,3 δισ. δολαρίων.
Ο μεγιστάνας του χαλκού και των καλωδίων Γουάνγκ Γουένιν έγινε φτωχότερος κατά 7,3 δισ. δολαρίων.
Δεν είναι όμως μόνο το σοκ στα Χρηματιστήρια που προβληματίζει. η επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης στην Κίνα αποτελεί πραγματικότητα. Υστερα από το 7,4% που «έτρεξε» πέρυσι η κινεζική οικονομία, τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία 24 χρόνια, φέτος οι προβλέψεις του Πεκίνου κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 7%. Επίσης σε μια χώρα στην οποία έχει «γιγαντωθεί» η διαφθορά, οι αυξημένοι έλεγχοι από το Πεκίνο έχουν χτυπήσει την κατανάλωση. Το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί κάμψη στις πωλήσεις αυτοκινήτων και κυρίως των πολυτελών, καθώς οι πλούσιοι δεν επιθυμούν να... προκαλούν.
Για παράδειγμα, τον Ιούνιο οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα υποχώρησαν για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο του 2013, σε ποσοστό 3,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Ο Πέτερ Σβαρτσενμπάουερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BMW AG που εποπτεύει τη Rolls-Royce, δήλωσε στο Bloomberg ότι «στην Κίνα υπάρχει μια ψυχρότητα αναφορικά με τις πωλήσεις. Τα χρήματα υπάρχουν αλλά ο κόσμος δεν θέλει να επιδεικνύεται οδηγώντας μια Rolls-Royce», ενώ πρόσθεσε πως η εταιρεία προσάρμοσε την παραγωγή για μείωση των πωλήσεων κατά 15% στην Κίνα. Την ίδια στιγμή η Audi, η κορυφαία premium εταιρεία στην Κίνα, τον προηγούμενο μήνα κατέγραψε την πρώτη πτώση στις πωλήσεις της, ύστερα από δύο χρόνια.
«Η Κίνα πρέπει να λάβει μέτρα για να αποφύγει την πολιτική κρίση, επισημαίνει ο Ολε Σλοθ Χάνσεν, επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank, ο οποίος εδώ και καιρό είναι επιφυλακτικός ως προς τις δυνατότητες της κινεζικής οικονομίας, γεγονός που αποτυπώθηκε στις προβλέψεις της τράπεζας για την ανάπτυξη, οι οποίες κινούνται χαμηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς. Σύμφωνα με τον αναλυτή, «μέσω του χάους που εκτυλίσσεται τώρα στην Κίνα, ένα πράγμα καθίσταται σαφές: η κινεζική οικονομία πρέπει να μεταβεί σε ένα περισσότερο ''δυτικό'' σύστημα καθοδηγούμενο από τη ζήτηση, καθώς πλέον δεν μπορεί να βασίζεται στην ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων».
Φαύλος κύκλος 
Η απόδοση των επενδύσεων στην Κίνα έχει μειωθεί πάρα πολύ και προκειμένου να διατηρείται η ανάπτυξη στα επίπεδα του επίσημου στόχου, απαιτείται όλο και περισσότερος δανεισμός, ιδιωτικός και δημόσιος.
Οι πρόσφατες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας -η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τον δείκτη του ελάχιστου υποχρεωτικού αποθεματικού για τις εμπορικές τράπεζες, εφόσον πληρούν ορισμένα δανειακά κριτήρια, και μείωσε το επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης- φαίνονται σπασμωδικές. Μάλιστα ο Χάνσεν τις χαρακτηρίζει... ακατανόητες κινήσεις, δεδομένων των ανησυχιών που προκαλούν οι επενδύσεις μέσω δανεισμού στο χρηματιστήριο.
Οι επιπτώσεις των επενδύσεων μέσω δανεισμού στη φουσκωμένη αγορά μετοχών έχουν γίνει πλέον αισθητές με ιδιαίτερα δραματικό τρόπο. Ενώ περισσότεροι από 80 εκατομμύρια Κινέζοι επενδυτές αισθάνονται ήδη τις άμεσες επιπτώσεις αυτής της δραματικής διόρθωσης, οι συνέπειες για τον υπόλοιπο κόσμο αρχίζουν να γίνονται ορατές, όπως για παράδειγμα για την Αυστραλία και άλλες οικονομίες, οι οποίες διενεργούν σημαντικές εξαγωγές εμπορευμάτων προς την Κίνα.
Eπίσης μεγάλη πτώση έχουν καταγράψει οι τιμές των εμπορευμάτων. Στις 8 Ιουλίου, το σιδηρομετάλλευμα, το οποίο εξαρτάται ιδιαίτερα από την κινεζική ανάπτυξη, σημείωνε πτώση 10%.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 και πιθανόν για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην πρόσφατη ιστορία. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας είχε απώλειες της τάξεως του 25%.
Ο δείκτης του Bloomberg, ο οποίος παρακολουθεί 22 πρώτες ύλες, έχει σημειώσει πτώση 7% φέτος, ενώ μόνο τις τελευταίες ημέρες έχει καταγράψει απώλειες της τάξης του 4,2% (πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 2011). Το πετρέλαιο, σημείωσε στις 7 Ιουλίου τη μεγαλύτερη πτώση εντός μίας συνεδρίασης κατά τους τελευταίους πέντε μήνες.
Σημειώνεται πάντως ότι το πετρέλαιο δέχεται πιέσεις από διάφορα μέτωπα. Οι κλυδωνισμοί στην αγορά μετοχών της Κίνας, η προοπτική επανεισόδου του Ιράν στην αγορά και η χαμηλή ρευστότητα δημιουργούν ένα άκρως ανησυχητικό περιβάλλον.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
  • Η οικονομία πρέπει να μεταβεί σε ένα περισσότερο «δυτικό» σύστημα καθοδηγούμενο από τη ζήτηση, δηλώνει ο αναλυτής της Saxo Bank, Ο. Xάνσεν
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΑΡΙΘΜΟΙ
5 δισ. δολάρια ή το 40% της περιουσίας της έχασε η Τσου Κιουνφέι, πρόεδρος της εταιρείας ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης Lens Technology, η μετοχή της οποίας αυξήθηκε πάνω από 500% τους δύο μήνες μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.
7% υποχώρησε από τις αρχές του χρόνου ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg, που παρακολουθεί 22 πρώτες ύλες, εξαιτίας του κραχ στα κινεζικά χρηματιστήρια.
3,4% έχουν μειωθεί για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο του 2013 οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα τον Ιούνιο. Μάλιστα η Rolls-Royce προσάρμοσε την παραγωγή υπολογίζοντας μείωση των πωλήσεων κατά 15%
19,4 δισ. δολάρια «μοίρασε» το Πεκίνο στις χρηματιστηριακές μέσω της δημιουργίας επενδυτικού fund, προκειμένου να συγκρατηθεί η πτώση των μετοχών. Οι συντονισμένες παρεμβάσεις είχαν σαν αποτέλεσμα να ανακάμψει μέσα σε τρεις συνεδριάσεις κατά 13,22% ο Γενικός Δείκτης, όμως στη συνέχεια υποχώρησε πάλι.

No comments:

Post a Comment