Monday, February 29, 2016

Alafrosimeiomata27.9.2012 Ετσι Εδειχναν την δύναμη τους πάνω στους τουρίστες οι φωστηρες του σοσιαλισμού .Το να κανεις απεργία για να υπερασπιστείς τα κακώς εννοούμενα δικαιώματα σου ειναι θέμα δικό σου ,αλλά όχι εμού που επισκεφτηκα την χώρα για να ιδώ και να μιλήσω με τα αδέλφια μου υστερα από χρόνια και που η απεργία καθηλωσε την εναεριο κυκλοφορία με συνέπεια την ταταλαιπωρία που προσφέρει μια υπερατλαντική πτήση. Κυριοι φάγατε ,λιγη σύνεση δεν βλάπτει. Είναι καιρός να προσφέρουν όλοι εκείνοι που καρπώθηκαν τον κόπο του ελληνικού λαού για να ξαναζήσει αυτός ο θαυμάσιος τόπος. Αν δε το κάνουν είναι επιλήσμονες των οφειλών τους προς την χώρα .....και οχι μόνο.- Κάποια πληροφορία λεει πως 180 κεφαλήνες συζητούν το ενδεχόμενο αναστήλωσης της προτομής του πρωθυπουργού του ΟΧΙ στην πόλη του Αργοστολιού,όχι βέβαια του παληού εκτρώματος πούχε στηθεί στην πλατεία. Υστερα απο όσα συνέβησαν στην μεταπολιτευτική περίοδο στη χώρα, μια τέτοια πράξη θάδινε ταυτότητα στην πόλη που στερήθηκε ιστορικά του Ηγέτη που η τύχη τόφερε να δοξάσει την πατρίδα την εποχή του 2ου παγκόσμιου πολέμου, ανεξάρύω και ιδέες. τητα απο πιστε - Παρατηρώντας απο πάγκο της παραλίας της πλούσιας σε φοικόδεντρα και γουλιά τον περίπατο των συμπολιτών που προτιμούν την θάλασσα απο την κεντρική πλατεία, η οποία κατέστη μόνο φαγάδικο ,λες και η κεφαλονιά στερείται γης και εξοχής,με ξένισε η περίεργη μετατόπιση των ιδεών σε πρωταγωνιστές που άφισαν ιστορία και όνομα στην αρισταλλαγές είναι το προ σε τέτοιο βαθμό που το π

Alafrosimeiomata27.9.2012                                                                                                                                                  Ετσι Εδειχναν την δύναμη τους πάνω στους τουρίστες οι φωστηρες του σοσιαλισμού .Το να κανεις απεργία  για να υπερασπιστείς τα κακώς εννοούμενα δικαιώματα σου ειναι θέμα δικό σου ,αλλά όχι εμού που επισκεφτηκα την χώρα για να ιδώ και να μιλήσω με τα αδέλφια μου υστερα από χρόνια και που η απεργία καθηλωσε την εναεριο κυκλοφορία με συνέπεια  την  ταταλαιπωρία που προσφέρει μια υπερατλαντική πτήση. Κυριοι φάγατε ,λιγη σύνεση δεν βλάπτει. Είναι καιρός να προσφέρουν όλοι εκείνοι που καρπώθηκαν τον κόπο του ελληνικού λαού για να ξαναζήσει αυτός ο θαυμάσιος τόπος.   Αν δε το κάνουν είναι επιλήσμονες των οφειλών τους προς την χώρα .....και οχι μόνο.-                                                                                                                                                                        Κάποια πληροφορία λεει πως 180 κεφαλήνες συζητούν  το ενδεχόμενο αναστήλωσης  της προτομής του πρωθυπουργού  του ΟΧΙ  στην πόλη του Αργοστολιού,όχι βέβαια του παληού εκτρώματος πούχε στηθεί στην πλατεία.                                                                                                                                                      Υστερα απο όσα συνέβησαν στην μεταπολιτευτική περίοδο στη χώρα, μια τέτοια πράξη θάδινε ταυτότητα στην πόλη που στερήθηκε  ιστορικά του Ηγέτη  που η τύχη τόφερε να  δοξάσει την πατρίδα την εποχή του 2ου παγκόσμιου πολέμου,  ανεξάρτητα απο  πιστεύω και ιδέες.  -                                                     Παρατηρώντας απο πάγκο της παραλίας  της πλούσιας σε φοικόδεντρα και γουλιά  τον περίπατο των συμπολιτών  που προτιμούν την θάλασσα απο την κεντρική πλατεία,  η οποία κατέστη μόνο φαγάδικο ,λες και η κεφαλονιά στερείται γης και εξοχής,με ξένισε η περίεργη μετατόπιση των ιδεών σε πρωταγωνιστές που άφισαν ιστορία και όνομα στην αριστερή  πασοκρατία,διερωτώμενος ,αν αυτές οι αλλαγές είναι το προσόν του Νεοέλληνα ψηφοφόρου . Οντως πίστεψα το ναί. -                                                    Το Αργοστόλι κατεκτήθη απο το αυτοκίνητο σε τέτοιο βαθμό που το πάρκιν είναι δυσεύρετο.Οντως το Ληξούρι είναι τοπος διακοπών και παραθερισμού. Λορνιον.

Saturday, February 27, 2016

Το Δολλαριο


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 27.02.2016 : 11:00 Nτόμινο ακυρώσεων σε τουριστικούς προορισμούς

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Nτόμινο ακυρώσεων σε τουριστικούς προορισμούς

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΝΗΣ
Aνδρες του Λιμενικού βοηθούν ένα μικρό παιδί να αποβιβαστεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Οι ροές είναι αμείωτες και ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται οι πρώτες επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Aμεσους κινδύνους για την εθνική οικονομία επιφυλάσσουν οι πιέσεις που δέχεται ο ελληνικός τουρισμός εξαιτίας των ανεξέλεγκτων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Ακυρώσεις κρατήσεων στα ξενοδοχεία και πτήσεων για την προσεχή σεζόν, αλλά και περικοπή δρομολογίων από εταιρείες κρουαζιέρας, αποτελούν τις πρώτες απτές επιπτώσεις σε νησιωτικούς προορισμούς που δέχονται υψηλές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Οι ξενοδόχοι έχουν προχωρήσει σε μείωση τιμών και προσφορών προκειμένου να τονώσουν την τουριστική ζήτηση. Παρά ταύτα επισημαίνουν τον κίνδυνο ότι, αν δεν αλλάξει η κατάσταση, θα υπάρχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στα έσοδα των τοπικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία αλλά και στην απασχόληση. Κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση της Τράπεζας Ελλάδας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης συμπεριέλαβε το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα ως έναν από τους αστάθμητους παράγοντες που θα επηρεάσουν την προσεχή σεζόν. Oπως σημείωσε, η αλληλεγγύη που δείχνει η πλειονότητα των κατοίκων των νησιών είναι μοναδική και σίγουρα βοηθάει πολύ την ενίσχυση της θετικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Oμως επισήμανε ότι δεν φτάνει αυτό. Η Πολιτεία, προσθέτει, πρέπει άμεσα να βρει λύσεις πραγματικές και εφαρμόσιμες. Συγκεκριμένα, πρέπει να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών αλλά και των τουριστικών προορισμών ώστε να μην αλλοιωθεί η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών των επιχειρήσεων. Hδη, συνέχισε, οι προορισμοί του ανατολικού Αιγαίου δέχονται πιέσεις, οι κρατήσεις λαμβάνουν τη μορφή τελευταίας στιγμής και οι προσπάθειες όλου του τουριστικού κόσμου έχουν ενταθεί προκειμένου να ενισχυθούν οι περιοχές αυτές.
Να σημειωθεί ότι κατά το 2015 ο τουρισμός είχε συμβολή έως 25% στο ΑΕΠ. Οι άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις άγγιξαν τα 14,2 δισ. ευρώ από τα 24,6 εκατ. ξένους τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα. Ο τουριστικός τομέας αύξησε πέρυσι κατά 6% τον όγκο απασχόλησης των μισθωτών. Οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014.
Επιπλέον, οι συνολικές εισφορές του τομέα προς το ΙΚΑ ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της Eνωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, ανέφερε στην «Κ» ότι η πτώση των κρατήσεων για τη φετινή σεζόν από κάποιες αγορές στο νησί φθάνει έως και 90%. Επίσης, τόνισε πως αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, ενδέχεται ο προορισμός να υποστεί μείωση της κίνησης από την Τουρκία –που αποτελεί βασική αγορά για τη Λέσβο– έως και 50%, και να περιορισθεί σε μονοψήφιο αριθμό ο αριθμός των προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων. Για το θέμα αυτό, με την επισήμανση ότι οι κρατήσεις καταρρέουν, η Ενωση έστειλε, χθες, επιστολή στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και σε άλλους συναρμόδιους υπουργούς, ζητώντας τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας. Μεταξύ των μέτρων που αναφέρονται είναι η μείωση κατά 50% του ΦΠΑ και άλλων επιβαρύνσεων καθώς και η άμεση δρομολόγηση του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ με την υιοθέτηση απλουστευμένων διαδικασιών και αύξηση του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.
Η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου, επισήμανε στην «Κ» ότι η μέση πτώση των κρατήσεων στο νησί ανέρχεται σε ποσοστό 36%. Η πτώση από Γερμανία φθάνει στο 19%, από τη Βρετανία στο 17%, από τη Σκανδιναβία στο 35%, από την Ολλανδία στο 42% και από την Πολωνία στο 65%. Εχουν καταγραφεί ακυρώσεις πτήσεων και κρατήσεων σε ξενοδοχεία, ενώ υπάρχει και αλλαγή δρομολογίων κρουαζιερόπλοιων για άλλους προορισμούς. Η αβεβαιότητα, όπως σημείωσε η κ. Σβύνου, ανατρέπει και τον σχεδιασμό των ξενοδόχων σε επίπεδο πρόσληψης προσωπικού. Αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς η Κως, λόγω των πολλών ξενοδοχειακών κλινών, δέχεται απασχολούμενους απ’ όλη την Ελλάδα.
Απογοητευτικά στοιχεία
Ως η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών προδιαγράφεται για τη Χίο η φετινή, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία υπογράμμισε ο πρόεδρος της Eνωσης Ξενοδόχων του προορισμού, Πέτρος Φεγγουδάκης.
Η πτώση των κρατήσεων φθάνει σε ποσοστό 60% ενώ έχουν διακοπεί και πτήσεις από προορισμούς όπως η Αυστρία, η Τσεχία και η Ολλανδία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Eνωσης Ξενοδόχων Σάμου, Κώστας Κυριαζής, τόνισε ότι η μέση πτώση των κρατήσεων στο νησί φθάνει σε ποσοστό 40%. Από τη βρετανική και τη γερμανική αγορά, η πτώση των κρατήσεων φθάνει σε ποσοστό 30%, από την ολλανδική σε ποσοστό 40%, από ανατολικές αγορές σε ποσοστό 60%, ενώ ακυρώθηκε μία πτήση από την Πολωνία. Οι ξενοδόχοι της Σάμου επιχειρούν να τονώσουν τη ζήτηση με προσφορές. Στο πλαίσιο αυτό, σε κάθε επαναλαμβανόμενο πελάτη κάνουν απευθείας προσφορές παρέχοντας δωρεάν ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο για κάθε επιπλέον άτομο που θα επισκεφθεί μαζί του το νησί.
Στο μεταξύ, το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, λόγω της συνολικής για τη χώρα πτώσης των κρατήσεων από αγορές όπως η γερμανική για τον λόγο αυτό, επηρεάζει και άλλες τουριστικές περιοχές, που δεν έχουν υψηλές ροές. Για παράδειγμα η Χαλκιδική, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Eνωσης Ξενοδόχων του προορισμού, Γρηγόρης Τάσιος, καταγράφει αυτήν τη στιγμή πτώση έως 20% των κρατήσεων από τη Γερμανία.

Monday, February 22, 2016

Thursday, February 18, 2016

EU Leaders Want Britain to Remain Member of Bloc

News / Europe

EU Leaders Want Britain to Remain Member of Bloc

British Prime Minister David Cameron, second right, speaks with European Council President Donald Tusk, second left, during a bilateral meeting on the sidelines of an EU summit in Brussels, Feb. 18, 2016.
British Prime Minister David Cameron, second right, speaks with European Council President Donald Tusk, second left, during a bilateral meeting on the sidelines of an EU summit in Brussels, Feb. 18, 2016.
VOA News
European leaders on Thursday began discussions about the future of Britain's European Union membership and the migrant crisis at the outset of a two-day summit in Brussels.
British Prime Minister David Cameron warned he was not prepared to take a deal that did not meet his country’s needs.
“I will be battling for Britain. If we can get a good deal, I will take that deal," he said. "But I will not take a deal that does not meet what we need. I think it is much more important to get this right than to do anything in a rush. But with goodwill, with hard work, we can get a better deal for Britain."
German Chancellor Angela Merkel said after a meeting with her French counterpart, Francois Hollande, ahead of the summit that her country was ready to do everything it could to create the conditions for Britain to remain in the EU.
But Hollande made clear that any accommodation of British demands must not undermine the 28-member bloc.  
Earlier, EU leaders expressed interest in ensuring that Britain remains a member of the bloc.
European Commission President Jean-Claude Juncker said he was “quite confident” that Britain would remain a "constructive and active member” of the union.
European Parliament President Martin Schultz said that "together we are stronger, and we will work constructively to ensure that what is agreed is actually put into legislative form in the European Union."
Cameron has four key demands: welfare restrictions to curb immigration; safeguards for Britain, which does not use the euro currency; increasing EU competitiveness; and clarification that Britain is not formally obligated to work toward a closer union with its European partners.
Also during the summit, EU leaders will discuss ways to deal with the worst migrant and refugee crisis the continent has faced since World War II.

EU blasts Austria's refugee cap as 'unlawful'

REFUGEES

EU blasts Austria's refugee cap as 'unlawful'

The EU's Migration Commissioner has denounced Austria's plan to limit asylum requests, calling it "incompatible" with international law. Austrian officials have defended their decision, saying it is for Europe.
Migrants walk towards the Austrian border after resting in a makeshift camp
Austria's latest decision to impose a ceiling on asylum requests could violate European Union laws, warned EU Migration Commissioner Dimitris Avramopoulos in a letter to Vienna on Thursday.
"Such a policy would be plainly incompatible with Austria's obligations under European and international law," Avramopoulos wrote in the letter to Austrian Interior Minister Johanna Mikl-Leitner.
"Austria has a legal obligation to accept any asylum application that is made on its territory or at its border," Avramopoulos added, citing the Geneva Convention and the European Convention of Human Rights.
He also criticized Vienna's plan to give entry rights for refugees who wish to continue through Austria into Germany. "A wish to transit through an EU member state in order to apply for asylum in another member state is not an acceptable reason for granting entry," Avramopoulos wrote.
Late on Wednesday, the Austrian government announced its decision to let no more than 3,200 migrants in per day, starting on Friday. There will also be a daily limit of 80 asylum claims.
 
Watch video02:37

Austria to impose limits on asylum seekers

'We have to act now'
Despite EU criticism,Austrian Interior Minister Mikl-Leitner announced on Thursday that the caps would continue.
"We will ... begin tomorrow as planned," Mikl-Leitner said in a statement.
The new measures seek not only to stem the flow of migrants, but also to reduce the rise of anti-foreigner sentiments, Mikl-Leitner said in an interview with news agency DPA.
"We have to act now, otherwise nationalists will get the upper hand," the center-right politician said. "These measures are not against Europe, but for Europe."
Mikl-Leitner also said a similar quota system had already been established on Germany's southern border with Austria.
"We don't understand the astonishment about our step. Germany has been doing this for months," she said.
Germany has imposed limits which allow only 50 people per hour and 6,000 per day to enter the country.
At the height of the refugee influx, this policy led to massive backups in Austria where 15,000 to 18,000 people at a time were left waiting to enter Germany, Mikl-Leitner said.
rs/kms (AP, AFP, dpa, Reuters)

Tuesday, February 16, 2016

Επαναστατική μέθοδος: Θεραπεύτηκαν 9 στους 10 ασθενείς με λευχαιμία

http://tvxs.gr/news/kosmos/epanastatiki-methodos-therapeytikan-9-stoys-10-astheneis-me-leyxaimia

Μια «εν δυνάμει επαναστατική», όπως όλα δείχνουν, μέθοδο θεραπείας για την καταπολέμηση του καρκίνου ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους κατέγραψαν πλήρη εξαφάνιση συμπτωμάτων σε 9 από τους 10 ασθενείς με λευχαιμία τελικού σταδίου.

Σύμφωνα με το Sky News, το οποίο έχει κάνει την είδηση πρώτο θέμα,Αμερικανοί επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά τους «εκτελεστές» του ανοσοποιητικού συστήματος (τα T-κύτταρα), έτσι ώστε να επιτεθούν, με τη σειρά τους, στα καρκινικά κύτταρα.
Οι επιστήμονες εφάρμοσαν τη μέθοδό τους σε εθελοντές ασθενείς με λευχαιμία που είχαν προσδόκιμο ζωής από δύο έως πέντε μήνες, βρίσκονταν δηλαδή σε τελικό στάδιο και διαπίστωσαν ότι 9 από τους 10 είδαν τα συμπτώματά τους να εξαφανίζονται πλήρως.
Συγχρόνως, 4 στους 5 ασθενείς με άλλες μορφές καρκίνου του αίματος ανταποκρίθηκαν και αυτοί θετικά στη θεραπεία: Ένας στους δύο έπαψε να εμφανίζει οποιοδήποτε σύμπτωμα της ασθένειας.
Στη θεραπεία τροποποιημένων κυττάρων υποβλήθηκαν 35 ασθενείς με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (ALL).
H έκπληξη
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, που διεξήχθη από το Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο στο Σιάτλ των ΗΠΑ Fred Hutschinson, κάνουν το γύρο του κόσμου, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να διδάξουν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος πώς να επιτίθενται σε μεταστατικούς όγκους. 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Στάνλεϊ Ρίντελ πάντως κάνει λόγο για  έκπληξη. «Για να είμαστε ειλικρινείς, κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο στην ιατρική, καθώς υπήρξε  ανταπόκριση στη θεραπεία ασθενών με πολύ προχωρημένο καρκίνο», τόνισε. 
Ο καθηγητής Ρίντελ ελπίζει η θεραπεία να είναι εξίσου αποτελεσματική και σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνους με συμπαγείς όγκους, κάτι που ωστόσο, χαρακτήρισε ως πρόκληση.
Μερικές φορές, το «αμυντικό σύστημα» του οργανισμού δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία βρίσκουν «πρωτότυπους τρόπους» για να συγκαλύψουν την ταυτότητά τους.

Thursday, February 4, 2016

Λίστα Μπόργιανς: Συνταξιούχοι - «κροίσοι» με εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό

Λίστα Μπόργιανς: Συνταξιούχοι - «κροίσοι» με εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18:17 |
Λίστα Μπόργιανς: Συνταξιούχοι - «κροίσοι» με εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό
      
Αδήλωτες καταθέσεις που αποκαλύπτουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή μέσω τραπεζών στο εξωτερικό, προκύπτει από τους ελέγχους που διενεργεί η ομάδα των οικονομικών εισαγγελέων.

Οι έλεγχοι που συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς κυρίως για τη λίστα Μπόγιαρνς, που έφτασε στη χώρα μας από το κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας, οδηγεί τους εισαγγελείς σε νέες κλήσεις υπόπτων.

Οι περισσότεροι, όπως προκύπτει από τις συνεχιζόμενες έρευνες για την εν λόγω λίστα που περιλαμβάνει καταθέτες της ελβετικής τράπεζας Ubs, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, δικηγόροι, γιατροί αλλά και δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι με υψηλές καταθέσεις που ξεπερνούν τα δύο η τρία εκατ. ευρώ.

Το κλιμάκιο των εισαγγελέων ( Iωάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη, Γιώργος Καλούδης, Χρ. Ντζούρας που δουλεύουν υπό την εποπτεία του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παν. Αθανασίου) καλούν τους ελεγχόμενους σε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για ποινικά αδικήματα όπως φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ενδεικτικά ορισμένες περιπτώσεις από τη λίστα Μπόγιαρνς.


Εμπορος ετοίμων ενδυμάτων δήλωνε την 12ετία εισοδήματα ύψους 838.000 ευρώ και είχε στην UBS 5.300.000 ευρώ

Πολιτικός μηχανικός δήλωνε εισοδήματα 2,5 εκ ευρώ και είχε καταθέσεις 6,5 εκ ευρώ

Συνταξιούχος δήλωνε 477.000 και είχε έξω καταθέσεις 1,9 εκ ευρώ

Δημόσιος υπάλληλος με εισοδήματα την 12ετία 813.000 ευρώ είχε καταθέσεις 2,7 εκ ευρώ

Συνταξιούχος με 1.150.000 είχε καταθέσεις 5,2 εκατομμυρίων

Γιατρός με δηλωθέντα εισοδήματα 1,5 εκατ. Είχε “οικονομίες” 5,5 εκ. ευρώ

Δικηγόρος με δηλωθέντα εισοδήματα 800.000 είχε στην UBS 3,5 εκατ. ευρώ

Φορολογούμενος που σήμερα δηλώνει ανεπάγγελτος δήλωνε την 12ετία 1,8 εκατ. ευρώ είχε καταθέσεις 7 εκατ. ευρώ

Συνταξιούχος με δηλωθέντα εισοδήματα την 12ετία 1,1 εκατ ευρώ είχε στην Ελβετία 2,5 εκ. ευρω.

Monday, February 1, 2016

«Ορίζοντες Τζουμέρκων»- δύο αδέλφια δημιούργησαν ένα πολυβραβευμένο αλπικό σαλέ στα Τζουμέρκα

«Ορίζοντες Τζουμέρκων»- δύο αδέλφια δημιούργησαν ένα πολυβραβευμένο αλπικό σαλέ στα Τζουμέρκα

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε: 
RO
Εκτύπωση
Στον δρόμο που ενώνει τα Πράμαντα με τους Μελισσουργούς ταμπέλες αριστερά και δεξιά της ασφάλτου σε καθοδηγούν προς διάφορα καταλύματα- ένα από αυτά είναι οι«Ορίζοντες Τζουμέρκων», μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα 12 δωματίων και 5 αστέρων που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο του 2012. Τα δύο τελευταία χρόνια οι «Ορίζοντες» έχουν βραβευτεί από το Trip Advisor- μια φυσιολογική εξέλιξη μετά από τον ορυμαγδό αποθεωτικών σχολίων που αφήνουν επισκέπτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Πίσω από το εγχείρημα της δημιουργίας των «Οριζόντων», δύο τριαντάρηδες, αδέλφια από την Άρτα, ο Βασίλης και ο Βαγγέλης Σταμάτης- απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ ο πρώτος και μαθηματικός ο δεύτερος. Η πρώτη εντύπωση επιβεβαιώνει την αποδοχή του πρότζεκτ που από κοινού ανέλαβαν- ένα μινιμάλ, απέριττα κομψό κτίριο που συντίθεται από πέτρα, γυαλί και ξύλο, μέσα σε πυκνό δάσος από έλατο στους πρόποδες της Στρογγούλας (κορυφή των Τζουμέρκων).
Διαβάστε επίσης
default
Αφήνουν την αίσθηση ότι αναπαυτικά καθισμένος βρίσκεσαι, εντούτοις, στην καρδιά του βουνού. «Η περιοχή μας είναι οικεία- η μητέρα μάς κατάγεται από τους Μελισσουργούς και εμείς ανεβαίναμε τα καλοκαίρια από την Άρτα, τα έχουμε περπατήσει και εξερευνήσει από παιδιά αυτά τα βουνά. Το φυσικό περιβάλλον, η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής μας σαγήνεψε από τότε, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των αναμνήσεων της παιδικής μας ηλικίας- ώστε όταν μας δόθηκε η ευκαιρία επενδύσαμε εδώ, αναλαμβάνοντας και το ανάλογο ρίσκο γιατί είναι μια περιοχή μη προβεβλημένη και με αρκετά, τότε, προβλήματα υποδομών», μου λέει ο Βασίλης.
«Βρισκόμαστε στο “Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου”, μια περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura, σπάνιου φυσικού κάλλους. Το ξενοδοχείο είναι κτισμένο σε μεγάλο υψόμετρο, στα 1.000 μέτρα αλλά έχει εύκολη οδική πρόσβαση και το συγκεκριμένο σημείο έχει μεγάλο, περιμετρικό σχεδόν άνοιγμα και θέα στα Τζουμέρκα και όλη την οροσειρά της νότιας Πίνδου, μέχρι το Περιστέρι και το Μιτσικέλι στα Γιάννενα».
ori
Φαίνεται άψογα ενταγμένο μέσα στο γύρω δάσος.
Είμαστε, όντως, στην αρχή ενός αιωνόβιου δάσους από έλατα και κέδρους. Όσο ανεβαίνεις υψόμετρο η βλάστηση γίνεται ελατόφυτη, ενώ στα ρέματα και τους καταρράκτες υπάρχουν πλατάνια. Μετά τα 1.600 μέτρα ξεκινά η αλπική ζώνη, γυμνή ή με ποώδη βλάστηση.
Mε ποιες παραμέτρους σχεδιάσατε;
Θέλαμε ένα κτίριο αρμονικά «δεμένο» με το φυσικό περιβάλλον, που δεν θα εμφανίζει μεγάλους όγκους. Η αρχιτεκτονική του είναι μοντέρνα αλλά στηριχτήκαμε σε υλικά της φύσης- πέτρα, γυαλί και ξύλο σε διάφορους συνδυασμούς. Οι τζαμαρίες έχουν μεγάλα ανοίγματα, χρησιμοποιήσαμε πέτρα στο χρώμα της ώχρας, όπως είναι και το έδαφος εδώ, ενώ όλα τα εμφανή σημεία που είχαμε τη δυνατότητα, εσωτερικά και εξωτερικά, καλύφθηκαν με ξύλο. Και προσέξαμε ιδιαίτερα το ενεργειακό αποτύπωμα της επιχείρησης- εφαρμόζουμε πράσινες πολιτικές βάση των αυστηρότερων προδιαγραφών για να έχουμε τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επίπτωση.
oooookkkk

Πόσο απαιτητικό τεχνικά ήταν το πρότζεκτ;

Πολύ. Απαίτησε εξειδικευμένες γνώσεις και τον συνυπολογισμό όλων των παραμέτρων του τόπου- έπρεπε στο υψόμετρο που βρισκόμαστε και «ανοιχτοί» στον καιρό πανταχόθεν να ληφθούν υπόψη και ακραίες καιρικές συνθήκες. Αλλιώς δεν μπορείς εδώ πάνω να ανταπεξέλθεις στα φαινόμενα- δώσαμε λοιπόν προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Ποιες είναι οι παροχές και ποια είναι η λειτουργία του ξενοδοχείου;

Έχουμε δωμάτια οικογενειακά, δίκλινα και τρίκλινα, ενώ όλο το χρόνο λειτουργεί καφέ- μπαρ και ξεχωριστό εστιατόριο. Δίνουμε μεγάλη προσοχή στην κουζίνα μας και τις «πρώτες ύλες» που χρησιμοποιούμε και το προσωπικό που απασχολούμε μπορεί να φτάσει ανά περιόδους και τα 15- 16 άτομα. Προσπαθούμε να κρατούμε το επίπεδο των παροχών μας υψηλό και τις τιμές αντιστρόφως ανάλογες... Αρχικά κυρίως έρχονταν Έλληνες, σταδιακά όμως αυξάνονται και οι ξένοι επισκέπτες.
thea
Οι ξένοι πως ανακαλύπτουν μια περιοχή που καλά καλά δεν είναι γνωστή στο ελληνικό κοινό;
Το ίντερνετ μας έχει βοηθήσει πολύ. Πλέον οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε υλικό που αφορά την περιοχή, φωτογραφίες, πληροφορίες κάθε είδους. Εντυπωσιάζονται από το φυσικό περιβάλλον, φεύγουν ικανοποιημένοι από τα καταλύματα και το φαγητό και όταν γυρνούν στην πατρίδα τους μιλούν στον περίγυρό τους με τα καλύτερα λόγια. Μας το λένε οι επόμενοι- το διαδίκτυο και αυτά τα «κοινωνικά δίκτυα» είναι η καλύτερη μας διαφήμιση.
Γιατί οι tour operators δε «δουλεύουν» την περιοχή των Τζουμέρκων;
Μάλλον γιατί ασχολούνται με τον μαζικό τουρισμό- επιλέγουν περιοχές με πολύ περισσότερα καταλύματα γιατί διαχειρίζονται γκρουπ μεγάλων αριθμών. Η δική μας επισκεψιμότητα είναι πιο επιλεκτική και στοχευμένη.
Τι τουριστικό προϊόν θέλετε λοιπόν να διαμορφώσετε;
Ήπιο, επικεντρωμένο στις ιδιαιτερότητές μας αλλά και προς μια μεγάλη γκάμα ταξιδιωτών- από τους ανθρώπους που απλώς θέλουν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν βατές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα στο δάσος, έως όσους αγαπούν το ράφτιγκ ή χειμερινά σπορ, όπως το αλπικό σκι και η παγοαναρρίχηση. Στα Τζουμέρκα υπάρχουν παγετώνες που κρατάνε το χιόνι μέχρι σχεδόν τα τέλη του καλοκαιριού, παραδοσιακοί οικισμοί και παλιά μοναστήρια με ξεχωριστή αρχιτεκτονική, όπως η Μονή Κυπήνας που είναι σκαλισμένη στο βράχο.

Προσπαθείτε οι επαγγελματίες της περιοχής να την προωθήσετε τουριστικά;

Πρόσφατα συστάθηκε σύλλογος από τις επιχειρήσεις που άπτονται του τουριστικού προϊόντος, με διττό ρόλο: την προώθηση του ιδιαίτερου τουριστικού προϊόντος «Τζουμέρκα» και την καλύτερη συνεργασία με Δήμο, Περιφέρεια και κρατικές υπηρεσίες για τη βελτιστοποίηση των υποδομών μας. Πολύ σύντομα θα εκδοθεί, σε ελληνική και αγγλόφωνη βερσιόν, τουριστικός χάρτης της περιοχής όπου θα περιλαμβάνεται η γεωφυσιολογία της, η ιστορία, τα αξιοθέατα και τα σημεία φυσικού κάλλους, τα μονοπάτια, οι προσβάσεις και οι υποδομές ανά χωριό. Όλες αυτές οι πληροφορίες και η ψηφιοποιημένη εκδοχή του χάρτη θα «ανέβουν» και στον παγκόσμιο ιστό σε σάιτ που ετοιμάζουμε. Και προσπαθούμε να βρούμε χρηματοδότηση για να επεκτείνουμε το υπάρχον δίκτυο μονοπατιών, αν και οι φίλοι που διαχειρίζονται τα καταφύγια έχουν ήδη κάνει εξαιρετική δουλειά για τον καθαρισμό και την σήμανσή τους.

Η Εγνατία πόσο βοήθησε την περιοχή; 
Πολύ- γιατί αυξήθηκε κατακόρυφα η κίνηση από τη βόρεια Ελλάδα. Η διαδρομή Γιάννενα- Θεσσαλονίκη είναι δυόμιση ώρες πλέον. Περιμένουμε την ολοκλήρωση της Ολυμπίας και της Ιονίας Οδού, ώστε να διευκολυνθεί και η πρόσβαση από την Αθήνα, τα κεντρικά και νότια της χώρας. Στο σχεδιασμό είναι και η δημιουργία ενός κάθετου άξονα στην Ιονία προς την περιοχή μας, που όταν πραγματοποιηθεί θα ελαχιστοποιήσει την απόσταση από τα αστικά κέντρα. Λίγα χιλιόμετρα επαρχιακού δρόμου για να φτάσεις στην καρδιά της Πίνδου, δεν αποφεύγονται.