Friday, December 18, 2015

ΟΗΕ: Συμφώνησαν οι 5 στο σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία

ΟΗΕ: Συμφώνησαν οι 5 στο σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία

Αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί από το 15μελές ΣΑ του ΟΗΕ
ΟΗΕ: Συμφώνησαν οι 5 στο σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία
1
εκτύπωση  

Οι πέντε από τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχουν δικαίωμα βέτο (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα) κατέληξαν σε συμφωνία για το προσχέδιο ενός ψηφίσματος που θα χαράζει τον οδικό χάρτη για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία, ανέφεραν διπλωματικές πηγές του Οργανισμού.

Το ψήφισμα αυτό αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί αργότερα απόψε από το 15μελές ΣΑ του ΟΗΕ.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, ανέλαβε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τις υπόλοιπες 10 χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο για να τις ενημερώσει σχετικά με το κείμενο της απόφασης, πρόσθεσαν οι ίδιοι διπλωμάτες που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ξεκινήσει στις 22.00, ώρα Ελλάδας.
Την σύσκεψη είχαν αναγγείλει οι Κέρι - Λαβρόφ 
Μόσχα και Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν την περασμένη Τρίτη, την σύγκληση «κρίσιμης σημασίας» διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, έπειτα από πολύωρες συνομιλίες ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι δύο άνδρες είχαν τρίωρη συνομιλία στο Κρεμλίνο, έπειτα από αντίστοιχης χρονικής διάρκειας συνομιλίες ανάμεσα στον Τζον Κέρι και τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε νέα διάσκεψη σε υπουργικό επίπεδο της διεθνούς ομάδας για τη Συρία στις 18 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
Μόσχα και Ουάσινγκτον έχουν ως στόχο τη σύνταξη σχεδίου κοινής απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «η οποία θα επικυρώνει τις αρχές που έχουν τεθεί από τις αποφάσεις της Βιέννης», σύμφωνα με τους κκ Κέρι και Λαβρόφ.
Ο οδικός χάρτης που καταρτίσθηκε στη Βιέννη προβλέπει συνάντηση μετά την 1η Ιανουαρίου ανάμεσα στους εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης και του συριακού καθεστώτος, τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης σε διάστημα έξι μηνών και τη διενέργεια εκλογών σε 18 μήνες.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών παραδέχθηκαν ότι παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα για την τύχη του Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά τόνισαν ότι δεν θα επιτρέψουν στο θέμα αυτό να οδηγήσει σε αποτυχία τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης.
«Αυτό που είπαμε είναι ότι δεν πιστεύουμε ότι ο Ασαντ έχει την ικανότητα να ηγηθεί της μελλοντικής Συρίας» δήλωσε ο Τζον Κέρι.
Παρά τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, οι δύο μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να βρουν διπλωματική διέξοδο στη συριακή κρίση. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του «δεν έχει ως πολιτικό της στόχο την απομόνωση της Ρωσίας» και ότι επιδιώκει τη συνεργασία.
Ο Τζον Κέρι ωστόσο εξέφρασε στον Βλαντιμίρ Πούτιν την ανησυχία του σχετικά με τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που έχουν ως στόχο μάλλον την ένοπλη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση, παρά το Ισλαμικό Κράτος, και αυτό, παρά την δέσμευση που ανέλαβε τον Νοέμβριο προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ο ρώσος πρόεδρος ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί δεν έχουν ως στόχο την «υγιή συριακή αντιπολίτευση».
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 39 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες κατά τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον αγορών στη βόρεια Συρία.
Πάντως, παρά την προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε ότι «σοβαρές διαφορές» παραμένουν ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία για τους τρόπους επίλυσης της συριακής κρίσης.

No comments:

Post a Comment