Thursday, April 30, 2015

Telegraph: Ο Τσίπρας... Χριστός, ο Λαφαζάνης και το «σχίσμα»

ΕΚΤΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Telegraph: Ο Τσίπρας... Χριστός, ο Λαφαζάνης και το «σχίσμα»

Σαν τον... Χριστό εμφανίζει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σκίτσο με τη λεζάντα «Τσίπρους Christ» που συνοδεύει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, στο οποίο επαναφέρει σενάρια περί «σχίσματος» και χαρακτηρίζει τον υπουργό Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη... «ταραξία».

Telegraph: Ο Τσίπρας... Χριστός, ο Λαφαζάνης και το «σχίσμα»
Το δημοσίευμα με τίτλο «Δεν θα παραδοθούμε: Ο ταραχοποιός Έλληνας υπουργός απειλεί την Ευρώπη με νέο σχίσμα» αντλεί την έμπνευσή του από πρόσφατο άρθρο του κ. Λαφαζάνη σε ελληνικό περιοδικό, στο οποίο κάνει λόγο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
«Οι ελπίδες που προέκυψαν από την ανανέωση της διαπραγματευτικής ομάδας της Ελλάδας ότι θα σπάσουν το αδιέξοδο των τελευταίων δύο μηνών με τους δανειστές, δέχθηκαν νέο χτύπημα από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη που δεσμεύτηκε πως η χώρα του δεν πρόκειται να παραδοθεί στους δανειστές της».
«Η παρέμβασή του έρχεται εν μέσω των ελπίδων που δημιουργήθηκαν στην Αθήνα ότι είναι πιο κοντά σε μια συμφωνία με τους δανειστές που συνίσταται σε μεταρρυθμίσεις και παροχή χρημάτων προς τη χώρα που πλησιάζει στην πτώχευση», τονίζει το δημοσίευμα.
«Στην Αθήνα, ήδη, υπάρχει μια νέα ομάδα διαπραγμάτευσης υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αν και ο Βαρουτφάκης επιμένει πως είναι αυτός που δίνει τον τόνο. Ένας υπουργός που εκνευρίζει τις Βρυξέλλες, αλλά και τους αναρχικούς στα Εξάρχεια», σημειώνει.
«Την ίδια στιγμή, τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ δείχνουν πως συνεχίζεται η εκροή τραπεζικών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Μπορεί ο ρυθμός να έχει μειωθεί, αλλά δεν περνάει απαρατήρητο ότι τον Μάρτιο έκαναν φτερά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Και μέσα σε όλα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε νέο μήνυμα προς την Ελλάδα ότι θα χρειαστεί νέα δάνεια και ότι δεν μπορεί να τζογάρει με την ΕΚΤ», υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.  ethnos

Η ‘διάλεξη’ Βαρουφάκη που κάλμαρε τους αναρχικούς


Η ‘διάλεξη’ Βαρουφάκη που κάλμαρε τους αναρχικούς  ETHNOS

Με μια... διάλεξη περί ανεργίας και οικονομίας έληξε το δύσκολο βράδυ του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στα Εξάρχεια, όπου ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε στο εστιατόριο που γευμάτιζε με πρόθεση να τον προπηλακίσει.

Η ‘διάλεξη’ Βαρουφάκη που κάλμαρε τους αναρχικούς
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν στο «Εθνος» ότι ο υπουργός Οικονομικών εισήλθε στο μαγαζί μαζί με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου κατά τις 11.30 το βράδυ. Είχε σταθμεύσει τη μηχανή του έξω από το εστιατόριο στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου και η παρουσία του δεν πέρασε απαρατήρητη από τους αντιεξουσιαστές, οι οποίοι κατευθύνθηκαν στην πλατεία των Εξαρχείων και επέστρεψαν μισή ώρα μετά με... ενισχύσεις.
«Καθώς γευματίζαμε σε διπλανό τραπέζι από τον κ. Βαρουφάκη, είδαμε 30-40 κουκουλοφόρους να μπαίνουν στο μαγαζί και να κινούνται απειλητικά προς το μέρος του υπουργού. Φώναζαν "φύγε από τα Εξάρχεια, δεν έχεις καμία δουλειά εδώ", ενώ ένα άτομο πήρε ένα γυάλινο μπουκάλι νερού και το πέταξε με δύναμη στον τοίχο. Διαφορετικό άτομο πήρε από το τραπέζι ένα ποτήρι και το πέταξε με δύναμη στο έδαφος», αναφέρει θαμώνας του εστιατορίου.
Μάλιστα, κάποιοι από τους πελάτες του εστιατορίου αντέδρασαν στις απειλητικές διαθέσεις των αντιεξουσιαστών και ζήτησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ωστόσο, οι αντιεξουσιαστές δεν λογάριασαν τη γνώμη κανενός και συνέχισαν την επίθεσή τους σε βάρος του υπουργού.
Η ‘διάλεξη’ Βαρουφάκη που κάλμαρε τους αναρχικούς
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου, αλλά και τη μαρτυρία του κ. Βαρουφάκη, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν με την άμεση αντίδραση της Δανάης Στράτου, η οποία όταν είδε τους κουκουλοφόρους σηκώθηκε από το τραπέζι και έσφιξε στην αγκαλιά της τον σύντροφό της, σε μια προσπάθεια να τον προστατεύσει. «Οι αντιεξουσιαστές αιφνιδιάστηκαν από αυτή την κίνηση, η οποία έκοψε την ορμή τους, αλλά η κ. Στράτου ήταν εμφανώς τρομοκρατημένη», λέει αυτόπτης μάρτυρας.
Η άνανδρη επίθεση από 40 κουκουλοφόρους που δέχθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε ακόμη μία φορά το ταμπεραμέντο του. Δεν έχασε ούτε λεπτό την ψυχραιμία του και κάλεσε τους «θυμωμένους νεαρούς» -όπως τους χαρακτήρισε αργότερα- σε διάλογο, προκαλώντας τους είτε να τον χτυπήσουν, είτε να συζητήσουν μαζί του.
Το τραπέζι στο οποίο καθόταν ο Γ. Βαρουφάκης με τη σύζυγό του όταν δέχθηκε τον προπηλακισμό.
Το τραπέζι στο οποίο καθόταν ο Γ. Βαρουφάκης με τη σύζυγό του όταν δέχθηκε τον προπηλακισμό.
Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος των κουκουλοφόρων δεν ήταν ο τραυματισμός τους, καθώς αν ήθελαν να τον κάνουν, είχαν την ευκαιρία και τη συντριπτική «αριθμητική» υπεροχή. «Εκτιμώ ότι στόχος τους ήταν να με οδηγήσουν σε άτακτη φυγή με ελαφρά, εξευτελιστικά χτυπήματα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου αναφέρει ότι αν οι κουκουλοφόροι ήθελαν να τον χτυπήσουν, θα μπορούσαν να το πράξουν.
Αναστάτωση στη γειτονιά
Το μενού του εστιατορίου «Γιάντες» της οδού Βαλτετσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεύμα του υπ. Οικονομικών και της συζύγου του δεν ξεπέρασε τα 45 ευρώ
Το μενού του εστιατορίου «Γιάντες» της οδού Βαλτετσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεύμα του υπ. Οικονομικών και της συζύγου του δεν ξεπέρασε τα 45 ευρώ
Το περιστατικό διήρκεσε περίπου δύο λεπτά και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους πελάτες του καταστήματος, αλλά και στη γειτονιά. Οι θαμώνες αποχώρησαν μετά τη λήξη του συμβάντος, ενώ ο κ. Βαρουφάκης έπραξε το ίδιο λίγο αργότερα και αφού είχαν ηρεμήσει τα πνεύματα. Μολονότι έξω από το μαγαζί τον περίμεναν και πάλι άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι οποίοι τον προσέγγισαν εκ νέου και τον «προειδοποίησαν» να μην ξαναπατήσει στα Εξάρχεια, ο υπουργός Οικονομικών έσβησε τη μηχανή του, έβγαλε το κράνος του και ξεκίνησε και πάλι τον διάλογο μαζί τους. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν στο «Εθνος» ότι και ο κ. Βαρουφάκης κατάφερε και πάλι να ηρεμήσει τα πνεύματα και να συζητήσει με τους αντιεξουσιαστές, ενώ καταλυτική ήταν η επέμβαση των κατοίκων.
Οι αντιεξουσιαστές αποχώρησαν και ο Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε να δίνει μίνι διάλεξη στους 60 πολίτες που τον «βομβάρδισαν» με δύσκολες ερωτήσεις για την οικονομία και την ανεργία.
Τελικά, ο κ. Βαρουφάκης ανέβηκε στη μηχανή του και αποχώρησε με τη σύντροφό του έχοντας αποφύγει ένα εν δυνάμει βίαιο επεισόδιο... Οπως δήλωσε ο υπουργός, θα ξαναπάει στα Εξάρχεια, τα οποία δεν είναι άβατο. Την επίθεση καταδίκασαν απερίφραστα όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
ΕΛ.ΑΣ.
Διακριτικά τα μέτρα φύλαξης
Κύκλοι από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζουν ότι όλα τα μέλη της κυβέρνησης φυλάσσονται από την αστυνομία και έχουν συνοδεία. Ορισμένοι, ωστόσο, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης έχουν ζητήσει να μην έχουν δίπλα τους αστυνομικούς-σωματοφύλακες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν λαμβάνει μέτρα προφύλαξης.
Στην περίπτωση του κ. Βαρουφάκη, η αστυνομία γνώριζε την παρουσία του στα Εξάρχεια και είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης επέστρεψε σπίτι του, έχοντας αστυνομική φρούρηση. Οταν αποφάσισε να γευματίσει στα Εξάρχεια, ζήτησε από τους αστυνομικούς να μην τον ακολουθήσουν, όμως, υπήρχε εντολή για εναλλακτικά μέτρα φύλαξης.
Η επίθεση που δέχθηκε ο κ. Βαρουφάκης, επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα φύλαξης των κυβερνητικών στελεχών. Μέχρι και χθες, δεν υπήρξε τροποποίηση στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον υπ. Οικονομικών, ωστόσο δεν αποκλείεται να γίνει .
Μαρία Ψαρά - Λευτέρης Μπιντέλας
Διαβάστε ακόμη:

Ποτάμι: Εικόνα από το μέλλον το σοκ που έζησαν οι συνταξιούχοι

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ποτάμι: Εικόνα από το μέλλον το σοκ που έζησαν οι συνταξιούχοι

Εικόνα από το μέλλον είναι το σοκ που έζησαν οι συνταξιούχοι περιμένοντας να καταβληθούν αυτές τις μέρες οι συντάξεις τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, ενώ επικρίνει την κυβέρνηση για επιβολή πρόσθετων φόρων.

Ποτάμι: Εικόνα από το μέλλον το σοκ που έζησαν οι συνταξιούχοι
Στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι, αφού υπογραμμίζει ότι είναι εικόνα από το μέλλον το σοκ που έζησαν οι συνταξιούχοι περιμένοντας να καταβληθούν αυτές τις μέρες οι συντάξεις τους, τονίζει:

«Για να μην την ζήσουμε πρέπει η κυβέρνηση να αλλάξει μυαλά. Μέχρι σήμερα σπατάλησε πολύτιμο χρόνο σε κομματικές φανφάρες και επικοινωνιακά τρικ και τώρα τρέχει και παρακαλεί για μια μικρή έστω συμφωνία που θα αποτρέψει την καθολική στάση πληρωμών».
Το Ποτάμι, στην ανακοίνωσή του, κάνει, επίσης, λόγο για πανικό, μέσα στον οποίο οι προεκλογικές υποσχέσεις και το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης πάνε βέβαια περίπατο.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ πέρασαν κιόλας από το "σκίζω τα μνημόνια και καταργώ τους μνημονιακούς νόμους με μια πράξη" στην "ήπια λιτότητα". Στη γνωστή παλιά συνταγή των πρόσθετων φόρων. Την ίδια πολιτική δηλαδή που ακολούθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

'Ναι' σε συμφωνία - 'Οχι' δημοψήφισμα

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ GPO ΓΙΑ ΤΟ MEGA

'Ναι' σε συμφωνία - 'Οχι' δημοψήφισμα

Να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και όχι ρήξη επιθυμεί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, ενώ απορρίπτει τόσο το δημοψήφισμα αλλά και τις πρόωρες εκλογές σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας.

'Ναι' σε συμφωνία - 'Οχι' δημοψήφισμα
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για το Mega, έξι στους δέκα πολίτες τάσσονται κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος για να επικυρώσει ο λαός τη συμφωνία με τους δανειστές, στην περίπτωση που αυτή επιτευχθεί, ενώ επτά στους δέκα πολίτες λένε «όχι» σε εκλογές σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι πάση θυσία πρέπει η χώρα να μείνει στην Ευρωζώνη, αν και σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση όσοι δηλώνουν «όχι» από το 19,9% σήμερα φτάνουν στο 22,8%. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 66,2% λέει ναι στην Ευρωζώνη πάση θυσία, ενώ το 31,4% απαντά «όχι».
Στο ερώτημα εάν οι πολίτες συμφωνούν ή διαφωνούν με τη στρατηγική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, σχεδόν έξι στους δέκα ερωτώμενους απαντούν «ναι» πως συμφωνούν. Ωστόσο, μειωμένη σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο καταγράφεται η αποδοχή από τους πολίτες της στρατηγικής που ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αφού με αυτή δηλώνουν ότι συμφωνούν και μάλλον συμφωνούν ποσοστό 58,3% των ερωτηθέντων, από 90,3%. Πάντως, μοιρασμένες καταγράφονται οι γνώμες των πολιτών σε σχέση με το αν πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, καθώς το 49,4% απαντά «ναι» και το 48,9% «όχι».
Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να διατηρεί σχεδόν αμετάβλητο το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές του Ιανουαρίου, συγκεντρώνοντας 36,5%, η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 22%, κατά περίπου 6% μειωμένη από τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου. Τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με 6,5% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 5% και το ΠΑΣΟΚ με 4%.
Σε επίπεδο αρχηγών την υψηλότερη δημοτικότητα, με 63,9% θετικές κρίσεις, καταγράφει ο Αλέξης Τσίπρας και ακολουθούν ο Πάνος Καμμένος με 41% θετικές κρίσεις, ο Σταύρος Θεοδωράκης με 39%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 32,5%, ο Αντώνης Σαμαράς με 28,1% και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 20,1%.
Μοιρασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες σε ό,τι αφορά την αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης στους τομείς της υγείας και της ασφάλειας, ενώ οι αρνητικές κρίσεις υπερτερούν κατά πολύ των θετικών σε ό,τι αφορά την αποτίμηση του κυβερνητικού έργου στον τομέα της παιδείας.
Συγκεκριμένα το 44,1% αποτιμά θετικά την υγεία, αρνητικά το 43,2%, στην ασφάλεια το 45% είναι αρνητικό και θετικά το 42,9%, ενώ στα θέματα της παιδείας το 53,7% εκφράζει αρνητική άποψη και το 28,2% θετική.
Για τον Ξηρό
Μόνο δύο στους δέκα εμφανίζονται σύμφωνοι με τον νόμο που δίνει τη δυνατότητα στον Σάββα Ξηρό να συνεχίσει να εκτίει την ποινή του στο σπίτι του.
Στον αντίποδα, σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες διατυπώνουν συμφωνία με την απόφαση της κυβέρνησης να εκκενώσει η Αστυνομία την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών από τους καταληψίες, με το 73,8% εξ αυτών, πάντως, να θεωρούν πως η απόφαση αυτή ελήφθη με καθυστέρηση.
Θετικά αποτιμούν τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης μόλις τρεις στους δέκα πολίτες.
Η πανελλαδική έρευνα της GPO για το Mega διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων, στο διάστημα από τη Δευτέρα 27 Απριλίου έως το μεσημέρι της Τετάρτης. Τέλος το 57% αποτιμούν θετικά το έργο της κυβέρνησης στις πρώτες 100 ημέρες, ενώ αρνητικά το 40,9%.
Ανάλυση: Παναγιώτης Τσούτσιας

Wednesday, April 29, 2015

Πέντε λόγοι κατά του Grexit

Πέντε λόγοι κατά του Grexit

Τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη παραμένουν σταθερά στην επικαιρότητα. Ο γερμανικός Τύπος εστιάζει και στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, το οποίο άφησε ανοικτό ο Αλέξης Τσίπρας.
Tο οριακό σημείο στο οποίο έχουν φθάσει οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της έχει φέρει το ενδεχόμενο της εξόδου από την ευρωζώνη πιο κοντά από ποτέ, εκτιμά σχόλιο τηςDeutsche Welle. Παρ' όλα αυτά ο σχολιαστής Μαξ Χόφμαν επισημαίνει ότι υπάρχουν πέντε σημαντικοί λόγοι που μιλούν κατά της επαλήθευσης του δυσμενούς σεναρίου.
Πρώτον, δεν είναι τόσο απλή η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ με τη μορφή ατυχήματος, το λεγόμενο «Graccident». Όπως υπογραμμίζεται, «τους προηγούμενους μήνες ειπώθηκε επανειλημμένα ότι αν η Ελλάδα δεν καταβάλει μία δόση στο ΔΝΤ, τότε θα χρεοκοπήσει επίσημα, οι τράπεζες θα κλείσουν και θα τεθεί σε λειτουργία ένας αναπόφευκτος αυτοματισμός». Ο αρθρογράφος αμφισβητεί αυτήν την εκδοχή, τονίζοντας ότι αυτή η διαδικασία θα διαρκούσε τουλάχιστον κάποιες μέρες και υπογραμμίζει ότι «ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα είχε πολιτικά περιθώρια χειρισμών εφόσον η Ελλάδα υποσχόταν να προβεί σε βελτιώσεις».
Ο δεύτερος λόγος κατά ενός Grexit είναι ότι δεν θα ήταν απαραίτητα η «φθηνότερη» λύση. Όπως τονίζεται, «σε κάθε περίπτωση η ΕΕ θα έπρεπε να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με κάποιον τρόπο, διότι ένα Grexit θα οδηγούσε σε πλήρη οικονομική κατάρρευση της χώρας». Ο τρίτος λόγος είναι γεωπολιτικής φύσεως. Δεδομένου ότι, όπως λέγεται, η χώρα είναι μέρος της «ασταθούς περιοχής των Βαλκανίων, παραδοσιακός φίλος της Ρωσίας, ανοικτή πύλη για πρόσφυγες από τη Μεσόγειο», ο αρθρογράφος διερωτάται αν «τα κράτη-μέλη επιθυμούν πραγματικά να οδηγήσουν μία τέτοια χώρα σε πλήρη απομόνωση με απρόβλεπτες γεωπολιτικές επιπτώσεις».
Το τέταρτο επιχείρημα είναι ότι «ο Τσίπρας έχει επιτέλους αντιληφθεί» την κατάσταση. «Σημείο καμπής» χαρακτηρίζει ο σχολιαστής το πρόσφατο Γιούρογκρουπ στη Ρίγα, όπου κυριάρχησε αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα και ώθησε τον έλληνα πρωθυπουργό σε ανασυγκρότηση της διαπραγματευτικής του ομάδας. Τελευταίος λόγος κατά του Grexit είναι η εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε σημαντικά τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ως εκ τούτου «θα κατάφερε ένα σοβαρό πλήγμα στην ευρωπαϊκή ιδέα των περασμένων δεκαετιών. Οι ισχυροί της ΕΕ θα προσπαθήσουν να το αποτρέψουν με όλα τα μέσα», υπογραμμίζει ο σχολιαστής.
«Τελευταία διέξοδος δημοψήφισμα»
«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την FAZ
«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την FAZ
Η διαδικτυακή έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit σχολιάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, το οποίο άφησε ανοικτό ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Υπό τον τίτλο «Τελευταία διέξοδος δημοψήφισμα» ο αρθρογράφος εκτιμά ότι «ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε στις Βρυξέλλες. Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν κατάφερε να πείσει τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης με τις πολιτικές του προσεγγίσεις. (…) Στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις διαπιστώθηκε ότι οι Ευρωπαίοι απαιτούν από την Ελλάδα κυρίως ένα πράγμα: να συνεχίσει τη σκληρή λιτότητα». Ο σχολιαστής παρατηρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ακολούθησε πάντα «έξυπνη» τακτική τις προηγούμενες εβδομάδες. «Η πολυφωνία από την Αθήνα προκάλεσε μεγάλη σύγχυση στις Βρυξέλλες. Αλλά αυτό που ζητούν οι θεσμοί από την Ελλάδα είναι διαμετρικά αντίθετο σε σχέση με το πρόγραμμα με το οποίο ο Τσίπρας κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στο τέλος Ιανουαρίου», επισημαίνει ο αρθρογράφος και υπογραμμίζει: «Το ό,τι θέλει να ρωτήσει τους Έλληνες είναι μία κανονική, δημοκρατική διαδικασία».
Διαφορετική προσέγγιση του ίδιου θέματος επιχειρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, εκτιμώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, «τρεις μήνες μετά την εκλογική του νίκη ο έλληνας πρωθυπουργός (…) φαίνεται να προετοιμάζεται για μία έκτακτη προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα». Ο γερμανός δημοσιογράφος παρατηρεί ότι οι τελευταίοι μήνες κατέδειξαν ότι είναι μη ρεαλιστική η υπόθεση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έδιναν τη συγκατάθεσή τους στις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το γεγονός αυτό καθιστά πολύ πιθανό το σενάριο του δημοψηφίσματος. «Ενισχυμένος από ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα ο Τσίπρας θα μπορούσε, μετά από την αναπόφευκτη ρήξη με ένα μεγάλο μέρος των προεκλογικών του υποσχέσεων, να θωρακιστεί καλύτερα απέναντι στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια στους κόλπους του κόμματός του», επισημαίνει ο αρθρογράφος, αναφερόμενος στην αδιάλλακτη στάση της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους δανειστές. Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει, το 2011 ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε αποτύχει σε ένα αντίστοιχο εγχείρημα. Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά, αυτό που ήλπιζε ο Παπανδρέου να αποτελέσει «κίνηση απεγκλωβισμού» κατέληξε να γίνει «χτύπημα νοκ άουτ».
Άρης Καλτιριμτζής  dw de

Ukraine: ask too much or ask too little?

UKRAINE

Ukraine: ask too much or ask too little?

Ukrainian expectations of a speedy convergence with the European Union are high, perhaps too high. However, Brussels must be careful not to alienate Ukraine. Christoph Hasselbach believes it's about finding a balance.
Ukraine EU Gipfel in Kiew
The European Union faces a dilemma on Ukraine: It wants the country to commit to the EU, but at least in the long run, Kyiv is also supposed to find a balance with Russia. A tough anti-Russian course would be the wrong signal. At the same time, Brussels expects that Kyiv implement political and economic reforms as a precondition for progress in inching closer to the EU and, from a practical point of view, as a requirement for further financial aid. Corruption, for instance, is still a widespread problem, as is the judiciary's lack of independence. The government in Kyiv is expected to push privatization and deregulation, and consolidate the banking sector - all in all, by no means a piece of cake.
Ukraine is in debt up to its ears. According to the International Monetary Fund, Ukraine's debt-to-GDP ratio rose from 40 to almost 100 percent between 2013, shortly before the confrontation with Russia broke out, and today.
The most recent level of debt is little more than the average amount of debt in the EU member states, but even they face major problems reducing their mountains of debt, and that without a civil war. Without peace and stability, however, Ukraine is a bottomless pit - they are the prerequisite for investments and economic development.
No unified state
Of course, Brussels knows that Russia has a large part in the fact that the truce in eastern Ukraine continues to be broken. But it just doesn't help matters when Ukraine's President Petro Poroshenko speaks of a possible "liberation" of the areas controlled by the separatists, when he wants to preserve Ukrainian as the only official language in the East, and wants to establish Ukraine as a unified state. For domestic reasons, such remarks may be understandable, but they are not helpful for the future. Greater decentralization and an official role for the Russian language are essential.
Christoph Hasselbach
DW's Christoph Hasselbach
The fact that the EU shelved the free trade agreement with Ukraine until 2016 was meant to give Kyiv and Moscow the opportunity to discuss concerns that Russia might be the loser in such an accord.
Dashed hopes
EU-Ukraine relations are marked by disappointment, not just concerning EU membership aspirations that most EU officials are reluctant to address. Disappointment also marks practical steps on the way. Ukrainians, for instance, would like to be granted visa-free travel in Western Europe. Ukraine's president raises the issue at practically every meeting with his EU colleagues. The EU is still hesitant.
It's not just about Brussels' fears that such a ruling might be abused. It's also about incentives as such: victory only beckons once certain goals have been reached. Once bitten, twice shy - that's the EU. It may not be a perfect example, but the premature Romanian and Bulgarian EU accession, lacking sufficient state reforms and Greece's EU accession - wangled, but with the EU's understanding - showed that undue generosity comes back to bite you later on.
Incentive for change
A blunt refusal would be just as wrong. The EU faces a tightrope walk in Ukraine, which the bloc must also perform in other countries interested in joining the union: it presents the advantages of approaching the EU, while demanding reforms as a precondition.
The vague goal of an EU accession is somewhere on the horizon, but it is also meant to be an incentive for change that often demands a great deal of sacrifice from the societies in question. If the EU doesn't make sufficient demands, it's asking for trouble later on. If it demands too much change, it triggers disappointment and in the end perhaps rejection.
The balance is difficult - even more so in the case of Ukraine, a country beset by civil war, a country that will be key for relations with Russia.   dw de
Get involved in the discussion and post your comments below  

Tuesday, April 28, 2015

Φωτιά σε γεμάτο φεριμπότ ανοιχτά της Ισπανίας

Φωτιά σε γεμάτο φεριμπότ ανοιχτά της Ισπανίας

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες όσον αφορά την τύχη των επιβατών, καθώς ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων δεν έχει αποσαφηνιστεί.

2
Στιγμές τρόμου εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Τρίτης σε επιβατικό πλοίο ανοιχτά της Ισπανίας, όταν στο σκάφος εκδηλώθηκε πυρκαγιά.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες όσον αφορά την τύχη των επιβατών, καθώς ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων δεν έχει αποσαφηνιστεί. Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως έχουν διασωθεί 150 έως 170 άτομα, ενώ αντίθετα το Associated Press αναφέρει πως έχουν διασωθεί περίπου 100.

Σύμφωνα με την έως τώρα ενημέρωση από την ισπανική κυβέρνηση, επιβάτες και πλήρωμα κατόρθωσαν να επιβιβαστούν στις σωσίβιες λέμβους και διασώθηκαν από παραπλέοντα πλοία.

Το ατύχημα έλαβε χώρα ανοιχτά της Μαγιόρκα, στο δρομολόγιο μεταξύ του νησιού και της Σεβίλης.

Τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/280471/fotia-se-gemato-feribot-anoihta-tis-ispanias/#ixzz3YdVtR6tQ
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Βαρουφάκης: Η άλλη πλευρά δεν έδειξε μπέσα

Βαρουφάκης: Η άλλη πλευρά δεν έδειξε μπέσα

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε: 
«Η άλλη πλευρά δεν έδειξε μπέσα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στους δανειστές της χώρας μας και αρνήθηκε πως υπήρξε κάποια αστοχία επισημαίνοντας ωστόσο πως υπήρξε διαφορά πολιτικής.
Κατά την άφιξή του στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Star, «περί παραπλάνησης», λέγοντας πως: «Εάν είχαμε τη δυνατότητα να βλέπουμε στο μέλλον θα πορευόμαστε διαφορετικά ...Εμείς πήγαμε με την αίσθηση ότι μια συμφωνία είναι μια συμφωνία, ότι όταν σφίγγουμε το χέρι και λέμε ότι αυτό σημαίνει το "α" και όχι το "β" σημαίνει το "α" και όχι το "β". Από την άλλη πλευρά δυστυχώς δεν επεδείχθη η ίδια προσήλωση στη μπέσα».
Φαίνεται ότι στην Ευρώπη χρειάζεται να προσπαθήσουμε όλοι περισσότερο, ώστε να αποκατασταθεί μία διαδικασία εμπιστοσύνης», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Ερωτηθείς εάν θα συνεχίσει να μετέχει στις διαπραγματεύσεις απάντησε: «Ο υπουργός Οικονομικών; Ο οποίος είναι υπεύθυνος για την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης;».
Ακόμη διέψευσε ότι βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, λέγοντας πως δεν ειπώθηκε η λέξη «ανοργανωσιά», σύμφωνα με δημοσιεύματα.
«Με τον Σταθάκη, τον Θεοχαράκη, είμαστε όλοι -άκηδες. Είμαστε όλοι Κρητικοί, είμαστε αγαπημένοι, είμαστε μια ομάδα», είπε.