Επισκόπηση τύπου
«Βροχή το χρήμα από τον Τσίπρα»
Το μακελειό στη Charlie Hebdo έχει συγκλονίσει τους γερμανούς αρθογράφους, που επισημαίνουν ότι η πλειονότητα των μουσουλμάνων απορρίπτει τη βία. Άρθρα στον γερμανικό τύπο και για τις ελληνικές εκλογές και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τον τίτλο «Βροχή το χρήμα από τον Τσίπρα» και μια φωτογραφία με τον Αλέξη Τσίπρα να αφήνει ελεύθερο το λευκό περιστέρι, δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα στη σημερινή της έκδοση. Ο αρθρογράφος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται πολλά, όμως το πρόγραμμά του είναι ασαφές.
«Τι ακριβώς θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ;»
«Τι ακριβώς θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ;»
«Τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο Τσίπρας θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, γιατί πολύ πιθανόν να χρειαστούν εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Το ερώτημα, όπως και στις εκλογές το καλοκαιρού του 2012, παραμένει: τι ακριβώς θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του;» διερωτάται ο γερμανός αρθρογράφος για να δώσει την απάντηση επικαλούμενος και την άποψη του γερμανού οικονομολόγου, Γενς Μπάστιαν, που εργάζεται στην TASK FORCE για την Ελλάδα, ότι «ούτε και ο ίδιος ξέρει».
Και συνεχίζει: «Σε αντίθεση με την Γερμανία, στην Ελλάδα δεν υπάρχει σε γραπτή μορφή εκλογικό πρόγραμμα (…) οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν λεπτομέρειες του εκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από διάφορες πηγές. Εκτός από μια μορφή βασικών αρχών από το πρώτο εκλογικό συνέδριο του 2013, δεν υπάρχει δεσμευτικό κείμενο για τους πολιτικούς στόχους του κόμματος, που θέλει να κυβερνήσει την πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης».
Ο σχολιαστής της Berliner Zeitung εκφράζει την κατάπληξή του για την τροπή που έχει πάρει ο δημόσιος διάλογος στη Γερμανία για το grexit και τα σενάρια που επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως και η αναφορά ότι το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Τσίπρα, εάν κερδίσει τις εκλογές. «Είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο μια κυβέρνηση να κάνει σενάρια για όλα τα ενδεχόμενα, ειδάλλως θα ήταν αποτυχημένη», σημειώνει ο σχολιαστής της. «Όπως επίσης το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο είναι να αναζητούν τον διάλογο κυβερνητικοί εκπρόσωποι με τους εκπροσώπους μια άλλης χώρας της ΕΕ ακόμη κι αν έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις. Εάν ο Τσίπρας γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας θα οφείλει να συνεργαστεί κανείς μαζί του», υποστηρίζει η εφημερίδα.
«Γαλλική 11η Σεπτεμβρίου»
«Γαλλική 11η Σεπτεμβρίου»
Το μακελειό στη σύνταξη του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo έχει συγκλονίσει σύσσωμο τον γερμανικό τύπο. Οι εφημερίδες με αφορμή τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό οπαδών του κινήματος Pegida, των Ευρωπαίων Πατριωτών εναντίον του Εξισλαμισμού της Δύσης, προειδοποιούν να μην βγαίνουν βιαστικά συμπεράσματα.
«Κάθε εβδομάδα διαμαρτύρονται εναντίον του υποτιθέμενου εξισλαμισμού της Δύσης, αλλά όλοι αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως η συντριπτική πλειονότητα των μουσουλμάνων απορρίπτει τη βία και την τρομοκρατία σε κάθε μορφή του, ακόμη και στην Γαλλία», επισημαίνει η Sächsische Zeitung. «Στη χώρα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη θα πρέπει να φανεί η συσπείρωση εναντίον της πρόκλησης της τρομοκρατίας».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι ακόμη και μετά το αιματοκύλισμα ο ελεύθερος κόσμος με τα ΜΜΕ, που διαθέτει, δεν θα πρέπει να επιτρέψει να τρομοκρατηθεί. «Το κράτος δικαίου δεν θα πρέπει να επιτρέψει, να αποφασίζουν άνδρες και γυναίκες με καλάζνικοφ στα χέρια για το τι γράφεται, τι λέγεται, τι σκιτσάρεται ακόμη και το ποια σκέψη γίνεται. Ένας τέτοιου τύπου αγώνας κατά της έκφρασης γνώμης θα ισοδυναμούσε με το τέλος μιας ελεύθερης και ανοιχτής κοινωνίας. Φυσικά δεν είναι απορίας άξιο ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται το Ισλάμ. Στο όνομά του και επικαλούμενοι το Κοράνι διασπείρεται φόβος και τρόμος».
Πολυπληθή τα δημοσιεύματα και από αρθρογράφους του ευρωπαϊκού τύπου. Ενδεικτικά η ιταλική εφημερίδα La Stampa αποκαλεί τη χθεσινή μέρα ως την γαλλική 11η Σεπτεμβρίου. «Το μακελειό έγινε την ώρα που ήταν σε εξέλιξη λογοτεχνικός διάλογος για το τελευταίο βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ για την ‘υποταγή’ της χώρας στους μουσουλμάνους. Στην πραγματικότητα το βιβλίο ανέδειξε τι απασχολεί τη γαλλική ψυχή: μετανάστευση, ανασφάλεια, ανεργία, απώλεια ταυτότητας».
Η βελγική εφημερίδα Le Libre εκφράζει την οδύνη της. «Αύριο, σε 8 μέρες, σε ένα μήνα θα χτυπήσουν άλλοι τρομοκράτες στο όνομα του προφήτη, το μήνυμα του οποίου αλλοιώνουν. Εκφράζουμε την οδύνη μας, όλοι εμείς, που θέλουμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία, ελεύθερη, ανεκτική, δίκαιη»…
Ειρήνη Αναστασοπούλου dw de
No comments:
Post a Comment