Wednesday, August 15, 2012


Επισκόπηση τύπου

«Αποδιοπομπαίος τράγος» οι μετανάστες

Οι επιθέσεις εναντίον μεταναστών στην Ελλάδα, κάποιες ελπίδες σταθεροποίησης της οικονομίας αλλά και οι επιφυλάξεις για τον εάν θα τα καταφέρει η Ελλάδα, είναι τα θέματα της σημερινής επισκόπησης.
«Έλληνες τραμπούκοι απειλούν παράνομους μετανάστες» γράφει σε τίτλο άρθρου της η Welt του Βερολίνου υπογραμμίζοντας ότι «η αστυνομία και οι νεοφασίστες στρέφονται εναντίον μεταναστών από την Αφρική και την Ασία. Η απογοήτευση στρέφεται κατά των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας».

Η εφημερίδα αναφέρεται στην επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», που ξεκίνησαν οι ελληνικές Αρχές με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση, σημειώνει η Welt, «δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου μετανάστες στους δρόμους της Αθήνας. Φοβούνται και κρύβονται στα διαμερίσματά τους ή σε φίλους. (…). Η Ελλάδα υποφέρει περισσότερο από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας του ρεύματος παράνομης μετανάστευσης, την οποία δεν μπορούν να αντέξουν ούτε η πολιτική, ούτε η χτυπημένη από την κρίση κοινωνία».

«Αιχμάλωτοι» μεταξύ κυβέρνησης και συμμοριών

Αστυνομικοί προσάγουν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας
Η Welt επισημαίνει ότι από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης το πρόβλημα ξεπέρασε τις αντοχές της χώρας και παρατηρεί: «Οι περισσότεροι μετανάστες δεν έχουν καμία ευκαιρία να αποκτήσουν κανονική εργασία ή νόμιμα έγγραφα. Το εμπόριο ναρκωτικών, η πορνεία και η εγκληματικότητα κυριαρχούν στις αστικές περιοχές στις οποίες ζουν μετανάστες. Αντίδραση σε αυτά είναι ο φόβος και η οργή των Ελλήνων. Ως έναν βαθμό οι πολίτες -και βαθμιαία και η κυβέρνηση- μετατρέπουν τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους για οτιδήποτε πάει στραβά. Οι περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι γίνονται ολοένα περισσότερες βίαιες επιθέσεις ακροδεξιών εναντίον μεταναστών, τις οποίες κρυφά επικροτούν. Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι μετανάστες είναι αιχμάλωτοι ανάμεσα σε μία κυβέρνηση που θέλει να τους διώξει από τη χώρα και σε συμμορίες τραμπούκων που τους κυνηγούν» καταλήγει η Welt.

Ελπίδες σταθεροποίησης

Καλύτερα του αναμενομένου τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία
Με αφορμή τη χθεσινή δημοσίευση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η γερμανική έκδοση των Financial Times εκτιμά σε τίτλο της ότι «η ελληνική οικονομία μάχεται γενναία». Οι FTD επισημαίνουν ότι, παρά την ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 6,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, πολλοί οικονομολόγοι είναι αισιόδοξοι με αφορμή τη βελτίωση των στοιχείων της εγχώριας βιομηχανίας και τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.
Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του τραπεζικού ομίλου Barclay ‘s Τζούλιαν Κάλοου, η ελαφρά μείωση της ύφεσης (σε σχέση με το 6,5% του προηγούμενου τριμήνου) είναι ένα ακόμη τεκμήριο για το ότι σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας η χώρα δεν βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση όσο άφηναν να εννοηθεί κάποιες τρομακτικές ειδήσεις τις προηγούμενες εβδομάδες. Οι αριθμοί της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής Eurostat δείχνουν μάλιστα ότι η κατάσταση θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί βαθμιαία. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η βιομηχανική παραγωγή της Ελλάδας αυξήθηκε τους δύο από τους τρεις τελευταίους μήνες. Η παραγωγή αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 0,6% σε σχέση με το Μάρτιο. (…) Σοβαρότατη ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί ωστόσο η καταστροφική κατάσταση στην αγορά εργασίας» καταλήγει η FTD.

Διαφορετική στάση υιοθετεί σε δημοσίευμά της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία κάνει λόγο και «ύφεση δίχως τέλος» και επισημαίνει: «Η ελληνική οικονομία συνεχίζει την καθοδική της πορεία. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά 6,2%, όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ. Η εξέλιξη ήταν καλύτερη από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές, οι οποίοι προέβλεπαν κατά μέσο όρο ύφεση της τάξης του 7%. Μία στροφή προς το καλύτερο δεν είναι όμως ορατή» καταλήγει η Handelsblatt.

«Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει»

Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει σύμφωνα με τον Ότμαρ Ίσινγκ
Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Ότμαρ Ίσινγκ τάσσεται κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο να προβεί η ΕΚΤ σε αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών τονίζοντας ότι «η χρηματοδότηση δημόσιων δαπανών από την ΕΚΤ απαγορεύεται ρητά». Στη συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Rheinische Post, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ είναι επιφορτισμένη με το καθήκον να διατηρεί τις νομισματικές ισορροπίες και, όπως επισήμανε, «δεν πρέπει να καλύπτει τα κενά που δημιουργεί η αποτυχία των πολιτικών». Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ότμαρ Ίσινγκ εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει προ πολλού χρεοκοπήσει. Το ερώτημα είναι πόσο ακόμη θα συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια ενώ δεν έχει τηρήσει καμία δέσμευση».

Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής

Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου                           dw de

No comments:

Post a Comment