Wednesday, March 25, 2015

Ξέσπασε σκληρή κόντρα για την επιστολή Τσίπρα

ΣΦΟΔΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Ξέσπασε σκληρή κόντρα για την επιστολή Τσίπρα

Τη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η επιστολή που απηύθυνε στις 15 Μαρτίου ο κ. Αλ. Τσίπρας στους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την Καλαμάτα επισκέφθηκε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς (στη φωτογραφία με τη σύζυγό του) για τον εορτασμό της επετείου από την Απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό
Την Καλαμάτα επισκέφθηκε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς (στη φωτογραφία με τη σύζυγό του) για τον εορτασμό της επετείου από την Απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό
Σε αυτή ζητούσε την παρέμβασή τους στο πεδίο της ρευστότητας, προκειμένου να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός, καθώς -όπως είπε ο πρωθυπουργός- η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει ταυτόχρονα τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό (μισθούς, συντάξεις) και στο εξωτερικό (δάνεια).
Η επιστολή, η οποία δημοσιοποιήθηκε στην Ελλάδα 8 ημέρες αργότερα από την αποστολή της και μάλιστα από ξένο μέσο ενημέρωσης (Financial Times), προκάλεσε πολλές αντιδράσεις με πρώτη εκείνη του προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά.
Σε δηλώσεις του από την Καλαμάτα όπου βρισκόταν χθες, έκανε λόγο για «αποκάλυψη του θεάτρου της... υπερήφανης διαπραγμάτευσης» και εξήγησε ποιο είναι αυτό το «θέατρο», λέγοντας το εξής: «Να ενημερώνεις τους ξένους ηγέτες ότι η κατάσταση της χώρας είναι απελπιστική, την ώρα που διαβεβαίωνες τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ούτε με τη ρευστότητα, ούτε με τα δάνεια, ούτε με τις συντάξεις». «Υπερηφάνεια είναι να βγάζεις τη χώρα από την κρίση, να μην έχεις ανάγκη από άλλα δανεικά και να μην κλαίγεσαι στους ξένους ηγέτες», συμπλήρωσε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέτρεψε τέλος τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό τα όσα επρόκειτο να συζητηθούν με την καγκελάριο Μέρκελ «και να έχει κριτήριο τις ανάγκες της χώρας και της οικονομίας και όχι τα γνωστά λόγια για εσωτερική κατανάλωση».
Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε με τη σειρά της την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Σακελλαρίδη, ο οποίος επίσης σε υψηλούς τόνους, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός με την επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες «δεν λέει τίποτε διαφορετικό από αυτό που η κυβέρνηση λέει στον ελληνικό λαό: Ενημερώνει για τη δύσκολη κατάσταση, διατυπώνει το αυτονόητο για την καταβολή μισθών και συντάξεων και θέτει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τα τεχνικά κλιμάκια σε σχέση με την εφαρμογή της απόφασης της 20ής Φλεβάρη. Ολα όσα δηλαδή λένε τα κυβερνητικά στελέχη εδώ και εβδομάδες και όσα ειπώθηκαν στην επταμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής το βράδυ της Πέμπτης!». «Μαθήματα διαπραγμάτευσης δεν θα πάρουμε», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και καλεί τους πολίτες να κρίνουν την κυβέρνηση «με βάση τους δύο ψηφισμένους νόμους - για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές».
Το ΠΑΣΟΚ
Στον «χορό» της αντιπαράθεσης ενεπλάκη και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε ανακοίνωσή του εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον κ. Τσίπρα, τονίζοντας πως «δήθεν διαπραγματεύεται σκληρά», ενώ στην ουσία «παρακαλεί τη Γερμανίδα καγκελάριο να προσέξει να μη συμβεί ''ατύχημα'' και ταυτόχρονα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αναγκαστεί να επιλέξει το πιστωτικό γεγονός, αν δεν μπορεί να καλύψει και εσωτερικές κοινωνικές ανάγκες και διεθνείς υποχρεώσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος «κινήθηκε» και η ανακοίνωση του «Ποταμιού».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

No comments:

Post a Comment