Thursday, January 29, 2015

Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ

Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ

Τι οδήγησε στη συντριπτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης; Συνέντευξη με τον γερμανό οικονομολόγο Γενς Μπάστιαν, ο οποίος εκτιμά ότι έχουν αλλάξει πολλά τα τελευταία χρόνια.
Τα σενάρια τρόμου για τα οποία προδιέθεταν αρκετοί γερμανοί σχολιαστές στο προοίμιο των εκλογών σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επαληθεύτηκαν. Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν:
«Θα έλεγα ότι οι συζητήσεις ήταν υπερβολικές. Ορισμένα δεν χρειάζονταν καν, όπως για παράδειγμα η συζήτηση περί Grexit. Η συζήτηση δεν έχει βάσh στην Ελλάδα. Ούτε εντός του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητήθηκε ποτέ (σσ. η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ). (…) Ένας από τους λόγους της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός ότι πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και στο ευρώ. Εδώ έγκειται η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τη συμπεριφορά που επέδειξε πριν από δυόμιση χρόνια όταν είχαμε τις διπλές εκλογές στην Ελλάδα».
Πώς κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ
Ένας από τους λόγους της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός ότι πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και στο ευρώ
"Ένας από τους λόγους της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι και το γεγονός ότι πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και στο ευρώ"
Ο γερμανός ειδικός εκτιμά ότι τα τελευταία αυτά δυόμιση χρόνια έχουν αλλάξει πολλά εντός του ΣΥΡΙΖΑ:
«(Ο ΣΥΡΙΖΑ) αξιοποίησε αυτά τα δυο χρόνια (…) προκειμένου να ανασυνταχθεί ως κόμμα, να προχωρήσει σε αλλαγές και διορθώσεις, να προσλάβει νέο πολιτικό προσωπικό και να βρει μια διαφορετική γλώσσα. Τα τελευταία χρόνια ο κ.Τσίπρας έκανε αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό προκειμένου να παρουσιάσει στη διεθνή κοινή γνώμη το πρόγραμμά του και τους κεντρικούς του στόχους. Έτσι κερδίζεται η εμπιστοσύνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι εκλογές στην Ελλάδα».
Ο Γενς Μπάστιαν εκτιμά ότι οι έλληνες πολίτες επιζητούσαν την αλλαγή. Το ζητούμενο τώρα είναι να συγκεκριμενοποιήσει ο κ.Τσίπρας εντός ενός κυβερνητικού συνασπισμού την αλλαγή αυτή και να προσδιορίσει τους κεντρικούς στόχους για το ερχόμενο διάστημα.
Θα είναι το κούρεμα του ελληνικού χρέους ένας από τους στόχους αυτούς;
«Το κούρεμα του χρέους είναι ένα θέμα, αυτό θα έρθει όμως αργότερα. Αυτό θα πρέπει όμως να συμφωνηθεί καταρχήν με τους ευρωπαίους εταίρους σε άλλους τομείς, για παράδειγμα, πώς προχωράει η αξιολόγηση της Τρόικας και ποιες συμφωνίες και ποιοι νέοι όροι μπορούν να συμφωνηθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούμενο δεν είναι απλά η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος. Ένας από τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές ήταν και το επιχείρημα ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται μια αλλαγή πορείας όσον αφορά την πολιτική έναντι της Ελλάδας».
Μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Γενς Μπάστιαν, το θέμα του κουρέματος θα υπάρχει στην ατζέντα, ωστόσο δεν αποτελεί προτεραιότητα. Όπως επισημαίνει, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κύκλου διαπραγμάτευσης που περιλαμβάνει καταρχήν τον επαναπροσδιορισμό της μεταρρυθμιστικής πολιτικής, θα τεθεί κάποια στιγμή στην ατζέντα και το θέμα του κουρέματος.
Διαφορετικές προτεραιότητες
Ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν
Ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν
Τι αλλάζει λοιπόν με τον ΣΥΡΙΖΑ;
«Το καινούριο είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές προτεραιότητες. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια επικεντρώσαμε, ορισμένες φορές μονομερώς, στους στόχους που αφορούν τις περικοπές. Το κράτος δεν εμφανίζεται διόλου ως επενδυτής. Για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δεν χρειαζόμαστε μόνον άμεσες ξένες επενδύσεις. Θα πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία και στο κράτος και την κυβέρνηση να πάρουν χρήματα στα χέρια τους και να επενδύσουν, σε τομείς όπως είναι η εκπαίδευση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (…). Μια κυβέρνηση πρέπει να έχει δυνατότητες να το πράξει αυτό, ενδεχομένως και μέσα από ανάληψη χρεών. Αυτό δεν επιτρεπόταν στο παρελθόν».
Ο οικονομολόγος αναφέρει μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα:
«Όταν ζητάμε από την Ελλάδα να έχει μια καλύτερη και πιο αποτελεσματική φορολογική διοίκηση, τότε χρειαζόμαστε και περισσότερες προσλήψεις στο δημόσιο, όσον αφορά τους εφοριακούς. (…) Δεν μπορεί να λέμε σε μια χώρα ότι δεν επιτρέπεται να το κάνετε αυτό επειδή πρέπει να τηρείται το πρόγραμμα περικοπών».
DLF / Κώστας Συμεωνίδης  dw de

«Κυβέρνηση αρχαρίων»

«Κυβέρνηση αρχαρίων»

Η νέα κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο των αναφορών. Στα θετικά προσμετράται ο γρήγορος σχηματισμός της, ενώ εκφράζονται αμφιβολίες για ορισμένα στελέχη. Το Spiegel επανέρχεται στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Ο γερμανικός τύπος εστιάζει στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Κοινός τόπος η επισήμανση ότι σχεδόν το σύνολο των στελεχών της στερούνται πολιτικής εμπειρίας. Χαρακτηριστική είναι σχετική ανταπόκριση της Süddeutsche Zeitung από την Αθήνα, η οποία κάνει λόγο για «κυβέρνηση αρχαρίων» και επίσημαίνει μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε το πρωθυπουργικό αξίωμα με πολιτικό όρκο.
Η εφημερίδα του Μονάχου κάνει ειδική αναφορά στα πρόσωπα των Γιάνη Βαρουφάκη και Πάνου Καμμένου, υπογραμμίζοντας ότι «ένας ακραιφνής πολέμιος της λιτότητας γίνεται υπουργός Οικονομικών στην Αθήνα. (…) Ο Γιάνης Βαρουφάκης θα διαπραγματευθεί κιόλας αυτήν την εβδομάδα με την ΕΕ», σημειώνει το δημοσίευμα αναφερόμενο στην επίσκεψη του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα την προσεχή Παρασκευή. «Ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος ηγείται του υπουργείου Άμυνας», σημειώνει η εφημερίδα, δημοσιεύοντας ένα πορτρέτο του προέδρου των ΑΝΕΛ. «Στον κόσμο του Πάνου Καμμένου υπάρχουν πολλοί εχθροί», σχολιάζει η αρθρογράφος αναφερόμενη σε δηλώσεις του περί «κατοχής» της Ελλάδας από την τρόικα και σε κινήσεις με αντιγερμανική διάσταση. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «είναι γνωστές δηλώσεις του, οι οποίες θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αντισημιτικές».
Κριτική για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Βολές» κατά του Πάνου Καμμένου εξαπολύει ο γερμανικός τύπος
«Βολές» κατά του Πάνου Καμμένου εξαπολύει ο γερμανικός τύπος
Σκληρή γλώσσα για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ χρησιμοποιεί και η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο πρωτοσέλιδό σχόλιό της, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο Καμμένος εμφανίζεται ως ξενοφοβικός, αντισημίτης δημαγωγός». Σχολιάζοντας την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο αρθρογράφος εκτιμά ότι «με την πρώτη του κιόλας απόφαση (…) ο Αλέξης Τσίπρας πρόδωσε τις ελπίδες μερίδας των οπαδών του. Η μοναδική πραγματικά νέα δύναμη στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι το ιδρυθέν μόλις το 2014 πραγματιστικό κόμμα ‘Το Ποτάμι', το οποίο ήταν και είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τον Τσίπρα. Ωστόσο, ο Τσίπρας προτίμησε μία δύναμη που εκπροσωπεί την παλιά, αποτυχημένη Ελλάδα όσο κανένα άλλο κόμμα στην ελληνική βουλή».
Η FAZ παρουσιάζει πορτρέτο του Γιάνη Βαρουφάκη στο οποίο υπογραμμίζει ότι «ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας» είναι ένας άνθρωπος «με αυτοπεποίθηση». Μεταξύ άλλων σχολιάζει ότι «η βασική του στάση είναι αυτή ενός ανθρώπου που εμφανίζεται ως διανοητικά υπέρτερος των συνομιλητών του και τους αφήνει να το αντιληφθούν». Ο αρθρογράφος παρουσιάζει σειρά τοποθετήσεων του Γιάνη Βαρουφάκη όσον αφορά την διαχείριση του ελληνικού ζητήματος και σχολιάζει: «Ο Βαρουφάκης καθιστά σαφές ότι οι Γερμανοί πρέπει να πληρώσουν σε κάθε περίπτωση, μόνο το εύρος (σ.σ. του ποσού) είναι διαπραγματεύσιμο».
Στον γερμανικό τύπο δεν περνά απαρατήρητος ο ταχύτατος σχηματισμός κυβέρνησης. Όπως σχολιάζει η Welt του Βερολίνου, «ο νέος συνασπισμός στην Ελλάδα δημιουργεί δεδομένα με το γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης. Μόλις μία μέρα μετά την ορκωμοσία του ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τις σημαντικές θέσεις για την οικονομική πολιτική στο υπουργικό του συμβούλιο σε σκληρούς επικριτές της πολιτικής λιτότητας. Τόσο η επίσπευση όσο και τα ίδια τα πρόσωπα στέλνουν ένα μήνυμα: Δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Ο Τσίπρας εννοεί σοβαρά τον αναπροσδιορισμό των σχέσεων με τις Βρυξέλλες».
Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί γερμανικές αποζημιώσεις
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξανανοίγει το ζήτημα των αποζημιώσεων, αναφέρει το Spiegel
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξανανοίγει το ζήτημα των αποζημιώσεων, αναφέρει το Spiegel
Στο θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα επανέρχεται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Όπως σημειώνει στην ηλεκτρονική του έκδοση, «ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει μεγαλύτερη αποζημίωση για τα εγκλήματα των Ναζί στη χώρα του. Πράγματι οι Έλληνες δεν έχουν λάβει σχεδόν καθόλου χρήματα συγκριτικά με άλλα θύματα των εθνικοσοσιαλιστών και η νομική βάση είναι κάθε άλλο παρά σαφής».
Το δημοσίευμα επισημαίνει την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου κατέθεσε λουλούδια προς τιμήν των 200 εκτελεσθέντων αντιστασιακών την 1η Μαΐου του 1944. «Ο Τσίπρας φέρνει έτσι ενώπιον της παγκόσμιας κοινής γνώμης ένα θέμα που παίζει στην πατρίδα του πολύ μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι στη Γερμανία. (…) Πρόκειται τόσο για εκτελεσθέντες αντιστασιακούς, όπως αυτοί της Καισαριανής, όσο και για σφαγές άμαχου πληθυσμού, όπως στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα. Πρόκειται και για ένα αναγκαστικό δάνειο, το οποίο πήρε η ναζιστική Γερμανία από την Τράπεζα της Ελλάδος έως το τέλος του πολέμου, ύψους 476 εκατομμυρίων μάρκων του Ράιχ».
Το Spiegel Online επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «οι Έλληνες σαφώς έχουν λόγο να αισθάνονται ότι υπέστησαν άδικη μεταχείριση συγκριτικά με άλλα θύματα του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος και βρίσκουν υποστηρικτές και στη Γερμανία. Ο μικρός σύλλογος ‘AK Distomo' στο Αμβούργο δραστηριοποιείται από το 2001 υπέρ της αποζημίωσης Ελλήνων, θυμάτων των Ναζί. Το γερμανικό κοινό έχει ανάγκη εξηγήσεων, λέει ο (σ.σ. Γερμανός) δικηγόρος Μάρτιν Κλίνγκνερ. «Οι άνθρωποι απλά δεν ξέρουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν έλαβαν ποτέ χρηματική αποζημίωση», επισημαίνει ο ίδιος. «Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο δεν δικαιούνται αποζημίωση μεμονωμένα πρόσωπα αλλά μόνο κράτη», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, υπενθυμίζοντας την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης ότι για την ίδια δεν τίθεται θέμα αποζημιώσεων.
Άρης Καλτιριμτζής  dw de

Έκκληση για καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα

Έκκληση για καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα

Την ελπίδα του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταπολεμήσει τη διαφθορά εξέφρασε ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Η κατανομή πλούτου στην Ελλάδα είναι μια από τις πιο άδικες στην Ευρώπη».
Σε ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο στο Βερολίνο ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα να καταπολεμήσει της διαφθορά: «Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να διαλύσει το σύστημα διαφθοράς, προσωπικού πλουτισμού και παθητικής δωροδοκίας που εξακολουθεί να υπάρχει, παρά τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται. Για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα η χώρα ήταν λεία στα χέρια ορισμένων μόνο οικογενειών. Και σε αυτό δεν ευθύνεται η τρόικα. Θα πρέπει να επιτευχθεί μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών στην ελληνική κοινωνία. Η κατανομή του πλούτου στην Ελλάδα είναι μια από τις πιο άδικες στην Ευρώπη», δήλωσε ο αντικαγκελάριος στο κοινοβούλιο στο πλαίσιο κυβερνητικής ανακοίνωσης για τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας για το 2015.
Να μην πληρώσουν οι Ευρωπαίοι τις παροχές της νέας κυβέρνησης
«Η χώρα ήταν λεία στα χέρια ορισμένων μόνο οικογενειών», τόνισε ο κ. Γκάμπριελ
«Η χώρα ήταν λεία στα χέρια ορισμένων μόνο οικογενειών», τόνισε ο κ. Γκάμπριελ
Για μια ακόμα φορά ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνης, ενώ παράλληλα τόνισε ότι αναμένει από τη νέα κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Αλλαγές στην ελληνική εσωτερική πολιτική (σ.σ. όπως για παράδειγμα κοινωνικά προγράμματα) δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε βάρος των ευρωπαίων φορολογούμενων, προειδοποίησε ωστόσο ο αντικαγκελάριος.
Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών αναγνώρισε τις προόδους που έχουν γίνει στην Ελλάδα: «Η χώρα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στην εξυγίανση του προϋπολογισμού και την οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να τονίσουμε ότι οι Έλληνες έκαναν τα τελευταία χρόνια μεγάλες θυσίες». Σε σύγκριση ,οι μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία (σ.σ. «Aτζέντα 2010», της κυβέρνησης Γκέρχαρντ Σρέντερ) ήταν απλά «θερμό καλοκαιρινό αεράκι», τόνισε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας.
Στέφανος Γεωργακόπουλος (Reuters, afp)

Θετικά τα μηνύματα από την επίσκεψη Σουλτς

Θετικά τα μηνύματα από την επίσκεψη Σουλτς

Η επίσκεψη του πρώτου ευρωπαίου αξιωματούχου στην Αθήνα καθησυχάζει, προς το παρόν τουλάχιστον, Βρυξέλλες και Βερολίνο. Η νέα ελληνική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για διάλογο, ζητά όμως διεθνή διάσκεψη για το χρέος.
Το μήνυμα που κομίζει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν αύριο το βράδυ στο άτυπο δείπνο εργασίας της Αγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ στο Στρασβούργο (7:30μμ ώ.Ε.) αναμένεται σε γενικές γραμμές θετικό. Αν και ο Μάρτιν Σουλτς παραδέχθηκε ότι η μακρά συζήτηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν εύκολη, θα μεταφέρει στους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανία, ότι η Αθήνα επιθυμεί διάλογο, δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά ζητά διεθνή διάσκεψη για το χρέος. Όπως επίσης ότι η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να χτυπήσει την φοροδιαφυγή και διαφθορά. Θα τους μεταφέρει προφανώς και την ανησυχία του για την κυβερνητική συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αλλά εκεί μάλλον παραβιάζει ανοιχτές θύρες.
Στα θέματα της άτυπης συνάντησης Μέρκελ, Ολάντ, Σουλτς, που γίνεται έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και είχε αναβληθεί λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι, είναι το μέλλον της Ευρώπης, οι γαλλογερμανικές σχέσεις, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η Ουκρανία και φυσικά η ευρωκρίση. Δεν υπάρχει ωστόσο αμφιβολία ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν και τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ελληνικής κυβέρνηση.
Σχετική ανακούφιση στο Βερολίνο
Οι θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης προκαλούν «λιγότερη ανησυχία από πριν».
Οι θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης προκαλούν «λιγότερη ανησυχία από πριν».
Τα πρώτα συμπεράσματα του Μάρτιν Σουλτς από τις επαφές του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκαλούν, όπως όλα δείχνουν, σχετική ανακούφιση στο Βερολίνο, το οποίο τηρεί στάση αναμονής έναντι στην Αθήνας. Μόλις προχθές η Αγκελα Μέρκελ δήλωνε στην κοινοβουλευτική της ομάδα, ότι η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα έχει κάθε δικαίωμα να μελετήσει τις συμφωνίες με τις Βρυξέλλες και στη συνέχεια να προσεγγίσει τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ. Πιο συγκεκριμένος ήταν στις δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ρότ: «Θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στη νέα ελληνική κυβέρνηση να πάρει τις θέσεις της και να εξετάσει τους κανόνες του παιχνιδιού στην ΕΕ».
Θετικά είναι τα μηνύματα και από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας στο πλαίσιο της έκτατης συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες με αφορμή την κλιμάκωση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω του Ουκρανικού. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, η συζήτηση Νίκου Κοντζιά και Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ ήταν «εποικοδομητική» και οι θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης προκαλούν «λιγότερη ανησυχία από πριν».
Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, Reuters, afp)

Wednesday, January 28, 2015

Νew York Τimes: «Συμβιβασμός, μόνη λύση του ΣΥΡΙΖΑ»

Νew York Τimes: «Συμβιβασμός, μόνη λύση του ΣΥΡΙΖΑ»

«Το χάσμα Αθήνας-Βρυξελλών θα καλυφθεί αν κυριαρχήσει ο ορθολογισμός»
Νew York Τimes: «Συμβιβασμός, μόνη λύση του ΣΥΡΙΖΑ»
Τα ξένα μέσα βλέπουν πλέον με μικρότερη δυσπιστία και πιο θετικά τον κ. Τσίπρα
2
εκτύπωση  

Η ηχηρή εκλογική νίκη του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη. Αλλά μια τέτοια αποχώρηση εξακολουθεί να είναι η πιο απίθανη έκβαση διότι το κόμμα είναι σε θέση να κάνει μια συμφωνία με τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας για να αποφύγει τη χρεοκοπία, αρκεί και οι δύο πλευρές να είναι ορθολογικές.

Στο κάτω-κάτω η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη. Δικαιολογημένα φοβούνται ότι η έξοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εξαθλίωση και πολιτικές συγκρούσεις. Και οι επικεφαλής των κυβερνήσεων στις άλλες χώρες της ευρωζώνης θέλουν την Ελλάδα εντός.
Τα καλά νέα είναι ότι η νικητήρια ομιλία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ήταν αρκετά διαλλακτική. Τα κακά νέα είναι ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ένα δεξιό αντιμνημονιακό κόμμα, ως κυβερνητικό εταίρο.
Προτεραιότητά του θα είναι να ζητήσει παράταση του προγράμματος, το οποίο λήγει στο τέλος του επόμενου μήνα. Αν το κάνει αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες στην Ελλάδα.
Από την πλευρά τους, οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν σε επέκταση του προγράμματος για αρκετούς μήνες αν ο κ. Τσίπρας το ζητήσει ευγενικά έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει μια σωστή συζήτηση για μια νέα συμφωνία.
Οι άλλοι ηγέτες θα πρέπει επίσης να αποδεχθούν το αίτημα του κ. Τσίπρα για μια υψηλού επιπέδου συνάντηση για να συζητήσουν τα σχέδιά του αντί να τον αναγκάσουν να αντιμετωπίσει αμέσως τους υπαλλήλους της λεγόμενης τρόικας.
Αλλά μια τέτοια εξέλιξη θα εξαρτηθεί από το αν ο κ. Τσίπρας δεν κάνει τίποτα εμπρηστικό πριν από τη συνάντηση των ηγετών. Δεν θα πρέπει, για παράδειγμα, να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα τετελεσμένο γεγονός με αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων ή επαναπρόσληψη απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το μακροπρόθεσμο χρέος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει τώρα ότι δεν θα ζητήσει «κούρεμα», αλλά θα προτείνει σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με την ταχύτητα με την οποία θα αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία. Οι ευρωπαϊκές χώρες εν τω μεταξύ αφήνουν να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να παρατείνουν το χρονικό διάστημα που θα έχει η Αθήνα για να αποπληρώσει τα δάνειά της.

Αλλά η μακροπρόθεσμη μείωση του χρέους δεν είναι το μόνο θέμα. Το κράτος θα ξεμείνει από μετρητά τον Μάρτιο. Η καλύτερη λύση θα ήταν να επιτραπεί στην κυβέρνηση να πουλήσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου στις τράπεζες της χώρας υπό τον όρο ότι θα δεσμευθεί σε σοβαρές διαπραγματεύσεις.
Αλλά αυτό δεν θα λύσει το μεσοπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας: μια σειρά ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ πρέπει να αποπληρωθούν τον Ιούνιο. Είναι δύσκολο να δούμε πώς η Αθήνα θα μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία, στη συνέχεια, χωρίς να δανειστεί περισσότερα χρήματα από τις χώρες της ευρωζώνης και αυτές δεν θα συμφωνήσουν, εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμευθεί να αναμορφώσει την οικονομία και να κλείσει το δημοσιονομικό κενό στον εφετινό προϋπολογισμό.

Ακόμη και εδώ θα μπορούσε να υπάρξει περιθώριο για συμβιβασμό.
Αν ο κ. Τσίπρας δείξει καλή θέληση και σε άλλους τομείς, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να κάνουν μια εφάπαξ επιχορήγηση εφέτος για να αντιμετωπιστεί η ακραία φτώχεια. Και για τα επόμενα έτη θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να έχει τόσο μεγάλο δημοσιονομικό πλεόνασμα όσο προγραμματίζεται σήμερα.
Ετσι μπορεί να υπάρξει τρόπος να βρεθεί μια συμφωνία.
Το εμπόδιο είναι ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μια τεράστια «κωλοτούμπα» - όπως την ονομάζουν οι Ελληνες. Πολλοί από τους υποστηρικτές του κ. Τσίπρα θα τον κατηγορήσουν για προδοσία. Και δεν είναι ακόμη σαφές αν είναι διατεθειμένος να υποστεί κάτι τέτοιο.
Αλλά αν ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα πρέπει να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες. Αν ο λαός αναγκάσει στη συνέχεια την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει, θα υπάρξει μια τελευταία ευκαιρία να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, η επιστροφή στη δραχμή θα είναι γεγονός.  to vima

«Συμφωνία με τον διάβολο»: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ στα ξένα ΜΜΕ

«Συμφωνία με τον διάβολο»: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ στα ξένα ΜΜΕ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09:06 |
«Συμφωνία με τον διάβολο»: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ στα ξένα ΜΜΕ
      
Μετά την ανακοίνωση των νέου ελληνικού κυβερνητικού σχήματος, ο ευρωπαϊκός Τύπος στρέφει το βλέμμα σε δύο σημεία που θεωρεί κεντρικότερα: Αφ' ενός, το νέο υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και αφ' ετέρου την -αναγκαστική, όπως παρουσιάζεται - συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Οι πιο ήπιοι τόνοι με τους οποίους αποτιμάται η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ κάνουν λόγο για «περίεργο ζευγάρι», οι πιο αιχμηροί ακόμη και για... «συνεργασία με τον διάβολο».

Ως ενδεικτική του χαρακτήρα της συγκατοίκησης, ο βρετανικός Guardian αναφέρεται στη διπλή τελετή ορκωμοσίας: «Κάποια μέλη της νέας κυβέρνησης ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο, αλλά οι περισσότεροι έσπασαν την παράδοση και έδωσαν πολιτικό» γράφει. Και εξηγεί: «Μόλις δύο έδρες πριν την αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να σχηματίσει συνασπισμό με το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων», το οποίο χαρακτηρίζει «ανοικτά ευρωσκεπτικιστικό [...] με αρχηγό ο οποίος έχει πει ότι η Ευρώπη κυβερνάται "από γερμανούς νεοναζί"».

Σε ξεχωριστό κομμάτι του για τον νέο ΥΠΟΙΚ, η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει τον Γιάνη Βαρουφάκη ως «τον μη συμβατικό οικονομολόγο που κρατά στα χέρια του τη μοίρα της Ελλάδας». Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, γράφει, θα βρουν στον Γ.Βαρουφάκη «έναν αντίπαλο που δεν υποχωρεί εύκολα».

Η γαλλική Monde μιλά για τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ χαρακτηρίζοντας τον Πάνο Καμμένο τον «μπελαλίδικο σύμμαχο του Αλέξη Τσίπρα». Λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε πραγματιστική λογική για να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, η εφημερίδα παρουσιάζει τον Π.Καμμένο με τον εξής επιγραμματικό τρόπο: «Είναι ένα είδος αρχετυπικού έλληνα πολιτικού, δημαγωγός, λαϊκιστικής, που φωνάζει και δεν φείδεται ουδενός εξωφρενικού ισχυρισμού».

Όσον αφορά τον νέο υπουργό Οικονομικών, η εφημερίδα γράφει πως «ενώ δεν κρύβει την αντιπάθειά του για "τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών", πρόκειται να βρεθεί στην καρδιά της μηχανής». «Όλος ο κόσμος περιμένει την αντιπαράθεσή του στο επόμενο Eurogroup με τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.