Monday, July 6, 2015

Πολιτική Απογοητευμένη η Μέρκελ από τον Τσίπρα

Πολιτική

Απογοητευμένη η Μέρκελ από τον Τσίπρα

Προς τα έξω δείχνει χαλαρή με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Αλλά σε συζητήσεις σε στενό κύκλο στελεχών του κόμματός της κατέστη εμφανής η απογοήτευσή της από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Την ώρα που στην Ελλάδα το δημοψήφισμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Γερμανία οι πολιτικοί από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα παρακολουθούν με αγωνία τη διαδικασία και κάνουν σχεδιασμούς για την επόμενη ημέρα. Πάνω από όλα στο κόμμα της καγκελαρίου, τους Χριστιανοδημοκράτες, που τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες δεν υπήρξε συνεδρίαση του προεδρείου που να μην είναι η Ελλάδα το πρώτο θέμα στην ατζέντα.

"Αμέτοχος να πηγαίνει η Ελλάδα στα βράχια"
Αναλόγως των εξελίξεων θα πληγεί και η ίδια η Μέρκελ
Αναλόγως των εξελίξεων θα πληγεί και η ίδια η Μέρκελ
Όλα αυτά τα χρόνια δεν έλειψε το πάθος στις συζητήσεις κυρίως γύρω από το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα παραμείνει ή όχι στο ευρώ και τι θα σημαίνει οικονομικά για τη Γερμανία το δεύτερο ενδεχόμενο. Αρχές αυτής της εβδομάδας η καγκελάριος Μέρκελ είχε για πρώτη φορά την ευκαιρία να καταθέσει την άποψή της για το δημοψήφισμα, που την αιφνιδίασε. Το περιοδικό Spiegel αποκαλύπτει σε σημερινό του άρθρο το παρασκήνιο της συζήτησης που είχε η καγκελάριος εκείνη την ημέρα με τα στελέχη του προεδρείου του κόμματός της στο Βερολίνο. Καταρχήν επέλεξε συμφιλιωτικούς τόνους αναφέροντας ότι για τον ελληνικό λαό η πόρτα παραμένει ανοιχτή. Αλλά για τον Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει πλέον. Και η καγκελάριος δεν έκρυψε πόσο εκνευρισμένη και απογοητευμένη είναι προσωπικά με τον έλληνα πρωθυπουργό.
«Με την κυβέρνηση αυτή η Ελλάδα δεν θέλει να τηρήσει βασικές αρχές της Ευρώπης, παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές της συνεργασίας», φέρεται να είπε η κ. Μέρκελ κατά το περιοδικό. Στη συνέχεια μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, εξέφρασε την οργή της για τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι η πολιτική του είναι σκληρή και ιδεολογική και πως ο έλληνας πρωθυπουργός παρακολουθεί «αμέτοχος τη χώρα να οδηγείται στα βράχια». Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι πολλοί συμμετέχοντες στη συνεδρίαση αυτή επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα της καγκελαρίου.
Μεγάλη τρύπα στον γερμανικό προϋπολογισμό
Γ. Βάιντμαν: μεγάλη τρύπα στον προϋπολογισμό
Γ. Βάιντμαν: "μεγάλη τρύπα στον προϋπολογισμό"
Το Spiegel εκτιμά ότι μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει αντίκτυπο όχι μόνο στη ζώνη του ευρώ, αλλά και στη θητεία της Μέρκελ στην καγκελαρία. Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η καγκελάριος δεν μπορεί να διανοηθεί πως ένας πρωθυπουργός παίζει μια ολόκληρη χώρα στη ρουλέτα, ίσως γι αυτό να αιφνιδιάστηκε τόσο πολύ με αυτό το Last-minute δημοψήφισμα. Εκείνο που την ενδιαφέρει τώρα είναι κυρίως κλίμα ηρεμίας ανάμεσα στους Γερμανούς και όχι δηλώσεις για το πόσο μπορεί να κοστίσει για το γερμανό φορολογούμενο ένα Grexit.
Σε αυτήν την εκτίμηση προχώρησε ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν μέσα από τις στήλες της αυριανής έκδοσης της Handelsblatt σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν μεγάλες τρύπες στον σχεδιασμό του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε για το προϋπολογισμό, προειδοποίησε μάλιστα σχετικά το υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους. Το άρθρο αναφέρει ότι τα επόμενα χρόνια η γερμανική κεντρική τράπεζα δεν θα είναι σε θέση να εμβάσει κέρδη στον Σόιμπλε, όπως το κάνει συνήθως. Μέχρι τώρα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε υπολογίσει το ύψος του ποσού στα 2,5 δις ευρώ ετησίως.
Κώστας Συμεωνίδης/Ειρήνη Αναστασοπούλου

No comments:

Post a Comment