Wednesday, September 21, 2016

προσφυγικό: το ασσανσερ της σχέσης Αθήνας -Βερολίνου


Προσφυγικό: Το ασανσέρ της σχέσης Αθήνας-Βερολίνου

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2016 22:32 |
Η Άνγκελα Μέρκελ, έχοντας την εμπειρία της μνημονιακής στροφής του αντιμνημονιακού Τσίπρα, επένδυσε στη σύμπλευση της Αθήνας στο προσφυγικό
Προσφυγικό: Το ασανσέρ της σχέσης Αθήνας-Βερολίνου
      
Καρότο και μαστίγιο χρησιμοποιεί το Βερολίνο έναντι της Αθήνας στο προσφυγικό. Το καρότο είναι για τη συνεργασία της Ελλάδας στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Το μαστίγιο είναι για τις καθυστερήσεις και ολιγωρίες στην υλοποίηση της συμφωνίας. Διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, στο προσφυγικό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινήθηκε στην αρχή ως ελέφας σε υαλοπωλείο.

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος απείλησε ανοιχτά ότι θα στείλει τους τζιχαντιστές –πρόσφυγες στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες αν οι εταίροι συνεχίσουν το „μπούλινγκ κατά της Ελλάδας“ στην κρίση χρέους. Και αφού άνοιξαν τα σύνορα, η αρμόδια τότε υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου διαπίστωνε ότι οι πρόσφυγες που είχαν κατακλύσει την Αθήνα απλά „λιάζονται“ στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας.

Το σοκ ήταν αναμενόμενο λοιπόν στο Βερολίνο, αν και οι τόνοι κρατήθηκαν χαμηλά. Η Άνγκελα Μέρκελ, έχοντας την εμπειρία της μνημονιακής στροφής του αντιμνημονιακού Τσίπρα, επένδυσε στη σύμπλευση της Αθήνας στο προσφυγικό, η οποία ήταν απαραίτητη για να πετύχει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

 Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δέχτηκε τη νατοϊκή επίβλεψη των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο, παρά τις καθυστερήσεις, έστησε τα hot spots.

Ήταν θετική έκπληξη καθώς δεν περίμεναν μία τόσο καλή συνεργασία με «έναν προβληματικό συνασπισμό κομμουνιστογενών αριστερών και ακροδεξιών λαϊκιστών», όπως λέγεται στους διαδρόμους του υπουργείου Εσωτερικών στο Βερολίνο. Η συνεργασία του υπουργού Τόμας ντε Μεζιέρ με τον σημερινό ομόλογό του Γιάννη Μουζάλα χαρακτηρίζεται „εξαιρετικά καλή και στενή“.

Έντονη όμως είναι και η δυσφορία του Βερολίνου για καθυστερήσεις στην υλοποίηση της συμφωνίας από την Αθήνα. Εκφράστηκε δημόσια σε συνέντευξη του ντε Μεζιέρ με την επισήμανση ότι η Ελλάδα πήρε σημαντική βοήθεια από την ΕΕ και θα πρέπει να αποκαταστήσει τις συνθήκες που επιτρέπουν τις επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Οι επαναπροωθήσεις αυτές έχουν ανασταλεί από το 2011, ύστερα από αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων και την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν διασφαλίζονταν τα ανθρώπινα δικαιώματα για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Η Κομισιόν χορήγησε αρκετή βοήθεια στην Ελλάδα για τη βελτίωση των συνθηκών.

Η σύσταση της Κομισιόν ήταν να εφαρμοστεί το Δουβλίνο, δηλαδή οι επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα, από την πρώτη Ιουλίου. Αλλά διαπιστώθηκε και πάλι ότι Ελλάδα δεν είναι ακόμη έτοιμη, εξού και η νέα απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αναστείλει τις επαναπροωθήσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στο γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν κατανοούν, γιατί μία χώρα – η Ελλάδα - να έχει το πλεονέκτημα της μη επαναπροώθησης προσφύγων στο έδαφός της επειδή κακομεταχειρίζεται τους πρόσφυγες

Κριτική ασκείται από το Βερολίνο και για τον μικρό αριθμό επαναπροωθήσεων προσφύγων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Ο αριθμός πρέπει να αυξηθεί, καθώς για κάθε επαναπροωθούμενο στην Τουρκία παίρνει η ΕΕ έναν πρόσφυγα από την Τουρκία.

Με τους αριθμούς γενικά οι Ευρωπαίοι δεν τα πάνε καλά. Στη διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο 2» δίνεται από όλους σκληρή μάχη. Μήλον της έριδος, οι ποσοστώσεις: Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία, υποστηρίζουν τις ποσοστώσεις μετεγκατάστασης στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Αλλά οι περισσότερες χώρες δεν θέλουν την κατανομή των προσφύγων. 

No comments:

Post a Comment