Sunday, September 2, 2012

Η προαναγγελθείσα αυτοκτονία της αστικής πολιτικής τάξης

ΟΛΑΝΤ: ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΔΕ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, Διεθνή, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

ΟΛΑΝΤ: ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΔΕ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, Διεθνή, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
ΕΣΟΔΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
01/09/2012

Έμφαση στην ειλημμένη πολιτική απόφαση συνδυασμού των «δύσκολων, δυσάρεστων, επώδυνων αλλά αναγκαίων» αποφάσεων περικοπών με συγκεκριμένες πολιτικές ανάκαμψης έδωσε και κατά την χθεσινή εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Επέμεινε ότι (για τον λόγο αυτό) τα μέτρα δεν είναι μάταια, επανέλαβε τη διαβεβαίωση πως είναι τα τελευταία και δεσμεύτηκε ότι θα συνοδευθούν από πολιτικές ανάκαμψης, όπως είναι «η επιστροφή των χρεών του Δημοσίου, η ενεργοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, το ξεπάγωμα των χρηματοδοτούμενων έργων και η πάταξη της φοροδιαφυγής με νέες μεθόδους».

Παρουσιάζοντας τους στόχους της κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας, την ανάκαμψη της οικονομίας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. 

Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τους υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και ειδικά των μέτρων που θα οδηγούν στην ανάπτυξη καθώς, όπως είπε, «αν είναι μόνο τα 11,5 δις των περικοπών χωρίς πολιτική ανάπτυξης, τότε θα συμπληρώσουμε οκτώ χρόνια συνεχούς ύφεσης στα οποία θα έχουμε απολέσει σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ». 

«Δεν θα επιτρέψουμε αυτό να συμβεί», διεμήνυσε, «θα επισπεύσουμε όλες τις συμπληρωματικές πολιτικές, τις πολιτικές που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις επενδύσεις, θα υπάρξει μόνιμη αληθινή φορολογική μεταρρύθμιση».

Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τους υπουργούς για το μέχρι τώρα έργο τους και για το γεγονός ότι στηρίζουν τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με ορίζοντα τετραετίας. Χαρακτήρισε «ευαγγέλιο» την προγραμματική συμφωνία των τριών εταίρων που στηρίζουν την κυβέρνηση και ξεκαθάρισε πως όλα όσα έχουν συμφωνηθεί θα έχουν υλοποιηθεί μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Στο σημείο αυτό ζήτησε από τους υπουργούς να βρουν τρόπους για αύξηση των εσόδων του κράτους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ξέρω ότι φτάσαμε μέχρι το κόκκαλο, (αλλά) πρέπει να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε τα έσοδα, καθώς τα 11, 5 δις είναι μόνο από περιορισμό δαπανών».

Τέλος, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την τοποθέτηση του Κωσταντίνου Μενδάκου στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ενώ στις θέσεις των τεσσάρων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου τοποθετούνται οι Σπύρος Ζιάκος, Χαράλαμπος Δημάδης, Βασίλης Λυκούδης και Γιώργος Γιαννούλης. Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναλαμβάνει η Γαρουφαλιά Καλαμπαλίκη. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 

«Ούτε η πιο νοσηρή μνημονιακή φαντασία δεν μπορούσε να συλλάβει πως μετά τις τελευταίες εκλογές το μήνυμα του ελληνικού λαού για αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής θα γινόταν, τόσο γρήγορα και τόσο ξεδιάντροπα, κουρελόχαρτο για την κυβέρνηση και τους δανειστές» σημειώνει στη σχετική του ανακοίνωση. 

Επαναλαμβάνει πως «τα νέα μέτρα, για τα οποία ένα Θεός γνωρίζει σε τι ύψος τελικά θα φτάσουν, οδηγούν σε ένα καινούριο σπιράλ λιτότητας και ύφεσης, με απροσδιόριστες συνέπειες για την κοινωνία. Θα αφήσουν μια χώρα υποθηκευμένη στους δανειστές, χωρίς σχολεία και νοσοκομεία, εκατομμύρια ανέργους, εξαθλιωμένους πολίτες και ανήμπορους συνταξιούχους».

Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ βάλλει κατά του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τους επικίνδυνους: «Ο κ. Σαμαράς, που κρύβεται από την ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό, αποτελεί τον καλύτερο εγγυητή των συμφερόντων των δανειστών και το νεκροθάφτη των προσδοκιών του λαού μας για ανάπτυξη, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτός και η κυβέρνησή του είναι επικίνδυνοι για τη χώρα». 
 WWW.ELZONI.GR

ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, Πολιτική, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Το Νοέμβριο η σύγκρουση «Βορείων» και «Νοτίων», Πολιτική, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΘΑ ΤΙΘΑΣΕΥΣΕΙ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ»Να τιμωρηθούν οι κερδοσκόποι, όχι η Ελλάδα

Ο ευρωπαϊκός Νότος παραμένει ευάλωτος, και ο Φρ. Ολάντ την
Παρασκευή ανέβασε τους τόνους...
Συνεχίζονται οι θετικές αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ για την ελληνική οικονομία, με το περιοδικό Stern να τονίζει ότι «η Ελλάδα αξίζει τώρα την αλληλεγγύη μας, καθώς αν κάποιος πρέπει να παραδειγματισθεί, αυτοί είναι οι αδηφάγοι κερδοσκόποι». Μετά την έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας,  Spiegel και Süddeutsche Zeitung αναδεικνύουν τους μεγάλους, συστημικούς κινδύνους μιας “Grexit”. 

Άρθρο γνώμης του Stern της Παρασκευής, με τίτλο «Η Ευρώπη ξεκινά στην Αθήνα», υπογραμμίζει ότι «μια έξοδος της χώρας από το Ευρώ θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα για αποδυνάμωση της Ευρώπης σε μια ιστορική στιγμή, καθώς θα δώσει το έναυσμα προς όσους  περιμένουν να ορμήσουν για να κατασπαράξουν την Ισπανία και την Ιταλία, στο τέλος ίσως και τη Γαλλία». 

Παράλληλα, το άρθρο τονίζει πως «για να υπερασπισθούμε  την Ευρώπη, ολοκληρωτικά και απόλυτα, δεν πρέπει να τιμωρήσουμε παραδειγματικά την Ελλάδα, αλλά τους αδηφάγους κερδοσκόπους». 

Ίσως αυτό ακριβώς να εννοούσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Ολάντ, όταν στη διάρκεια μιας «σημαντικής», όπως είχε προϊδεάσει το επιτελείο του, ομιλίας υποστήριξε σε οξείς τόνους πως «από αυτήν την κρίση δεν πρόκειται να γλιτώσει κανείς» (!), υπογραμμίζοντας έτσι το υψηλό διακύβευμα των επόμενων εβδομάδων για την Ευρώπη, συνολικά.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε η Süddeutsche Zeitung, η οποία επέκρινε ανοιχτά τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Φίλιπ Ρέσλερ, για την δήλωσή του πως «μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ  θα ήταν διαχειρίσιμη». «Τα φραστικά ηρεμιστικά του κ. Ρέσλερ ενέχουν στην ουσία μία λάθος κρίση για την πραγματική κατάσταση, ή απηχούν απλώς τις απόψεις του τελευταίου οικονομολόγου με τον οποίον μίλησε…», τού απάντησε η εφημερίδα, υπό τον τίτλο «Η λάθος διάγνωση του Δρ. Ρέσλερ». 

Από την πλευρά του, το Spiegel – που βεβαίως βαρύνεται με ουκ ολίγα… αμαρτήματα τα τελευταία δυόμιση έτη – βασισμένο στα στοιχεία της έκθεσης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του ΟΗΕ  (ILO) που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα, αποδέχεται την πραγματικότητα που θέλει την ανεργία να γνωρίζει «δραματική άνοδο» στα 17 μέλη της Ευρωζώνης, εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα. Μάλιστα, για τη Γερμανία η σχετική πρόβλεψη αναφέρεται σε ανεργία 9%. 

Όσο για το  Economist, σε δημοσίευμά του  μετατοπίζει το κέντρο βάρους στο «τρομαχτικό έργο» το οποίο καλείται να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά, την ώρα που αναζητείται ακόμη μια ενιαία πολιτική διάσωσης για τον Ευρωπαϊκό Νότο, και με την Ισπανία να μην έχει, προσώρας, απομακρυνθεί  από το ενδεχόμενο ενός αιτήματος διάσωσης. 

Τέλος, η ανταπόκριση του Peter Spiegel για τους Financial Times, αναδεικνύει το περιβάλλον μιας ιδιαιτέρως σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις Βρυξέλλες από τη μία, και το Βερολίνο αλλά και την ίδια την ΕΚΤ από την άλλη, αναφορικά με τον ρόλο που θα παίξει στην εκτόνωση της κρίσης της Ευρωζώνης η τελευταία, στην πορεία προς την περίφημη «τραπεζική ένωση». 

Ωστόσο, ως μάλλον ανησυχητικό αποτιμάται το γεγονός ότι το ανώτερο στέλεχος της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, - ανήκων στην κατηγορία των λεγομένων, δημοσιογραφικά, «εξωγήινων», λόγω του ξυρισμένου κρανίου και του ομοιόμορφου ντυσίματος και ομιλίας- στη διάρκεια ομιλίας του στο Πότσνταμ, κάλεσε ανοιχτά το… ΔΝΤ να αναλάβει ρόλο «εξωτερικού αστυνομικού»  (“external policeman”) (...) στις εν εξελίξει διεργασίες στην Ευρωζώνη, «λόγω, ασφαλώς, της μοναδικής τεχνογνωσίας και των δυνατοτήτων που διαθέτει...», ενώ ο κ. Άσμουσεν επιμένει πως  πριν από οιαδήποτε ανάληψη δράσης από την ΕΚΤ, προέχουν οι μεταρρυθμίσεις από τα κράτη-μέλη.  

Διερωτάται κανείς, μία ευρωπαϊκή λύση υπό την απόλυτη επίβλεψη του – απολύτως εξωθεσμικού - ΔΝΤ  είναι, άραγε, το σενάριο και το… κίνητρο που αναζητεί εναγωνίως η ΕΕ και η Ευρωζώνη;   

Να σημειωθεί πως το πρωινό δημοσίευμα των Financial Times ήλθε να επιβεβαιώσει εμφατικά η απειλή παραίτησης του κεντρικού τραπεζίτη της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, το μεσημέρι της Παρασκευής, με την καγκελάριο Μέρκελ να παρεμβαίνει σε ρόλο «πυροσβέστη», σύμφωνα με  τα γερμανικά ΜΜΕ. 

Ο κ. Βάιντμαν υποστηρίζει το γνωστό «θεώρημα» – ιδεολόγημα, στην πραγματικότητα – ότι η επαναγορά κρατικού χρέους από την ΕΚΤ θα λειτουργήσει ως… εθιστικό ναρκωτικό για τις πιο ευάλωτες οικονομίες. Ας εξηγήσει κάποιος επιστήμων με ειδίκευση σε περιπτώσεις εθισμού και τοξικοεξάρτησης ότι ανάλογος κίνδυνος δεν έχει εμφανισθεί ούτε σε άτομο ούτε σε κράτος, στην ανθρώπινη Ιστορία (...). 

Πέραν του ότι εάν ανατρέξουμε στην Ιστορία της Ευρωζώνης τα τρία τελευταία τουλάχιστον  χρόνια, μία ευρεία συζήτηση για… εμμονές (τιμωρία της «αμαρτωλής» Ελλάδας), εξαρτητικές συμπεριφορές (εξάρτηση από Οίκους Αξιολόγησης) ψυχαναγκασμούς (π.χ. εμμονική φοβία του πληθωρισμού) και «άρνηση της πραγματικότητας» δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι θα τον ικανοποιήσει… 

Σε κάθε περίπτωση, η μάχη με το χρόνο συνεχίζεται τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, εν αναμονή μιας ευρείας, συνολικής απόφασης για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, με δεδομένες δύο κομβικού χαρακτήρα διαπιστώσεις: ότι η όποια συστημική λύση για το Ευρώ διέρχεται, προφανώς,  μέσα από το Βερολίνο, και πως η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί τη «λυδία λίθο» για την πολυπόθητη λύση του  "ευρωπαϊκού δράματος".                                                           WWW.ELZONI.GR

Saturday, September 1, 2012


Πολιτική

Ανησυχία για Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία

Η διαχείριση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη κυριάρχησε στην κοινή συνέντευξη τύπου της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ και του κινέζου πρωθυπουργού Ζιαμπάο στο Πεκίνο
Στην κοινή συνέντευξη τύπου ο Γουέν Ζιαμπάο δήλωσε ότι η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, χωρίς όμως να εξηγήσει ποιες είναι αυτές. Την ίδια ώρα πάντως ο κινέζος πρωθυπουργός εξέφρασε στην Ά. Μέρκελ την έντονη ανησυχία του για την κορύφωση της κρίσης στην ευρωζώνη. Μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τον ίδιο, όπως είπε, είναι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αλλά και ενδεχόμενη υπαγωγή της Ισπανίας και της Ιταλίας στους μηχανισμούς στήριξης. Υπογράμμισε δε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης θα εξαρτηθεί και από την βούληση και την αποφασιστικότητα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ τόνισε ότι Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξουν ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος διαβεβαίωσε τον συνομιλητή της ότι έχουν δρομολογηθεί ήδη πολλές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, που απαιτούν πολλές θυσίες από τους πολίτες, όπως είπε, και ότι υπάρχει απόλυτη πολιτική βούληση για να γίνει το ευρώ και πάλι ένα ισχυρό νόμισμα.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η καγκελάριος είπε ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και πως θα πρέπει καταρχήν να περιμένουμε την έκθεση της Τρόικας. Αναφερόμενη σε Ιταλία και Ισπανία, ανέφερε ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο και δήλωσε πεπεισμένη ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων αρχίζει να αποφέρει καρπούς.
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων

Η Α. Μέρκελ έγινε δεκτή με στρατιωτικές τιμές
Νωρίτερα και παρουσία της Α. Μέρκελ και του Γ. Ζιαμπάο, η ευρωπαϊκή Airbus υπέγραψε συμφωνία ύψους 1,6 δις δολαρίων για την παράταση της τελικής συναρμολόγησης αεροσκαφών Airbus στο Τιαντζίν και πέραν του 2016. H Airbus διασφάλισε και συμφωνία για την πώληση 50 νέων αεροσκαφών, συνολικής αξίας 3,5 δις δολαρίων.

Η δεύτερη συμφωνία ύψους 1,3 δις με τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό ZTE, αφορά στην επέκταση ευρυζωνικών δικτύων. Οι υπόλοιπες δυο αφορούν ένα νέο εργοστάσιο της Volkswagen, καθώς και την τελική συναρμολόγηση του ευρωπαϊκού ελικοπτέρου Eurocopter.

Την ίδια ώρα Κίνα και Γερμανία προχωρούν σε εμβάθυνση της συνεργασίας τους στους τομείς της ενέργειας, της ιατρικής, της έρευνας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος με την υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών και συμβάσεων.

Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Ζιαμπάο, η Κίνα εξαίρει «το ρόλο της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και τα εκτεταμένα μέτρα που έλαβαν οι χώρες της ΕΕ». Στον αντίποδα, η Γερμανία χαιρετίζει την εποικοδομητική στάση της Κίνας, την συνεισφορά της στην αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και την προθυμία της να συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή εμβάθυνση.

Με 7 υπουργούς η Μέρκελ στο Πεκίνο

Μέρκελ: Υπάρχει απόλυτη πολιτική βούληση για να γίνει το ευρώ και πάλι ένα ισχυρό νόμισμα
Η Α. Μέρκελ συνοδεύεται από το μισό της υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ των οποίων οι υπ. Οικονομικών και Οικονομίας Σόιμπλε και Ρέσλερ, αλλά και ο υπ. Εξωτερικών Βεστερβέλλε, υφυπουργoί και εκπροσώποι της γερμανικής οικονομίας. Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων πρόκειται για τη μεγαλύτερη γερμανική αντιπροσωπεία που έχει επισκεφθεί ποτέ το Πεκίνο.

Οι πρώτες γερμανοκινεζικές διαβουλεύσεις έλαβαν χώρα πέρσι στο Βερολίνο. Μαζί με τις Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ, Ινδία και Ρωσία, η Κίνα ανήκει στον κύκλο των λίγων χωρών με τις οποίες το Βερολίνο διατηρεί τακτικές διαβουλεύσεις. Οι γερμανοκινεζικές διαβουλεύσεις επρόκειτο να γίνουν το 2013, ωστόσο μετατέθηκαν τελικά νωρίτερα έπειτα από την παράκληση του Γ. Ζιαμπάο, λόγω αλλαγών στην κινεζική πολιτική ηγεσία.


dpa, rtrd, dapd, Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Γιάννης Παπαδημητρίου

Πολιτική

H Mέρκελ να πάει στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, Φ.Β. Σταϊνμάιερ θεωρεί αναγκαία μια επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Ελλάδα, ενώ συνιστά επίσης επιμήκυνση του ελληνικού χρέους.
«Επαίσχυντη εξέλιξη» χαρακτηρίζει σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί στην κυριακάτικη Welt, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών(SPD) Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ το γεγονός ότι «ούτε η γερμανίδα καγκελάριος και ούτε ορισμένοι άλλοι ευρωπαίοι πρωθυπουργοί έχουν θεωρήσει αναγκαίο να επισκεφτούν την Ελλάδα». Πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί «ότι μια χώρα στην κρίση θα απομονωθεί πλήρως», σημειώνει ο ίδιος.
O Γιοργκ Άσμουσεν μιλά για απώλειες από την κρίση ακόμη και στη Γερμανία
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σταϊνμάιερ συνιστά μία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση το νέο πακέτο λιτότητας να είναι βιώσιμο και να υποστηρίζεται από την πλειονότητα των ελλήνων πολιτών.
Προειδοποιήσεις Άσμουσεν
Στους κινδύνους που συνεπάγεται μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αναφέρεται σήμερα το μέλος του Διευθυντηρίου της ΕΚΤ, ο γερμανός Γιόργκ Άσμουσεν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Allgemeine του Αννοβέρου ο κ. Άσμουσεν προειδοποιεί ότι «τα πράγματα δεν θα εξελίσσονταν τόσο συντεταγμένα όσο φαντάζονται μερικοί» και ότι απώλειες ως προς την ευημερία δεν θα υποστεί μόνον η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη και η Γερμανία.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Άσμουσεν τάσσεται υπέρ του νέου προγράμματος της ΕΚΤ για αγορά ομολόγων των κρατών που πλήττονται από την κρίση στην ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο βρίσκει αντίθετο τον πρόεδρο της τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος γι' αυτόν ακριβώς το λόγο θέλησε να υποβάλει την παραίτηση του.
Ο κ. Άσμουσεν επιμένει ότι «το νέο πρόγραμμα έχει καταστρωθεί καλύτερα από το παλιό». Η ΕΚΤ θα αγοράζει «μόνον ομόλογα σύντομης διάρκειας», τα οποία θα αγοράζει στη δευτερογενή αγορά μόνον εάν η πληττόμενη χώρα υποβάλλει αίτημα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης και «έχει δεσμευθεί σε ένα ευρύ πρόγραμμα οικονομικοπολιτικής προσαρμογής».
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος                                dw de