Monday, June 30, 2014

Εν αναμονή νέας αργεντίνικης εμπειρίας

Εν αναμονή νέας αργεντίνικης εμπειρίας
30/06/2014
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Δεν είναι ότι κάθε φορά που οι ηγέτες της ΕΕ – παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους - καταλήγουν σε ένα κοινό κείμενο συμπερασμάτων, αισθάνεσαι πως η Ευρώπη παραμένει ένα ασφαλές μέρος για να ζει κανείς με συνεννόηση και συναίνεση.
Είναι πως αυτό το αίσθημα ασφάλειας γίνεται ακόμη πιο ισχυρό όταν ρίχνεις μια ματιά τριγύρω στον κόσμο, βλέπεις (αν θέλεις να δεις) τι γίνεται εκεί και διαπιστώνεις πως η Ευρώπη παραμένει η μοναδική νησίδα ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και έστω και σχετικής ευημερίας, σε έναν πλανήτη που σπαράσσεται από τους πολέμους, τις εμφύλιες συρράξεις, την βία και την εξαθλίωση.
Αυτόν τον καιρό, σήμερα, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Αργεντινή (που δεν θυμάται κανείς πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει τα τελευταία χρόνια).
Μιλάμε για την Αργεντινή, την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επισκεφθεί στο πλαίσιο της «εκστρατείας» του στη Λατινική Αμερική, σε ένα ταξίδι «εμπειριών», όπως το είχε αποκαλέσει, που κράτησε από τις 12 Δεκεμβρίου του 2012 ως τις 27 Ιανουαρίου του 2013.
Όπως είχε πει, η συγκεκριμένη χώρα κατάφερε να ακολουθήσει εναλλακτικούς δρόμους και να βγει από την κρίση με… ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή!
Μάλιστα!
Και μας παρότρυνε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Αργεντινής μετά το 2003!
Ξανά μάλιστα!
Πέραν του ότι μετά το 2003, αυτό που συνέβη στην Αργεντινή ήταν να εξαπλασιάσει την περιουσία του το προεδρικό ζεύγος (των περονιστών) Κίρχνερ, είναι γνωστό ότι η Αργεντινή χρεοκόπησε το 2001, λέγοντας όχι στη βοήθεια του ΔΝΤ, και έκτοτε η χώρα (που μάλιστα διαθέτει και σοβαρές πλουτοπαραγωγικές πηγές) βυθίζεται στο χάος, η οικονομία της έχει καταρρεύσει, το ίδιο και οι τράπεζές της, το ΑΕΠ της μειώνεται, η ανεργία ανεβαίνει, οι φτωχοί ξεπέρασαν το 60% του πληθυσμού, το χρέος ξεπέρασε το 165% του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός ροκανίζει τα σωθικά της, ξέμεινε από ρευστότητα λόγω μαζικής εκροής κεφαλαίων, το νόμισμά της υποτιμάται ξανά και ξανά, βρίσκεται εκτός πρόσβασης στις αγορές και σε διαρκή στάση πληρωμών, σύρεται στα δικαστήρια με τους πιστωτές της.
Τίποτε από αυτά δεν είχε δει ο κ. Τσίπρας κατά την εκεί επίσκεψή του. Στη συγκέντρωση μάλιστα που είχε διοργανωθεί προς τιμήν του στο Μπουένος Άιρες είχε τόσο καταχαρεί, που είπε πως αν γνώριζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει τόσο ενθουσιώδεις οπαδούς εκεί (σ.σ. στην Αργεντινή), θα ξεκινούσε από εκεί την προεκλογική του εκστρατεία!
Μετά την αναχώρησή του (αλλά και στη διάρκεια της εκεί διαμονής του), η κατάσταση στην Αργεντινή έφθασε στο μη παρέκει.
Ένα κύμα εγκληματικότητας, λεηλασιών και λιντσαρισμάτων απλώθηκε στη χώρα, με τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών να ανεβαίνει.
Στο μεταξύ, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία και αφού είδε και απόειδε πως με τα ηρωικά δουλειά δεν γίνεται, η κυβέρνηση της Αργεντινής ήλθε προσφάτως σε συμφωνία με τους θεσμικούς δανειστές της του γνωστού «Κλαμπ των Παρισίων» και ξεκίνησε την αποπληρωμή των χρεών της.
Μάλιστα, σήμερα ετοιμαζόταν να καταβάλει κανονικά δόση 900 εκ. δολαρίων.
Αλλά και πάλι δημιουργήθηκε εμπλοκή.
Η Αργεντινή κατέβαλε προσπάθεια να μην πληρώσει δύο κερδοσκοπικά funds (το 7% των πιστωτών της) που δεν δέχθηκαν την αναδιάρθρωση του χρέους και ζητούν την αποπληρωμή των ομολόγων που διακρατούν στο 100%.
Η προσπάθεια έπεσε δύο φορές στο κενό:
Στις 16 Ιουνίου, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την προσφυγή της Αργεντινής κατά απόφασης που την αναγκάζει να πληρώσει 1,33 δις δολάρια στα δύο κερδοσκοπικά funds. 
Και στις 18 Ιουνίου, όταν το Διοικητικό Εφετείο των ΗΠΑ εξέδωσε απόφαση με την οποία της απαγορεύει να ξεκινήσει την αποπληρωμή των αναδιαρθρωμένων χρεών της προς τους θεσμικούς της δανειστές, αν δεν αποπληρώσει ταυτόχρονα και τα κερδοσκοπικά funds.
Αυτό σημαίνει ότι σήμερα η Αργεντινή δεν μπορεί να πληρώσει τα 900 εκ. δολάρια της συμφωνηθείσας δόσης και απειλείται με νέα χρεοκοπία.
Σημειώστε ότι το 2008 (επτά χρόνια μετά το ηρωικό 2001 της στάσης πληρωμών), η κυβέρνηση των φίλων του κ. Τσίπρα αναγκάστηκε να καταφύγει στα δύο αυτά κερδοσκοπικά funds.
Ένα από αυτά εξαγόρασε χρέος της χώρας καταβάλλοντας 48 εκ δολάρια και σήμερα, μόλις έξι χρόνια μετά, ζητούν πίσω 832 εκ. δολάρια (δηλαδή 1.600% πάνω).
Οπότε, αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει να χρωστά κανείς σε θεσμικούς επενδυτές (όπως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας) και τι σημαίνει να χρωστά σε κερδοσκοπικά funds – στα οποία αναγκαστικά θα κατέφευγε όποιος θα παρίστανε τον ήρωα έναντι των «μερκελιστών».
Τέλος, επισημαίνω πως το «παράδειγμα της Αργεντινής» περιλαμβάνει και τα σκάνδαλο διαφθοράς με βασικό εμπλεκόμενο τον αντιπρόεδρο της χώρας Αμάντο Μπουντού, στον οποίο τις προάλλες (28 Ιουνίου) απαγγέλθηκαν κατηγορίες, διότι το 2010, ως υπουργός Οικονομικών, έδωσε με απευθείας ανάθεση το έργο εκτύπωσης του νομίσματος της χώρας σε εκτυπωτική εταιρία, που αναλαμβάνοντας τη δουλειά σώθηκε από την χρεοκοπία!
Συμπέρασμα: Με το «παράδειγμα της Αργεντινής» μια η χώρα χρεοκοπεί ξανά και ξανά, τα κερδοσκοπικά funds θησαυρίζουν και οι διεφθαρμένοι ζουν και βασιλεύουν…

Friday, June 13, 2014

«Ο Χαρδούβελης διατυπώνει μια πολύπλοκη αλήθεια»

«Ο Χαρδούβελης διατυπώνει μια πολύπλοκη αλήθεια»

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός στην Αθήνα, με έμφαση στην υπουργοποίηση του Γκίκα Χαρδούβελη είναι και σήμερα αντικείμενο σχολιασμού στο γερμανικό τύπο.
«Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα αναμορφώσει τη χώρα με περισσότερη ορμή και πειστικότητα. Σε σχέση με αυτόν τον στόχο, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, στον οποίο προχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς, είναι κατώτερος των προσδοκιών», παρατηρεί σε σχόλιό της ηFrankfurter Allgemeine Zeitung και διευκρινίζει: «Μετά τις απώλειες που σημείωσαν τα κυβερνητικά κόμματα στις ευρωεκλογές, ο Σαμαράς επιδιώκει πρωτίστως να ικανοποιήσει τον κυβερνητικό του εταίρο και τις κομματικές πτέρυγες και να αποτρέψει την φυγή ψηφοφόρων προς τους φασίστες, τοποθετώντας στην κυβέρνηση έναν υπουργό που δεν περνά απαρατήρητος».
Αντίθετα, η εφημερίδα χαιρετίζει την υπουργοποίηση του Γκίκα Χαρδούβελη, τον οποίο χαρακτηρίζει «αχτίδα ελπίδας», καθώς «εισέρχεται στην κυβέρνηση ένας έμπειρος οικονομολόγος, ο οποίος ανήκει στους μεταρρυθμιστές από την εποχή της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ο οποίος αργότερα προέβλεψε την δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας». Ωστόσο, επισημαίνεται στο σχόλιο, «ένας διάσημος οικονομολόγος από μόνος του δεν μπορεί να φέρει την χώρα σε πορεία επιτυχίας, κυρίως όταν στο υπουργικό συμβούλιο εξακολουθεί να μένει ριζωμένη η παλιά πελατειακή νοοτροπία». Με αυτό το δεδομένο, η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά ότι θα συνεχισθεί η διελκυστίνδα για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Στην Αθήνα ξεχνούν εύκολα ότι δεν είναι οι οικονομολόγοι του διαμετρήματος ενός Χαρδουβέλη που έριξαν την χώρα στην κρίση, αλλά η ανθεκτική σε κάθε αλλαγή κομματική διαπλοκή».
«Έφυγαν οι υπουργοί που εξόργιζαν τους ψηφοφόρους»
O Σαμαράς επιδιώκει πρωτίστως να ικανοποιήσει τον κυβερνητικό του εταίρο και τις κομματικές πτέρυγες
"O Σαμαράς επιδιώκει πρωτίστως να ικανοποιήσει τον κυβερνητικό του εταίρο και τις κομματικές πτέρυγες"
Για το ίδιο θέμα, η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφέρει ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης δεν είναι -όπως και ο προκάτοχός του Γιάννης Στουρνάρας- πολιτικός, αλλά οικονομολόγος και οπαδός των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα που επικαλείται ελληνικά ΜΜΕ, η υπουργοποίηση του Χαρδούβελη θεωρείται παραχώρηση προς τους δανειστές της Αθήνας. Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι τα υπόλοιπα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης εκπέμπουν άλλα μηνύματα, «τα οποία απευθύνονται στο εσωτερικό». Έτσι, «έφυγαν από την κυβέρνηση υπουργοί οι οποίοι εξόργιζαν τους ψηφοφόρους με την πολιτική λιτότητας που ακολουθούσαν». Αυτό ισχύει «για τον υπουργό Υγείας και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης», αναφέρει το ρεπορτάζ. Σχετικά με την μετακίνηση του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Ανάπτυξης, η Süddeutsche Zeitung την αποδίδει στο γεγονός ότι ο τέως υπουργός Δημοσίας Τάξεως «ακολουθούσε μια σκληρή στάση έναντι της Χρυσής Αυγής, η οποία δεν άρεσε σε εκείνο το κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας που ελπίζει να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους του ακροδεξιού χώρου».
«Η Ελλάδα αναζητεί νέους δρόμους»
Η Άγκελα Μέρκελ επιμένει στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
Η Άγκελα Μέρκελ επιμένει στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
«Ο νέος υπουργός Οικονομικών κάθε άλλο παρά λαϊκιστής είναι», παρατηρεί η Stuttgarter Zeitung σε σχόλιο της με τίτλο «Η Ελλάδα αναζητεί νέους δρόμους»
και εξηγεί ότι ο Χαρδούβελης «διατυπώνει μια πολύπλοκη αλήθεια». Ο πρωθυπουργός Σαμαράς και ο επί των Οικονομικών υπουργός του βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δίλημμα: «από τη μία πλευρά, θα πρέπει να διατηρήσουν την πειθαρχία στο πεδίο των δαπανών, καθώς μόνο έτσι θα διασφαλίσουν από τους δανειστές διευκολύνσεις στο ζήτημα του χρέους. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει η κυβέρνηση να άρει την πίεση της λιτότητας και να χαλαρώσει τη φορολογική πολιτική προκειμένου να πάρει μπροστά η οικονομία και να αποκτήσουν οι Έλληνες προοπτική. Οι δύο αυτές στρατηγικές φαίνονται αντιφατικές, οδηγούν, ωστόσο, στον ίδιο στόχο. Η ελάφρυνση του χρέους συνιστά προϋπόθεση για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της μακροπρόθεσμα», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής   DW DE

Οι Γερμανοί θέλουν να σώσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια

Οι Γερμανοί θέλουν να σώσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια

Τα μηνύματα που στέλνει ο Αντ. Σαμαράς με τον ανασχηματισμό, η ελληνογερμανική πανεπιστημιακή συνεργασία, οι εξελίξεις στο Ιράκ και το Μουντιάλ είναι τα θέματα της επισκόπησης τύπου.
Με τα μηνύματα που θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μέσω του σαρωτικού ανασχηματισμού της κυβέρνησής του ασχολείται η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung. «Ο Σαμαράς επιδεικνύει ισχύ» είναι και ο τίτλος του σχετικού άρθρου.

«Με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει να δείξει στους εταίρους του στο εξωτερικό ότι τα αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν το 2010 θα συνεχιστούν. Το άλλο μήνυμα ήταν ότι η κυβέρνηση συνασπισμού θα εξαντλήσει τη θητεία της». Η αρθρογράφος επισημαίνει την ανάληψη υπουργείων από στελέχη του συντηρητικού χώρου, που τα αποκαλεί λαϊκιστές, ενώ υπογραμμίζει την ενίσχυση της εκπροσώπησης από το ΠΑΣΟΚ με την υπουργοποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος φέρεται ως πιθανός διάδοχος του Ευάγγελου Βενιζέλου στην αρχηγεία του κόμματος.

Ένα άλλο δημοσίευμα που αφορά την Ελλάδα και τα προβλήματα των πανεπιστημίων της φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Η αρθρογράφος αναφέρεται στην συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με γερμανικά πανεπιστήμια μέσω της υπογραφής κοινής διακήρυξης συνεργασίας στη Ρόδο και ενός κοινού ψηφίσματος προς τους έλληνες αρμόδιους να μη συνεχίσουν τις περικοπές στα πανεπιστήμια, και προς τη Γερμανία να ενεργοποιηθεί για την ανάπτυξη και διατήρηση του ελληνικού συστήματος στα ΑΕΙ.
«Πρόκειται για μια αποστολή καλής θέλησης κάτω από πολύ κακούς οιωνούς» σχολιάζει η αρθρογράφος υπογραμμίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη αυτονομίας. Και εξηγεί. «Τα γερμανικά πανεπιστήμια αποφασίζουν αυτόνομα πώς θα διαθέσουν τους δημόσιους πόρους στην έρευνα, στη διοίκηση και στο διδακτικό προσωπικό και πού θα κάνουν περικοπές. Στην Ελλάδα αντίθετα ο αριθμός των θέσεων στα πανεπιστήμια αποφασίζεται και υπαγορεύεται από το υπουργείο Παιδείας, για κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά. Ο τομέας που πάσχει ιδιαίτερα με αυτό το σύστημα είναι η διοίκηση. Ξαφνικά δεν υπάρχουν υπάλληλοι στις βιβλιοθήκες, προσωπικό καθαριότητας…η γραμματεία είναι μόνο λίγες ώρες ανοιχτή και δεν υπάρχουν βασικές υποδομές για συνεργασίες και ερευνητικά προγράμματα», θίγει μαζί με άλλα πολλά η γερμανίδα αρθρογράφος.

Αποστολή εξετελέσθη;
«Ο Σαμαράς επιδεικνύει δύναμη»
«Ο Σαμαράς επιδεικνύει δύναμη»
Οι εξελίξεις στο Β. Ιράκ προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους σχολιαστές του γερμανικού τύπου. Η εφημερίδα Die Welt φέρνει στη μνήμη την εμφάνιση του τότε αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, το 2003, στο αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln για να ανακοινώσει ότι «αποστολή στο Ιράκ εξετελέσθη».
«Αμέσως μετά άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα των σιιτών και των σουνιτών. Η φράση αυτή του Μπους προκάλεσε την ειρωνεία και την κριτική του Μπάρακ Ομπάμα και των Δημοκρατικών, μάλιστα ο ίδιος ο Ομπάμα στην εξωτερική πολιτική τοποθετείται πάντα ως αντί-Μπους. Τώρα φαίνεται ότι δεν φτάνει να μην είσαι Μπους. Οι νέες εστίες που τροφοδοτούν την τρομοκρατία στη Μ. Ανατολή είναι σήμερα πολύ πιο κοντά στα νευραλγικά κέντρα της Δύσης από ότι ήταν η Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν. Δεν θα πρέπει να διαπράξουμε και πάλι το λάθος να υποβαθμίσουμε τον κίνδυνο του παγκόσμιου τζιχαντισμού». Και η επίσης γερμανική Frankfurter Allgemeine επιτείνει τον προβληματισμό. «Ό,τι δεν κατάφερε ο Οσάμα μπιν Λάντεν με την Αλ Κάιντα φαίνεται να πετυχαίνει ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκτάντι, ένα τρομοκρατικό κράτος το οποίο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας».
«FIFA ως αποικιοκρατική δύναμη»
Ανησυχία για τις εξελίξεις στο Β. Ιράκ
Ανησυχία για τις εξελίξεις στο Β. Ιράκ
Kαι τέλος μια σχολιαστική πινελιά για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που αρχίζει σήμερα στη Βραζιλία. Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει στο σχόλιό της ότι αυτό το Μουντιάλ χωρίζει, δεν ενώνει. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν προκαλούν τη χαρά για το ποδόσφαιρο αυτήν τη φορά» παρατηρεί ο σχολιαστής της. «Είναι η ίδια η Βραζιλία και το ποδόσφαιρο. Τα διαφθαρμένα στελέχη της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας, η FIFA που με τα δαιδαλώδη συμβόλαια εμφανίζεται ως αποικιοκρατική δύναμη και τα κέρδη της δισεκατομμυρίων που φορολογεί στην Ελβετία και τέλος οι πολιτικοί που για το προσωπικό τους γόητρο χρησιμοποιούν τα δημόσια ταμεία για στάδια που πολύ γρήγορα δεν θα ξαναχρειαστούν. Όλοι αυτοί διοργάνωσαν το φετινό Μουντιάλ παρακάμπτοντας τους περισσότερους Βραζιλιάνους ».

Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Στέφανος Γεωργακόπουλος

Τα μηνύματα που στέλνει ο Αντ. Σαμαράς με τον ανασχηματισμό, η ελληνογερμανική πανεπιστημιακή συνεργασία, οι εξελίξεις στο Ιράκ και το Μουντιάλ είναι τα θέματα της επισκόπησης τύπου.
Με τα μηνύματα που θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μέσω του σαρωτικού ανασχηματισμού της κυβέρνησής του ασχολείται η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung. «Ο Σαμαράς επιδεικνύει ισχύ» είναι και ο τίτλος του σχετικού άρθρου.

«Με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει να δείξει στους εταίρους του στο εξωτερικό ότι τα αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν το 2010 θα συνεχιστούν. Το άλλο μήνυμα ήταν ότι η κυβέρνηση συνασπισμού θα εξαντλήσει τη θητεία της». Η αρθρογράφος επισημαίνει την ανάληψη υπουργείων από στελέχη του συντηρητικού χώρου, που τα αποκαλεί λαϊκιστές, ενώ υπογραμμίζει την ενίσχυση της εκπροσώπησης από το ΠΑΣΟΚ με την υπουργοποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος φέρεται ως πιθανός διάδοχος του Ευάγγελου Βενιζέλου στην αρχηγεία του κόμματος.

Ένα άλλο δημοσίευμα που αφορά την Ελλάδα και τα προβλήματα των πανεπιστημίων της φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Η αρθρογράφος αναφέρεται στην συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με γερμανικά πανεπιστήμια μέσω της υπογραφής κοινής διακήρυξης συνεργασίας στη Ρόδο και ενός κοινού ψηφίσματος προς τους έλληνες αρμόδιους να μη συνεχίσουν τις περικοπές στα πανεπιστήμια, και προς τη Γερμανία να ενεργοποιηθεί για την ανάπτυξη και διατήρηση του ελληνικού συστήματος στα ΑΕΙ.
«Πρόκειται για μια αποστολή καλής θέλησης κάτω από πολύ κακούς οιωνούς» σχολιάζει η αρθρογράφος υπογραμμίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη αυτονομίας. Και εξηγεί. «Τα γερμανικά πανεπιστήμια αποφασίζουν αυτόνομα πώς θα διαθέσουν τους δημόσιους πόρους στην έρευνα, στη διοίκηση και στο διδακτικό προσωπικό και πού θα κάνουν περικοπές. Στην Ελλάδα αντίθετα ο αριθμός των θέσεων στα πανεπιστήμια αποφασίζεται και υπαγορεύεται από το υπουργείο Παιδείας, για κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά. Ο τομέας που πάσχει ιδιαίτερα με αυτό το σύστημα είναι η διοίκηση. Ξαφνικά δεν υπάρχουν υπάλληλοι στις βιβλιοθήκες, προσωπικό καθαριότητας…η γραμματεία είναι μόνο λίγες ώρες ανοιχτή και δεν υπάρχουν βασικές υποδομές για συνεργασίες και ερευνητικά προγράμματα», θίγει μαζί με άλλα πολλά η γερμανίδα αρθρογράφος.

Αποστολή εξετελέσθη;
«Ο Σαμαράς επιδεικνύει δύναμη»
«Ο Σαμαράς επιδεικνύει δύναμη»
Οι εξελίξεις στο Β. Ιράκ προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους σχολιαστές του γερμανικού τύπου. Η εφημερίδα Die Welt φέρνει στη μνήμη την εμφάνιση του τότε αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, το 2003, στο αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln για να ανακοινώσει ότι «αποστολή στο Ιράκ εξετελέσθη».
«Αμέσως μετά άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα των σιιτών και των σουνιτών. Η φράση αυτή του Μπους προκάλεσε την ειρωνεία και την κριτική του Μπάρακ Ομπάμα και των Δημοκρατικών, μάλιστα ο ίδιος ο Ομπάμα στην εξωτερική πολιτική τοποθετείται πάντα ως αντί-Μπους. Τώρα φαίνεται ότι δεν φτάνει να μην είσαι Μπους. Οι νέες εστίες που τροφοδοτούν την τρομοκρατία στη Μ. Ανατολή είναι σήμερα πολύ πιο κοντά στα νευραλγικά κέντρα της Δύσης από ότι ήταν η Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν. Δεν θα πρέπει να διαπράξουμε και πάλι το λάθος να υποβαθμίσουμε τον κίνδυνο του παγκόσμιου τζιχαντισμού». Και η επίσης γερμανική Frankfurter Allgemeine επιτείνει τον προβληματισμό. «Ό,τι δεν κατάφερε ο Οσάμα μπιν Λάντεν με την Αλ Κάιντα φαίνεται να πετυχαίνει ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκτάντι, ένα τρομοκρατικό κράτος το οποίο θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά μας».
«FIFA ως αποικιοκρατική δύναμη»
Ανησυχία για τις εξελίξεις στο Β. Ιράκ
Ανησυχία για τις εξελίξεις στο Β. Ιράκ
Kαι τέλος μια σχολιαστική πινελιά για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που αρχίζει σήμερα στη Βραζιλία. Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει στο σχόλιό της ότι αυτό το Μουντιάλ χωρίζει, δεν ενώνει. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι που δεν προκαλούν τη χαρά για το ποδόσφαιρο αυτήν τη φορά» παρατηρεί ο σχολιαστής της. «Είναι η ίδια η Βραζιλία και το ποδόσφαιρο. Τα διαφθαρμένα στελέχη της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας, η FIFA που με τα δαιδαλώδη συμβόλαια εμφανίζεται ως αποικιοκρατική δύναμη και τα κέρδη της δισεκατομμυρίων που φορολογεί στην Ελβετία και τέλος οι πολιτικοί που για το προσωπικό τους γόητρο χρησιμοποιούν τα δημόσια ταμεία για στάδια που πολύ γρήγορα δεν θα ξαναχρειαστούν. Όλοι αυτοί διοργάνωσαν το φετινό Μουντιάλ παρακάμπτοντας τους περισσότερους Βραζιλιάνους ».

Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Στέφανος Γεωργακόπουλος   DW DE

ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Επενδύσεις 22 δισ. ευρώ για την εξόρυξη 4 δισ. βαρελιών πετρελαίου

Εμπορικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα τεσσάρων δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου βρίσκονται στα υπόγεια και υποθαλάσσια κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας. Η εκμετάλλευσή τους, ωστόσο, μπορεί να γίνει μετά από το 2025, και αφού προηγηθούν όμως γιγάντιες επενδύσεις, ύψους άνω των 22 δισ. ευρώ, με υψηλό ρίσκο.

Επενδύσεις 22 δισ. ευρώ για την εξόρυξη 4 δισ. βαρελιών πετρελαίου
Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο γεωλόγος πετρελαίων Ντίνος Νικολάου, μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου και επί 35 χρόνια διευθυντής ερευνών των Ελληνικών Πετρελαίων στην περιοχή, μιλώντας χθες στο περιθώριο 8ου Ενεργειακού Διαλόγου που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).
«Στη Δυτική Ελλάδα έχουμε 30.000-40.000 χλμ σεισμικών ερευνών, δεκάδες ερευνητικές γεωτρήσεις –13 στη θάλασσα και 50 στην ξηρά-, γνωρίζουμε την έκταση και τα πάχη των πετρωμάτων και τους δείκτες παραγωγικότητας, υδρογόνου και ωρίμανσης. Στην περιοχή εκτιμάται πως έχουν "γεννηθεί" 40 δισεκατομμύρια βαρέλια από μητρικά πετρώματα, εκ των οποίων το 10% περίπου σε εμπορικά αξιοποιήσιμες συγκεντρώσεις», είπε, προσθέτοντας ωστόσο, πως απαιτούνται υψηλού κόστους και ρίσκου επενδύσεις, αφού πρόκειται για πολύ δύσκολες περιοχές ως προς τη γεωλογία και το ανάγλυφο.
Κάθετη πτώση σε ποσοστό 30% στην κατανάλωση φυσ. αερίου
Από το βήμα του Ενεργειακού Διαλόγου, ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Μιχάλης Θωμαδάκης ανέφερε πως η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει κάθετη πτώση κατά 30%, αποδίδοντας το γεγονός και στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο ίδιος εκτίμησε πως μέχρι τον Οκτώβριο θα πάψουν να υφίστανται οι κατά τόπους Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), ενώ τον ερχόμενο μήνα υπολογίζεται ότι θα είναι επιλέξιμοι οι πελάτες τους εκτός Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, μέσω επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεών τους.
Ως το τέλος του 2014, εξάλλου, αναμένεται πως θα έχει προωθηθεί και η επίλυση του θέματος δημιουργίας υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα.
Ο εκπρόσωπος του ιδρύματος Norton Rose Fulbright στην Ελλάδα, Θ.Ζαφειρόπουλος ανέφερε πως στα επόμενα έξι ως δέκα χρόνια θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους 200 δις ευρώ για την υλοποίηση ενεργειακών δικτύων στην Ευρώπη. Η μερίδα του λέοντος (140 δις) θα κατευθυνθεί σε έργα ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης και ακολουθούν οι υποδομές αερίου (40 δις) και τα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (20 δις)
Ο ίδιος εκτίμησε πως η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% μέχρι το 2050, ωστόσο δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στην Ε.Ε.   ethnos

Thursday, June 12, 2014

Maliki has his back to the wall

RAQ

Maliki has his back to the wall

The terror organization ISIS has taken over more and more of northern Iraq. Prime Minister Nouri al-Maliki is facing accusations that the security catastrophe is his fault.
A jacket and boots belonging to the Iraqi security forces litter the ground at the Kukjali Iraqi Army checkpoint
Photo: SAFIN HAMED/AFP/Getty Images
The governor of Mosul looked visibly exhausted as he appeared before the press in the Kurdish capital of Erbil on Wednesday (11.06.2014) to confirm that his city had been taken over by the Islamic State of Iraq and Syria (ISIS) terror organization. Atheel al-Nujaifi had deep rings round his eyes after fleeing his residence at the last moment and taking refuge in Kurdish regions before ISIS stormed his office, occupied TV stations and attacked the airport.
ISIS fighters, dressed in black, flew jihadist flags from buildings and chanted in the streets that they had liberated Mosul. Al-Nujaifi said his city had been without water and electricity for two days, while thousands had fled their homes; some estimates say half a million refugees have come from Mosul and the Ninevah province. The United Nations mission in Iraq said schools have also come under targeted shellfire - not exactly the hallmark of liberation.
Iraqi Prime Minister Nouri Al-Maliki 
Photo: Aude Guerrucci/Consolidated
Maliki requested parliament vote to on imposing a state of emgergency
In the meantime, the Iraqi army has now completely withdrawn from the city - indeed from the Ninevah province as a whole. Anbar, the province west of Baghdad, is already an operational base and safe zone for ISIS. In Baghdad, rumors abound that ISIS is planning to take over the oil-rich city of Kirkuk and the neighboring provinces of Salah al-Din und Diyala. But it was Kurdish fighters who took control of Kirkuk on Thursday.
If ISIS were to succeed and eventually gain control of Kirkuk, it would control virtually all northern of Iraq - bar the three Kurdish provinces. The extremists would then be significantly closer to their ultimate goal of establishing an Islamic state. Iraqis can remember what that means: flyers ordering the wearing of Islamic clothing, the bombing of shops which dared to sell alcohol, the shooting of women seen driving.
The mistake
At that time, too, ISIS, born of al Qaeda, was the umbrella organization uniting all radical Islamist terror groups. Its head, Abu Musab al-Zarqawi, was shot dead by US soldiers in 2006 in a house in the Diyala province.
The new leader was called Abu Bakr al-Baghdadi, who initially fled to Syria when the Iraqi population refused to support al-Baghdadi and his supporters and a Sunni alliance, Sahwa, drove them away. For four years, the Americans and the Iraqi government claimed that al Qaeda had been swept from Iraq for good. They were wrong.
Iraqi Prime Minister Nouri al-Maliki now has his back against a wall, for it isn't only the governor of Mosul directing the blame at him. Politicians of all stripes are holding the prime minister responsible for the catastrophe, not least because, for the past four years, the 63-year-old Shiite has been defense and interior minister as well as head of government. In other words, he has been commander-in-chief of the country's security forces, and their failure is also his.
Maliki himself, meanwhile, blames the war in Syria for ISIS' growing strength in his country, and in a recent interview with France 24, he claimed that Saudi Arabia and Qatar were providing the terrorists with their financial support in order to topple his Shiite government.
It's undeniable that the devastating situation in Syria and the growing power of ISIS there is having consequences in Iraq - but this is only one force in a very complicated battlefield.
Prophecy
- Iraqi families fleeing violence in the northern Nineveh province 
Photo: SAFIN HAMED/AFP/Getty Images
Over half a million people are said to have fled the Mosul region
Iraq observers guessed that this scenario would come to pass.
"If Maliki gets a third term in office, there will be civil war," a well-informed source predicted ahead of the parliamentary election on April 30. Even representatives of the Iraqi-German Economic Forum in Baghdad, organized by Germany's economic bureau in Baghdad, agreed during their last meeting that Maliki needed to go. Both Iraqi and German businessmen complained that the prime minister had fallen out with all of Iraq's various groups - the Kurds, the Sunnis, and even some of his own Shiite partners - all of whom were blocking each other and holding the country back.
While terrorist attacks abated following election day, they increased again once results were announced, culminating in the ISIS assault on the provinces.
Maliki still has the strongest parliamentary faction behind him - 95 seats - and so can claim his third term in office, despite more than 1,500 charges of electoral fraud. But his appeals for unity in the fight against ISIS have so far fallen on deaf ears.
Cry for help
In his desperation, Maliki has now called for help from abroad - in other words, from the US, who he allowed to withdraw completely in 2011 because he was unwilling to grant American soldiers immunity.
Washington is of course well aware of the political tensions in Iraq. A spokesman for the White House said that Maliki would receive more military equipment, but he would have to deal with his problems himself now. And Maliki has left it up to the Iraqi parliament to decide what to do - itself a sign of the prime minister's vulnerability.
This is the first time in his eight years in office that he has decided to consult parliamentarians before making an important decision.  dw de

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ Ο ανασχηματισμός και το μυρμηγκάκι

 ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Ο ανασχηματισμός και το μυρμηγκάκι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:AΠOΓPAΦEΣ
Εντάξει, το εμπεδώσαμε ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν αλλάζουν. Με τις ίδιες πρακτικές και (σχεδόν) τα ίδια πρόσωπα που οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία, συνεχίζουν και στον δρόμο της ύφεσης. Στο μυαλό του υπάρχοντος πολιτικού προσωπικού οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι εργαλείο εξόδου από την κρίση, αλλά αναγκαίο κακό προκειμένου να πάρουμε τις δόσεις από τους «κακούς δανειστές». Γι’ αυτό και δεν τις υπερασπίζονται δημοσίως, αλλά σέρνουν τα πόδια τους κάθε φορά που είναι να αλλάξουν κάτι. Ακόμη χειρότερα: τις ψηφίζουν στη Βουλή για τα μάτια της τρόικας και μετά, με υπουργικές αποφάσεις, τις ανατρέπουν. Αυτή ήταν η πρακτική πολλών υπουργών στα τέσσερα χρόνια της κρίσης, και τώρα που υπολογίζουν ότι πλησιάζουν εθνικές εκλογές, θα έχουμε σε κυβερνητικό επίπεδο περισσότερους επιδέξιους χειριστές της χασομέρειας.

Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο η κυβέρνηση. Είναι ότι δεν αλλάζει τροπάρι και η αντιπολίτευση. Αυτή πάλι όχι μόνο πλειοδοτεί σε κάθε αίτημα, κάθε συντεχνίας, όπως έκανε κάθε αντιπολίτευση πριν από την κρίση· ακόμη και τους 16 μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής υπερασπίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ότι δεν αλλάζει ρητορική. Ούτε καν ανακοινώσεις. Τις ίδιες έβγαζε προ κρίσης, τις ίδιες εκδίδει και σήμερα. Λες και δεν υπήρξε χρεοκοπία, λες και δεν υπήρξαν αντιπολιτεύσεις που με ψευδείς υποσχέσεις έγιναν κυβέρνηση για να πράξουν τα ακριβώς αντίθετα.

Κουίζ: πότε έγινε η δήλωση «Τα ίδια πάνω-κάτω πρόσωπα επιλέχτηκαν και πάλι για να υλοποιήσουν την ίδια πολιτική, σαν να μην έγιναν εκλογές, σαν να μην ελήφθη κανένα μήνυμα»; Απάντηση: είναι σχόλιο του γραμματέα της ΚΠΕ του Συνασπισμού Νίκου Χουντή για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης στις 18.9.2007. Σε τι διαφέρει ο προ οκταετίας τίτλος της «Αυγής», «Η κυβέρνηση δεν έλαβε το μήνυμα των εκλογών» (20.7.2007), από την πρόσφατη ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε το μήνυμα των εκλογών, αλλά προσπαθεί να το προσπεράσει με έναν ανασχηματισμό που επιβεβαιώνει την απαρέγκλιτη εφαρμογή των δεσμεύσεών της έναντι των δανειστών, αδιαφορώντας για τον ελληνικό λαό που καθημερινά υποφέρει» (ΣΥΡΙΖΑ, 6.6.2014);

Επιπλέον: αυτό κατάλαβαν από τον ανασχηματισμό; Οτι στόχο έχει την «απαρέγκλιτη εφαρμογή των δεσμεύσεων» με τον κ. Μάκη Βορίδη στη θέση του υπουργού Υγείας; Και στο κάτω κάτω της γραφής, τι άλλο έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση για να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα των εκλογών; Να τοποθετήσει τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη υπουργό Οικονομικών;

Η χώρα έχει άλλο πρόβλημα από αυτό που υποδεικνύουν οι καρμπόν ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, οι οποίες παρεμπιπτόντως θυμίζουν το ανέκδοτο με τον μαθητή που έγραφε πάντα την ίδια έκθεση για το μυρμηγκάκι. Είναι ότι το πολιτικό της σύστημα, εν συνόλω, προσπαθεί με παλιές συνταγές, με παλιές τακτικές, ακόμη και με παλιές ανακοινώσεις να ξορκίσει τα προβλήματα, αντί να τα αντιμετωπίσει. Και όταν λέμε «το πολιτικό σύστημα εν συνόλω» εννοούμε και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αν άκουγε κάποιος τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων το βράδυ του ανασχηματισμού, θα πίστευε ότι αυτή μπορεί να είναι μια κυβέρνηση πνοής ικανή να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη και μετά τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής. Θα το εξασφαλίσει προφανώς ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος στο υπουργείο Ανάπτυξης...
Έντυπη

Economic growth to accelerate around the world

GROWTH

Economic growth to accelerate around the world

The World Bank's latest Global Economic Prospects report says global economic growth will rise in the next two years, yet it recommends public budget cutbacks and structural reforms. Deutsche Welle examines why.
A Chinese harbor
The World Bank's most recent Global Economic Prospects (GEP) report, released this week, says a global economic recovery is underway, underpinned by strengthening output and demand in high-income countries.
Global GDP growth in 2014 will be 2.8 percent and it is expected to rise to about 4.2 percent by 2016, according to the report, which the World Bank publishes twice a year.
Average GDP growth in developing countries has reached 4.8 percent in 2014, faster than in high-income countries but slower than in the boom period before the global financial and economic crisis of 2008.
Washington DC Headquarters of the World Bank
The World Bank has released its mid-2014 Global Economic Prospects report
Demand side stimulus or supply side reforms?
The global economic slowdown that struck in 2008 was caused by a financial crisis that resulted in large part from the bursting of an enormous, fraud-ridden mortgage lending bubble in the US.
The crisis led to varying responses in different countries. The GEP report's authors said that in general, developing countries privileged demand stimulus policies over structural reforms during the past several years.
For example, in 2008 to 2009, China implemented a four trillion-renminbi ($586 billion) stimulus program as a direct response to the slowdown in global trade caused by the global financial crisis.
Critics pointed to over-investment in China as a risk to continued fast growth. The country is now struggling to contain a real estate bubble of its own.
The World Bank wants China and other emerging countries to refocus on structural reforms.
"A gradual tightening of fiscal policy and structural reforms are desirable to restore fiscal space depleted by the 2008 financial crisis," the bank's chief economist, Kaushik Basu, has said. "In brief, now is the time to prepare for the next crisis."
The World Bank's mantra: Fiscal discipline and structural reforms
Yet the World Bank is well known for nearly always prescribing fiscal "tightening" - or cutbacks to government expenditures - and "structural reforms."
What is the rationale for public expenditure cutbacks? And what does the World Bank mean by "structural reforms?"
The World Bank consistently urges policymakers to prevent annual deficits from growing faster than the rate of GDP growth. Rising debt-to-GDP ratios mean that an increasing share of the public budget is devoted to servicing debt, leaving proportionately less money available to pay for government-provided infrastructure and services.
However, sometimes countries fall into recession when households, in aggregate, attempt to pay back previously incurred debt faster than they take up new debt. In the jargon of economists, this is called "deleveraging."
For example, Spanish households have been attempting to "deleverage" on a net basis since the collapse of the country's real estate bubble in 2008.
Ray Dalio, founder and CEO of Bridgewater Associates, the world's largest hedge fund, says there are good ways and bad ways to achieve deleveraging. He calls these "beautiful deleveraging" and "ugly deleveraging."
Dalio explains that deleveraging reduces the circulating money supply and leaves less money available to buy products and services.
Under those circumstances, he says, governments sometimes have to step in to supply missing demand. They do this by raising and spending a great deal of money to make up for cutbacks in household spending and business investment. The aim is to prevent a self-reinforcing recessionary spiral from taking hold.
There are three ways to raise the necessary money: borrowing (generally from large savings pools, such as pension or insurance funds), raising taxes on the relatively wealthy, or getting the central bank to print money.
Consumer demand is a key to growth
Rising aggregate demand is required for economic growth
The World Bank has sometimes been criticized for underestimating the importance of balancing missing private demand with increased public spending during recessions. But the Bank's economists emphasize that once the private sector is again operating at or near full capacity, governments should avoid borrowing and spending at a rate that outstrips the rate of GDP growth.

The bank's GEP report says many developing countries have increased their debt to GDP ratios by about 10 percent during the post-2008 crisis period, and most are already operating at close to full capacity.
In coming years, they should gradually tighten fiscal spending - and try to reduce their aggregate public debt to GDP ratio so as to leave room for new stimulus measures next time there is a recession.
Productivity and competitiveness are key to growth
The specifics of the World Bank's "structural reforms" mantra varies to some extent depending on the country upon which reforms are being urged, but the basic features of the Bank's structural reform agenda stay the same.
They include "efforts to boost productivity and competitiveness," as the GEP report says.
Boosting productivity means increasing output (or GDP) per worker. Improving competitiveness ultimately means reducing the production cost and price per unit output, as well as improving the business climate by reducing frictions like excessive bureaucracy.
To achieve higher productivity, investments are needed in machinery and infrastructure, as well as education and training of workers and managers. Reducing corruption is also crucial. When officials take bribes, they in effect are levying a surcharge on the costs of production, without providing any benefit.
Low corruption and a strong, stable, and fair legal framework are important to competitiveness, since investors shy away from jurisdictions where contracts and agreements cannot be relied on.
Demand side stimulus means paying workers well
A more controversial way to increase price competitiveness is to reduce or restrain wage increases. If a company competes by paying their workers less, it may provide the owners of that company a short-term competitiveness benefit.
If most companies push down wages, however, then most households will have less money to spend.

The US struggles with inequality

The poor and middle class have a very high "propensity to spend" - they spend all their income and save little or nothing. Because of this, putting extra money in the pockets of poor folks directly stimulates economic demand.
By contrast, wealthy households tend to hoard, rather than spend, much of their wealth. That's why the net effect of excessive economy-wide wage restraint is to increase inequality and reduce aggregate demand.
Lower demand, in turn, causes reductions in employment, output, and GDP. This is why many economists warn that rising inequality of income and wealth is not only unfair, but also tends to reduce overall economic output.  dw de

WORLD CUP Brazil opens World Cup in Sao Paulo with football carnival The 2014 World Cup has kicked of with the opening ceremony in Sao Paulo. The lead-up to the tournament has been marked by public outrage over the cost of hosting the world's biggest sporting event. Weltmeisterschaft Fußball Brasilien 2014 Eröffnungsfeier Brazil opened the World Cup on Thursday with a football-style carnival at the Corinthians Arena. The opening Brazil-Croatia match was to follow at 5 p.m. local time (20:00 UTC), with more than 61,000 fans expected to pack the stadium. The 32-nation tournament was officially opened by the symbolic gesture of three children sending doves into the air in the center circle of the pitch right before kickoff. Twelve heads of state or government are among the VIP guests in the stadium, including Brazilian President Dilma Roussef. United Nations Secretary General Ban Ki-moon was also expected to be in the crowd, along with under-fire FIFA President Sepp Blatter. Brazil coach Luiz Felipe Scolari has urged his compatriots to rally behind the players as they attempt to capture their first title on home soil. "To all Brazilians I want to tell you the time has arrived. This is our World Cup," he said on the eve of the tournament. Ornate opening ceremony The pre-match fanfare included a performance by US pop star Jennifer Lopez, hundreds of dancers, drummers and gymnasts and a paraplegic who kicked a football in a robotic silver suit. Lopez had initially said she was pulling out of the opening ceremony due to "production issues," but changed her mind with two days to go. Her song "We Are One," is the official tune of the World Cup, but has been panned as a disappointing follow-up to previous tournament classics. "The opening ceremony is a tribute to Brazil and its treasures: nature, people, football," said Belgian artistic director Daphne Cornez. Organizers said 20 hours of practice involving more than 1,200 people went into preparing the 25-minute opening ceremony. The event featured a giant LED ball made up of more than 90,000 light clusters. Thousands of fans have also flocked to Rio's Copacabana beach to watch the event at the Fan Fest space. A 133-square-meter screen was erected, and the area was decorated with yellow and green, the colors of the Brazilian flag. Rio's iconic Christ the Redeemer statue has been illuminated by the colors of all nations taking part in the tournament. Some 600,000 fans were expected to travel to the capital city for the event. Under the shadow of protests The opening day of the World Cup was marked by clashes between protesters and police in Sao Paulo. Hundreds of demonstrators gathered on the main highway leading into the Corinthians Arena, with police pushing them back with tear gas and stun grenades. Other protests were held in Rio de Janeiro and around the country. Preparations for the World Cup have been hampered by months of protests, illustrating the widespread public anger over the $11 billion spent on the month-long tournament. The government has responded by boosting security during the event, deploying 150,000 soldiers and police, along with 20,000 private security officers. dr/pfd (AP, AFP, Reuters, dpa)

WORLD CUP

Brazil opens World Cup in Sao Paulo with football carnival

The 2014 World Cup has kicked of with the opening ceremony in Sao Paulo. The lead-up to the tournament has been marked by public outrage over the cost of hosting the world's biggest sporting event.
Weltmeisterschaft Fußball Brasilien 2014 Eröffnungsfeier
Brazil opened the World Cup on Thursday with a football-style carnival at the Corinthians Arena. The opening Brazil-Croatia match was to follow at 5 p.m. local time (20:00 UTC), with more than 61,000 fans expected to pack the stadium. The 32-nation tournament was officially opened by the symbolic gesture of three children sending doves into the air in the center circle of the pitch right before kickoff.
Twelve heads of state or government are among the VIP guests in the stadium, including Brazilian President Dilma Roussef. United Nations Secretary General Ban Ki-moon was also expected to be in the crowd, along with under-fire FIFA President Sepp Blatter.
Brazil coach Luiz Felipe Scolari has urged his compatriots to rally behind the players as they attempt to capture their first title on home soil.
"To all Brazilians I want to tell you the time has arrived. This is our World Cup," he said on the eve of the tournament.
Ornate opening ceremony
The pre-match fanfare included a performance by US pop star Jennifer Lopez, hundreds of dancers, drummers and gymnasts and a paraplegic who kicked a football in a robotic silver suit. Lopez had initially said she was pulling out of the opening ceremony due to "production issues," but changed her mind with two days to go. Her song "We Are One," is the official tune of the World Cup, but has been panned as a disappointing follow-up to previous tournament classics.
"The opening ceremony is a tribute to Brazil and its treasures: nature, people, football," said Belgian artistic director Daphne Cornez.
Organizers said 20 hours of practice involving more than 1,200 people went into preparing the 25-minute opening ceremony. The event featured a giant LED ball made up of more than 90,000 light clusters.
Thousands of fans have also flocked to Rio's Copacabana beach to watch the event at the Fan Fest space. A 133-square-meter screen was erected, and the area was decorated with yellow and green, the colors of the Brazilian flag.
Rio's iconic Christ the Redeemer statue has been illuminated by the colors of all nations taking part in the tournament. Some 600,000 fans were expected to travel to the capital city for the event.
Under the shadow of protests
The opening day of the World Cup was marked by clashes between protesters and police in Sao Paulo. Hundreds of demonstrators gathered on the main highway leading into the Corinthians Arena, with police pushing them back with tear gas and stun grenades. Other protests were held in Rio de Janeiro and around the country.
Preparations for the World Cup have been hampered by months of protests, illustrating the widespread public anger over the $11 billion spent on the month-long tournament. The government has responded by boosting security during the event, deploying 150,000 soldiers and police, along with 20,000 private security officers.
dr/pfd (AP, AFP, Reuters, dpa)   dw de