Thursday, April 28, 2016

tovima.gr - ΣΥΡΙΖΑ 53: Θέατρο ή ρήξη;

tovima.gr - ΣΥΡΙΖΑ 53: Θέατρο ή ρήξη;: Αν διαβάσει κάποιος με προσοχή τα 11 σημεία της «διορθωτικής» παρέμβασης του Συριζαϊκού «Ρεύματος των 53»

Wednesday, April 27, 2016

Μέρες Ανδρουτσόπουλου

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=795440
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών ως προς το προσφυγικό είναι τραγικές για την Ελλάδα – όπως ακριβώς είχαν προβλεφθεί τόσο από τη στιγμή που η εθνοαριστερή κυβέρνηση Τσίπρα ανέχθηκε τον απαράδεκτο και παράνομο φράχτη στα βορειοδυτικά μας σύνορα, όσο και αμέσως μετά την κατά κράτος ήττα της Ελλάδας στη σχετική σύνοδο κορυφής και στην αντίστοιχη «συμφωνία» με την Τουρκία, την οποία η κυβέρνηση ανερυθρίαστα πανηγύριζε ενώ ταυτόχρονα μετέτρεπε τη χώρα σε ενδιάμεση ζώνη μόνιμης παραμονής προσφύγων.
Ακόμα πιο τραγικές όμως, κυριολεκτικά δραματικές, είναι οι εξελίξεις ως προς την πτωχευτική κατάσταση της Ελλάδας, ειδικά μετά τη νέα ακροβασία Τσίπρα ο οποίος ζητά τώρα Σύνοδο Κορυφής: ο συνδυασμός της συνολικής διαπραγματευτικής του προϊστορίας και ειδικά με το δημοψήφισμα αλλά και την αποτυχία του στην τρέχουσα αξιολόγηση, μόνον εφιάλτες εγκυμονεί πλέον για την Ελλάδα.
Ο δε ευρύτερος συνδιασμός και των δύο παραπάνω θεμελιωδών για τη χώρα δεδομένων δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας ότι δεν βαδίζουμε κατευθείαν προς τον γκρεμό.
Ετσι, με την ανάσα της Ελλάδας πλέον κομμένη από τα παιγνίδια μιας αδίστακτης και ανίκανης εξουσίας, το μόνο που μένει πια είναι να επικαλεστούμε τον «Θεό της Ελλάδος» του Κολοκοτρώνη. Τίποτα άλλο δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα.
Μάλλον, για την ακρίβεια, δεν φαίνεται να υπάρχει πια καθόλου ορίζοντας.
Με βάση δε όλα αυτά, αν είναι κάτι που θυμίζει όλη αυτή η επερχόμενη συνολική καταστροφή που χτίζεται ημέρα με την ημέρα από αυτούς τους αδαείς, αφελείς, επαρμένους και επικίνδυνους ανθρώπους, είναι δυστυχώς μόνον ένα, συναφές δε και ως προς την αντίληψή τους για τη δημοκρατία και ειδικά την ελευθερία του Τύπου αλλά και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης:
Είναι οι μέρες Ανδρουτσόπουλου…

Sunday, April 17, 2016

Κεφαλονιά | Ζάκυνθος | Κέρκυρα | Λευκάδα | Ιθάκη | Κύθηρα | Δυτ. Ελλάδα | Ελλάδα |Κόσμος

Η NASA επιβεβαίωσε ότι ο μύθος του Οδυσσέα υπήρξε στην πραγματικότητα!

Η NASA επιβεβαίωσε ότι ο μύθος του Οδυσσέα υπήρξε στην πραγματικότητα! Κύριο

Μια νέα απόπειρα χρονολόγησης των Ομηρικών Επών, η ακριβέστερη μέχρι στιγμής, συγκρίνει τα φυσικά φαινόμενα που περιγράφονται στα έπη με αστρονομικά φαινόμενα, και ελέγχει την ιστορική αλήθεια της αφήγησης.
Αποτέλεσμα, ο εντοπισμός ημερομηνιών για συμβάντα που αποτυπώνονται στα έπη, και μια νέα αντίληψη για την ιστορικότητά τους, η οποία φιλοδοξεί να παρέμβει στο Ομηρικό ζήτημα.
«Πιστεύουμε ότι ο μύθος εξυφαίνεται γύρω από πραγματικά γεγονότα», λέει ευθέως η κ. Παναγιώτα Πρέκα-Παπαδήμα, καθηγήτρια Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η ίδια μαζί με διεπιστημονική ομάδα, η οποία και έκανε σχετικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πιστεύουν ότι μερικά από τα γεγονότα που περιγράφονται συνέβησαν στ’ αλήθεια και αποδεικνύουν ότι τα φυσικά φαινόμενα που αναφέρονται συμπίπτουν με τον χρόνο της αφήγησής τους.
«Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη στις 25 Οκτωβρίου 1207 π.Χ. Πέντε μέρες αργότερα έγινε έκλειψη ηλίου σε ποσοστό 75%, η οποία σκέπασε το Ιόνιο Πέλαγος και τότε συνέβη και η μνηστηροφονία», λέει η κ. Παπαδήμα, διευκρινίζοντας ότι η πεποίθηση για την αλήθεια του συμβάντος είναι προσωπική.
Η έκλειψη ηλίου όπως και μερικά από τα γεγονότα που αναφέρονται αποδείχθηκαν με χάρτες της NASA, οι οποίοι περιγράφουν τα προβλέψιμα φυσικά φαινόμενα από το 4500 π.Χ. έως το 10.000 μ.Χ.
«Από το 1300 π.Χ. ώς το 1130, που είναι τα χρόνια στα οποία τοποθετούνται τα δύο έπη, έγιναν 14 εκλείψεις ηλίου. Ορατές στο Ιόνιο ήταν μόνο πέντε και δύο από αυτές είχαν ποσοστό απόκρυψης του ηλίου 2%, επομένως δεν έγιναν αντιληπτές. Αλλη μία έγινε με τη Δύση του ηλίου, επομένως μας αφορούν μόνο δύο» εξηγεί η κ. Παπαδήμα.
Μια ολική έκλειψη ηλίου έγινε το 1143, δηλαδή πολύ κοντά στην παρακμή των Μυκηναϊκών κέντρων και γι’ αυτό αποκλείσθηκε από τους επιστήμονες. Η δεύτερη όμως έγινε στις 30 Οκτωβρίου του 1207, από τις δυόμισι το μεσημέρι ώς τις πέντε και μισή το απόγευμα και αυτή θεωρούν ότι αποτυπώνεται στην Οδύσσεια. Στη ραψωδία Υ, λίγο πριν από το φονικό, ο Ομηρος βάζει τον Θεοκλύμενο τον «θεοδιωματάρη», όπως τον αποκαλεί ο Καζαντζάκης στη μετάφραση, να λέει στους μνηστήρες:
«Σαν τι κακό σας δέρνει, δύστυχοι, κι έχουν ζωστεί με νύχτα και οι κεφαλές σας και τα πρόσωπα και χαμηλά τα γόνα; Κι άναψε σύθρηνο, και γέμισαν τα μάγουλά σας δάκρυα, και ραντισμένοι οι τοίχοι μ’ αίματα και τα ώρια μεσοδόκια· ίσκιους πλημμύρισε κι η αυλόπορτα, κι η αυλή πλημμύρισε ίσκιους, που ξεκινούν στα μαύρα Τρίσκοτα να κατεβούν, κι ο γήλιος από τα ουράνια εχάθη, κι άπλωσε βαριά καταχνιά ολούθε!».
«Πρόκειται για μια περιγραφή της έκλειψης η οποία έκρυβε τα 3/4 του ηλιακού δίσκου» λέει η κ. Παπαδήμα. «Η ημερομηνία της έκλειψης, 30 Οκτωβρίου 1207 π.Χ., είναι σε απόλυτη συμφωνία με τις ομηρικές περιγραφές για τις καιρικές συνθήκες, τη φθινοπωρινή αγροτική ζωή και τη μεσημεριανή ώρα δολοφονίας των μνηστήρων», σύμφωνα με την κ. Παπαδήμα.
Η διεπιστημονική ομάδα που ερευνά τα έπη αποτελείται από τους καθηγητές Σ. Παπαμαρινόπουλο, Π. Πρέκα-Παπαδήμα, επίκουρη καθηγήτρια Αστροφυσικής στο ΕΚΠΑ και τους ερευνητές Π. Αντωνόπουλο, Φυσικό και ερασιτέχνη αστρονόμο, Π. Μητροπέτρο, φιλόλογο και εκπαιδευτικό, Ε. Μητροπέτρου, φιλόλογο και αρχαιολόγο, Α. Τσιρώνη, επίσης φιλόλογο-αρχαιολόγο και Γ. Σαραντίτη, συγγραφέα, ηλεκτρ. μηχανικό.
«Υπάρχει ιστορικός πυρήνας στον μύθο»
Το βασανιστικό ερώτημα είναι αν τα γεγονότα που περιγράφονται στα έπη είναι μεταφορικά ή κυριολεκτικά. Την απάντηση για την κ. Πρέκα-Παπαδήμα τη δίνει ο Πλούταρχος, ο οποίος εξηγεί ότι Φυσική Επιστήμη, Θεολογία και Μυθολογία ταυτίζονται στην Αρχαία Ελλάδα. «Το φαινόμενο στην Οδύσσεια το δημιουργεί η Αθηνά και στην Ιλιάδα ο Απόλλωνας. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ιστορικός πυρήνας στον μύθο», λέει η ίδια.
Προς επίρρωσιν, αναφέρει την εμφάνιση μιας βροχής πεφταστεριών που περιγράφεται ως εξής: «Ως άρα οι ειπόντι επέπτατο δεξιός όρνις, κίρκος, Απόλλωνος ταχύς άγγελος· εν δε πόδεσσι τίλλε πέλειαν έχων, κατά δε πτερά χεύεν έραζε μεσσηγύς νηός τε και αυτού Τηλεμάχοιο».
«Το γεράκι που περιγράφει ο Ομηρος, το οποίο είναι αδύνατον να είδε με λεπτομέρεια μέσα στο σκοτάδι, και μάλιστα από μακριά, τοποθετείται στη θέση που βρίσκεται ο αστερισμός Κόρακας. Βρίσκεται ανατολικά (δεξιά το βλέπει) και είναι αγγελιοφόρος του Απόλλωνα, σύμφωνα με τον Ερατοσθένη.
Στα πόδια του –δηλαδή αντιδιαμετρικά από τον Κόρακα– βρίσκεται το σμήνος των πλειάδων (πελειάδες στα αρχαιοελληνικά, που σημαίνει αγριοπεριστέρες), που βρίσκονται στον αστερισμό του Ταύρου. Από εκεί λέει ότι πέφτουν πούπουλα, δηλαδή αστέρια, μια ποιητική περιγραφή του ουρανού και της πορείας του ταξιδιού», εξηγεί η ίδια.
Ανατρέχοντας στους χάρτες της NASA, οι επιστήμονες βρήκαν ότι πράγματι υπήρξε βροχή διαττόντων αστέρων στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα της επιστροφής του Τηλέμαχου από το ταξίδι στην Πύλο και τη Σπάρτη.
Ο Κόρακας, όμως, είναι απεσταλμένος του Απόλλωνα και καλός οιωνός για τον Τηλέμαχο, που αναζητάει τον πατέρα του. Η 30ή Οκτωβρίου ήταν ημέρα της γιορτής του Απόλλωνα, κατά την οποία μάλιστα λάμβανε χώρα εκατόμβη (θυσία εκατό βοδιών), πράγμα που σημαίνει ότι όλο το νησί είχε πάει να την παρακολουθήσει. Οι μνηστήρες βρέθηκαν στην τέλεια παγίδα και φονεύθηκαν με τη βοήθεια των δύο θεών, της Αθηνάς και του Απόλλωνα.
Κατά τους επιστήμονες, δύο τόσο σημαντικές ειδήσεις, όπως η δολοφονία όλων των διαδόχων στην Ιθάκη και η έκλειψη, δεν μπορεί παρά να διαδόθηκαν ταχύτατα σε όλη την Ελλάδα ως ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός.
Πηγή: kathimerini.gr

Sunday, April 10, 2016

«Βοηθούμε την Ελλάδα αγοράζοντας χρόνο»

Οικονομία

«Βοηθούμε την Ελλάδα αγοράζοντας χρόνο»

Σε συνέντευξη του στo ARD ο γερμανός υπ. Οικ. βλέπει λύση μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών τις επόμενες εβδομάδες, απορρίπτει όμως μια ελάφρυνση του χρέους. Στο επίκεντρο βρέθηκε επίσης η φορολόγηση υπεράκτιων εταιρειών.
Την αισιοδοξία του για επίτευξη λύσης μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών δανειστών της ως προς τα διαφιλονικούμενα σημεία του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος εξέφρασε το βράδυ της Κυριακής ο γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Bericht aus Berlin» του κρατικού δικτύου ARD. «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βρούμε λύση, ωστόσο αυτή η λύση δεν θα έχει να κάνει με μια ελάφρυνση του χρέους», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε από το Βερολίνο, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα πρέπει να πράξει περισσότερα προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.
Όπως τόνισε ο γερμανός υπουργός τα επιτόκια δανεισμού έχουν ήδη παγώσει σε βάθος δεκαετίας, ενώ ο χρόνος ωρίμανσης των ελληνικών δανείων ανέρχεται στα 35 χρόνια. «Βοηθούμε την Ελλάδα αγοράζοντας χρόνο. Θα βρούμε και πάλι μια λύση», είπε εμφατικά ο Β. Σόιμπλε. Την ίδια ώρα οι διεθνείς πιστωτές εντείνουν τις πιέσεις τους προς την ελληνική κυβέρνηση για άμεση μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ενώ αυξάνεται η αντίδραση του ελληνικού λαού απέναντι στα σχεδιαζόμενα νέα μέτρα. Ωστόσο ο γερμανός υπουργός δε δίστασε να υπενθυμίσει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευθεί ήδη από πέρυσι για το θέμα αυτό.
Σχέδιο δράσης κατά των offshore
Σόιμπλε: Απαραίτητη προϋπόθεση για την πάταξη της φοροδιαφυγής των offshore η ανταλλαγή πληροφοριών σε διεθνές επίπεδο
Σόιμπλε: Απαραίτητη προϋπόθεση για την πάταξη της φοροδιαφυγής των offshore η ανταλλαγή πληροφοριών σε διεθνές επίπεδο
Κεντρικό θέμα στην αποψινή συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν βέβαια το ζήτημα της πάταξης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής των υπεράκτιων εταρειών-γραμματοκιβωτίων στον απόηχο των καταιγιστικών αποκαλύψεων των λεγόμενων «Panama Papers». Ο γερμανός υπουργός μέσα από την εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης ανακοίνωσε την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης δέκα σημείων που θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής μέσω φορολογικών παραδείσων.
Ο γερμανός υπουργός δήλωσε μάλιστα την πρόθεσή του να καταθέσει στη γερμανική βουλή μέχρι το καλοκαίρι σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα εναρμονίζει τη γερμανική νομοθεσία με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
«Οι εταιρείες – γραμματοκιβώτια μπορεί να ακούγονται καλές, αλλά δεν ισχύει αυτό και για τη λειτουργία τους» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας επίσης την ανάγκη συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών σε διεθνές επίπεδο, καθώς και τη σύσταση ειδικού μητρώου υπεράκτιων εταιρειών. Ο γερμανός υπουργός τόνισε επίσης ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση προς τους φορολογικούς παραδείσους, ενώ τάχθηκε υπέρ της σύναψης μιας ειδικής φορολογικής σύμβασης με τον Παναμά, με στόχο την αύξηση της διαφάνειας και την διευκόλυνση της ανταλλαγής φορολογικών στοιχείων.
ΑRD, dpa / Δήμητρα Κυρανούδη

Wednesday, April 6, 2016

Ισχυρισμός για ανίχνευση «σκοτεινής ύλης» υποβάλλεται σε έλεγχο


Ισχυρισμός για ανίχνευση «σκοτεινής ύλης» υποβάλλεται σε έλεγχο

Μας περιβάλλει και μάλιστα σε πενταπλάσια ποσότητα από ότι η κανονική ύλη, εκτιμούν οι επιστήμονες
Ισχυρισμός για ανίχνευση «σκοτεινής ύλης» υποβάλλεται σε έλεγχο
Ο ανιχνευτής DAMA χρησιμοποιεί κρυστάλλους ιωδιούχοι νατρίου (οι λευκοί κύκλοι δεξιά) μονωμένους με χαλκό
4
εκτύπωση  
Λονδίνο 
Οι επιστήμονες είναι σχεδόν σίγουροι για την ύπαρξη αυτού του μυστηριώδους υλικού, το οποίο εκτιμάται ότι υπάρχει παντού γύρω μας, και μάλιστα σε πενταπλάσια ποσότητα από ό,τι η κανονική ύλη. Είναι όμως αόρατο εξ ορισμού, και μέχρι σήμερα κανείς δεν ξέρει από τι αποτελείται.

Τώρα, τέσσερις ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες θα επιχειρήσουν να αναπαράγουν ένα πείραμα στην Ιταλία, το οποίο φέρεται να ανίχνευσε για πρώτη φορά τη λεγόμενη σκοτεινή ύλη.

Εδώ και μια δεκαετία, δυσεξήγητες λάμψεις καταγράφονται στον ανιχνευτή DAMA, κρυμμένο βαθιά κάτω από το βουνό του Γκραν Σάσο στην κεντρική Ιταλία. Οι λάμψεις, λένε οι υπεύθυνοι του ερευνητικού προγράμματος, παράγονται όταν οι κρύσταλλοι του ανιχνευτή τύχει να συγκρουστούν με εισερχόμενα σωματίδια σκοτεινής ύλης.

Τα υποθετικά αυτά σωματίδια μπορεί να είναι τα λεγόμενα WIMP, ή «ασθενώς αλληλεπιδρώντα μαζικά σωματίδια» - μια από τις επικρατέστερες θεωρίες για τη σύσταση της σκοτεινής ύλης.

Από την πρώτη ανίχνευση το 1998 μέχρι σήμερα, ο ανιχνευτής DAMA καταγράφει μια περιοδική αυξομείωση στις λάμψεις στη διάρκεια κάθε έτους. Αυτό ακριβώς θα περίμενε κανείς να δει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις άλλων ερευνητών, οι οποίοι υπολογίζουν ότι η Γη δέχεται περιοδικούς βομβαρδισμούς σωματίων καθώς περνά μέσα από έναν δακτύλιο σκοτεινής ύλης που περιβάλλει τον Γαλαξία.

Το πρόβλημα είναι ότι αν πρόκειται πράγματι για βομβαρδισμό της Γης από σκοτεινή ύλη «πολλά άλλα πειράματα για την ανίχνευση σκοτεινής ύλης θα το είχαν δει εδώ και πολύ καιρό», επισημαίνει στο δικτυακό τόπο του περιοδικού «Nature» o Καϊσουάν Νι τουΠανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, ο οποίος εργάζεται στον ανιχνευτή σκοτεινής ύλης Xenon1T.

Όμως η αδυναμία ανίχνευσης του σήματος με άλλους ανιχνευτές ίσως οφείλεται στη διαφορετική μεθοδολογία στην οποία βασίζεται ο DAMA: ο ιταλικός ανιχνευτής είναι ο μόνος που χρησιμοποιεί κρυστάλλους ιωδιούχους νατρίου για να καταγράφει τα εισερχόμενα WIMP.

Είναι επομένως πιθανό ότι τα WIMP αλληλεπιδρούν με το στοιχείο νάτριο διαφορετικά από ό,τι με άλλα στοιχεία.

Τα νέα πειράματα

Αυτό το ενδεχόμενο θα εξετάσουν τώρα τέσσερα νέα πειράματα με κρυστάλλους ιωδιούχου νατρίου. Ο πρώτος ανιχνευτής, για τον οποίο συνεργάστηκαν το νοτιοκορεατικό πρόγραμμα KIMS και το αμερικανικό De-Ice, θα αρχίσει να λειτουργεί σε λίγες εβδομάδες στο υπόγειο εργαστήριο του Γιανγκγιάνγκ ανατολικά της Σεούλ.

Ένας ακόμα ανιχνευτής κατασκευάζεται από το πρόγραμμα ANAIS στα ισπανικά Πυρηναία, ενώ σε λίγα χρόνια αναμένεται να ολοκληρωθούν και δύο νέοι ανιχνευτές του προγράμματος SABRE, ένας στο Γκραν Σάσο και ένας ακόμα σε εγκαταλειμμένο ορυχείο της Αυστραλίας.

Το πρόγραμμα SABRE θα χρησιμοποιήσει κρυστάλλους ιωδιούχου νατρίου με μικρότερα ποσοστά μόλυνσης από ιωδιούχο κάλιο -μερικά ισότοπα του καλίου είναι ραδιενεργά και παράγουν λάμψεις που περιπλέκουν την ανίχνευση.

Σε λίγα χρόνια, διαβεβαιώνουν οι σχεδιαστές των νέων πειραμάτων, θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν οι μυστηριώδεις λάμψεις στο DAMA προέρχονται όντως από σκοτεινή ύλη.

Αν η απάντηση είναι καταφατική, η επιστήμη θα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση ενός βασικού συστατικού του Σύμπαντος.

Αν όμως οι ελπίδες διαψευστούν, οι φυσικοί θα πρέπει να επιστρέψουν στο τετράγωνο ένα...

Sunday, April 3, 2016

«Αριστοτέλης, το 5ο στοιχείο». Η Χαλκιδική καλεί τους επισκέπτες της να περπατήσουν στα μονοπάτια του φιλοσόφου


«Αριστοτέλης, το 5ο στοιχείο». Η Χαλκιδική καλεί τους επισκέπτες της να περπατήσουν στα μονοπάτια του φιλοσόφου

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε: 
ARISTOTLE PHILOSOPHER


"Οφείλω στον πατέρα μου το ότι ζω και στο δάσκαλο μου το ότι έμαθα να ζω καλά" έχει πει ο Μέγας Αλέξανδρος για το δάσκαλό του, τον Αριστοτέλη και αυτό το στοιχείο του "ευ ζην" που εισήγαγε ο σημαντικότερος φιλόσοφος της αρχαιότητας αποτελεί την ουσία του νέου τουριστικού προϊόντος της Χαλκιδικής που παρουσιάστηκε υπό την ονομασία "Αριστοτέλης - το 5ο στοιχείο" σε διημερίδα στην Ιερισσό. Η διημερίδα που ξεκίνησε το Σάββατοαφορά τις νέες ευκαιρίες και προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης για τη Χαλκιδική, με αφορμή τα έτη 2016 και 2017 που ανακηρύχτηκαν επετειακά έτη Αριστοτέλη από την UNESCO.
"Η Χαλκιδική «μαθαίνει στους επισκέπτες της να έχουν αυτογνωσία και να ζουν καλά, επιτυγχάνοντας την ευδαιμονία», απολαμβάνοντας τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, (φωτιά, μέσα από την τοπική γαστρονομία, αέρας, μέσα από την επαφή με τη φύση, νερό μέσα από τη γνωριμία με τα μυστικά του αρχαίου βυθού και γη μέσα από το κρασί ή το τσίπουρο) και ανακαλύπτοντας το πέμπτο στοιχείο, το μυστήριο που καλείται ο κάθε επισκέπτης να ανακαλύψει από την επίσκεψή του στα Αρχαία Στάγειρα και το Πάρκο του Αριστοτέλη" επισήμανε η Σύμβουλος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Σοφία Μπουρνατζή, κατά την παρουσίαση του νέου αυτού τουριστικού προϊόντος.
Ως σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη του τουριστικού πλούτου της χώρας χαρακτήρισε τη συμπλήρωση φέτος 2.400 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου Έλληνα φιλοσόφου, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στις εργασίες της διημερίδας μέσω skype. Η ίδια τόνισε ότι το νέο τουριστικό προϊόν αναδεικνύει με επίκεντρο την πεμπτουσία του Αριστοτέλη, τις πολλαπλές θεματικές ταξιδιωτικές εμπειρίες που μπορούν να βιώσουν οι επισκέπτες όχι μόνο στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη αλλά και σε ολόκληρη τη Χαλκιδική.
Αναλύοντας το περιεχόμενο του νέου τουριστικού προϊόντος της Χαλκιδικής η κ. Μπουρνατζή εξήγησε ότι "οι πέντε εμπειρίες των πέντε στοιχείων του Αριστοτέλη γίνονται ένα μυστηριακό παιχνίδι όπου συμμετέχουν όλοι όσοι θα επισκεφθούν τη Χαλκιδική το 2016". Από το παιχνίδι αυτό, ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής θα επιβραβεύει τον επισκέπτη ο οποίος μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα αναδείξει με μια φωτογραφία ή ένα μήνυμα τη σημαντικότερη εμπειρία που αποκόμισε από την επίσκεψή του στη Χαλκιδική. Όλα τα παραπάνω θα συγκεντρώνονται σε μια βάση δεδομένων και οι καλύτερες φωτογραφίες ή τα καλύτερα μηνύματα θα επιβραβεύονται με προϊόντα και υπηρεσίες.
Το επόμενο χρονικό διάστημα, το εγχείρημα θα γνωστοποιηθεί στις επιχειρήσεις του τόπου προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα. Κεντρική θέση στην προσπάθεια κατέχει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας καθώς η γαστρονομία εκφράζει από μόνη της το στοιχείο της φωτιάς. Μέσω αυτού μπορούν να "δεθούν" τα προϊόντα της γης, το λάδι, οι ελιές, το μέλι, τα σιτηρά, το ψάρι, τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Έτσι σε επιλεγμένα εστιατόρια της Χαλκιδικής, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει αρχαίες Ελληνικές γεύσεις σε ένα «Αριστοτελικό μενού» που θα συμπεριλάβει υλικά, βότανα, κρασί και μέλι που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα την εποχή του Αριστοτέλη και καταγράφονται στα αρχαία κείμενα.
Από την άλλη πλευρά, στη Χαλκιδική με τις εξωτικές παραλίες και τους παραμυθένιους καταρράκτες της Βαρβάρας, κυριαρχεί το υγρό στοιχείο. Στο πλαίσιο αυτό θα ενταχθούν τα καταδυτικά κέντρα της περιοχής που προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα μυστικά του αρχαίου βυθού.
Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα της γης, εκεί κυριαρχεί το κρασί καθώς «λύνει το πνεύμα» και «βοηθά στην ευγλωττία», όπως έλεγε ο Αριστοτέλης. Ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το μοναδικό κρασί, το τσίπουρο και άλλα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και μοναδικής ποιότητας της Χαλκιδικιώτικης γης με επισκέψεις σε οινοποιεία και περιπάτους στους ατελείωτους ελαιώνες και αμπελώνες.
(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)