Tuesday, March 31, 2015

Διαφορετική εικόνα δίνουν κυβέρνηση και δανειστές

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ EUROWORKING GROUP ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 4 Μ.Μ.

Διαφορετική εικόνα δίνουν κυβέρνηση και δανειστές

Με την "πλάτη στον τοίχο" διαπραγματεύεται η Αθήνα με τους θεσμούς τη λίστα μεταρρυθμίσεων ώστε να καταφέρει συμφωνία και μερική εκταμίευση της δόσης, καθώς οι ταμειακές ανάγκες της χώρας αγγίζουν εντός του Απριλίου τα 3 δισ. ευρώ και τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Διαφορετική εικόνα δίνουν κυβέρνηση και δανειστές
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Mέγαρο Μαξίμου, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και του υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Ευκλείδη Τσακαλώτου, όπου με βάση την ενημέρωση των Ελλήνων που μετέχουν στο Brussels Group εκτιμήθηκε η κατάσταση.
 

Η κυβέρνηση εκτιμά πως υπάρχει σαφής πρόοδος και αύριο στις 4 το απόγευμα που συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης το EuroWorking Group δεν αποκλείεται να δοθούν οι σχετικές οδηγίες που θα ανοίξουν τον δρόμο για να συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup ακόμη και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το Πάσχα των Καθολικών εορτάζεται την ερχόμενη Κυριακή.
Από την πλευρά των θεσμών, πάντως, πηγές των τεχνικών κλιμακίων αναφέρουν πως υπάρχει μικρή πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ κατηγορούν τους εκπροσώπους δύο υπουργείων πως είτε δεν δίνουν στοιχεία στα τεχνικά κλιμάκια του Athens Group, είτε δεν προσέρχονται καν στις συζητήσεις.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών επισημαίνουν πως οι ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνουν κάποια εκτιμώμενα νούμερα για την αποδοτικότητα των μέτρων όχι όμως και επιπλέον στοιχεία που να τα στηρίζουν. Τονίζουν μάλιστα ότι από τα 20 θέματα προτεραιότητας έχει υπάρξει πρόοδος μόνο σε δύο.
Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι θα υπάρξει συμφωνία σε περίπου δέκα ημέρες (μέχρι το τέλος Απριλίου), ενώ η Goldman Sachs εκτίμησε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
Η κυβέρνηση, πάντως ,αναμένεται να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες τις επόμενες ώρες με τον πρωθυπουργό να έχει επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους ώστε να δοθεί κατεύθυνση για έκτακτο Eurogroup και ξεκλείδωμα μέρους της δόσης, τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
ΕΚΤ: Ασκήσεις για το ενδεχόμενο ενός... Grexit
Την ίδια στιγμή το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει ασκήσεις επί σεναρίων ελληνικής εξόδου, ωστόσο όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κόστος πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ ειδικά για την οικονομία της Γερμανίας.
Συγκεκριμένα, σε ανάλυσή του το πρακτορείο αναφέρει ότι «ένα Grexit θα μπορούσε θα μπορούσε να σκάψει βαθιά στις τσέπες της ΕΚΤ. Καθώς η πολιτική αντιπαράθεση με την Αθήνα «παγώνει» την πρόσβαση της χώρας σε δάνεια από τα κράτη της Ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει αντλήσει σημαντικά ποσά από την ΕΚΤ αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον «λογαριασμό», τονίζει. Επίσης αναφέρει ότι μια έξοδος θα προκαλούσε απώλεια πολλών δισ. ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης αλλά η αβεβαιότητα έχει ωθήσει την ΕΚΤ να εξετάσει τον αντίκτυπο ενός πιθανού Grexit, αναφέρει στο πρακτορείο πηγή σχετική με το ζήτημα, αποκαλύπτοντας έναν μεγάλο πιθανό «λογαριασμό» για την Φρανκφούρτη και τις χώρες που τη στηρίζουν.
Οποιεσδήποτε τέτοιες απώλειες, θα έρθουν να προστεθούν στην αθέτηση μέρους ή του συνόλου του χρέους της Ελλάδας που ξεπερνάει τα 320 δισ. ευρώ και παρέχει ακόμη ένα λόγο για την διατήρηση της Αθήνας εντός της νομισματικής ένωσης.
Η ανάλυση επισημαίνει ότι οποιεσδήποτε απώλειες θα είναι επιπρόσθετες από τα όποια χρέη δεν πληρώσει το ελληνικό δημόσιο και θα επιμερισθούν στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, καθώς η ΕΚΤ ανήκει από κοινού σε όλα τα μέλη της.
«Εάν ένας ωθηθεί εκτός, οι υπόλοιποι θα πρέπει να απορροφήσουν το κόστος» αναφέρει ο Σταύρος Ζένιος, ακαδημαϊκός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. «Αφήνεις αυτούς που μένουν πίσω με ένα ολοένα και μεγαλύτερο φορτίο. Η απώλεια θα απορροφηθεί από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Βρίσκονται σε θέση να απορροφήσουν αυτή την απώλεια;» αναρωτήθηκε.
Πηγή: Mega, Reuters

Η κυβέρνηση «επιστρέφει» δωρεά 3 εκατ. ευρώ

ΠΟΛΗ 

Η κυβέρνηση «επιστρέφει» δωρεά 3 εκατ. ευρώ

ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ
Oι αρχαιολογικοί χώροι του Κεραμεικού και της Βραυρώνας ήταν οι πρώτοι που επιλέχθηκαν για το πιλοτικό σχέδιο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η σκέψη ήταν μια πειραματική σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο την αναβάθμιση κάποιων αρχαιολογικών χώρων. Και προς αυτήν την κατεύθυνση η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού είχε συγκροτήσει μία επιτροπή επιφορτισμένη με «την επεξεργασία προτάσεων προς την πολιτική ηγεσία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, τις δράσεις προβολής τους και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών».

Στο πιλοτικό σχέδιο, το οποίο περιελάμβανε τους αρχαιολογικούς χώρους του Κεραμεικού και της Βραυρώνας, ενεργή συμμετοχή είχε το Κοινωφελές Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς αναλάμβανε να χρηματοδοτήσει με τρία εκατομμύρια ευρώ μελέτες, έργα, αλλά και την πιλοτική τους εφαρμογή για τρία χρόνια.

Πριν από λίγες ημέρες, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η συγκεκριμένη επιτροπή του υπουργείου επαύθη. Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, δήλωσε στην «Κ»: «Οταν συνεστήθη η επιτροπή, είχε ένα σκοπό: να κάνει μία μελέτη και να παραδώσει ένα πόρισμα. Η επιτροπή εξεπλήρωσε τον προορισμό της, ολοκλήρωσε τη μελέτη, παρέδωσε ένα πολυσέλιδο πόρισμα και αυτοδικαίως λύεται. Η έκθεση θα μελετηθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την πολιτική ηγεσία».

Η ανακοίνωση του πιλοτικού σχεδίου τον Δεκέμβριο του 2014 είχε, πάντως, πυροδοτήσει συζητήσεις, με κεντρικό προβληματισμό το αν πρέπει να ενθαρρύνεται η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και μη κυβερνητικούς φορείς όταν, βάσει του Συντάγματος, αρμόδιο γα τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αποκλειστικά το υπουργείο Πολιτισμού.

Αντίθετοι οι αρχαιολόγοι

Την αντίθεσή του στην ανάμειξη της επιτροπής, αλλά και μιας ΜΚΟ –βασικός όρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη διοχέτευση πόρων σε δημόσιο φορέα– είχε εκφράσει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς ήταν ότι ναι μεν η διαχείριση των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων πρέπει να γίνεται από την πολιτεία, αλλά τέτοιου είδους συμπράξεις θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την επάρκεια πόρων για την πολιτιστική κληρονομιά, όταν τα χρηματοδοτικά πακέτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα είναι αρκετά για τη δημιουργία υποδομών.

«Είναι θέμα Συντάγματος»

Ρωτήσαμε τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη ποια είναι η θέση του υπουργείου. «Δεν είναι θέμα πολιτικής θέσης», ήταν η απάντησή του. «Είναι το άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι απαραβίαστο δημόσιο αγαθό».
Έντυπη

Monday, March 30, 2015

Όποιος γνωρίζει την απάντηση, να κάνει ένα βήμα μπροστά

Όποιος γνωρίζει την απάντηση, να κάνει ένα βήμα μπροστά
30/03/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Ο κ. Τσίπρας και όλα τα στελέχη της συγκυβέρνησης «πρώτη φορά αριστεροδεξιά», δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν ότι η μεγάλη τους επιτυχία στις διαπραγματεύσεις (λέμε τώρα), είναι ότι με την Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου κατάφεραν την επέκταση της δανειακής σύμβασης «αλλά όχι των μνημονιακών δεσμεύσεων και του προγράμματος λιτότητας», διότι «τα μνημόνια τελείωσαν στις 25 Γενάρη».

Τα είπε ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο της 27ης Φεβρουαρίου, τα ξανάπε στην Κ.Ε. του κόμματός του την επομένη, τα λέει ξανά και ξανά με κάθε ευκαιρία: «Κατορθώσαμε να διαχωρίσουμε τα μνημόνια από τη δανειακή σύμβαση. Τα μνημόνια είναι παρελθόν. Διαχωρίστηκαν από τη δανειακή σύμβαση, δεν τη συνοδεύουν πια».

Αν κάποιος έμπαινε στον κόπο να τον ρωτήσει και σήμερα, μετά τη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ, τα ίδια φαντάζομαι ότι θα έλεγε.

Στις 25 Μαρτίου, όμως, ανήμερα της εθνικής μας γιορτής, ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, ο κ. Γέγκερ, ήταν σαφής:

«Δεν καταθέσαμε στη Μπούντεσταγκ ένα νέο και τροποποιημένο πρόγραμμα προς ψήφιση, αλλά η Βουλή επιμήκυνε το ισχύον πρόγραμμα βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου και του Μνημονίου, το οποίο (σ.σ. μνημόνιο) αποτελεί τη βάση του προγράμματος».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας και όλοι οι υπόλοιποι επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι δεν πρόκειται να υπάρξει η 5η αξιολόγηση.

Ωστόσο, στις 13 Μαρτίου, ο κ. Σχοινάς, εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, δήλωσε ξεκάθαρα:  «Έχουμε τη συμφωνία για παράταση για διάστημα τεσσάρων μηνών, καθώς και τη συγκεκριμένη διαδικασία της τρέχουσας αξιολόγησης, ως μέρος της συμφωνίας που επετεύχθη στο Γιουρογκρούπ της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί ως τον Απρίλιο. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να σεβαστούμε».

Επ’ αυτών υπάρχει κάποια απάντηση;

Να πιστέψουμε τον κ. Τσίπρα ή τον κ. Γέγκερ, δηλαδή τον κ. Σόιμπλε ή τον κ. Σχοινά, δηλαδή τον κ. Γιουνκέρ;

Διότι αν δεν υπάρχει απάντηση και παραμένουμε στη «δημιουργική ασάφεια» και στο «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», τότε τα βράχια είναι πολύ κοντά και η «ενιαία ανάγνωση» της συμφωνίας στο Γιουρογκρούπ ένα ακόμη επικοινωνιακό πυροτέχνημα.elzoni.gr

Sunday, March 29, 2015

Ενίσχυση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

Ενίσχυση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας
28/03/2015

Ο κλάδος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το 2014 σημείωσε πτώση 5,34% ως προς τη νέα ισχύ, σε συνέχεια της πρωτοφανούς ανάπτυξης αυτής της τεχνολογίας ΑΠΕ το 2013.
Συνολικά, έχουν εγκατασταθεί 8.045 υπεράκτια αιολικά Μεγαβάτ σε 74 πάρκα σε έντεκα ευρωπαϊκές χώρες.
Το 2014 εγκαταστάθηκαν 408 νέες ανεμογεννήτριες, προσθέτοντας 1.483 μεγαβάτ στην ευρωπαϊκή υπεράκτια αιολική ενέργεια, 84 Μεγαβάτ λιγότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (πτώση 5,34%).
«Ο κλάδος έχει αναπτυχθεί με γεωμετρική άνοδο κατά τα πρώτα χρόνια αυτής της δεκαετίας, επομένως τα περσινά νούμερα σηματοδοτούν την σταθεροποίηση αυτής της ανόδου», δήλωσε ο Τζάστιν Γουίλκς, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA).
Περισσότερες από τις μισές υπεράκτιες ανεμογεννήτριες για το 2014 εγκαταστάθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο (54,8 τοις εκατό), με τη Γερμανία να ακολουθεί με το 35,7 τοις εκατό και το Βέλγιο να έπεται με 9,5 τοις εκατό.
Ωστόσο, οι τάσεις τις αγοράς για το 2015 υποδεικνύουν πως η Γερμανία θα ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε νέες εγκαταστάσεις, παίρνοντας την πρωτοκαθεδρία μετά από τρία έτη βρετανικής πρωτιάς.
«Η Γερμανία αναμένεται να ηγηθεί των νέων εγκαταστάσεων αυτό το έτος. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εγκαταστήσει περισσότερες ανεμογεννήτριες από ότι όλος ο υπόλοιπος κόσμος μαζί, όμως το 2015 ξεκίνησε δείχνοντας πως και άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στον χώρο», πρόσθεσε ο Γουίλκς.
Τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα που αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα είναι το Gwynt y Mor ισχύος 576 Μεγαβάτ στη Βόρεια Ουαλία και το γερμανικό Global Tech 1 ισχύος 400 Μεγαβάτ στη Βόρεια Θάλασσα.

Πηγή: econews

Ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία

Ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία
28/03/2015
Προ των πυλών βρίσκεται η κρίση ρευστότητας, την οποία η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει να ανακόψει με την περίφημη πλέον λίστα μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, οι πληροφορίες είναι λίγες σχετικά με το από που θα αντληθούν τα απαραίτητα έσοδα, με τις περισσότερες να κάνουν λόγο για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, αύξηση συντελεστών ΦΠΑ αλλά και συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.
Από την πλευρά τους, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, θα «πατάνε πάνω στα μέτρα πάταξης της φοροκλοπής, της φοροδιαφυγής και της πάταξης της διαφθοράς», ενώ σύμφωνα με κυβερνητική πηγή το παραγόμενο αποτέλεσμα εντός του 2015 από τα προτεινόμενα μέτρα θα προσεγγίζει τα 3 δισ.
Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι διεργασίες με τους εταίρους και τα σενάρια ρήξης και στάσης πληρωμών.
Παράλληλα, «σενάριο φαντασίας» χαρακτήρισαν κυβερνητικοί κύκλοι τα περί στάσης πληρωμών.
Διευκρινίζουν ότι οι αναφορές πως δεν πρόκειται η κυβέρνηση να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014 αποτελεί καταγραφή της πορείας της διαπραγμάτευσης και το επίμαχο σημείο δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης.
Έτσι, αν δεν συμβεί ναυάγιο με τις συνομιλίες και υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία θα συνεδριάσει, πιθανότατα τη Δευτέρα, το Euroworking Group και αν και εκεί δεν υπάρξει εμπλοκή ίσως την ερχόμενη Τετάρτη συνεδριάσει το Eurogroup για τις τελικές αποφάσεις.elzoni.gr

Saturday, March 28, 2015

Στρατηγική συνεργασία με Πεκίνο

ΣΕ ΘΕΡΜΟ ΚΛΙΜΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ - ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Στρατηγική συνεργασία με Πεκίνο

Πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη ενός γεωπολιτικού άξονα συνεργασίας διαπίστωσε η ελληνική αντιπροσωπεία της κυβέρνησης στη διάρκεια της επίσκεψής της στο Πεκίνο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Μα Κάι και τον υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιά
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Μα Κάι και τον υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιά
Επιχειρώντας η ελληνική κυβέρνηση να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συναντήθηκαν σε θερμό κλίμα χθες με πολυμελή κινεζική κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Μα Κάι.
ΟΛΠ, ναυπηγοεπισκευές, εξαγωγές και τουρισμός αποτέλεσαν τα βασικά σημεία συζήτησης στις συναντήσεις που έγιναν ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες. Και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη βούλησή τους να επεκτείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο, με τους Κινέζους να θεωρούν ότι η σχέση με την Ελλάδα έχει στρατηγικό χαρακτήρα και επιθυμούν διακαώς να δημιουργήσουν στέρεες βάσεις για τις επενδύσεις τους στη χώρα μας.
Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών με την κινεζική πλευρά σαφέστατα αποτέλεσαν οι επενδύσεις στην Ελλάδα και οι αποκρατικοποιήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η επίσκεψη των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών στο Πεκίνο δεν είχε πολιτικό υπόβαθρο. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να καθησυχάσει το Πεκίνο για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και παράλληλα να προτείνει την εισαγωγή ενός νέου μοντέλου διακρατικών συμφωνιών με την Κίνα.
Η Κίνα μέσω της Cosco ενδιαφέρεται για την απόκτηση του ΟΛΠ και οι συζητήσεις στη διάρκεια της επίσκεψης των Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων έγιναν πάνω σε αυτή τη βάση, με την κυβέρνηση να βρίσκεται προς το παρόν στο στάδιο της αναζήτησης του μοντέλου για το πώς θα πραγματοποιηθεί η αποκρατικοποίηση.
Πιθανότερο μάλιστα σενάριο φέρεται να είναι η πώληση μειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ και η δημιουργία ενός σχήματος στο οποίο θα συμμετέχουν από κοινού Δημόσιο και ιδιώτης, με παραχώρηση του μάνατζμεντ του Οργανισμού.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης διευρύνοντας τα πεδία συνεργασίας με την Cosco στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις ναυπηγοεπισκευές και στη συντήρηση κινεζικών πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία, ενώ στην ατζέντα των συνομιλιών τέθηκαν τα θέματα της αύξησης των εξαγωγών και ο τουρισμός.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, διαπιστώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων και χαράχθηκαν τα επόμενα βήματα στη βάση του τριετούς σχεδίου δράσης το οποίο έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εξωτερικών και η αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
Στην παρέμβασή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Χαίρομαι που η σχέση των χωρών μας έχει, ήδη, διανύσει μακρύ δρόμο και θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που η Κίνα στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας σε μια κρίσιμη περίοδο. Ο στόχος της κυβέρνησής μας είναι -στηρίζοντας ό,τι έχει ήδη επιτευχθεί- να προχωρήσει περαιτέρω στην εμβάθυνση και ανάπτυξη των σχέσεών μας - οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών. Ο ειδικότερος σκοπός της δικής μου παρουσίας εδώ είναι να εξειδικεύσουμε και να κάνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένες τις δυνατότητες αυτής της συνεργασίας».
Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Μα Κάι δεσμεύτηκε από την πλευρά του για την ενδυνάμωση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι καλός φίλος της Κίνας και σημαντικός εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υπογράμμισε την επιθυμία της Κίνας να προωθήσει ένα νέο επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα.
«Η γεωγραφική θέση της χώρας αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε για τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας», δήλωσε από το Πεκίνο ο Γιάννης Δραγασάκης. Με την ανάπτυξη της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά ανοίγονται νέες δυνατότητες συνεργασίας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι βλέπει τις ελληνοκινεζικές σχέσεις ως έναν πυλώνα της εθνικής μας στρατηγικής. Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ στηρίζει σταθερά την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Κίνας. Στην ανάπτυξη των διμερών ελληνοκινεζικών σχέσεων αποδίδουμε στρατηγική σημασία για τους εξής λόγους:
Πρώτον, από οικονομική άποψη η πρωτοβουλία της Κίνας να δημιουργήσει μια γέφυρα εμπορικής συνεργασίας με την Ευρώπη μέσω του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού συμπίπτει με μια βασική πτυχή του δικού μας προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Συγκεκριμένα, ένας βασικός στόχος της κυβέρνησής μας είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας και μια σημαντική διάσταση αυτού του στόχου είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Ελλάδα στον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου, των υποδομών μεταφοράς και διανομής αλλά και της μεταποίησης των μεταφερόμενων προϊόντων.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δύο πλευρών, οι αντιπρόεδροι κ. Δραγασάκης και Μα Κάι εγκαινίασαν το «Ετος Ναυτιλιακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας 2015». Κατά την επίσημη τελετή των εγκαινίων, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι η ελληνική πλοιοκτησία αποτελεί σημαντικό μέρος του παγκόσμιου στόλου και ένας μεγάλος αριθμός πλοίων κατασκευάζεται σε κινεζικά ναυπηγεία. Τώρα όμως με την ανάπτυξη της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, διαμορφώνονται πεδία συνεργασίας στον τομέα των ναυπηγοεπισκευών, της συντήρησης και του ναυτιλιακού εξοπλισμού και στην Ελλάδα.
Κώστας Νάνος

Σόιμπλε: Ακόμη και η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται ανταγωνιστική

«ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ»

Σόιμπλε: Ακόμη και η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται ανταγωνιστική

Την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη προχωρά στη σωστή κατεύθυνση και ότι χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, αλλά και η Ελλάδα έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικές, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Bundesbank που συνδιοργανώνεται με το γερμανικό Υπ. Οικονομικών στη Φρανκφούρτη.

Σόιμπλε: Ακόμη και η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται ανταγωνιστική
«Βλέπουμε τα πρώτα σημάδια επιτυχίας. Χώρες αρχίζουν να περιορίζουν τα διαρθρωτικά τους ελλείμματα. Οι χώρες σε πρόγραμμα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, επίσης η Ελλάδα, έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικές» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε
Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ευρωζώνη δεν είναι υπερβολικά κι ότι οι χώρες πρέπει να προχωρήσουν σε περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς η επεκτατική νομισματική πολιτική δεν αποτελεί τη λύση αλλά μια εκ των αιτιών της κρίσης χρέους τα τελευταία χρόνια.
«Κατά τη γνώμη μου η επεκτατική νομισματική πολιτική και η υψηλή μόχλευση δεν είναι η λύση αλλά η κύρια αιτία των χρηματοοικονομικών και πιστωτικών κρίσεων τα τελευταία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός.
Ακόμη, αναφερόμενος στη Γερμανία, δήλωσε ότι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της δεν αποτελεί πρόβλημα για την ευρωζώνη.
«Ποτέ δεν οδέχθηκα ότι το γερμανικό πλεόνασμα θα μπορούσε να συνιστά πρόβλημα για τους εταίρους μας στην ευρωζώνη. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Η ανάπτυξή μας οδηγείται από την εσωτερική ζήτηση, από την κατανάλωση», είπε ο Σόιμπλε.
Τάχθηκε πάντως υπέρ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση πρότυπο διεθνούς διακυβέρνησης: «Σε καιρούς παγκοσμιοποίησης, χρειαζόμαστε διεθνή διακυβέρνηση και η ΕΕ, παρά τις αδυναμίες της, είναι ως τώρα το σημαντικότερο πρότυπο» τόνισε.

Wednesday, March 25, 2015

Γ. Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει η επιλογή του Grexit .......

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ LONDON SCHOOL OF ECONOMICS

Γ. Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει η επιλογή του Grexit - Ισχυρή ανάπτυξη φέτος αν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές»

Γ. Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει η επιλογή του Grexit - Ισχυρή ανάπτυξη φέτος αν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές»
Αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2015, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, έκανε από το Λονδίνο ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας στο στο London School of Economics τόνισε ότι δεν αποτελεί επιλογή το Grexit.
«Τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν πως η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, δήλωσε και προέβλεψε πως η ανάπτυξη φέτος θα είναι υψηλότερη απ' ότι το 2014 και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο έτος.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε, ότι η κυβέρνηση κινείται τώρα γρήγορα για τη συμφωνία σε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με τους εταίρους μας στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι αν η ενδιάμεση αυτή συμφωνία εφαρμοσθεί και ολοκληρωθεί η αξιολόγησή της, τότε η Ελλάδα θα έχει πολύ ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και θα μπορεί να επιτύχει μία νέα συμφωνία που θα βασίζεται σε προληπτική πιστωτική γραμμή και θα οδηγήσει στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
Κατά τον κ. Στουρνάρα, αν και η κατανάλωση και οι επενδύσεις βελτιώνονται, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις για υποχώρηση στα στοιχεία του PMI.
Η εξέλιξη του διαθέσιμου εισοδήματος, η μείωση του γενικού επιπέδου των τιμών (βοηθούσης και της μείωσης των τιμών του πετρελαίου) και η μειωμένη αβεβαιότητα αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την καταναλωτική δαπάνη το 2015, ενώ οι εξαγωγές θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από το πιο ευνοικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον (ενίσχυση της ανάπτυξης στις χώρες της ΕΕ και σε άλλες αγορές της Ελλάδας).
Αναφερόμενος στη μίνι σύνοδο κορυφής, είπε πως έδειξε τη δέσμευση όλων των πλευρών να υπάρξει κάποια συμφωνία. Υπό την προϋπόθεση ότι θα αρθεί η αβεβαιότητα, η ελληνική ανάκαμψη θα επιταχυνθεί, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το Grexit δεν αποτελεί επιλογή. Η ανταγωνιστικότητα έχει αποκατασταθεί και ένα Grexit δεν θα έφερνε κανένα όφελος, τόνισε. Σημείωσε ακόμη ότι στην περίπτωση της εξόδου από το ευρώ, η ελληνική οικονομία θα έμπαινε σε μια νέα βαθιά ύφεση η οποία θα χαρακτηρίζονταν από εξαιρετικά σφικτές συνθήκες στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα λόγω των μαζικών εκροών στις καταθέσεις και τη δραματική υποχώρηση της εμπιστοσύνης και του βιοτικού επιπέδου.

Ξέσπασε σκληρή κόντρα για την επιστολή Τσίπρα

ΣΦΟΔΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Ξέσπασε σκληρή κόντρα για την επιστολή Τσίπρα

Τη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η επιστολή που απηύθυνε στις 15 Μαρτίου ο κ. Αλ. Τσίπρας στους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την Καλαμάτα επισκέφθηκε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς (στη φωτογραφία με τη σύζυγό του) για τον εορτασμό της επετείου από την Απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό
Την Καλαμάτα επισκέφθηκε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς (στη φωτογραφία με τη σύζυγό του) για τον εορτασμό της επετείου από την Απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό
Σε αυτή ζητούσε την παρέμβασή τους στο πεδίο της ρευστότητας, προκειμένου να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός, καθώς -όπως είπε ο πρωθυπουργός- η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει ταυτόχρονα τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό (μισθούς, συντάξεις) και στο εξωτερικό (δάνεια).
Η επιστολή, η οποία δημοσιοποιήθηκε στην Ελλάδα 8 ημέρες αργότερα από την αποστολή της και μάλιστα από ξένο μέσο ενημέρωσης (Financial Times), προκάλεσε πολλές αντιδράσεις με πρώτη εκείνη του προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά.
Σε δηλώσεις του από την Καλαμάτα όπου βρισκόταν χθες, έκανε λόγο για «αποκάλυψη του θεάτρου της... υπερήφανης διαπραγμάτευσης» και εξήγησε ποιο είναι αυτό το «θέατρο», λέγοντας το εξής: «Να ενημερώνεις τους ξένους ηγέτες ότι η κατάσταση της χώρας είναι απελπιστική, την ώρα που διαβεβαίωνες τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ούτε με τη ρευστότητα, ούτε με τα δάνεια, ούτε με τις συντάξεις». «Υπερηφάνεια είναι να βγάζεις τη χώρα από την κρίση, να μην έχεις ανάγκη από άλλα δανεικά και να μην κλαίγεσαι στους ξένους ηγέτες», συμπλήρωσε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέτρεψε τέλος τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό τα όσα επρόκειτο να συζητηθούν με την καγκελάριο Μέρκελ «και να έχει κριτήριο τις ανάγκες της χώρας και της οικονομίας και όχι τα γνωστά λόγια για εσωτερική κατανάλωση».
Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε με τη σειρά της την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Σακελλαρίδη, ο οποίος επίσης σε υψηλούς τόνους, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός με την επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες «δεν λέει τίποτε διαφορετικό από αυτό που η κυβέρνηση λέει στον ελληνικό λαό: Ενημερώνει για τη δύσκολη κατάσταση, διατυπώνει το αυτονόητο για την καταβολή μισθών και συντάξεων και θέτει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τα τεχνικά κλιμάκια σε σχέση με την εφαρμογή της απόφασης της 20ής Φλεβάρη. Ολα όσα δηλαδή λένε τα κυβερνητικά στελέχη εδώ και εβδομάδες και όσα ειπώθηκαν στην επταμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής το βράδυ της Πέμπτης!». «Μαθήματα διαπραγμάτευσης δεν θα πάρουμε», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και καλεί τους πολίτες να κρίνουν την κυβέρνηση «με βάση τους δύο ψηφισμένους νόμους - για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές».
Το ΠΑΣΟΚ
Στον «χορό» της αντιπαράθεσης ενεπλάκη και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε ανακοίνωσή του εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον κ. Τσίπρα, τονίζοντας πως «δήθεν διαπραγματεύεται σκληρά», ενώ στην ουσία «παρακαλεί τη Γερμανίδα καγκελάριο να προσέξει να μη συμβεί ''ατύχημα'' και ταυτόχρονα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αναγκαστεί να επιλέξει το πιστωτικό γεγονός, αν δεν μπορεί να καλύψει και εσωτερικές κοινωνικές ανάγκες και διεθνείς υποχρεώσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος «κινήθηκε» και η ανακοίνωση του «Ποταμιού».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

Tuesday, March 24, 2015

αναδημοσίευση απο omogenia.com
αλαφροσημειόματα. 24.2.2012 Ιxνηλατώντας το ιντερνετ βρέθηκα αντιμέτωπος με τα ερείπια της Μονής των Σισίων.Από το 1942 μέχρι το σήμερα πέρασαν 70 χρόνια που επισκέπτης μια βραδυά, είχα την φιλοξενία του ηγούμενου της Μονής του πατρός Μουρελάτου.Ηταν και τότες το μοναστήρι μισοέρημο από προσωπικό- και λίγο καταφρονημένο από τον κόσμο, καθ’ότι μια απότομη κατηφόρα σ’εφερνε εκεί, απομονωμένο μέσα στην αγριάδα των δέντρων και των θάμνων , που μόνο οι φωτιές του καλοκαιριού τιθάσευαν ,κι αμέσως στα εκατό περίπου μέτρα πιο κάτω μια πλατειά θάλασσα κυματισμένη διαλαλούσε το σπάσιμο του κύματος της στους βράχους.Τα κτίσματα παληά και τότες ,συντηρημένα εσωτερικά.. η εκκλησίτσα για προσκύνημα και τα τριγύρω τεμάχια του εδάφους καλλιεργημένα, δίναν τους καρπούςκαι το λάδι για την διατροφή των ενοικούντων ,η” και των ξένων πούφταναν εκεί. Ο ηγούμενος είχε κρυμένο ενα Ιταλό στρατιώτη στον οποίο προσέφερε προστασία, αφού καλλιεργούσε τα κηπάρια.Το βραδυνό στο σαλονάκι της Μονής πέρασε συζητώντας τα του χωριού μας στο Ληξούρι. Φάγαμε πρόχειρα και φτωχικά ψωμί εληές τυρί και την άλλη μέρα κατά το χάραμα έφυγα φορτωμένος όσπρια ,τυριά και άλευρα προορισμένα για τον πατέρα μου.Ο ηγούμενος πέθανε ύστερα από λίγα χρόνια ,εγώ βρέθηκα στρατευμένος στα ορεινά της χώρας- και τα Σίσια στην ίδια θέση μέτραγαν της ερήμωσής τις εφτά δεκαετίες που παρήλθον . Δεν βρέθηκαν ευεργέτες για αναστήλωση.Θύμησες που μένουν ειν’αυτές.
Lornion http://lornion.blogspot.com

«Φως το χέρι, φως το πόδι κι’ όλα γύρω σου είναι φως»…

«Φως το χέρι, φως το πόδι κι’ όλα γύρω σου είναι φως»…
24/03/2015
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
«Η Επανάστασις η εδική μας δεν ομοιάζει με καμιάν απ’ όσες γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην. Ο εδικός μας πόλεμος ήταν ο πλέον δίκαιος…». (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης)
«Εξέτασα όλες τις ιστορίες. Εσυμβουλεύτηκα με πολύ καλύτερούς μου, δεν ηύραμε εις τα μεγάλα κατορθώματα των λαών πνεύμα τόσο άδολο, αναμάρτητο, μεστό καλού, θείον, όσο το πνεύμα του κινήματος της 25ης Μαρτίου 1821». (Γεώργιος Τερτσέτης)
«Πατρίς, να μακαρίζεις γενικώς όλους τους Έλληνες, ότι θυσιάστηκαν δια σένα να σ’ αναστήσουμε, να ξαναειπωθείς άλλη μια φορά ελεύτερη πατρίδα, οπού ήσουνα χαμένη και σβησμένη από τον κατάλογο των εθνών. Όλους αυτούς να μακαρίζεις…». (Στρατηγός Γιάννης Μακρυγιάννης) 
Λίγα χρόνια πριν από την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, τότε που, όπως με σιγουριά είπε ο Γέρος του Μοριά «ο Θεός υπόγραψε τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν θα πάρει πίσω την υπογραφή του», ήλθε πια η ώρα, ειδικά σήμερα, ειδικά μέσα στον σημερινό ζόφο, να αναλογιστούμε οι Έλληνες με πόσα λίγα μέσα και πόσες θυσίες έδωσε η πατρίδα τον Αγώνα της Παλιγγενεσίας.
Γιατί πραγματικά, δεν έμοιαζε με καμιά η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Και μέχρι σήμερα, κανένας αγώνας δεν στάθηκε τόσο δίκαιος σαν εκείνο που έδωσαν οι Έλληνες με πράξεις γενναιότητας που συγκλόνισαν την υφήλιο. 
Γι’ αυτό και μόνο θλίψη προκαλούν ορισμένες συμπεριφορές εξουσιομανίας, με παχιά λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις, που σκοπό έχουν να παραπλανούν τον λαό, να αποσπούν την προσοχή του και, τελικά, να τον εμποδίζουν να μελετά την Ιστορία του και να εξάγει τα αναγκαία συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον.
Φυσικά, αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά.
Αν ρίξουμε μια ματιά στην Ιστορία μας, θα δούμε πως οι μεγάλες στιγμές της ακολουθούνται από στιγμές ντροπής, ήττας και ταπείνωσης.
Αλλά και πως μέσα σε λίγα χρόνια η Ελλάδα κατόρθωνε κάθε φορά να σταθεί στα πόδια της, να μεγαλουργήσει και να μεγαλώσει. 
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, που γράφτηκαν μόλις 25 χρόνια μετά το ηρωικό 1821:
«Αν μας έλεγε κανένας αυτείνη την λευτεριά όπου γευόμαστε, θα παρακαλούσαμε τον Θεόν να μας αφήση εις τους Τούρκους άλλα τόσα χρόνια, όσο να γνωρίσουν οι άνθρωποι τι θα ειπή πατρίδα, τι θα ειπή θρησκεία, τι θα ειπή φιλοτιμία, αρετή, τιμιότη. Αυτά λείπουν από όλους εμάς, στρατιωτικούς και πολιτικούς. Τις πρόσοδες της πατρίδας τις κλέβομεν, από υποστατικά δεν της αφήσαμεν τίποτας, σε «πηρεσίαν να μπούμεν», ένα βάνομεν εις το ταμείον, δέκα κλέβομεν. Αγοράζομεν  πρόσοδες, τις τρώμε όλες. Χρωστούν εις το Ταμείον δεκαοχτώ ‘κατομμύρια ο ένας και ο άλλος. Ο Μιχαλάκης ο Γιατρός πεντακόσιες χιλιάδες, ο Τζούχλος τρακόσες, ο Γεωργάκης Νοταράς τρακόσες πενήντα – όλο τέτοιγοι χρωστούνε αυτά. Ο κεντρικός ταμίας ο Φίτζες – τρακόσες πενήντα του λείπουν από το ταμείον. Κι’ ακόμα δεν κυτάχτηκαν πόσα θα λείψουν ακόμα. Το ίδιο ντογάνες κι’ άλλα. Τέτοιοι μπαίνουν εις τα πράγματα και τέτοιους συντρόφους βάνουν. Δύσκολο είναι ο τίμιος άνθρωπος να κάνη τα χρέη του πατριωτικώς. Οι αγωνισταί, οι περισσότεροι και οι χήρες κι’ αρφανά δυστυχούν. Πολυτέλεια και φαντασία – γεμίσαμαν πλήθος πιανοφόρια και κιθάρες. Οι δανεισταί μας ζητούν τα χρήματά τους, λεπτό δεν τους δίνομεν από αυτά– κάνουν επέμβασιν εις τα πράγματά μας. Και ποτές δεν βρίσκομεν ίσιον δρόμον. Πώς θα σωθούμε εμείς μ’ αυτά και να σκηματιστούμεν εις την κοινωνίας του κόσμου ως άνθρωποι; Ο Θεός ας κάμη το έλεός του να μας γλυτώση από τον μεγάλον γκρεμνόν όπου τρέχομεν να τζακιστούμεν».
Από τότε… τζακιστήκαμε πολλές φορές, ξανά και ξανά.
Αλλά κάθε φορά σηκωνόμασταν για να επαναλάβουμε μαζί με τον Εθνικό μας Ποιητή: 
«φως το χέρι, φως το πόδι
κι’ όλα γύρω σου είναι φως»  elzoni.gr

Ευρώπη καλεί Ελλάδα ξανά για τις μεταρρυθμίσεις

Η ΕΚΤ εξετάζει όλα τα ενδεχόμεναΕυρώπη καλεί Ελλάδα ξανά για τις μεταρρυθμίσεις
24/03/2015
Πραγματικές και σαφείς μεταρρυθμίσεις ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι η πολιτική βούληση δεν είναι αρκετή.
Την ίδια ώρα, τη συγκέντρωση των προϋποθέσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του πρόγραμματος αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να επαναφέρει την κατ΄εξαίρεση αποδοχή ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικες τράπεζες.
Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, αναφερόμενος και στην επικοινωνιακή της πολιτική σχετικά με την έλλειψη ρευστότητας και την αφερεγγυότητα.
Ακόμη, ερωτήθηκε σχετικά με το αν η ΕΚΤ επεξεργάζεται σενάρια επείγουσας ανάγκης για την περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ και απάντησε ότι οι αναλυτές και τα στελέχη της τράπεζας αναλύουν όλους τους κινδύνους, γιατί αυτή είναι η δουλειά τους, πρόκειται για μια συνήθη πρακτική, είπε, αρνούμενος να σχολιάσει αριθμούς και στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Τόνισε πάντως, ότι η ΕΚΤ δεν μιλάει για Grexit, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα και οι θεσμοί θα πρέπει να επικεντρωθούν στις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και η Αθήνα να δεσμευθεί ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές.
«Στις 5 Αυγούστου του 2012 αποδεχθήκαμε κατ΄εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες παρά τη χαμηλή διαβάθμισή τους και το κάναμε γιατί ηταν διασφαλισμένη η χρηματοδότηση της χώρας μέσω του προγράμματος (μνημονίου)», σημείωσε.
Το Φεβρουάριο του 2015, συνέχισε, δεν μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο γιατί δεν ήταν διασφαλισμένη η χρηματοδότηση. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αν λαμβάναμε υπόψη την επικοινωνιακή πολιτική βασικών υπουργών της κυβέρνησης περί χρεοκοπίας και έλλειψης ρευστότητας, τότε θα αποδυναμώνονταν εντελώς οι τράπεζες και δεν μπορούσαμε να δώσουν ούτε την έκτακτη αρρωγή ρευστότητας (ELA).
Eρωτηθείς γιατί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την Ελλάδα περιορίζεται μόνο σε 15 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ότι το όριο αυτό δεν το καθόρισε η ΕΚΤ, αλλα προβλέπεται από το πρόγραμμα (μνημόνιο), το οποίο αποφάσισε το Εurogroup.
Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι η συνολική έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα φτάνει σήμερα τα 104 δισ. ευρω ή 64% του ελληνικού ΑΕΠ από τα 50 δισ. ευρω που ηταν τον περασμένο Δεκέμβριο. Πρόκειται για τη χώρα στην οποία η ΕΚΤ έχει τη μεγαλύτερη έκθεση, είπε.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, που θα ξεμπλόκαραν τη ροή χρημάτων προς την Ελλάδα.
«Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύτηκαν να προυσιάσουν μια λίστα μεταρρυθμίσεων στις επόμενες ημέρες. Την περιμένουμε τώρα» υπογράμμισε.
«Σε αυτό το στάδιο η ισχυρή πολιτική βούληση από μόνη της δεν είναι αρκετή, πρέπει να μεταφραστεί σε δράση και πρόοδο. Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Αθήνα, πολιτικές συνομιλίες ίσως γίνουν στις Βρυξέλλες, για να διευκολύνουν τη διαδικασία -υπάρχει ο χρόνος για τα λόγια και τις δηλώσεις, αλλά τώρα είναι ώρα για δουλειά» είπε ο κ. Σχοινάς. 
Αναφορικά με το ποσό των 2 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, το οποίο ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Σύνοδο Κορυφής, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής διευκρίνισε ότι πρόκειται για πόρους της περιόδου 2007-2013 που δεν είχαν αξιοποιηθεί, αλλά και για πρόωρη εκταμίευση κονδυλίων της περιόδου 2014-2020. Ο κ. Σχοινάς σημείωσε, επίσης, ότι η αποτελεσματική εκταμίευση αυτών των πόρων, εντός του 2015, θα πραγματοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι νομικές και διοικητικές προϋποθέσεις.elzoni.gr

Sunday, March 22, 2015

«Πυρά» από την αντιπολίτευση κατά του αρχηγού ΓΕΕΘΑ

«Πυρά» από την αντιπολίτευση κατά του αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Την ενόχληση τους για την ανάρτηση στο twitter του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκου, εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και συνεργάτες του πρώην υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Πυρά» από την αντιπολίτευση κατά του αρχηγού ΓΕΕΘΑ
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενόψει της παρέλασης της Τετάρτης στο Σύνταγμα ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό την αφίσα - πρόσκληση στην παρέλαση και έγραψε:

"Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου φέτος θα είναι μια μαζική εκδήλωση του λαού και των Ενόπλων Δυνάμεων για να τιμήσουν την εθνεγερσία".

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του στο Facebook χρησιμοποιεί σκληρούς χαρακτηρισμούς και αναφέρει:
"Μήπως πρέπει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ να περιοριστεί στον ρόλο του; Να σταματήσει να γλύφει τη νέα πολιτική του ηγεσία και να σεβαστεί το γεγονός ότι είναι στην ίδια θέση από το 2011; Με ποια μορφή παρέλασης συμφωνεί του 2012, του 2013, του 2014 ή του 2015; Λίγη σοβαρότητα απαιτείται".

Από την πλευρά τους συνεργάτες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφεραν πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν κάνει πολιτική κι αν θέλει να μπει σε αυτή παραιτείται.

Αργά το βράδυ της Κυριακής σε μια κίνηση στήριξης του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υφυπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Τέρενς Κουίκ, κοινοποίησε στο δικό του προφίλ στο twitter την ανάρτηση του κ. Κωσταράκου.
Πηγή: Mega

Ντε Γκίντος: Καμία πληρωμή στην Αθήνα χωρίς μεταρρυθμίσεις

Ντε Γκίντος: Καμία πληρωμή στην Αθήνα χωρίς μεταρρυθμίσεις

Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015 22:45
 
UPD:22:46
REUTERS/RUBEN SPRICH
«Θα δούμε εάν η λίστα των μεταρρυθμίσεων είναι αρκετά διεξοδική ή όχι. Αλλά δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση πριν επιβεβαιωθεί πραγματικά ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν εγκριθεί και εφαρμοσθεί. Αυτή είναι η προσέγγιση» σημείωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών.
Η Ευρωζώνη δεν θα προχωρήσει σε καμία πληρωμή προς την Ελλάδα μέχρι την ψήφιση και την εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων ως προς τις οποίες η Αθήνα συμφώνησε τον Φεβρουάριο, δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.
«Θα δούμε εάν η λίστα των μεταρρυθμίσεων είναι αρκετά διεξοδική ή όχι. Αλλά δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση πριν επιβεβαιωθεί πραγματικά ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν εγκριθεί και εφαρμοσθεί. Αυτή είναι η προσέγγιση» σημείωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών.
Όπως είπε, κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες. «Θα ήταν αποτυχία για την Ελλάδα ή οποιοδήποτε άλλο μέλος να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ. Αλλά θα ήταν αντίστοιχη, ή και ακόμη μεγαλύτερη, αποτυχία η παραβίαση των κανόνων μας» τόνισε.
«Το θέμα είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης. Πώς θα γίνει αυτό; Πρέπει να το επιτύχουμε μέσω μέτρων με στόχο την ανταγωνιστικότητα, την αύξηση της παραγωγικότητας, την καταπολέμηση των ολιγοπωλίων και των μονοπωλίων, την εφαρμογή αποτελεσματικού φοροεισπρακτικού συστήματος και ενός πραγματικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων» συμπλήρωσε ο Λουίς ντε Γκίντος  NAYTEMPORIKI

Saturday, March 21, 2015

Ανησυχία για το Εθνικό Μέτωπο

Πολιτική

Ανησυχία για το Εθνικό Μέτωπο

Ανησυχία επικρατεί στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών την Κυριακή, καθώς το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν φιλοδοξεί όχι απλώς να ταράξει τα νερά, αλλά και να αναδειχθεί πρώτη δύναμη.
Πρόκειται για εκλογές στην πρώτη βαθμίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, με εξαίρεση το Παρίσι, τη Λυών (δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας) καθώς και τις γαλλικές υπερπόντιες κτήσεις. Οι υποψήφιοι του Εθνικού Μετώπου συμμετέχουν σε περίπου 2.000 εκλογικές περιφέρειες, ενώ η γαλλική Κεντροδεξιά ή οι σοσιαλιστές δεν «κατεβάζουν» τόσους πολλούς υποψηφίους. Στα προπύργια του κόμματος περιλαμβάνονται και τα προάστια της Μασσαλίας. Εδώ το Εθνικό Μέτωπο έχει ήδη καταφέρει να εκλέξει έναν τοπικό άρχοντα, τον γερουσιαστή Στεφάν Ραβιέ.
Ενώ πολλοί υποψήφιοι χρησιμοποιούν απροσχημάτιστα αντισημιτικό, ρατσιστικό ή ομοφοβικό λεξιλόγιο η στρατηγική της κομματικής ηγεσίας είναι να καταφεύγει σε πιο στρογγυλεμένες διατυπώσεις. Πάντως ο Στεφάν Ραβιέ είναι αρκετά σαφής, όταν προειδοποιεί ότι «σε είκοσι χρόνια η Γαλλία θα έχει γίνει ισλαμική δημοκρατία». Συμπληρώνει μάλιστα ότι η Γαλλία μπορεί να μην έχει γίνει ακόμη «ισλαμική δημοκρατία», αλλά σε κάθε περίπτωση οι ισλαμιστικοί πυρήνες πληθαίνουν με γρήγορο ρυθμό και μάλιστα κάποιοι από αυτούς δεν περιορίζονται στη θεωρία, αλλά προχωρούν σε βίαιες επιθέσεις.
Όταν οι επιθέσεις γίνονται «επιχειρήματα»
Στα υποβαθμισμένα προάστια εστιάζει το Εθνικό Μέτωπο
Στα υποβαθμισμένα προάστια εστιάζει το Εθνικό Μέτωπο
Κάθε επίθεση ισλαμιστών αποτελεί για το Εθνικό Μέτωπο ένα επιχείρημα, μία ένδειξη επιβεβαίωσης της πολιτικής και των συνθημάτων του. Και τα επιχειρήματα αυτά βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στα υποβαθμισμένα βόρεια προάστια της Μασσαλίας- περιοχές που συνήθως δεν αναφέρονται καν στις γαλλικές εφημερίδες, παρά μόνο όταν έχει προηγηθεί κάποιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών του υποκόσμου. Ο Στεφάν Ραβιέ ξιφουλκεί κατά των μεταναστών και υποστηρίζει ότι η μετανάστευση αποτελεί «σοβαρό εμπόδιο» για τη Γαλλία.
«Μηδενική ανοχή», «απέλαση για τους παράνομους», «πρώτα οι Γάλλοι στις κοινωνικές παροχές»- αυτά είναι μερικά από τα συνθήματα του Εθνικού Μετώπου και του Στεφάν Ραβιέ που φαίνεται να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Ο Ραβιέ ταυτίζεται με την εκλογική του περιφέρεια και προβάλλει ως προσόν ότι δεν έχει αποφοιτήσει από ανώτατες σχολές των γαλλικών ελίτ, καθώς, όπως λέει «το δικό του πανεπιστήμιο είναι τα βόρεια προάστια της Μασσαλίας».
Παρακμή έξω από το …σατώ
Η Μασσαλία είναι ένα από τα προπύργια του κόμματος
Η Μασσαλία είναι ένα από τα προπύργια του κόμματος
Ο ίδιος πάντως, ως τοπικός άρχων, εδρεύει σε ένα σατώ του 18ου αιώνα. Από τον κήπο του ξεπροβάλλει, ανάμεσα στους φοίνικες, μία επιβλητική θέα της Μασσαλίας. Στο καφενείο, απέναντι από το δημαρχείο, δεν ακούγονται ευχάριστα λόγια για τον Στεφάν Ραβιέ. Όπως λέει ο ιδιοκτήτης του καφενείου «τίποτα δεν έχει αλλάξει εδώ με το Εθνικό Μέτωπο. Το πεζοδρόμιο τους ζήτησα να φτιάξουν, αλλά τίποτα δεν έγινε».
Στο τραπέζι κάθεται και ένας ηλικιωμένος άνδρας με καταγωγή από την Τυνησία, που ήρθε στη Μασσαλία πριν από σαράντα χρόνια. «Στην πραγματικότητα το Εθνικό Μέτωπο δεν έχει τόση επιρροή στις παρηκμασμένες πολυκατοικίες των προαστίων» λέει. «Όσοι μένουν εκεί έτσι κι αλλιώς δεν πάνε να ψηφίσουν. Αυτοί που στηρίζουν το Εθνικό Μέτωπο είναι ʻεκεί πάνωʼ» λέει ο ηλικιωμένος άνδρας και εννοεί τα πλούσια, παραδοσιακά προάστια της πόλης, τους νοσταλγούς της παλαιάς, κραταιάς Γαλλίας».
Ursula Welter (DLF) / Γιάννης Παπαδημητρίου