Thursday, June 5, 2014


Σε κίνδυνο Δημοκρατία και Οικονομία
05/06/2014
Μέσα σε ένα εξαιρετικά αποκαρδιωτικό κλίμα και με τους κρατούμενους υψηλόβαθμους βουλευτές της Χ.Α. να εξαπολύουν πρωτοφανείς ύβρεις μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου, έζησε την τελευταία ημέρα της πριν από την έναρξη των θερινών τμημάτων η Βουλή των Ελλήνων. 
Το πολιτικό κλίμα έγινε και πάλι άνω-κάτω, με την αντιπολίτευση να εκμεταλλεύεται την πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά κατάσταση και να καταθέτει δημόσια τη διαφωνία της για το κλείσιμο της Βουλής, υποστηρίζοντας δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου ότι «η Βουλή πρέπει να κλείσει για εκλογές».
Την ίδια ώρα, ο ανασχηματισμός δείχνει να «παγώνει» προς το παρόν, καθώς μέσα σ’ αυτό το κλίμα θα ήταν αδύνατον να καταρτιστεί με ψυχραιμία το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Το συγκρουσιακό κλίμα, με τους τόνους να ανεβαίνουν σε ανώτατο βαθμό, επιβαρύνει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στη χώρα, την ώρα που τα μηνύματα από το εξωτερικό καταδεικνύουν ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει και η ΕΕ παραμένει σε αγωνιώδη αναζήτηση του επόμενου Προέδρου της Κομισιόν.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η συνδρομητική υπηρεσία του Μπλούμπεργκ ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του στο ολλανδικό κανάλι RTLZ, ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να παρουσιάσει περαιτέρω βελτίωση και τα επιτόκια να μειωθούν περαιτέρω, διαφορετικά η Ελλάδα είναι πιθανόν να χρειαστεί περισσότερη βοήθεια. 
«Η Ελλάδα έχει τεράστιο δημόσιο χρέος και όταν η χώρα θα πρέπει να το χρηματοδοτήσει μόνη της, θα πρέπει να καταβάλει ένα εκτιμώμενο επιτόκιο της τάξης του 6%-7%. Η Ελλάδα δεν το αντέχει αυτό», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι ένα πιθανό νέο πρόγραμμα στήριξης θα εξεταστεί μετά το καλοκαίρι.
Μάλιστα, στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και στην περίπτωση της Ελλάδας αναφέρθηκε, σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Με αφορμή την σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία αναμένεται να αποφασιστεί η λήψη «δραστικών μέτρων» για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού, ο οποίος έχει ήδη πλήξει τέσσερις χώρες της ευρωζώνης, την Πορτογαλία, την Κύπρο, τη Σλοβακία και ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται. 
Όσον αφορά την Ελλάδα, διατυπώνεται η άποψη ότι «έχει σημειωθεί μείωση των μισθών κατά 18% από το 2008» ενώ την ίδια στιγμή «η υψηλή ανεργία έχει συμβάλει σε πτώση των τιμών για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους».
Και ενώ τα κίνητρα τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, θα βοηθήσουν ενδεχομένως αδύναμες οικονομίες όπως αυτές της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου, η Γερμανία εκφράζει ανησυχίες για πιθανή αύξηση του πληθωρισμού, προοπτική που «ξυπνά ζοφερές αναμνήσεις» από ασταθείς οικονομικές περιόδους πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι η αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία θα αποδειχθεί ίσως ωφέλιμη σε άλλα κράτη- μέλη της ευρωζώνης, καθιστώντας ανταγωνιστικότερη την εργασία σε άλλες χώρες, ωστόσο, όπως δηλώνουν οι οικονομολόγοι, εάν αποτύχουν οι προσπάθειες της ΕΚΤ, τότε ο χαμηλός πληθωρισμός θα επιστρέψει μέσω αποπληθωριστικών τάσεων, όπως συνέβη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Jens Bastian, οικονομολόγο και μέλος της task force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα έως το 2014, «η Ελλάδα θα είναι ίσως ο προπομπός για το τι θα συμβεί σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που υπόκεινται σε χαμηλό πληθωρισμό και αντιμετωπίζουν ένα αποπληθωριστικό μέλλον».
Επίσης, στην ανταπόκριση υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο ελληνικός πληθωρισμός βρίσκεται υπό το μηδέν για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους και ότι ο αποπληθωρισμός θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το χρέος της, ύψους 318 δισ. ευρώ, «εν μέρει λόγω του ότι τα χρήματα που η Ελλάδα χρησιμοποιεί για την εξόφληση του χρέους αξίζουν λιγότερο απ' ότι τα χρήματα που δανείστηκε».
Σήμερα, όπως σημειώνεται, το ελληνικό χρέος αυξήθηκε στο 175% του ελληνικού ΑΕΠ από 130% το 2010 και ενώ ο πληθωρισμός θα συνέβαλε στη μείωση του επιτοκίου επί του ελληνικού χρέους, ο αποπληθωρισμός διεύρυνε το βάρος του επιτοκίου, «κάνοντας αισθητές τις επιπτώσεις» του σ' ολόκληρη την οικονομία.
 ELZONI.GR

No comments:

Post a Comment