Tuesday, August 21, 2012

Σε αναζήτηση πειστικού πακέτου η κυβέρνηση

Στη δημιουργία ενός πειστικού πακέτου γενικών κατευθύνσεων καταλήγει απόψε η κυβέρνηση, μετά από σειρά συσκέψεων, εναλλακτικών σεναρίων και επαφών του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο. 

Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι οι γενικές κατευθύνσεις να γίνουν αποδεκτές τόσο κατά την αυριανή συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, όσο και κατά τις συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους ηγέτες Μέρκελ και Ολάντ. 

Στο μεταξύ, προετοιμάζεται και η εξειδίκευση των μέτρων, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας. 

Αυτή τη στιγμή μελετάται ένα νέο είδος εφεδρείας, μεγαλύτερης διάρκειας, από την οποία θα εξαιρεθούν όσοι έχουν προσληφθεί μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ και με διαφόρων ειδών εξαιρέσεις. 

Στο μεταξύ, τα μηνύματα από την Γερμανία δείχνουν ότι το Βερολίνο παραμένει προσηλωμένο στις συμφωνίες, διακηρύσσοντας ότι τα περιθώρια απόκλισης από τους όρους του μνημονίου είναι ελάχιστα και υποστηρίζοντας ότι από την συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά πολιτικά συμπεράσματα θα εξαχθούν, ενώ το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στην έκθεση της τρόικας, από την οποία θα εξαρτηθούν οι περαιτέρω αποφάσεις. 

Ο κ. Σαμαράς θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση των κατευθύνσεων των μέτρων, καθώς και στη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αναγκαίες αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. 

Παράλληλα, θα ζητήσει να ληφθεί υπόψη η βαθιά ύφεση που πλήττει την Ελλάδα, συνδυάζοντας την γενική αυτή διαπίστωση με την ανάγκη να υπάρξει περισσότερος χρόνος (επιμήκυνση) για ηπιότερη εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Οι πληροφορίες πάντως από το στρατόπεδο των δανειστών δείχνουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να προβούν σε νέες υποχωρήσεις, αν δεν βεβαιωθούν πως η Αθήνα θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. 

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι αφήνουν να εννοηθεί πως έχουν ήδη πολλές σκοτούρες σε επίπεδο ευρωζώνης, για να διατηρούν το «ελληνικό ζήτημα» στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. 

Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι τελικά πολιτικές, αλλά για να οδηγηθούν σ’ αυτές οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να έχουν από κάπου «να πιαστούν». 

Αυτό είναι και το μήνυμα που θα μεταφέρει αύριο ο Γιουνκέρ, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα ως προς την εκταμίευση της δόσης των 31 δις ευρώ. 

Στην πραγματικότητα, αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι πως το μπρα-ντε-φερ μεταξύ των «διαλλακτικών» και των «αδιάλλακτων» έναντι της Ελλάδας, θα κατέληγε υπέρ των δεύτερων σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν πείσει για τις προθέσεις της και δεν δείξει έργα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει διμερής απόφαση την Παρασκευή κατά τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπερνάρ Καζνέβ. 

Όπως είπε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, «είναι σημαντικό να αφήσουμε τους Έλληνες να εκφράσουν ξεκάθαρα το αίτημά τους, να αφήσουμε την τρόικα να υποβάλει την έκθεσή της και μετά να γίνουν συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για να βρεθεί η σωστή θέση», αποδίδοντας μάλιστα τις καθυστερήσεις στην μακρά εκλογική περίοδο στην Ελλάδα. 

Αυτό σημαίνει πως οι δανειστές περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να διατυπώσει επισήμως τα αιτήματά της, συνοδεύοντάς τα πάντως από συγκεκριμένες δεσμεύσεις.                   WWW.ELZONI gr

No comments:

Post a Comment