Sunday, September 2, 2012

ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΘΑ ΤΙΘΑΣΕΥΣΕΙ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ»Να τιμωρηθούν οι κερδοσκόποι, όχι η Ελλάδα

Ο ευρωπαϊκός Νότος παραμένει ευάλωτος, και ο Φρ. Ολάντ την
Παρασκευή ανέβασε τους τόνους...
Συνεχίζονται οι θετικές αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ για την ελληνική οικονομία, με το περιοδικό Stern να τονίζει ότι «η Ελλάδα αξίζει τώρα την αλληλεγγύη μας, καθώς αν κάποιος πρέπει να παραδειγματισθεί, αυτοί είναι οι αδηφάγοι κερδοσκόποι». Μετά την έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας,  Spiegel και Süddeutsche Zeitung αναδεικνύουν τους μεγάλους, συστημικούς κινδύνους μιας “Grexit”. 

Άρθρο γνώμης του Stern της Παρασκευής, με τίτλο «Η Ευρώπη ξεκινά στην Αθήνα», υπογραμμίζει ότι «μια έξοδος της χώρας από το Ευρώ θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα για αποδυνάμωση της Ευρώπης σε μια ιστορική στιγμή, καθώς θα δώσει το έναυσμα προς όσους  περιμένουν να ορμήσουν για να κατασπαράξουν την Ισπανία και την Ιταλία, στο τέλος ίσως και τη Γαλλία». 

Παράλληλα, το άρθρο τονίζει πως «για να υπερασπισθούμε  την Ευρώπη, ολοκληρωτικά και απόλυτα, δεν πρέπει να τιμωρήσουμε παραδειγματικά την Ελλάδα, αλλά τους αδηφάγους κερδοσκόπους». 

Ίσως αυτό ακριβώς να εννοούσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Ολάντ, όταν στη διάρκεια μιας «σημαντικής», όπως είχε προϊδεάσει το επιτελείο του, ομιλίας υποστήριξε σε οξείς τόνους πως «από αυτήν την κρίση δεν πρόκειται να γλιτώσει κανείς» (!), υπογραμμίζοντας έτσι το υψηλό διακύβευμα των επόμενων εβδομάδων για την Ευρώπη, συνολικά.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε η Süddeutsche Zeitung, η οποία επέκρινε ανοιχτά τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Φίλιπ Ρέσλερ, για την δήλωσή του πως «μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ  θα ήταν διαχειρίσιμη». «Τα φραστικά ηρεμιστικά του κ. Ρέσλερ ενέχουν στην ουσία μία λάθος κρίση για την πραγματική κατάσταση, ή απηχούν απλώς τις απόψεις του τελευταίου οικονομολόγου με τον οποίον μίλησε…», τού απάντησε η εφημερίδα, υπό τον τίτλο «Η λάθος διάγνωση του Δρ. Ρέσλερ». 

Από την πλευρά του, το Spiegel – που βεβαίως βαρύνεται με ουκ ολίγα… αμαρτήματα τα τελευταία δυόμιση έτη – βασισμένο στα στοιχεία της έκθεσης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του ΟΗΕ  (ILO) που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα, αποδέχεται την πραγματικότητα που θέλει την ανεργία να γνωρίζει «δραματική άνοδο» στα 17 μέλη της Ευρωζώνης, εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα. Μάλιστα, για τη Γερμανία η σχετική πρόβλεψη αναφέρεται σε ανεργία 9%. 

Όσο για το  Economist, σε δημοσίευμά του  μετατοπίζει το κέντρο βάρους στο «τρομαχτικό έργο» το οποίο καλείται να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά, την ώρα που αναζητείται ακόμη μια ενιαία πολιτική διάσωσης για τον Ευρωπαϊκό Νότο, και με την Ισπανία να μην έχει, προσώρας, απομακρυνθεί  από το ενδεχόμενο ενός αιτήματος διάσωσης. 

Τέλος, η ανταπόκριση του Peter Spiegel για τους Financial Times, αναδεικνύει το περιβάλλον μιας ιδιαιτέρως σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις Βρυξέλλες από τη μία, και το Βερολίνο αλλά και την ίδια την ΕΚΤ από την άλλη, αναφορικά με τον ρόλο που θα παίξει στην εκτόνωση της κρίσης της Ευρωζώνης η τελευταία, στην πορεία προς την περίφημη «τραπεζική ένωση». 

Ωστόσο, ως μάλλον ανησυχητικό αποτιμάται το γεγονός ότι το ανώτερο στέλεχος της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, - ανήκων στην κατηγορία των λεγομένων, δημοσιογραφικά, «εξωγήινων», λόγω του ξυρισμένου κρανίου και του ομοιόμορφου ντυσίματος και ομιλίας- στη διάρκεια ομιλίας του στο Πότσνταμ, κάλεσε ανοιχτά το… ΔΝΤ να αναλάβει ρόλο «εξωτερικού αστυνομικού»  (“external policeman”) (...) στις εν εξελίξει διεργασίες στην Ευρωζώνη, «λόγω, ασφαλώς, της μοναδικής τεχνογνωσίας και των δυνατοτήτων που διαθέτει...», ενώ ο κ. Άσμουσεν επιμένει πως  πριν από οιαδήποτε ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ, προέχουν οι μεταρρυθμίσεις από τα κράτη-μέλη.  

Διερωτάται κανείς, μία ευρωπαϊκή λύση υπό την απόλυτη επίβλεψη του – απολύτως εξωθεσμικού - ΔΝΤ  είναι, άραγε, το σενάριο και το… κίνητρο που αναζητεί εναγωνίως η ΕΕ και η Ευρωζώνη;   

Να σημειωθεί πως το πρωινό δημοσίευμα των Financial Times ήλθε να επιβεβαιώσει εμφατικά η απειλή παραίτησης του κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, το μεσημέρι της Παρασκευής, με την καγκελάριο Μέρκελ να παρεμβαίνει σε ρόλο «πυροσβέστη», σύμφωνα με  τα γερμανικά ΜΜΕ. 

Ο κ. Βάιντμαν υποστηρίζει το γνωστό «θεώρημα» – ιδεολόγημα, στην πραγματικότητα – ότι η επαναγορά κρατικού χρέους από την ΕΚΤ θα λειτουργήσει ως… εθιστικό ναρκωτικό για τις πιο ευάλωτες οικονομίες. Ας εξηγήσει κάποιος επιστήμων με ειδίκευση σε περιπτώσεις εθισμού και τοξικοεξάρτησης ότι ανάλογος κίνδυνος δεν έχει εμφανισθεί ούτε σε άτομο ούτε σε κράτος, στην ανθρώπινη Ιστορία (...). 

Πέραν του ότι εάν ανατρέξουμε στην Ιστορία της Ευρωζώνης τα τρία τελευταία τουλάχιστον  χρόνια, μία ευρεία συζήτηση για… εμμονές (τιμωρία της «αμαρτωλής» Ελλάδας), εξαρτητικές συμπεριφορές (εξάρτηση από Οίκους Αξιολόγησης) ψυχαναγκασμούς (π.χ. εμμονική φοβία του πληθωρισμού) και «άρνηση της πραγματικότητας» δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι θα τον ικανοποιήσει… 

Σε κάθε περίπτωση, η μάχη με το χρόνο συνεχίζεται τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, εν αναμονή μιας ευρείας, συνολικής απόφασης για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, με δεδομένες δύο κομβικού χαρακτήρα διαπιστώσεις: ότι η όποια συστημική λύση για το Ευρώ διέρχεται, προφανώς,  μέσα από το Βερολίνο, και πως η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί τη «λυδία λίθο» για την πολυπόθητη λύση του  "ευρωπαϊκού δράματος".                                                           WWW.ELZONI.GR

No comments:

Post a Comment