Monday, January 19, 2015

Μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ & φόρο εισοδήματος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ»: ΡΗΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

Μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ & φόρο εισοδήματος

Ρητή δέσμευση για άμεσες μειώσεις σε τρεις κρίσιμους τομείς της φορολογικής πολιτικής, τα ακίνητα, το εισόδημα και τα κέρδη των επιχειρήσεων, από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Εθνος».

Μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ & φόρο εισοδήματος
Ρητή δέσμευση για άμεσες μειώσεις σε τρεις κρίσιμους τομείς της φορολογικής πολιτικής, τον ΕΝΦΙΑ, το εισόδημα και τα κέρδη των επιχειρήσεων, σε περίπτωση που η ΝΔ κόψει πρώτη το νήμα την προσεχή Κυριακή, δίνει ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, μέσα από την εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχωρεί στο «Εθνος».
Συγκεκριμένα, αφού επισημαίνει ότι με κυβέρνηση της ΝΔ «η εποχή του Μνημονίου λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου και από τον Μάρτιο δεν θα υπάρχει στην Ελλάδα η παρουσία της τρόικας», τονίζει ότι ο φόρος εισοδήματος θα φτάσει σταδιακά στο 33%, ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση στον φόρο στα ακίνητα και πως θα ο φόρος στα επιχειρηματικά κέρδη θα φτάσει στο 15%.
Ο πρωθυπουργός καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «απομονωμένος πολιτικά» και πως το πρόγραμμά του περιλαμβάνει μόνο «μονομερείς ενέργειες» που δεν μπορεί να δεχθεί η Ευρώπη, ενώ για την προεδρική εκλογή δηλώνει ότι η ΝΔ θα προτείνει και πάλι τον κ. Στ. Δήμα.
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την επόμενη μέρα των εκλογών. Αν είναι η ΝΔ πρώτο κόμμα, με ποιους θα συνεργαστείτε; Ποια κόμματα και ποιους ηγέτες;
Με όλα τα κόμματα που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό και το εννοούν. Και υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανταγωνιστικότητα. Και το εννοούν επίσης. Αλλωστε, εμείς το αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε κυβερνητικές συγκλίσεις.
Το λέω αυτό γιατί δεν υπήρχε, όπως ξέρετε, παράδοση και κουλτούρα κυβερνητικών συνεργασιών στην Ελλάδα. Είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός τα τελευταία εξήντα χρόνια που σχημάτισα κυβέρνηση συνεργασίας: στην αρχή με τρία κόμματα και στη συνέχεια με δύο. Που κατά το παρελθόν είχαν μεταξύ τους πολύ σοβαρές διαφωνίες, ανταγωνισμούς και συγκρούσεις. Κι όμως η κυβέρνησή μας στάθηκε, παρήγαγε έργο και σε πολύ δύσκολες συνθήκες μάλιστα.
Κι έτσι είμαστε έτοιμοι να σχηματίσουμε κυβέρνηση συνεργασίας με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, στηριγμένοι και στην πλούσια εμπειρία των περασμένων δυόμισι χρόνων.
Μόνο που αυτή τη φορά θα είναι σε συνθήκες ανάπτυξης και χωρίς την ασφυκτική πίεση των Μνημονίων. Γιατί τώρα βγήκαμε πια στην ανάπτυξη και βγαίνουμε πια από τα Μνημόνια. Κι αυτή θα είναι η μεγάλη διαφορά από δω και μπρος.
Αλλά οι αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο εξής μας χρειάζονται όλους. Ξαναφτιάχνουμε την Ελλάδα και πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, δεν μπορεί να βρει κανέναν σύμμαχο. Δεν συνεργάστηκε ούτε με εκείνους που καταψήφισαν μαζί του την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και όταν αναζήτησε «συμμάχους», το έκανε με κόμματα που είναι εντελώς κατά της Ευρώπης! Και του γύρισαν και την πλάτη... Εμείς, εφόσον βγούμε πρώτο κόμμα, μπορούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση αμέσως, γιατί έχουμε πείρα και έχουμε δυνητικούς συμμάχους: τα μικρότερα κόμματα που είναι φιλο-ευρωπαϊκά και θέλουν τις μεταρρυθμίσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συμμάχους, δεν μπορεί να βρει συμμάχους, είναι απομονωμένος πολιτικά! Ούτε μεταξύ τους μπορούν να τα βρουν...
Εάν ωστόσο η ΝΔ δεν καταφέρει να κόψει πρώτη το νήμα, υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας σας με το πρώτο κόμμα;
Οχι! Αυτό, άλλωστε, είναι το μόνο στο οποίο συμφωνούμε. Εμείς λέμε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε να συνεργαστούμε κυβερνητικά, και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει το ίδιο για μας.
• Εμείς θέλουμε να γίνει η Ελλάδα φυσιολογική χώρα μέσα στην Ευρώπη. Και κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και την κάνουμε φυσιολογική χώρα.
Εκείνοι μας φέρνουν σε σύγκρουση με όλη την Ευρώπη.
• Εμείς θέλουμε μεταρρυθμίσεις για ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη. Και κάναμε πολλές τέτοιες μεταρρυθμίσεις, που ανέβασαν την Ελλάδα κατακόρυφα στις διεθνείς κατατάξεις ανταγωνιστικότητας. Χρειάζονται ασφαλώς και πολύ περισσότερες τέτοιες μεταρρυθμίσεις.
Εκείνοι θέλουν να ακυρώσουν και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν.
• Εμείς θέλουμε να θωρακίσουμε τη χώρα και τα σύνορά της και το κάναμε σε μεγάλο βαθμό. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις παραδοσιακές μας συμμαχίες και να δημιουργήσουμε και νέα ερείσματα στην περιοχή μας. Και το κάναμε σε μεγάλο βαθμό.
Εκείνοι ζητούν να... διαλυθεί το ΝΑΤΟ!
• Εμείς θέλουμε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ασφαλώς.
Εκείνοι θέλουν να αφοπλιστούν η αστυνομία και το Λιμενικό, να καταργηθούν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας που εμείς δημιουργήσαμε για τους τρομοκράτες, να ανοίξουμε τα σύνορα, να δίνουμε ιθαγένεια στους λαθρομετανάστες μαζικά.
Μακάρι να μην ήταν έτσι τα πράγματα. Πολύ θα ήθελα να ήταν ένα διαφορετικό κόμμα στη θέση του, να μπορούσαμε να συνεργαστούμε και με αυτούς.
• Εδώ το πρόγραμμά τους προβλέπει και φόρο συναλλαγών στις τράπεζες! Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό;
• Εδώ πάνε να αυξήσουν τον ανώτατο φόρο εισοδήματος από το 42% που είναι σήμερα στο 50% ή στο 60%! Ενώ εμείς το βρήκαμε 45%, το κατεβάσαμε ήδη στο 42% και θα το κατεβάσουμε σταδιακά στο 33%.
• Εδώ πάνε να «καταργήσουν» τον ΕΝΦΙΑ και στη θέση του να βάλουν άλλον που θα τετραπλασιάσει τους φόρους της μεσαίας τάξης! Ενώ εμείς πάμε να τον μειώσουμε σταδιακά κι άλλο...
• Εδώ εμείς πάμε να μειώσουμε τον φόρο στα επιχειρηματικά κέρδη από το 25% στο 15% με πρώτο βήμα για την επόμενη χρονιά να πάει στο 22% κι εκείνοι δεν λένε τίποτε. Κι εκείνοι κυνηγούν την επιχειρηματικότητα, που παράγει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας... Πώς να συνεργαστούμε μαζί τους; Δεν αρκεί να βάλουν πολύ «νερό στο κρασί» τους. Είναι «ξινισμένο» το κρασί τους και δεν πίνεται όσο νερό κι αν βάλουν...
Τον Μάρτιο η Ελλάδα τελειώνει με την τρόικα
Εάν εσείς σχηματίσετε κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, η πρώτη σας προτεραιότητα θα είναι η ψήφιση των προαπαιτουμένων που εκκρεμούν από την τελευταία αξιολόγηση;
Θα τελειώσουμε την τελευταία αξιολόγηση, όπου ήμασταν πολύ κοντά στη συμφωνία. Θα ολοκληρώσουμε τη νέα συμφωνία για την επόμενη μέρα, δηλαδή για την προληπτική γραμμή στήριξης που θα μας επιτρέψει να βγούμε άνετα στις αγορές και να μην έχουμε ανάγκη μνημόνια αναγκαστικού δανεισμού. Σε αυτό υπάρχει ουσιαστικά ήδη συμφωνία.
Το μόνο που τα σταμάτησε όλα αυτά ήταν η πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε μετά τον Οκτώβριο, εν όψει εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και των επικείμενων γενικών εκλογών.
Από την 26 Ιανουαρίου, εφόσον πρώτο κόμμα βγει η Νέα Δημοκρατία, η πολιτική αβεβαιότητα θα παραμεριστεί πλήρως και θα ολοκληρώσουμε τις συμφωνίες αμέσως. Ωστε η χώρα να προχωρήσει, να μην υπάρξει άλλος χαμένος χρόνος.
Οχι νέα μέτρα
Και πρόσθετα μέτρα λιτότητας δεν θα υπάρξουν! Οπως δεν υπήρξαν ούτε τις προηγούμενες τρεις χρονιές, όταν μας τα ζητούσαν επίμονα, εμείς τους αρνιόμασταν ως το τέλος, και τελικά ξεπερνάγαμε τους στόχους χωρίς πρόσθετα μέτρα...
Είστε σε θέση να πείτε πότε η χώρα θα αφήσει οριστικά πίσω της τη μνημονιακή εποχή;
Με τη λήξη της τελευταίας αξιολόγησης, βγαίνουμε οριστικά από την εποχή του Μνημονίου, δηλαδή του αναγκαστικού δανεισμού. Με την υπογραφή της νέας συμφωνίας για προληπτική πιστωτική γραμμή (που δεν μετράει στο χρέος μας) μπορούμε και βγαίνουμε στις αγορές ασφαλείς και προστατευμένοι από αναταράξεις και κερδοσκοπικές επιθέσεις.
Οι στόχοι
Και από τον Μάρτιο, χωρίς πλέον την παρουσία της τρόικας όπως την ξέραμε ως τώρα. Και με πολύ πιο διακριτική «εποπτεία», για έναν χρόνο ακόμα περίπου.
Και από το τέλος της φετινής χρονιάς, αν όλα πάνε καλά, θα είμαστε όπως όλες οι άλλες χώρες του ευρώ.
Αλλά η εποχή του Μνημονίου και του αναγκαστικού δανεισμού λήγει άμεσα, στα τέλη Φεβρουαρίου, εφόσον σχηματίσουμε κυβέρνηση εμείς. Αλλιώς, ο ΣΥΡΙΖΑ μας πάει ολοταχώς για νέο Μνημόνιο...
Αμέσως μετά τις εκλογές, η νέα Βουλή πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εσείς ποιο πρόσωπο θα προτείνετε;
Τον Σταύρο Δήμα, για τον οποίο δεν βρήκαν το παραμικρό να πουν ούτε κι εκείνοι που τον καταψήφισαν...
Θα εμμείνετε σε αυτό το στέλεχος μέχρι τέλους;
Ασφαλώς! Δεν παίζουμε με τέτοια σοβαρά πράγματα...
Δεύτερες εκλογές
Δεν θα γίνουν αν βγούμε πρώτοι
Πιθανότητα δεύτερων, επαναληπτικών εκλογών βλέπετε;
Εφόσον βγούμε εμείς πρώτο κόμμα, αυτό αποκλείεται! Θα σχηματίσουμε κυβέρνηση σε δυο-τρεις μέρες. Διότι όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα στα οποία θα απευθυνθούμε καταλαβαίνουν απόλυτα την ανάγκη να κινηθούμε γρήγορα, να παραμερίσουμε την πολιτική αβεβαιότητα που παραλύει τη χώρα, να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο των τελευταίων δύο μηνών...
Αν όμως έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε η πιθανότητα για επαναληπτικές εκλογές είναι πολύ μεγάλη. Και το ερώτημα είναι πόσος χρόνος ακόμα μπορεί να χαθεί για την Ελλάδα και την οικονομία της, χωρίς η ζημιά που θα γίνει να είναι ανεπανόρθωτη. Χωρίς να μας πάει χρόνια πίσω...
Ο σχεδιασμός
Οι πρώτες κινήσεις της επόμενης μέρας
Ποια θα είναι η πρώτη κίνηση που θα κάνετε εάν είστε εσείς ο νικητής της αναμέτρησης και ποια θα είναι η πρώτη κίνηση που θα κάνετε εάν η ΝΔ δεν κερδίσει την Κυριακή.
Εφόσον κερδίσουμε, θα επισπεύσω τον σχηματισμό κυβέρνησης, γιατί η χώρα δεν έχει ούτε λεπτό για χάσιμο. Κι αν κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να θωρακίσουμε τη χώρα από τους τυχοδιωκτισμούς του. Και να τον εμποδίσουμε να παίξει τη χώρα στα ζάρια. Μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία θα εμποδίσει τα χειρότερα και θα επανορθώσει μετά τις τεράστιες ζημιές. Αλλά τέτοιο «ατύχημα» δεν θα συμβεί...
Ο ΣΥΡΙΖΑ μας πάει σε νέα Μνημόνια
Ακούω όλες τις τελευταίες εβδομάδες να περιγράφετε και εσείς και στελέχη σας μια καταστροφή της χώρας σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση. Δεν είναι μια υπερβολική κριτική για ένα κόμμα το οποίο εν πάση περιπτώσει δεν έχει σκοπό να καταστρέψει την Ελλάδα...
Ούτε κι αυτοί που φώναζαν το 2009 «λεφτά υπάρχουν» και προκάλεσαν εκλογές πάλι με πρόσχημα τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και κορόιδεψαν τον ελληνικό λαό και μας έσυραν στο Μνημόνιο είχαν την «πρόθεση» να καταστρέψουν την Ελλάδα. Αλλά είδατε τα αποτελέσματα. Εδώ έχουμε ίδια συμπεριφορά και πολύ χειρότερα σημάδια: άμεσα μιλούν για αθέτηση όλων των συμφωνημένων με την Ευρώπη! Ο,τι λένε αποτελεί μονομερή ενέργεια, που δεν μπορεί να δεχτεί η Ευρώπη. Και δεν καταλαβαίνουν τι τους λένε οι Ευρωπαίοι: Τους λένε «δεν θέλουμε να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, φτάνει να τηρεί τους κανόνες και τα συμφωνημένα... Κι εκείνοι νομίζουν ότι θα τους αφήσουν να ανατρέψουν όλους τους κανόνες και όλα τα συμφωνημένα! Εμείς πάμε να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια, κι αυτοί φωνάζουν ότι το χρέος μας «δεν είναι βιώσιμο». Είναι σαν να λένε στις αγορές να μη μας δανείζουν! Δηλαδή μας πάνε κατευθείαν σε νέα Μνημόνια αναγκαστικού δανεισμού από τους εταίρους μας...
Ξέρετε, στην πολιτική δεν μετράνε οι προθέσεις. Μετρά το αποτέλεσμα. Τα είδαμε αυτά πού οδήγησαν. Βλέπουμε ήδη τις πρώτες αναταράξεις που η αβεβαιότητα προκαλεί. Δεν χρειάζεται να γίνει η καταστροφή, για δεύτερη φορά σε πέντε χρόνια, κι ύστερα να αρχίσουμε πάλι από την αρχή να μαζεύουμε ερείπια. Δεύτερο παρόμοιο λάθος σε πέντε χρόνια μέσα δεν δικαιολογείται με τίποτε...
Επίσης αποφεύγει και αναφορές σε σύγκρουση με την Ευρώπη, μονομερείς ενέργειες κ.λπ.
«Αποφεύγει τις αναφορές» δεν σημαίνει ότι άλλαξε θέσεις! Και πήγε τάχα σε κάποιες άλλες πιο ρεαλιστικές... Σημαίνει ότι δεν πολυφωνάζει τις θέσεις του. Ομως, όλο το πρόγραμμά του παραμένει «μονομερείς ενέργειες». Ολο! Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Οταν λένε ότι θα κουρέψουν κι άλλο το χρέος μας, τι εννοούν; Να σας θυμίσω ότι το χρέος μας έχει υποστεί ένα από τα μεγαλύτερα κουρέματα στην παγκόσμια Ιστορία: το κουρέψαμε και στο συνολικό ύψος του (κατά 40%) και στα επιτόκια που πληρώνουμε (σήμερα κάτω από 2%, πριν από τρία χρόνια πάνω από 5%) και στη χρονική διάρκειά έως την εξόφληση (εμείς εξοφλούμε πια σε 16,5 χρόνια κατά μέσο όρο, όταν τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης σε 6,5 χρόνια κατά μέσο όρο).
Στην αρχή, λοιπόν, ζητούσαν να κουρευτεί κι άλλο το υπόλοιπο χρέος, όσο απέμεινε μετά το κούρεμα. Μετά κατάλαβαν και οι ίδιοι ότι το χρέος προς το ΔΝΤ δεν μπορεί να μειωθεί, διότι οι κανόνες του ΔΝΤ το απαγορεύουν απόλυτα. Υστερα άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι ούτε και το χρέος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις άλλες κεντρικές τράπεζες μπορεί να κουρευτεί, γιατί κι εδώ το απαγορεύουν απόλυτα οι κανονισμοί του ευρώ.
Τι μένει; Το διμερές διακρατικό χρέος μας προς τα κράτη-μέλη. Κι εδώ όμως, οι περισσότερες χώρες-μέλη μας δάνεισαν με επιτόκια χαμηλότερα απ' ό,τι δανείζονται εκείνες! Ουσιαστικά μας επιδότησαν! Τι θα πάνε να τους πούνε τώρα; Οτι δεν σας πληρώνουμε ούτε και τους χαριστικούς τόκους που μας δίνετε, κόψτε μας κι από πάνω αυτά που σας χρωστάμε και δώστε μας κι άλλα δάνεια γιατί κάναμε νέα ελλείμματα και δεν βγαίνουμε; Μα αυτό δεν πρόκειται κανένα Κοινοβούλιο της Ευρώπης να το δεχθεί.
Τι δείχνει αυτό το απλό παράδειγμα; Οτι είναι τόσο εξωφρενικά αυτά που λένε, που όταν προσπαθούν να τα κάνουν πιο «ρεαλιστικά», παραμένουν εξωφρενικά, ακραία και επικίνδυνα...
  • Για το Μνημόνιο
    Η εποχή του Μνημονίου και του αναγκαστικού δανεισμού λήγει άμεσα, στα τέλη Φεβρουαρίου, εφόσον σχηματίσουμε κυβέρνηση εμείς
  • Για τον ΣΥΡΙΖΑ
    Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συμμάχους, δεν μπορεί να βρει συμμάχους, είναι απομονωμένος πολιτικά! Εμείς θα σχηματίσουμε κυβέρνηση σε δυο-τρεις μέρες
  • Για τον Πρόεδρο
    Μετά τις εκλογές θα προτείνουμε ξανά για Πρόεδρο τον Σταύρο Δήμα. Δεν παίζουμε με τέτοια σοβαρά πράγματα...
Γιάννης Σαραντάκος

No comments:

Post a Comment