ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ LONDON SCHOOL OF ECONOMICS
Γ. Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει η επιλογή του Grexit - Ισχυρή ανάπτυξη φέτος αν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές»
Αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2015, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, έκανε από το Λονδίνο ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας στο στο London School of Economics τόνισε ότι δεν αποτελεί επιλογή το Grexit.
«Τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν πως η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, δήλωσε και προέβλεψε πως η ανάπτυξη φέτος θα είναι υψηλότερη απ' ότι το 2014 και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο έτος.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε, ότι η κυβέρνηση κινείται τώρα γρήγορα για τη συμφωνία σε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με τους εταίρους μας στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι αν η ενδιάμεση αυτή συμφωνία εφαρμοσθεί και ολοκληρωθεί η αξιολόγησή της, τότε η Ελλάδα θα έχει πολύ ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και θα μπορεί να επιτύχει μία νέα συμφωνία που θα βασίζεται σε προληπτική πιστωτική γραμμή και θα οδηγήσει στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
Κατά τον κ. Στουρνάρα, αν και η κατανάλωση και οι επενδύσεις βελτιώνονται, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις για υποχώρηση στα στοιχεία του PMI.
Η εξέλιξη του διαθέσιμου εισοδήματος, η μείωση του γενικού επιπέδου των τιμών (βοηθούσης και της μείωσης των τιμών του πετρελαίου) και η μειωμένη αβεβαιότητα αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την καταναλωτική δαπάνη το 2015, ενώ οι εξαγωγές θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από το πιο ευνοικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον (ενίσχυση της ανάπτυξης στις χώρες της ΕΕ και σε άλλες αγορές της Ελλάδας).
Αναφερόμενος στη μίνι σύνοδο κορυφής, είπε πως έδειξε τη δέσμευση όλων των πλευρών να υπάρξει κάποια συμφωνία. Υπό την προϋπόθεση ότι θα αρθεί η αβεβαιότητα, η ελληνική ανάκαμψη θα επιταχυνθεί, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το Grexit δεν αποτελεί επιλογή. Η ανταγωνιστικότητα έχει αποκατασταθεί και ένα Grexit δεν θα έφερνε κανένα όφελος, τόνισε. Σημείωσε ακόμη ότι στην περίπτωση της εξόδου από το ευρώ, η ελληνική οικονομία θα έμπαινε σε μια νέα βαθιά ύφεση η οποία θα χαρακτηρίζονταν από εξαιρετικά σφικτές συνθήκες στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα λόγω των μαζικών εκροών στις καταθέσεις και τη δραματική υποχώρηση της εμπιστοσύνης και του βιοτικού επιπέδου.
No comments:
Post a Comment