Thursday, July 7, 2016

«Ανακούφιση για τους έλληνες καταθέτες»

Επισκόπηση τύπου

«Ανακούφιση για τους έλληνες καταθέτες»

Αισιοδοξία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκφράζει στην Handelsblatt o Γ. Στουρνάρας, με τον οικονομολόγο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ να υπεραμύνεται στο Spiegel Online του «Σχεδίου Χ» και τη SZ να αναφέρεται στην Αγία Σοφία.
Την αισιοδοξία του για την κατάσταση και τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξέφρασε Γιάννης Στουρνάρας, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες για τη σταθερότητά του. Μιλώντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος «προαναγγέλλει χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων που είχαν επιβληθεί πριν από έναν χρόνο. Τώρα πρέπει οι τράπεζες να επιλύσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων», γράφει η Handelsblatt, επικαλούμενη τις δηλώσεις του έλληνα κεντρικού τραπεζίτη.
Ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε θέμα πρώτης προτεραιότητας τη συρρίκνωση του όγκου των «κόκκινων δανείων», εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες να επιτευχθεί αυτό δεν είναι καθόλου κακές, όπως γράφει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι «αυτό θα ήταν μια καλή είδηση για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Διότι μία ακόμη εστία κρίσης δίπλα στα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών θα ήταν δηλητήριο για ολόκληρο το σύστημα». Ο Γιάννης Στουρνάρας εξήρε τη σημασία των νέων διατάξεων που ψηφίστηκαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, υπογραμμίζοντας ότι «μετά από αυτή τη νομοθετική αλλαγή οι τράπεζες είναι επιτέλους σε θέση να αξιοποιήσουν τα κόκκινα δάνεια και να αποκομίσουν κέρδη από αυτά». Όπως διευκρίνισε ο κ. Στουρνάρας, «έχουμε τώρα μια δευτερογενή αγορά για προβληματικά δάνεια, οι τράπεζες μπορούν να μεταβιβάσουν τη διαχείριση αυτών των δανείων σε τρίτους ή να πουλήσουν τα δάνεια».
Ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης εξήγγειλε τον φιλόδοξο στόχο να μειώσει τα κόκκινα δάνεια κατά 40% έως το τέλος του 2019, από 100 σε περίπου 60 δις ευρώ. Σε σχέση με το άλλο μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών, τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, οι οποίοι κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι των ελληνικών τραπεζών, ο Γιάννης Στουρνάρας επεξεργάζεται από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών ένα χρονοδιάγραμμα για τη χαλάρωσή τους. Όπως δήλωσε στη Handelsblatt, «θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους ένα κίνητρο να καταθέσουν στις τράπεζες τα χρήματα που έχουν σωρρεύσει στα σπίτια τους. Για αυτά τα ‘νέα χρήματα' δεν θα υπάρχουν κεφαλαιακοί έλεγχοι», δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας στη γερμανική εφημερίδα.
«Ο άνθρωπος που σχεδίασε το Σχέδιο Χ
Ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για το λεγόμενο Σχέδιο Χ στο νέο του βιβλίο
Ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ αποκαλύπτει νέες λεπτομέρειες για το λεγόμενο "Σχέδιο Χ" στο νέο του βιβλίο
Η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegelαναφέρεται στο μυστικό σχέδιο που κλήθηκε να εκπονήσει ο αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ ως επικεφαλής πενταμελούς ομάδας, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές και εταίρους της κατέληγαν σε αδιέξοδο και η χώρα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. «Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, κρατικοποίηση τραπεζών, τύπωμα χρήματος: πριν από έναν χρόνο ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ κατέστρωσε ένα μυστικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Τώρα δημοσιεύει ‘πικάντικες' λεπτομέρειες», σημειώνει ο αρθρογράφος με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του αμερικανού οικονομολόγου, στο οποίο αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το λεγόμενο «Σχέδιο Χ» προκαλώντας «θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα», όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Το Spiegel Online γράφει ότι «επικριτές θεωρούν ότι το βιβλίο του Γκάλμπρεϊθ δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας σαφώς φλέρταρε με την ιδέα του Grexit – παρά τη δημόσια διάψευσή του. Ο Γκάλμπρεϊθ το αρνείται: ‘Θα ήταν χονδροειδής αμέλεια να μην προετοιμάσουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης', είπε ο αμερικανός οικονομολόγος στο Spiegel Online», με το γερμανικό περιοδικό να σημειώνει ότι στην ομάδα της οποίας ηγείτο ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ δεν υπήρχε καμία τάση που να ευνοεί την επιλογή του Grexit.
«Η επόμενη άλωση της Κωνσταντινούπολης»
«Η μουσουλμανική πρωινή προσευχή εντός του μουσείου συνιστά πράγματι μια τομή, ήταν, και αυτό το γνωρίζουν οι υποκινητές της, μια πρόκληση», σχολιάζει η SZ
«Η μουσουλμανική πρωινή προσευχή εντός του μουσείου συνιστά πράγματι μια τομή, ήταν, και αυτό το γνωρίζουν οι υποκινητές της, μια πρόκληση», σχολιάζει η SZ
Με αυτόν τον γλαφυρό τίτλο επιχειρεί ηSüddeutsche Zeitung να σχολιάσει την ανάγνωση μουσουλμανικών θρησκευτικών κειμένων εντός της Αγίας Σοφίας κατά τη διάρκεια του φετινού ραμαζανιού, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης και την ανταλλαγή ανακοινώσεων με την τουρκική πλευρά. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα του Μονάχου, «για πρώτη φορά από την περίοδο του Κεμάλ Ατατούρκ επετράπη ξανά σε έναν μουεζίνη μέσα στην Αγία Σοφία να απευθύνει κάλεσμα σε μουσουλμανική προσευχή. Σημαίνει αυτό ότι η εκκοσμίκευση στην Τουρκία αποτελεί οριστικά παρελθόν;» διερωτάται η γερμανίδα δημοσιογράφος, υπενθυμίζοντας τον νόμο του 1935 με τον οποίο η Αγία Σοφία μετετράπη επισήμως από μουσουλμανικό τέμενος σε μουσείο.
Σύμφωνα με την SZ, «η μουσουλμανική πρωινή προσευχή εντός του μουσείου συνιστά πράγματι μια τομή, ήταν, και αυτό το γνωρίζουν οι υποκινητές της, μια πρόκληση. Λιγότερο θρησκευτική παρά πολιτική, διότι η Αγία Σοφία, όπως είναι το ελληνικό όνομα της εκκλησίας όπου γινόταν κάποτε η στέψη των βυζαντινών αυτοκρατόρων, ήταν πάντα και ένα πολιτικό οικοδόμημα. Ο Ατατούρκ επέτρεψε γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο τη μετατροπή της σε μουσείο ελπίζοντας έτσι να την καταστήσει ουδέτερη επειδή ήθελε κατ' αυτόν τον τρόπο να μπλοκάρει και μελλοντικές ελληνικές αξιώσεις στον αλλοτινό ορθόδοξο ναό».
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το αίτημα να μετατραπεί ξανά η Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος διατυπώνεται εδώ και χρόνια. Αρχικά, όπως σημειώνει, από φανατικούς υπερεθνικιστές, μετά από εθνικιστές που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο και πλέον και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος AKP. Το δημοσίευμα προειδοποιεί για τις συνέπειες των τουρκικών χειρισμών, επισημαίνοντας ότι «η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο που θα ήταν καλό να μην αγγίζει κανείς. Επειδή η αναγκαστική ανακατάληψή της φανερώνει πάνω από όλα ένα αίσθημα αδυναμίας».
Άρης Καλτιριμτζής

No comments:

Post a Comment