Monday, June 9, 2014

Εντείνεται η πίεση προς το Ισραήλ

Πολιτική

Εντείνεται η πίεση προς το Ισραήλ

Η επέκταση των εβραϊκών οικισμών που αποφάσισε το Ισραήλ περιορίζει τις πιθανότητες για μια συμφωνία για την ειρήνευση στην Εγγύς Ανατολή, στη βάση «των δύο κρατών» υποστηρίζει η πολιτική επιστήμονας Μέρεν Κος.
Μπορεί ο Πάπας Φραγκίσκος να έφερε χθες κοντά τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς για μία προσευχή υπέρ της ειρήνης, ωστόσο τα μαύρα σύννεφα πυκώνουν στην Εγγύς Ανατολή. Αντιδρώντας στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στα παλαιστινιακά εδάφη, η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε την ανέγερση νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης.
Οι οικισμοί «κομματιάζουν» τη Δυτική Όχθη
H Μάρεν Κος, πολιτική επιστήμονας και ειδική σε θέματα Ισλάμ στο Ινστιτούτο Μελετών για την Εγγύς Ανατολή GIGA
H Μάρεν Κος, πολιτική επιστήμονας και ειδική σε θέματα Ισλάμ στο Ινστιτούτο Μελετών για την Εγγύς Ανατολή GIGA
Πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη, εκτιμά η Μάρεν Κος, πολιτική επιστήμονας και ειδική σε θέματα Ισλάμ στο Ινστιτούτο Μελετών για την Εγγύς Ανατολή GIGA, το οποίο εδρεύει στο Αμβούργο. «Σίγουρα η προαναγγελία των νέων οικισμών θα πρέπει να ερμηνευθεί ως αντίδραση στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στα παλαιστινιακά εδάφη με τη συμμετοχή της Χαμάς. Αλλά υπάρχουν και άλλα στρατηγικά κίνητρα, τα οποία είναι πολιτικού και θρησκευτικού χαρακτήρα. Οι οικισμοί «κομματιάζουν» τη Δυτική Όχθη και αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες για μια λύση στην κατεύθυνση των δύο κρατών. Την ίδια ώρα αυξάνεται η επιρροή των ορθοδόξων Εβραίων τόσο στην ισραηλινή κυβέρνηση όσο και στην κοινωνία», επισημαίνει η Μάρεν Κος.
ΗΠΑ και ΕΕ δεν επαναλαμβάνουν το λάθος του 2006
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς
Στο μεταξύ, εντείνονται οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας προς το Ισραήλ να αλλάξει πολιτική στο παλαιστινιακό. ΗΠΑ και ΕΕ επιδιώκουν οι διαπραγματεύσεις να έχουν επιτέλους αντίκρισμα. Και όπως υπογραμμίζει η Μάρεν Κος: «Εντείνεται με βεβαιότητα η πίεση προς το Ισραήλ. Κι αυτό, όχι μόνο από τότε που ξεκίνησε η ειρηνευτική διαδικασία, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια. Η κριτική των Αμερικανών, αλλά ακόμη και των Γερμανών στην πολιτική του εποικισμού έχει ενταθεί. Κάτι τέτοιο δεν υπήρχε στο παρελθόν. Και ειδικότερα τώρα, μετά τον σχηματισμό της παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η πίεση προς τους Ισραηλινούς εντείνεται. ΕΕ και ΗΠΑ δεν θέλουν να επαναλάβουν το λάθος του 2006, όταν η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές και η Δύση διέκοψε κάθε σχέση με τη Λωρίδα της Γάζας. Έτσι ΗΠΑ και ΕΕ παραμένουν σε τροχιά διαλόγου και συνεχίζουν να διαπραγματεύονται. Με τον τρόπο αυτόν μπορεί να συνεχισθεί και η χορήγηση βοήθειας προς την παλαιστινιακή κυβέρνηση».
Kersten Knipp/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης  DW DE

No comments:

Post a Comment