Monday, October 15, 2012


ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΜΕΤΡΩΝ

Σύννεφα καταιγίδας στο ΠΑΣΟΚ

Σε πλέγμα έντονων διαφωνιών προσέκρουσε ο Ευ. Βενιζέλος επιστρέφοντας από το Παρίσι. Πέντε «κόκκινες γραμμές» έθεσε η Αριστερή Πρωτοβουλία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μαζικής φυγής από το κόμμα

Σύννεφα καταιγίδας στο ΠΑΣΟΚ
Eνας «χείμαρρος» αντιδράσεων εντός του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα ξεσπάσει με ορμή, το αμέσως προσεχές διάστημα, στην Ιπποκράτους, τη στιγμή που η ηγεσία δέχεται ανά κύματα -αντιφατικά ενίοτε- μηνύματα από βουλευτές και στελέχη εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή του νέου πακέτου των άγριων μέτρων.
Ο κ. Βενιζέλος, επιστρέφοντας χθες από το Παρίσι, προσέκρουσε επί της ουσίας σε ένα πλέγμα έντονων διαφωνιών, όχι απαραίτητα για τα «ναι» ή τα «όχι» στα προτεινόμενα μέτρα από την τρόικα που χειρίζονται τα αρμόδια υπουργεία. Η «λίστα Λαγκάρντ», άλλωστε, φαίνεται ότι δεν «απαλλάσσει» την ηγεσία από την ανησυχία για τις περαιτέρω εξελίξεις που θα επιφέρει στο εσωκομματικό πεδίο, ενώ οι επόμενες ώρες, πριν δηλαδή τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μοιάζουν ατελείωτες, αφού υπάρχει σοβαρή εμπλοκή για τα εργασιακά και το ενδεχόμενο απολύσεων στον δημόσιο τομέα.
Χθες, εν τω μεταξύ, σε πανελλαδική σύσκεψη στελεχών της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, οι συμμετέχοντες έβαλαν πέντε «κόκκινες γραμμές» προς την ηγεσία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν λάβουν αρνητική απάντηση, μπορεί και να αποχωρήσουν μαζικά από το ΠΑΣΟΚ - την ίδια στιγμή ο Γιάννης Ραγκούσης, που αποχώρησε από το κόμμα με αφορμή τη «λίστα», δήλωνε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι «λύση είναι η παραίτηση του Ευ. Βενιζέλου».
Την καταγγελία των Μνημονίων και των εκβιασμών της τρόικας πρότεινε ο Γ. Παναγιωτακόπουλος στη συνάντηση των στελεχών, όπου σχολιάστηκε η εμφάνιση του Κ. Σκανδαλίδη
Την καταγγελία των Μνημονίων και των εκβιασμών της τρόικας πρότεινε ο Γ. Παναγιωτακόπουλος στη συνάντηση των στελεχών, όπου σχολιάστηκε η εμφάνιση του Κ. Σκανδαλίδη
Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος πρότεινε, ως επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας και υιοθετήθηκε εν συνεχεία, την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση (καμία κυβερνητική συνεργασία, καμία κυβερνητική εμπλοκή), καταγγελία των πολιτικών των Μνημονίων και των εκβιασμών της τρόικας, όχι άλλες θυσίες, πολιτική λύση στο πλαίσιο των διεθνών συσχετισμών και της ευρωπαϊκής προοδευτικής λογικής, τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου που θα συζητηθούν τα πάντα (κάποιοι από τους ομιλητές υπονόησαν και ζήτημα αλλαγής της ηγεσίας), την ανασυγκρότηση του κόμματος και διάλογο με τις άλλες κεντροαριστερές δυνάμεις.
Ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίος αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ
Ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίος αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ

Στην εν λόγω συνάντηση στελεχών σχολιάστηκε έντονα η εμφάνιση του Κώστα Σκανδαλίδη, του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και νυν προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ, ο οποίος είναι σε «ανοιχτή γραμμή» επί μήνες με τον Ευ. Βενιζέλο, αλλά είναι από τους πρώτους που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει οριζόντια μέτρα. Να σημειωθεί, δε, ότι η πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη να αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τη στάση του και για το αν πρέπει να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση των μέτρων υιοθετήθηκε από τον κ. Βενιζέλο.
Στη συνάντηση της Αριστερής Πρωτοβουλίας συμμετείχαν επίσης οι κ. Α. Κακλαμάνης, Θ. Μωραΐτης, οι πρώην βουλευτές Ν. Σαλαγιάννης, Αννα Νταλάρα, Μαρία Θεοχάρη, Α. Παπαθανάση, Τ. Σιδηρόπουλος, οι κ. Σπ. Παπασπύρος, Π. Λάμπρου, στελέχη τραπεζών όπως ο Γ. Γαμβρίλης και η Ντίνα Λάζαρη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης, δήμαρχοι όπως οι κ. Ασκούνης, Καλλίρης, περίπου 50 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τοπικά στελέχη κ.ά.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

No comments:

Post a Comment