Thursday, August 23, 2012


ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝΝέος εμφύλιος στα Σκόπια
23/08/2012

Σε πολιτικό – κοινοβουλευτικό επίπεδο συνεχίζεται ο εμφύλιος στην ΠΓΔΜ, με τα δύο βασικά κόμματα της κυβέρνησης να κρατούν εκ διαμέτρου αντίθετες στάσεις έναντι του αλβανικού πληθυσμού, αναβιώνοντας με αυτόν τον τρόπο στο κοινοβούλιο τον εμφύλιο του 2001.

Χθες, το κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι VMRO-DPMNE κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει σειρά προνομίων για τους βετεράνους των κυβερνητικών δυνάμεων και για τις οικογένειες των θυμάτων που πολέμησαν κατά των (τότε) εξεγερμένων Αλβανών, οι οποίοι τελικά και επέβαλαν τις αξιώσεις τους.

Το πρόβλημα είναι ότι το κόμμα του Γκρούεφσκι συγκυβερνά σήμερα με το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, ο οποίος αντέδρασε στο νομοσχέδιο, απειλώντας με αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί, πριν από λίγες μέρες, η πρωτοβουλία του προερχόμενου από το αλβανικό κόμμα υπουργού Άμυνας της χώρας Φάτμιρ Μπεσίμι, να καταθέσει στεφάνι σε μνημείο Αλβανών ανταρτών του UCK, γεγονός που τότε είχε εξαγριώσει το κόμμα του Γκρούεφσκι.

Οι Αλβανοί ζητούν να θεσμοθετηθούν ανάλογα προνόμια και για τους δικούς τους βετεράνους και τις αλβανικές οικογένειες που θρήνησαν θύματα, διαφορετικά θα οδηγήσουν σε πτώση την κυβέρνηση συνεργασίας.

Ενδεχόμενη αποχώρηση του αλβανικού κόμματος θα προκαλέσει αναμφισβήτητα κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, αφού το VMRO και τα άλλα μικρότερα σλαβομακεδονικά κόμματα διαθέτουν 56 από τις 123 έδρες της Βουλής, ενώ το αλβανικό κόμμα κρατά 15 έδρες.

Ο εμφύλιος του 2001, που κράτησε πολλούς μήνες και είχε πολλά θύματα, έληξε τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς με την Συμφωνία της Αχρίδας, η οποία εξασφάλισε στους Αλβανούς σημαντικά προνόμια και σοβαρή συμμετοχή στις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο Αλί Αχμέτι, πολιτικός διοικητής του λεγόμενου «Απελευθερωτικού Στρατού», ίδρυσε το 2002 το αλβανικό κόμμα και έγινε αρχηγός του.

Στο μεταξύ, με συνέντευξή της στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ», η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλή, δήλωσε ότι η
Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πρόθυμη να καταβάλει προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της ΠΓΔΜ.

«Εμείς θα καταβάλουμε προσπάθειες και θέλουμε να δούμε θετικές εξελίξεις, οι οποίες θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σας, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της μετάβασης στη δεύτερη φάση της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, καθώς και της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Θέλω να τονίσω πως βασική αρχή της πολιτικής της ΕΕ για τη διεύρυνση είναι ότι 'κάθε χώρα αξιολογείται σύμφωνα με τα πεπραγμένα της'. Πέραν αυτού, η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας συνιστούν ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας», ξεκαθάρισε η κ. Κοζάκου-Μαρκουλή.

Ταυτόχρονα, η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου απέρριψε ισχυρισμούς ότι η Κύπρος ενεργεί κατά «ελληνική υπαγόρευση», σχετικά με την ΠΓΔΜ.
«Θα απέφευγα να σχολιάσω τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς, οι οποίοι, δυστυχώς, δημιουργούν εντύπωση μη εμπιστοσύνης στον τίμιο διαμεσολαβητικό ρόλο που η Κυπριακή Προεδρία θέλει να έχει και έχει, όπως συχνά τονίζει και στην ηγεσία της χώρας σας. Αδιαμφισβήτητα, εξαιτίας των πολύ στενών και ιστορικών φιλικών σχέσεων, η Κύπρος και η Ελλάδα συχνά πραγματοποιούν πολιτικές διαβουλεύσεις για πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και της διεύρυνσης της ΕΕ. Θα σας παρακαλούσα να βλέπετε τον ρόλο της Κύπρου υπό διαφορετικό πρίσμα και να διακρίνετε την ενδεχόμενη αξία που μπορεί να προσδώσουν στην υπόθεσή σας οι στενές φιλικές σχέσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας» ανέφερε.

Η κ. Κοζάκου-Μαρκουλή, στην ίδια συνέντευξη, αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε το Μάρτιο, στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, κατά την οποία εξέφρασε και την πρόθεση της Κύπρου να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την ΠΓΔΜ, με υλοποιήσιμη φόρμουλα, που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες.                                                        www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment