Oλα τα σημαντικά διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών μετά την αποτυχία ανάδειξης Προέδρου από την ελληνική Βουλή, συσχετίζοντάς την εξέλιξη με την πτώση των περισσότερων χρηματιστηρίων. Δηλώσεις, επίσης, μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος έκανε και ο Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί
Οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου απέτυχαν να εκλέξουν νέο πρόεδρο στον αποφασιστικό τελευταίο γύρο της ψηφοφορίας, αφήνοντας την χώρα αντιμέτωπη με μία πρόωρη εκλογική διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να εκτροχιάσει το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης που χρειάζεται για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Στα γερμανικά ΜΜΕ η εφημερίδα Bild έχει τίτλο «Αθήνα: Η προεδρική εκλογή απέτυχε και τρίτη φορά» και αναφέρει ότι θα διενεργηθούν πρόωρες εκλογές τέλος Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου, το δε περιοδικό Spiegel γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση «Ο Δήμας αποτυγχάνει ξανά – Εκλογές στις αρχές του 2015″ γράφει το Spiegel.
Η Ελλάδα επιστρέφει στην κρίση καθώς προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές, έχει τίτλο το ρεπορτάζ του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Skynews, όπου επισημαίνεται πως «οι αγορές σημειώνουν απώλειες καθώς οι επενδυτές φοβούνται πως η νέα κυβέρνηση θα απορρίψει τους όρους της οικονομικής διάσωσης της χώρας, Από τα υπόλοιπα βρετανικά ΜΜΕ, οι Financial Times έχουν τίτλο «H ελληνική ψήφος οδηγεί σε πρόωρες εκλογές» ενώ το BBC σημειώνει ότι «Η ψήφος των Ελλήνων βουλευτών οδηγεί σε πρόωρες εκλογές».
Από τα αμερικανικά ΜΜΕ, το CNΝ προέβη σε έκτακτη ενημέρωση με τίτλο «Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα μετά την αποτυχία να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο που είχε υποδείξει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς». Επίσης, σε δημοσίευμά στην ιστοσελίδα του υπό τον τίτλο «Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα», το αμερικανικό δίκτυο υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, προσθέτοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δεσμευτεί να διαπραγματευτεί τους όρους της οικονομικής συμφωνίας με την ευρωζώνη, πως έχει δεσμευτεί να καταργήσει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα και ότι προτίθεται να ξοδέψει χρήματα σε προγράμματα που θα αυξήσουν τους μισθούς και τις συντάξει. Ωστόσο, κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το CNN, θα μπορούσε να «πυροδοτήσει μια κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης». Από την πλευρά της, η Wall Street Journal, έχει τίτλο στην ηλεκτρονική της έκδοση «Το ελληνικό Κοινοβούλιο αποτυγχάνει να εκλέξει Πρόεδρο», ενώ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg φιλοξενεί ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα πάει σε πρόωρες εκλογές καθώς αποτυγχάνει να εκλέξει Πρόεδρο».
Από το γαλλικό τύπο η Le Figaro με ρεπορτάζ της αναφέρεται στην αποτυχία εκλογής Προέδρου αλλά και στην πτώση στο ελληνικό Χρηματιστήριο: «Η Ελλάδα χωρίς Πρόεδρο – Πρόωρες βουλευτικές εκλογές το 2015 – Πτώση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά την αποτυχία εκλογής», είναι οι τίτλοι, κεντρικά σημεία της αναφοράς της. Το δε Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) στο πρώτο τηλεγράφημά του έδινε έμφαση στη μεγάλη υποχώρηση του χρηματιστηρίου της Αθήνας, καθώς οι αγορές ανησυχούν για την έλευση στην εξουσία του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει το AFP.
Στο επηρεασμό των διεθνών αγορών από τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις αναφέρεται, επίσης, το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διεύρυναν τις απώλειές τους μετά τη σημερινή άκαρπη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 σημείωνε πτώση 0,5%, οι δε χρηματιστηριακοί δείκτες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας υποχωρούσαν πάνω από 1,6% και ο γερμανικός δείκτης DAX κατέγραφε απώλειες 1,2%.
Σε ό,τι αφορά τη δήλωση Moσκοβισί, έχει ως εξής: «Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η Ελληνική Κυβέρνηση μόλις ανακοίνωσε εθνικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Μέσα από την δημοκρατική διαδικασία αυτή, ο Ελληνικός λαός θα αποφασίσει και πάλι για το μέλλον της χώρας. Μια ισχυρή δέσμευση για την Ευρώπη και μία ευρεία στήριξη, τόσο από τους Έλληνες ψηφοφόρους όσο και από τους πολιτικούς ηγέτες, για την απαραίτητη ελληνική μεταρρυθμιστική διαδικασία θα είναι ουσιαστικής σημασίας για να ευημερήσει και πάλι η Ελλάδα μέσα στην ζώνη του Ευρώ».