Thursday, March 19, 2015

H EΠΤΑΜΕΡΗΣ ΕΓΙΝΕ... ΟΚΤΑΜΕΡΗΣ «Αγρια» νύχτα στις Βρυξέλλες

H EΠΤΑΜΕΡΗΣ ΕΓΙΝΕ... ΟΚΤΑΜΕΡΗΣ

«Αγρια» νύχτα στις Βρυξέλλες - Τι ζητά ο Τσίπρας, γιατί πιέζουν οι δανειστές

Από την κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες
Από την κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες
Ξεκίνησε στις 23.30 η οκταμερής τελικά συνάντηση για το ελληνικό ζήτημα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση συμμετέχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα Καγκελάριος, 'Αγγελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στο τέλος προστέθηκε και ο Λετονός πρωθυπουργός που προεδρεύει της ΕΕ.
Η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε χωρίς να τεθεί το ελληνικό πρόβλημα, ωστόσο, οι δηλώσεις που προηγήθηκαν προδιέθεταν για άσχημη αντιμετώπιση της Ελλάδας από τους δανειστές και το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα. Τα πρώτα πλάνα από τη μίνι σύνοδο έδειχναν την Αγκ. Μέρκελ να είναι ιδιαίτερα σκυθρωπή και τον Γ. Ντάισελμπλουμ παγωμένο.
«Αγρια» νύχτα στις Βρυξέλλες - Τι ζητά ο Τσίπρας, γιατί πιέζουν οι δανειστές
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα θέσουν συγκεκριμένα διλήμματα στον κ. Τσίπρα θέλοντας να του αποσπάσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μίλησαν για την Ευρωπαϊκή ενεργειακή ένωση και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Η συνάντηση ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό Τσίπρα, επομένως το πιο σημαντικό πράγμα είναι οι δικές του προθέσεις, όχι οι δικές μας» αρκέστηκε να σχολιάσει ο Ντόναλντ Τουσκ.
«H EE χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Αγρια» νύχτα στις Βρυξέλλες - Τι ζητά ο Τσίπρας, γιατί πιέζουν οι δανειστές
«Η ΕΕ χρειάζεται γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες, που θα σέβονται τόσο τη δημοκρατία, όσο και τις Συνθήκες. Ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να οδηγηθούμε προς την ανάπτυξη» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται μέσα στη Σύνοδο ότι Μ. Σουλτς στην ομιλία του ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να βρούμε κονδύλια. Είναι πολύ λογικό τόνισε που η Ελλάδα πέρασε μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση. Φράση που επανέλαβε και στη συνέντευξή του
«Αγρια» νύχτα στις Βρυξέλλες - Τι ζητά ο Τσίπρας, γιατί πιέζουν οι δανειστές
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε το λόγο για να επισημάνει το πόσο αντιφατικό είναι από τη μια να δέχεσαι ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση –στο κορυφαίο θεσμό της Ευρώπης- και από την άλλη όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια!
Υπάρχει αντίθεση, τόνισε o Αλέξης Τσίπρας, ανάμεσα σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο αναζητείται λύση και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν κόκκινες κάρτες. Αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
«Αγρια» νύχτα στις Βρυξέλλες - Τι ζητά ο Τσίπρας, γιατί πιέζουν οι δανειστές
Και εξήγησε ότι είναι αυτή η αντίθεση που δεν αφήνει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου να προχωρήσει και είναι αυτός ο λόγος που ζήτησε τη σημερινή συνάντηση για την οποία δεσμεύθηκε ότι θα ενημερώσει όλο το σώμα αύριο Παρασκευή.
Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ζήτησε τη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση εκτίμησε ότι η βραδινή συνάντηση έχει και χαρακτήρα προκαταρτικής συζήτησης προκειμένου να ανιχνευθούν κοινοί τόποι και διαφωνίες.
Από τη Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη
Από τη Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη
Επίσης, συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας που νωρίτερα είχε τονίσει ότι το μεγαλύτερο θέμα σήμερα είναι η Ελλάδα καθώς έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Υπέρ ο Σούλτς
Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα απόσπασμα δηλώσεων του Martin Schulz στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συνέντευξης Τύπου της Συνόδου Κορυφής του Ευρ. Συμβουλίου: «Η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο προσπαθούν να διασφαλίσουν στέγαση για φτωχούς συνταξιούχους. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει σε αυτό. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει με τα σχολικά γεύματα, για παράδειγμα. Γνωρίζουμε ότι πολλοί μαθητές στην Ελλάδα προέρχονται από οικογένειες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να παράσχουν στα παιδιά τους επαρκή σίτιση και τα σχολικά γεύματα αποτελούν το μόνο πλήρες γεύμα που λαμβάνουν σε καθημερινή βάση και δε βλέπω γιατί αυτό δε θα έπρεπε να εφαρμοστεί. Πρόκειται για απόφαση που υιοθετήθηκε χθες από το ελληνικό Κοινοβούλιο».
«Αγρια» νύχτα στις Βρυξέλλες - Τι ζητά ο Τσίπρας, γιατί πιέζουν οι δανειστές
Λίγο προν την έναρξη της Συνόδου ο Γάλλος Πρόεδρος, Φ. Ολάντ, είχε συνομιλία με τον Αλ. Τσίπρα λέγοντάς του ότι πρέπει να βρεθεί λύση τώρα.
Τι θα ζητήσει
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Εθνος, στη επταμερή συνάντηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρηθεί η συμφωνία της Ευρωομάδας της 20ής Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιβεβαιώσει τη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό πακέτο που στάλθηκε με την επιστολή του υπουργού οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup και να αποφασιστούν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν τον επόμενο μήνα, δηλαδή ως τις 20 Απριλίου.
Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει την αποσαφήνιση ορισμένων ζητημάτων της απόφασης της Ευρωομάδας, τα οποία θεωρούνται «ομιχλώδη». Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται για ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος. Όπως σχολίαζαν, "δεν μπορούν να μας ζητάνε αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση".
Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στην επταμερή συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει την ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και που σχετίζεται με την ΕΚΤ.
Παράλληλα, θα ζητήσει να εξεταστούν οι υπάρχουσες δυνατότητες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ταμειακής ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου.
Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν, συγκεκριμένα, ότι η ελληνική πλευρά προτείνει την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, την εκταμίευση των 1,9 δισεκ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα (SMPs) και την άρση της απόφασης της ΕΚΤ να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα.
Τι είπε η Μέρκελ
Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει σήμερα να αναμένεται να δοθούν λύσεις, ούτε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.
Η Άγκελα Μέρκελ είπε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο Eurogroup.
Εξάλλου ερωτηθείς για την Ελλάδα κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, δήλωσε ότι πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
«Το ευρώ σημαίνει εμπιστοσύνη. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι εφαρμόζουμε τις αποφάσεις που λαμβάνουμε» δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός.
Την ανάγκη να σεβαστεί η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της υπογράμμισε, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής, και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.
Ο κ. Ολάντ τόνισε ότι στη σημερινή συνάντηση για την Ελλάδα πρέπει να επισημανθεί η ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις και συγκεκριμένα αυτές που απορρέουν από την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. «Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι προωθεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει και η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει στην Ελλάδα τα χρηματοδοτικά μέσα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων» ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Επίσης, επισήμανε ότι η χώρα του κάνει τα δέοντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που ισχύουν για όλες τις χώρες.
Κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι δεν τον σοκάρει και ότι το ζητούμενο είναι οι πλούσιοι στην Ελλάδα να πληρώνουν φόρους.

No comments:

Post a Comment