Wednesday, October 31, 2012


Μαλάς: Η Τουρκία θα βρει συμμάχους στην ΕΕ μόνο αν επιλύσει το Κυπριακό

Οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δείχνουν ότι η Άγκυρα "εξακολουθεί να καμώνεται πως δεν βλέπει τις πραγματικές αιτίες που την κρατούν μακριά από την Ευρώπη", δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.
Σχολιάζοντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη τις δηλώσεις Ερντογάν με αφορμή και τη σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, ο κ. Μαλάς είπε ότι "η Τουρκία έχει την δυνατότητα να ενταχθεί μόνο αν βρει συμμάχους μέσα στην ΕΕ", προσθέτοντας ότι η Τουρκία "θα βρει συμμάχους μόνο αν επιλύσει το κυπριακό πρόβλημα".
Ο κ. Μαλάς είπε ότι "αν ο κ. Ερντογάν και η τουρκική πολιτική ηγεσία κάνουν τον κόπο να διαβάσουν και να λάβουν υπ’ όψιν τους τα κείμενα που προέρχονται από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε αυτά είναι το Συμβούλιο είτε το Κοινοβούλιο, τότε θα έβρισκαν ευκολότερα τον δρόμο που θα τους οδηγήσει στην ένταξη".
"Η ΕΕ ζητά ξεκάθαρα από την Τουρκία, να επιλύσει το πρόβλημα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στην ίδια την Τουρκία, της ζητά να απελευθερώσει χιλιάδες κρατούμενους (πολλοί εκ των οποίων είναι εκλεγεγμένοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και βουλευτές) οι οποίοι κρατούνται με την δικαιολογία ότι υποστηρίζουν το Κουρδικό κίνημα, να απελευθερώσει τους δεκάδες δημοσιογράφους, και να αναπτύξει πραγματικά κλίμα συνεργασίας με τους γείτονες της", πρόσθεσε.
"Όσον αφορά την Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξεκάθαρη", είπε ο κ. Μαλάς, προσθέτοντας ότι η Ενωση "ζητά ομαλοποίηση των σχέσεων με τη χώρα μας, ζητά ενίσχυση των προσπαθειών επίλυσης, ζητά άρση των περιορισμών της διακίνησης Κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών, ζητά άμεση απόσυρση των στρατευμάτων της".
Ανέφερε επίσης ότι "αν η Τουρκία δεν καταφέρει να διαχειριστεί αυτά τα προβλήματα, αν η Τουρκία δεν καταφέρει να διαχειριστεί το μέγεθος της, και συνακόλουθα την ανησυχία που προκαλεί στους Ευρωπαίους ένεκα των προβλημάτων που κουβαλεί, τότε η προοπτική ένταξης της χάνεται, και η ευθύνη βαραίνει μόνον την ίδια".

No comments:

Post a Comment