Μπαράζ δηλώσεων για Αθήνα και ΕΚΤ
Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα και στη Φρανκφούρτη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ την ίδια στιγμή υπενθυμίζουν τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των πιστωτών της.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin, εξήρε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημειώνοντας δεικτικά ότι «οι Γερμανοί μας δίδαξαν να σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τώρα πρέπει να το θυμηθούν και οι ίδιοι». Να σημειωθεί ότι νωρίτερα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αν και είχε αναγνωρίσει την πλήρη ανεξαρτησία της ΕΚΤ ως προς τη λήψη αποφάσεων ωστόσο επεσήμανε ότι θα πρέπει να αποφύγει να στείλει μηνύματα που θα υπονομεύσουν την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Παρέμβαση έκανε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, ο οποίος από το Νταβός επανέλαβε ότι «σέβεται μεν την ανεξαρτησία της ΕΚΤ» αλλά εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «εναπόκειται σε αυτήν να δώσει το μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί προς μια νέα πορεία ανάπτυξης.» Τόνισε επίσης ότι «πέρασαν οι ημέρες της λιτότητας. Χρειαζόμαστε μια διαφορετική ιδέα της Ευρώπης». Ο ίδιος σε συνέντευξη στη Wall Street Journal εξέφρασε τη διαφωνία του με την άποψη της A.Merkel και σημείωσε ότι «η Γερμανία ενάντια σε όλο τον κόσμο θα ήταν λάθος». «Η ευελιξία ήταν πάντα παρούσα στην ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου» είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός
Από το Νταβός, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτίμησε ότι η ποσοτική χαλάρωση που αναμένεται από την ΕΚΤ, λειτουργεί ήδη στο μέτρο που οι προσδοκίες της ανακοίνωσής της έχουν αρχίσει να επηρεάζουν το ευρώ.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Ντάιζελμπλουμ ελπίζει ότι η ΕΚΤ να διατηρήσει τη διευκολυντική της πολιτική, καθώς σήμερα θα λάβει χώρα η αποφασιστικής σημασίας συνεδρίασή της. «Αναμένω να παραμείνει η ΕΤΚ διευκολυντική για την ανάκαμψη της ευρωζώνης, είναι κάτι ουσιώδες για μένα», είπε χαρακτηριστικά στους διαδρόμους του οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.
«Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο στο πλαίσιο της αποστολής τους», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει κάτι άλλο από το να περιμένει για να μάθει αν η ΕΚΤ θα υιοθετήσει όντως μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και ποιες θα είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες.
«Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο στο πλαίσιο της αποστολής τους», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει κάτι άλλο από το να περιμένει για να μάθει αν η ΕΚΤ θα υιοθετήσει όντως μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και ποιες θα είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε και για το θέμα της Ελλάδας σημειώνοντας ότι εντός της Ευρώπης έχουν ήδη γίνει πολλά για να καταστεί το χρέος της Ελλάδας υποφερτό. Απέκλεισε το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του μέσω επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής ή με τη μείωση του επιτοκίου. Αναφορικά με το Grexit, o Ντάιζελμπλουμ το χαρακτήρισε «άκρως ανεπιθύμητο».
Στην Αθήνα όμως αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σημείωσε για μία ακόμα φορά ότι «οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές από οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση». Ειδικότερα ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι «εναπόκειται στους Έλληνες να εκλέξουν αυτούς που θέλουν να τους κυβερνήσουν. Και το μόνο πράγμα που μπορούμε και πρέπει να πούμε είναι ότι όντως θεωρούμε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα θα γίνουν αντικείμενο σεβασμού από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση».
Η Φινλανδία δεν επιθυμεί να εξετάσει επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους ξεκαθάρισε και ο Φιλανδός πρωθυπουργός, Α. Σταμπ, στο Νταβός. Σε ερώτηση για τις ελληνικές εκλογές, ο Α. Σταμπ επανέλαβε τη σκληρή στάση της χώρας του για το ζήτημα. «Στην Ευρώπη έχει επιδειχθεί μεγάλη αλληλεγγύη. Έχουμε λάβει εκτεταμένα μέτρα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης», πρόσθεσε. «Η Ιρλανδία επέστρεψε στις αγορές, όπως και η Πορτογαλία, συνέχισε. Η Ελλάδα προσπαθεί να επιστρέψει». Ο Α. Σταμπ θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τρία ενδεχόμενα. 1) Η κατάσταση να παραμείνει ως έχει 2) Μία συνεχή περίοδο αστάθειας με διαπραγματεύσεις ως προς την παράταση δανείων αλλά όχι τα επίπεδα του χρέους. 3) Μία «βρώμικη» έξοδο (από την ευρωζώνη). Και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να αποφύγουμε μία «βρώμικη» “εξοδο, κατέληξε.
Ο διάλογος με την Eλλάδα πρέπει να λάβει υπόψη τους Γερμανούς φορολογούμενους, δήλωσε με τη σειρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Νταβός και απηύθυνε έκκληση για «δίκαιο» διάλογο με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα έχει συνάψει μία σχετικά δίκαιη συμφωνία, πρόσθεσε και συνέστησε στην Ελλάδα να παραμείνει στην πορεία των συμφωνηθέντων. Η εφημερίδα Guardian αναφέρει επίσης ότι ο Γκάμπριελ επεσήμανε ότι χώρες όπως η Ελλάδα λαμβάνουν μέτρα που είναι πολύ αυστηρότερα από εκείνα που η Γερμανία ήταν προετοιμασμένη να λάβει.
Προειδοποίηση για τη διαχείριση των χρεών απηύθυνε και ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ, Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ σημειώνοντας ότι «δεν μπορούν τα πάντα να είναι υπό διαπραγμάτευση. Διότι τότε και οι υπόλοιπες χώρες, που βρίσκονται σε δυσκολία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, θα ζητήσουν παρόμοια μεταχείριση. Και αυτό θα είναι το τέλος του ευρώ».
Ο ίδιος συνεχίζει: «Η συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση δεν είναι το ίδιο πράγμα. Δεν μπορούμε πλέον να επιλέξουμε το ύψος των επιτοκίων, ούτε να τροποποιήσουμε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Για το Βέλγιο, η υποτίμηση του 1982 ήταν πολύ χρήσιμη. Όμως, αυτό δεν γίνεται πλέον στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης. Ένα από τα μεγάλα δράματα της Ελλάδας είναι ότι δεν μπορεί πλέον να προβεί σε υποτίμηση. Δεν είμαι τυφλός όσον αφορά την κατάσταση της Ελλάδας: Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 25% και η ανεργία αυξήθηκε κατά πολύ, ιδιαίτερα στην κατηγορία των νέων. Όμως οι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η δέσμευσή τους σε μια νομισματική ένωση σημαίνει την ανάληψη ισχυρών υποχρεώσεων για δημοσιονομική πειθαρχία, για ευέλικτο οικονομικό σύστημα, κλπ.». Ωστόσο, ο Βέλγος Υπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι ορισμένα πράγματα θα μπορούσαν να μπουν σε αναδιαπραγμάτευση: «Ας πάρουμε το χρέος. Η δομή του ή η επιμήκυνση της ωρίμανσής του, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τεθεί σε αναδιαπραγμάτευση. Όχι όμως να πάμε πιο πέρα, γιατί θα είχε το ρίσκο να τεθούν όλα στο τραπέζι. Και αυτό δεν είναι δυνατό».
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη
No comments:
Post a Comment