Tuesday, October 9, 2012

Mήνυμα Τσίπρα στη Μέρκελ δια μέσου της Guardian
Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται τον μέσο Ευρωπαίο φορολογούμενο, από τον οποίο ζητείται να σηκώσει στην πλάτη του δάνεια σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση.
Η πολιτική που ακολουθεί η τρόικα στην Ελλάδα καταστρέφει τον ελληνικό λαό, τονίζει σε άρθρο του στην αγγλική εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και επισημαίνει ότι σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ θα «βρει μια Ελλάδα στην πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης».
Το άρθρο του κ. Τσίπρα με τίτλο «Το ελληνικό μήνυμα για την Άγκελα Μέρκελ», περιγράφει τις επιπτώσεις της πολιτικής που ακολουθείται τα τρία τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία αυτό το χρονικό διάστημα έχει συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 22%, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν απολέσει το 32% του εισοδήματός τους και η ανεργία αγγίζει για πρώτη φορά το 24%, με την ανεργία των νέων στο 55%.
Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται τον μέσο Ευρωπαίο φορολογούμενο, από τον οποίο ζητείται να σηκώσει στην πλάτη του δάνεια σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες, προσθέτει ο κ. Τσίπρας, πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι τα χρήματα από τα δάνεια αυτά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, μεταφέρονται απευθείας σε έναν δεσμευμένο λογαριασμό για την αποπληρωμή των δανείων, ενώ τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των σχεδόν χρεοκοπημένων ιδιωτικών τραπεζών.
Τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μισθούς και συντάξεις, για την αγορά φαρμάκων και τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, αναφέρει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων των δανείων είναι η επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας, που παραλύει την ελληνική οικονομία και αυξάνει την πιθανότητα της χρεοκοπίας. «Αν υπάρχει κίνδυνος για τους Ευρωπαίους να χάσουν τα χρήματά τους, αυτός δημιουργείται από τη λιτότητα» επισημαίνει.
Ο κ. Τσίπρας τονίζει την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ένα νέο σχέδιο που θα βαθύνει την ολοκλήρωσή της, σημειώνοντας όμως πως το σχέδιο αυτό πρέπει να αμφισβητήσει τον νεοφιλελευθερισμό, οδηγώντας τις ευρωπαϊκές οικονομίες στην ανάκαμψη, βάζοντας σε προτεραιότητα τις ανάγκες των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των ανέργων και όχι τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των χρεοκοπημένων τραπεζιτών.
Αυτό το σχέδιο, επισημαίνει ο κ. Τσίπρας, μπορεί να επιτύχει μόνο αν οι λαϊκοί αγώνες αλλάξουν ριζικά τον συσχετισμό δύναμης. Και αυτοί οι αγώνες έχουν ξεκινήσει ήδη, οδηγούν στην ενίσχυση της Αριστεράς και των κινημάτων αντίστασης σε όλη την Ευρώπη και κρατούν ζωντανές τη δημοκρατία, την ισότητα, την ελευθερία και την αλληλεγγύη, τις πιο σημαντικές αξίες της ευρωπαϊκής πολιτικής παράδοσης αναφέρει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
Είναι αυτές οι αξίες που πρέπει να υπερισχύσουν. Διαφορετικά, η Ευρώπη θα επιστρέψει σε ένα σκοτεινό παρελθόν, που πιστεύαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας για πάντα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

No comments:

Post a Comment